ciasto - 162322 przepisów (strona:3705/10822)

Piernik staropolski (ciasto) 42

pewnego muzykologa, prawdziwe nazwisko którego to Tadeusz Żakiej. Tak czy siak przepis jest sprawdzony, znany i lubiany, a piernik wart każdej chwili oczekiwania. To już najwyższa pora żeby nastawić ciasto na piernik, ponieważ musi ono leżakować od 4 do 6 tygodni.    Polecam również inne przepisy na pierniki: Miękkie pierniczki z nadzieniem  Piernik na kwasie chlebowym Pierniczki(...)Mąkę przesiać z solą i przyprawą do piernika. Gorącą miksturę miodowo-maślaną wlać do mąki, wymieszać.  Sodę rozpuścić w mleku. Wlać do maki, wbić jajka, wymieszać na jednolite ciasto.   Ciasto od razu jest dość rzadkie, ale podczas leżakowania zgęstnieje. Miskę w ciastem przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni.  Ciąg dalszy nastąpi

Obiad gotowy
Chrupiące krokiety z serem i warzywami 33

Krokiety z serem i warzywami Chrupiące i przepyszne krokiety wegetariańskie, wypełnione świetnym farszem. Najlepiej smakują podane z domowym sosem czosnkowym.     Składniki: ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: 20 dkg pieczarek 1 cebula 1 mała cukinia pół czerwonej papryki 2 łyżki kukurydzy konserwowej 10 dkg żółtego sera (u mnie w plasterkach(...)dołu każdego naleśnika układamy porcję farszu *** *** Farsz przykrywamy plasterkiem sera żółtego *** *** Zawijamy najpierw oba boki do środka *** *** A następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą *** *** Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce

Blog z Apetytem
Naleśniki z maślanki 65

około 12 naleśników) Maślankę wlewamy do miski razem z jajkami i olejem, dokładnie mieszamy. Dodajemy do tego mąkę, sól, miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ja ostatnio tego typu ciasta miksuję blenderem ręcznym. Ciasto odstawiamy na jakieś 30 minut, żeby sobie odpoczęło. Przed usmażeniem wszystko jeszcze raz mieszamy, jeżeli ciasto wyszło za gęste (powinno być raczej lejące), dolejcie odrobinę wody(...)Ciasto wylewamy chochlą na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju. Jeżeli macie nieprzywierające patelnie, możecie z dodatkowej porcji oleju zrezygnować. Ja często tak robię. Podobne przepisy: Naleśniki orkiszowe Naleśniki z mąki pełnoziarnistej Naleśniki z zsiadłego mleka Naleśniki Naleśniki bez jajek Artykuł Naleśniki z maślanki pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Ciasteczka z twarogu 17

także miałam na niego inny pomysł i czas na krzątanie się w kuchni. Dlatego też w misie robota wylądowało masło, mąka i  ów twaróg właśnie, szast prast i ciasto wyrobione. W międzyczasie wpadłam na pomysł, by dodać do nich jabłka i szczyptę cynamonu i to była przysłowiowa kropka nad i. Ciasteczka wyszły po prostu przepyszne, dzięki dodatkowi białego sera(...)ciasto zaczęło się listkować niczym francuskie, jeśli nie próbowaliście ich jeszcze to zróbcie koniecznie. Ja profilaktycznie zrobiłam też kilka ciastek bez jabłek, dla Młodej do śniadaniówki, bo słusznie przewidziałam, że moje dziecko tymi z jabłkami wzgardzi, dość już tego rozpisywania zapraszam na przepis:  Składniki: 250 g twarogu (u mnie półtłusty) 200 g masła 200 g mąki cukier do posypania

Cynamonowe szczęście
Kremowy sernik na mascarpone - keto 57

temperaturę do 150 stopni  i pieczemy kolejne 45 minut.  Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni  i serniczek dopiekamy jeszcze około 10 minut. Wyłączamy piekarnik, ciasto zostawiamy w środku przez około 30 minut,  po tym czasie uchylamy drzwiczki i studzimy zupełnie. Przestudzony sernik wkładamy do lodówki  i przygotowujemy masę na pokrycie wierzchu. Masa czekoladowa(...)równą, dość cienką warstwą na przestudzony serniczek,  oprószamy kilkoma kostkami startej gorzkiej czekolady. Osobom na diecie keto lub niskowęglowej, proponuje pominąć  ciasteczka wykorzystane do wyłożenia spodu ciasta. Serniczek można upiec w wersji "wiedeńskiej" czyli bez spodu,  lub na kruchym cieście wykonanym według  wybranego przepisu na ciasta bezcukrowe. Ja działałam w pośpiechu, przy okazji zabrakło mi mąki

Kronika Piekarnika
Krokiety w kształcie trójkątów 40

wyjątkowy smak – chrupiąca na zewnątrz, delikatna w środku! W tym przepisie zrobiłam panierkę z tartej bułki wymieszanej z parmezanem. Każdy element krokieta to okazja do kreatywności – idealny kształt, ciekawe ciasto, aromatyczny farsz i chrupiąca panierka tworzą niezapomniany smak! Krokiety z farszem z mięsa Drukuj Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1 godz Czas gotowania: 15 min 15 min Nutrition facts(...)calories 20 grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: Ciasto naleśnikowe 3 jajka 150 g mąki 300 ml mleka 150 ml zimnej wody 1½ łyżeczki soli tłuszcz do smażenia Farsz mięso z gotowanego kurczaka, kurczak o wadze 1,2 kg 2 cebule 2 łyżki masła 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki świeżego tymianku Panierka

codojedzenia
CYNAMONKI 69

długie jesienne wieczory z kubkiem herbaty lub kakao :) Bułeczki w swoim składzie nie zawierają jajek, mimo to są puszyste i miękkie. Zapraszam do pieczenia :) SKŁADNIKI NA OK. 20 SZTUK: CIASTO: 0,5 kg mąki pszennej opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki cukru 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka opakowanie suszonych drożdży lub 2,5 dag świeżych 7,5 dag stopionego masła(...)dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, masło, olej, sól i mleko z drożdżami. Ciasto należy bardzo dobrze wyrobić. Można to zrobić w mikserze planetarnym, maszynie do chleba lub innym ,,pomocniku" Ale ręce również sobie poradzą.  Ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę

Pani na deser
Łemkowskie pierogi z ziemniakami i kapustą – kuchnia podkarpacka 30

ciekawostka. Dziękuję Pani Basi, która podzieliła się ze mną przepisem na danie ze swoich rodzinnych stron :) Łemkowskie pierogi z ziemniakami i kapustą – kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka ciepłej wody Farsz: 4 duże ziemniaki 200 g półtłustego białego sera (twarogu) 1 mała cebula 1 łyżka(...)wytapiamy go na patelni i dodajemy do niego kapustę. Smażymy ją z boczkiem aż dobrze odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy farsz ziemniaczany z kapuścianym i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto. Stolnicę podsypujemy lekko mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i wycinamy kółka o średnicy około

Trzeci talerz
Jak przygotować Rogale Marcińskie w domu 23

kroku przygotować te pyszne wypieki, które z pewnością zachwycą Waszych bliskich. Zapraszam do lektury i wspólnego pieczenia! Przygotowanie rogali Marcińskich w domu wymaga czasu i cierpliwości. Najpierw przygotowuje się ciasto półfrancuskie, które musi kilkakrotnie odpoczywać i być wałkowane. Następnie przygotowuje się nadzienie z białego maku i bakalii, które nakłada się na rozwałkowane ciasto. Rogale formuje się, zwija i piecze. Masa(...)makowa z białego maku Jak zrobić ciasto półfrancuskie Rogale Świętomarcińskie Artykuł Jak przygotować Rogale Marcińskie w domu pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Rogaliki trzyskładnikowe z marmoladą 27

kwaśnej śmietany 12% Dodatkowo: Marmoladą wiśniowa  Cukier puder  Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę. Dodałam zimną śmietanę i pokrojone na plasterki zimne masło. Wszystko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto schowałam do lodówki i chodziłam godzinę. Po tym czasie ciasto wyjęłam z lodówki i podzieliłam na dwie równe części. Każdą część rozwałkowałam na okrągły placek o grubości kilku milimetrów(...)Następnie placek pokroiłam na trójkąty. Na szerszym kawałku ciasta kładłam porcję marmolady i zwijałam trojkat w kierunku węższego końca, formując rogaliki. Gotowe rogaliki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki piekłam ok. 35min w temp. 180 stopni. Czas pieczenia należy kontrolować, bo może on się różnić w zależności od wielkości i grubości rogalików. Powinny być ładnie zarumienione. Po upieczeniu

Waniliowe Improwizacje
Szarlotka na dużą blachę 2731

Najlepsza i najłatwiejsza w przygotowaniu szarlotka na dużą blachę. To prosty przepis na pyszne ciasto z jabłkami, które chyba każdy uwielbia. Artykuł Szarlotka na dużą blachę pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Pierniczki domowe – puszyste, mocno miodowe 27

Uwaga! Nie wolno zagotować naszej miodowej mieszanki. Do miski wsypujemy mąkę z sodą. Dodajemy naszą słodką mieszankę i 1 jajko. Wszystko wstępnie mieszamy, a następnie zagniatamy ręką na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na czas rozgrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałki ciasta. Rozwałkowujemy i wycinamy

Słodkie okruszki
SERNIK CZEKOLADOWO - WANILIOWY + FIMIK 20

Sernik czekoladowo - waniliowy na cienkim spodzie jest smaczny i efektowny. Polecam przepis.         CIASTO :  100 g masła  3 żółtka 4 łyżki cukru pudru  2 szklanki mąki pszennej tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżka gęstej śmietany          SER:  6 białek  3 żółtka 1 szklanka cukru(...)sera wiaderkowego  1 budyń waniliowy z cukrem  2 łyżki ciemnego kakao       POLEWA :  200 g czekolady 5 łyżek mleka  CIASTO - Z podanych składników wyrabiamy półkruche ciasto, rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem o rozmiarze 23/30 cm.  SER - żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy miękkie masło, ucieramy i po chwili dodajemy ser, miksujemy. Następnie

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania