ciasto - 163312 przepisów (strona:3713/10888)

Bułeczki jogurtowe 71

drożdży, miodu, wody i łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Resztę mąki wymieszać z solą, dodać jajko, jogurt, olej i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto ponownie wyrobić, w razie potrzeby posypać mąką, podzielić na 10 części. Uformować kulki, oprószyć mąką, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Wasze Przepisy
Jajka sadzone w gniazdach z cukinii 65

Jajka sadzone w gniazdach z cukinii to idealny pomysł na zdrowe śniadanie. Cienko pokrojona cukinia tworzy soczyste, lekko chrupiące koszyczki, które wypełniamy jajkiem sadzonym o perfekcyjnie

Na-talerzu.pl
sałatka czerwony kapturek 77

składniki: 200 g szynki 150 g sera żółtego 5 jajek 1 mała cebula 1 pęczek natki pietruszki 150 g pomidorków koktajlowych wykonanie: Szynkę i cebulę kroimy

Domowy Smak Jedzenia
Bubble waffles z bitą śmietaną, owocami i recenzja gofrownicy Dezal 75

Bubble waffles-czyli gofry bąbelkowe to inna wersja znanych i lubianych wszędzie gofrów, ciasto jest bardziej kruche, choć po upieczeniu są elastyczne i dzięki temu możemy je zawijać w rożek i nadziewamy czym dusza zapragnie, może być to bita śmietana, lody, słodycze i dowolna polewa oraz owoce, w każdej werji są przepyszne!     Gofry pokryte są charakterystycznymi bąblami które(...)uzyskujemy piecząc je w specjalnej gofrownicy.     Gofrownica DEZAL Bąbel-mini posiada dwie nieprzywieralne płytki grzejne, pokryte od strony roboczej greblonem ze specjalnymi wgłębieniami, poprzez wlanie ciasta w tym miejscu tworzą się charakterystyczne bąble.  Moc grzania na poziomie 1300 W sprawia równomierne i szybki wypieczenie wafla w zaledwie niecałe 4 minuty. Gofrownica bąbelkowa to uniwersalny sprzęt o szerokim

Wanilia i Kardamon
Placuszki jogurtowe z owocami 74

odrobinkę soli. Wszystko zmiksuj mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką (najlepiej dedykowaną do smażenia naleśników). Patelnie przesmaruj kropelką masła. Na rozgrzaną patelnię wylewaj niewielkie porcje ciasta i smaż z obu stron do delikatnego zarumienienia. Gotowe placuszki jogurtowe udekoruj świeżymi malinami, cząstkami arbuza, możesz także polać syropem klonowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uwagi: Dla niemowląt i małych dzieci(...)pomiń sól, cukier waniliowy oraz syrop klonowy. Gotowe ciasto na placuszki możesz przechowywać w lodówce przez 48 godzin. Instagram @proste.pesto Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto Facebook ProstePesto Zobacz ProstePesto na Facebooku {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Placuszki jogurtowe z owocami","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/08\/placuszki-blw.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/08\/placuszki-blw-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content

ProstePesto.pl
Krem budyniowy „Oreo” 69

podgrzać w kąpieli wodnej cały czas miksując, aż składniki ponownie połączą się. W przypadku utworzenia się grudek, możemy masę uratować w ten sam sposób. Ciepło pomoże rozpuścić niechciane bryłki. Ciasto lub tort przełożony masą budyniową (bez dodatku owoców) możemy trzymać w lodówce do 6 dni. W temperaturze pokojowej ciasto może stać nie dłużej niż 4 godziny. Print Masa budyniowa Oreo(...)podgrzać w kąpieli wodnej cały czas miksując, aż składniki ponownie połączą się. W przypadku utworzenia się grudek, możemy masę uratować w ten sam sposób. Ciepło pomoże rozpuścić niechciane bryłki. Ciasto lub tort przełożony masą budyniową (bez dodatku owoców) możemy trzymać w lodówce do 6 dni. W temperaturze pokojowej ciasto może stać nie dłużej niż 4 godziny. Artykuł Krem budyniowy

SmartBake.pl
Krem maślano – serowy 56

cukru dodałam do smaku . W moim przypadku 4 łyżki stołowe wystarczyły. Krem ma przyjemny słodko – słono – kwaśny smak. Krem maślano – serowy idealnie komponuje się z ciastem jako przełożenie między blatami lub jako słodka warstwa kremu rozsmarowana na cieście. Ja tego kremu użyłam do dekoracji ciasta marchewkowego . Przepis możesz znaleźć klikając na poniższy link/obrazek . Ciasto marchewkowe z orzechami

SmartBake.pl
Biszkopt makowy, bardzo wilgotny. 67

świętami. Świetnie komponuje się zarówno z kwaśną żurawiną, jak i słodką bezą lub kremem z czarnego sezamu. Biszkopt z poniższego przepisu to propozycja dla osób, które bardziej cenią sobie ciasta mokre i intensywne w smaku. Dzięki dużej ilości jajek w stosunku do składników suchych, biszkopt makowy jest mocno wilgotny i nie potrzebuje już dodatkowego nawilżania. Torcik ten piekłam w ramach(...)pomiędzy masą makową, ale jej cząstki nie mogą być zbyt duże. Biszkopt makowy należy piec długo ze względu na małą ilość mąki (bułki tartej) i surowe białko zawarte w cieście. Na podobnej zasadzie wykonujemy również sernik, na który przepis znajdziesz tutaj . Print Biszkopt makowy #wprm-recipe-rating-45 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-rating-45 .wprm-rating-star.wprm

SmartBake.pl
Ciasteczka Bananowe Kolorowe :) 63

osobnym naczyniu wymieszaj pozostałe suche składniki tj.: mąkę, budyń o smaku bananowym, proszek do pieczenia. Powoli dosypuj suche składniki do mokrych, cały czas miksuj na wolnych obrotach. Gdy ciasto będzie już jednolite dodawaj partiami posiekane cukierki. Ugniataj ciasto, aż cukierki rozłożą się równomiernie. Rozwałkuj ciasto na grubość ok 1 cm i wykrawaczką do pierników wycianaj kształt. Albo.. podziel ciasto

SmartBake.pl
Biszkopt kakaowy z olejem. 86

biszkopt kakaowy z olejem. Początkowo powątpiewałam w pozytywny rezultat, ponieważ biszkopt z olejem nieomylnie kojarzył mi się z tłuszczem, a w związku z tym z biszkoptem tłuszczowym (takim ucieranym ciastem, który często nazywany jest biszkoptem tłuszczowym). Jednak po namowie koleżanki postanowiłam sprawdzić ten przepis. Okazał się świetny. Biszkopt nie tylko piękne wyrósł, ale był cudownie lekki, wilgotny i połyskujący(...)Płaski na górze. Górki nie było, więc nie było co ścinać. Niebo a ziemia w porównaniu do biszkoptu zwykłego z samym kakao. Dodatek oleju, prawdopodobnie działa rozrzedzająco na konsystencję ciasta. Każdy kto choć raz robił zwykły biszkopt kakaowy wie o czym mówię. Ciasto wychodzi gęste, tak że delikatne mieszanie jest prawie niemożliwe. Biszkopt kakaowy z olejem rozluźnia masy ciasta, jednocześnie

SmartBake.pl
sałatka z tortellini 67

składniki : 1 opakowanie tortellini 2-3 obórki gruntowe 100 g szynki 150 g sera żółtego 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2

Domowy Smak Jedzenia
Naleśniki z serem i jagodami 70

przedszkolny, na jesień i kolejną porcję sezonowych owoców i warzyw. Trzymajcie się ciepło, cześć. Miary objętości na blogu: szklanka 250 ml , łyżeczka 5 ml , łyżka 15 ml . Składniki: ciasto na naleśniki: 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej pół szklanka mleka pół szklanki przegotowanej wody 2 małe jajka 1 łyżka roztopionego masła duża szczypta soli olej rzepakowy dodatkowo: 250 g sera białego(...)dużych naleśników) Mleko wlewamy do miski razem z wodą i masłem, dokładnie mieszamy. Dodajemy do tego mąkę, jajka i sól, znowu mieszamy (najlepiej mikserem), aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odstawiamy na godzinę. Przed usmażeniem wszystko jeszcze raz mieszamy. Ciasto wylewamy chochlą na rozgrzaną patelnię (starajcie się nalewać ciasta jak najmniej, wtedy naleśniki wyjdą bardzo cienkie). Naleśniki smażymy

Kardamonovy
Śliwki pod owsianą kruszonką 91

mamy na działce lub w ogrodzie sporo śliwek do wykorzystania. Prosty, szybki w przygotowaniu i pyszny. Owsiana kruszonka pasuje idealnie do soczystych śliwek. Spróbujcie Jeśli szukacie przepisu na ciasto ze śliwkami zerknijcie tutaj: Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem Ciasto czekoladowe ze śliwkami Proste ciasto ze śliwkami Jak przygotować śliwki pod owsianą kruszonką? Składniki: 80 g mąki owsianej

Słodkie okruszki
Rogale z masą makową / makiem z puszki 79

makową, ale ja zawsze korzystam z tej gotowej.  Rogale wychodzą jak malowane, nie tylko pięknie wyglądają, ale przede wszystkim są przepyszne. Przepis zostaje ze mną na długo :-) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 480 lub 500) 200 ml ciepłego mleka  25 g świeżych  drożdży lub 7 g suszonych 3 łyżki cukru 80 g roztopionego masła(...)minut.  3. W międzyczasie jajka z pozostałym cukrem utrzeć na puch.  4. Do jajek przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, roztopione masło, olejek, wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksować mikserem z hakami przez 8-10 minut. Uformować kulę, włożyć z powrotem do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok 1-1,5h). U mnie ciasto urosło bardzo szybko, bo akurat

Kuchnia domowa Ani
Pudding chia z mango i mleczkiem kokosowym 69

Pudding chia z mango i mleczkiem kokosowym to pyszny deser, który przyniesie orzeźwienie w upalny dzień. Delikatny, kremowy pudding waniliowy na bazie popularnego superfoods, czyli nasion

Na-talerzu.pl