ciasto - 163312 przepisów (strona:3700/10888)

Mazurek ze Stasiówki – kuchnia podkarpacka 72

Mazurek ze Stasiówki – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Stasiówka, gmina Dębica, powiat dębicki Mazurek ze Stasiówki to dwie warstwy biszkoptowego ciasta orzechowego z wkładką z sernika. Upieczone blaty przełożone są masą orzechową na bazie masła, która nie tylko je spaja, ale też wzbogaca smak ciasta. Mazurek jest niewysoki, ładnie się prezentuje i kroi, ale przede wszystkim jest bardzo smaczny i dość oryginalny(...)pieczenia i mąką. Delikatnie mieszamy całość i przelewamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół). Po wystygnięciu ciasto rozcinamy na 2 cienkie blaty. Przygotowujemy masę. Orzechy zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy orzechy i dobrze mieszamy. Masę dzielimy

Trzeci talerz
Maślane ciasteczka migdałowe (bez cukru) 70

płatkach, następnie dobrze je wystudź i zmiel na mąkę. 3. Mikserem utrzyj masło z jajkiem i ksylitolem. Dodaj mąkę z migdałów, mąkę orkiszową oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto aż będzie plastyczne i włóż je na ok. 45minut do lodówki. 4. Po tym czasie wyjmij połowę ciasta i rozwałkuj je miedzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wycinaj ciasteczka w kształcie

Candy Pandas
Różowe jajka faszerowane 71

Dziś mam dla Was prosty patent na różowe jajka faszerowane. Te urocze jajeczka będą piękną i pyszną ozdobą na Wielkanocnym stole. Jak zrobić różowe jajka faszerowane

Na-talerzu.pl
Malinowy leśny mech 637

Malinowy leśny mech to pyszne, wiosenne ciasto w pięknym, zielonym kolorze. Smakuje naprawdę świetnie i idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Jest bardzo delikatne, lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Artykuł Malinowy leśny mech pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Ciasto salceson 509

Ciasto salceson to niesamowicie prosty i smaczny wypiek czekoladowy z jabłkami, który przygotujecie w kilka chwil. Artykuł Ciasto salceson pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Pasztet z soczewicy czerwonej i marchewki 59

Co dziś na kanapki? Proponuję prosty i pyszny pasztet z soczewicy czerwonej i marchewki . W przeciwieństwie do klasycznej mięsnej wersji jest szybki i łatwy w przygotowaniu

Na-talerzu.pl
Rustykalne bagietki żytnio-pszenne 60

odstaw na 5-10 minut, aż drożdże zaczną się pienić na powierzchni mleka. Wlej mleko do misy miksera. Dodaj oba rodzaje mąki i zacznij zagniatać końcówką typu hak. Jak ciasto będzie już połączone, dodaj sól oraz miękkie masło i zagniataj całość przez 7-9 minut. Przykryj misę z ciastem filią spożywczą i odstaw(...)ciasto urośnie i podwoi swoją objętość. Po tym czasie przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż papierem do pieczenia. Stolnicę lub blat obficie podsyp mąką. Wyłóż ciasto na blat i podziel na 4 mniej więcej równe porcje. Roluj bagietki na długość krótszej krawędzi blaszki. Na koniec skręć je nieco, obracając wokół własnej osi. Bagietki układaj w ostępach i przykryj czystą ściereczką

nietylkopasta.pl
kotlety mielone 68

składniki: 500 g mięsa wieprzowego np. łopatki 1 czerstwa bułka np. kajzerka 1 jajko 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz bułka tarta do obtaczania kotletów tłuszcz

Domowy Smak Jedzenia
Koperty naleśnikowe z farszem meksykańskim 144

meksykańskim, to smakowite połączenie mięsa mielonego z papryką, fasolą i kukurydzą w gęstym sosie pomidorowym. Całość panierujemy w jajku i podsmażamy na patelni. Danie palce lizać!     Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: 350g wołowego mięsa mielonego(...)dodajemy fasolę oraz kukurydzę, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty *** *** Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Odkładamy do przestudzenia *** *** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki *** *** Naleśniki przecinamy na pół *** *** Na każdej połówce naleśnika rozsmarowujemy cienką porcję farszu *** *** Posypujemy startym żółtym

Blog z Apetytem
Babka majonezowa 80

puszysta babka majonezowa świetnie sprawdza się nie tylko jako wielkanocny wypiek , śmiało przygotować można ją bowiem przy każdym innym dniu i bez żadnej okazji. Podstawą tejże babki jest ciasto na bazie mąki, jajek, cukru i jak nazwa przepisu wskazuje – majonezu. Majonez to nic innego jak mieszanka oleju oraz jajek, stąd też dodając majonez do ciasta na babkę nie musimy(...)dwóch rundach, po czym wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Formę na bakę z kominem wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę . Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec babkę przez 35-37 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki do połowy i pozostawić babkę na 15 minut

MeCooks
Puszysty omlet z serem camembert 70

Szukasz pomysłu na pożywne, zdrowe i pyszne śniadanie? Mam coś dla Ciebie. Ten puszysty omlet z serem camembert to idealne śniadanie białkowo-tłuszczowe. Jest dziecinnie prosty

Na-talerzu.pl
Czarna babka bez barwnika 171

pieczenia 1 łyżeczka z sody oczyszczonej Polewa 70 ml śmietanki kremówki 1 tabliczka czekolady mlecznej Dodatkowo płatki migdałów do dekoracji Przygotowanie 1. W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto oprócz wody. Całość zmiksować na małych obrotach do uzyskania jednolitej masy. 2. Na koniec cienką strużką wlać gorącą wodę, mieszając jednocześnie drewnianą łyżką. 3. Tak przygotowaną masę przelać do formy wysmarowanej

Alle Dobre!
Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem 294

wychodzą Ci takie jak powinny, to po pierwsze polecam Ci wymianę patelni na taką specjalną do naleśników, po drugie znajdź swój ulubiony przepis – ważne są proporcje składników na ciasto (dla mnie to właśnie ten, który podaję Ci poniżej jest moim ulubionym), a po trzecie, sekretnym składnikiem jest dodatek do naleśnikowego ciasta 1-3 łyżek oleju rzepakowego. Ciasto po przygotowaniu(...)należy odłożyć na około 20 minut, a potem można już smażyć mięciutkie i elastyczne naleśniki. Koniecznie na dobrze nagrzanej patelni. Jako, że olej jest już w cieście, nie ma potrzeby wylewać go na patelnię w trakcie smażenia. A skoro o oleju rzepakowym mowa. Czy wiesz jak wartościowy jest to produkt? Poza tym, że zawiera witaminy E i K, zawiera też

Smaki Na Talerzu
Mazurek czekoladowo-daktylowo-orzechowy 64

migdałowe suszone morele- 2 sztuki daktyle suszone- 10 sztuk rodzynki suszone- 1 sztuka orzech włoski- jeden malutki kawałek Robimy! Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, siekamy razem nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Wtedy zagniatamy już ręcznie. Dodajemy żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i zagniatamy na gładką masę. Owijamy w folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum(...)minut. Rozkładam papier do pieczenia na blaszce i wykładam schłodzone ciasto formując dowolny kształt. Tym razem powstał prostokąt Można boki podnieść, można robić wałeczki- dowolnie. Ja z ciasta odłożyłam mały kawałek i zrobiłam wałeczki- widoczne na zdjęciu Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy masło oraz: posiekane orzechy brazylijskie

Latosiowydom