ciasto - 162322 przepisów (strona:3722/10822)

Rolada ze szpinakiem i kurczakiem z ciasta francuskiego 48

Rolada ze szpinakiem i kurczakiem to wykwintne danie, które zachwyci każde podniebienie. Połączenie soczystego kurczaka, delikatnego szpinaku i chrupiącego ciasta francuskiego sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla smakoszy. Ta elegancka potrawa doskonale sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, jak i na codzienne obiady. Przygotowanie jest proste i nie wymaga dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością zachwyci zarówno(...)drobiowy 1 opakowanie rozdrobnionego szpinaku ( może być również świeży) śmietana 30% serek topiony mały 1 główka czosnku sól, pieprz do smaku 1 jajko 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy ciasto francuskie Szpinak rozmrozić, świeży rozdrobnić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem, usmażyć na złoty kolor na oleju, przełożyć do miseczki. Czosnek posiekać, rozpuścić w rondelku łyżkę masła

gotuj ze mną
Resztki ziemniaków… Niekoniecznie! 48

quiche . Jak przyrządzić nadziewane kotlety z ziemniaków? Kotlety z ziemniaków to proste danie obiadowe, które można szybko i łatwo przygotować. Aby je zrobić, gotowane ziemniaki muszą być dobrze ostudzone. Ciasto wykonane z tych ziemniaków przypomina konsystencją ciasto na kopytka, jednak zamiast tworzyć kopytka, formowałam ziemniaczane kotlety, wypełniając je wcześniej nadzieniem. Dużą zaletą ziemniaków jest ich wszechstronność, pasują one praktycznie(...)wybór rodzaju soczewicy jest dowolny. Tym razem postawiłam na soczewicę puy. Gdy nadzienie jest gotowe, mieszam zmiksowane ziemniaki z mąką i jajkiem. Robię to tuż przed przygotowaniem kotletów, ponieważ ciasto szybko traci swoją konsystencję. Dodanie wtedy dodatkowej porcji mąki sprawiłoby, że kotlety byłyby zbyt mączne. Gotowe kotlety obtaczam w bułce, którą wcześniej wymieszałam ze startym parmezanem. Smażę kotlety na maśle

codojedzenia
Ciasteczka dyniowe 45

dobrych ciastek. Wszyscy byli nimi zachwyceni. Dopełnieniem smaku była posypka cukrowo-cynamonowa, w której ciastka obtoczone zostały przed pieczeniem. Nie za słodkie, idealne. Po prostu pycha! Już konsystencja surowego ciasta bardzo się mi spodobała – mocno delikatna i bardzo plastyczna. Miałam więc co do nich duże oczekiwania i jak widzicie po słowach zachwytu, nie zawiodłam się! Te dyniowe ciasteczka(...)puree dyniowe, krótko miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Mieszamy z solą oraz cynamonem. Suche składniki dodajemy do miski z utartym masłem i resztą składników, wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Cukier trzcinowy mieszamy w miseczce z cynamonem Ze schłodzonego ciasta formujemy okrągłe ciasteczka, wielkości orzecha włoskiego (około 24g). Obtaczamy

Smaki Na Talerzu
Kruchutkie rogaliki różane 41

czas rogala - rogal być musi. Oto propozycja zastępcza.  Najdelikatniejsze ciastko kruche, lekkie, rumiane, pachnące masłem. Błyskawiczne. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy.  Wyciągamy gotowe ciasto, chłodzimy godzinkę i rolujemy. Dodam jeszcze, że ciasto sprawdzi się i w kruchych ciasteczkach,  małych tartaletkach i ciastach kruchych z owocami. Dziś rogal jest bohaterem. Zapraszam. Składniki: w temperaturze pokojowej proporcje(...)malaksera wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia,  cukier puder, cukier waniliowy, sól.  Dodajemy żółtko, śmietanę i włączamy malakser - na wysokich obrotach  miksujemy składniki tak długo, aż ciasto zbije się w gładką, jędrną kulę.  Wyciągamy, przekładamy do miseczki i chowamy do lodówki, na około godzinę.  Po tym czasie wyciągamy, dzielimy na trzy części, każdą wałkujemy cieniutko

Kronika Piekarnika
Ciasteczka ,, Słoneczka '' z kremem kawowym 39

Wszystkie te smaki idealnie się ze sobą łączą. Ciasteczka dodatkowo są obtoczone w wiórkach kokosowych. Polecam na różne okazje. Upieczcie i dajcie znać czy smakowały.     Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny 2 żółtka   Na krem: 20 dag miękkiego masła 82 %  cukier puder do smaku(...)łyżki alkoholu ( wódka, spirytus ) Dodatkowo: pół słoiczka powidła śliwkowego pół puszki masy kajmakowej 10 dag wiórek kokosowych mąka pszenna do posypania stolnicy     Wykonanie pysznych ciasteczek:   1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, wykrawamy okrągłe cieniutkie ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w temperaturze

Izabelawkuchni
Szybkie ciastka budyniowe 38

wypieki. Składniki 250 g mąki 1 margaryna (lub masło 250 g) 100 g cukru pudru cukier waniliowy 2 budynie bez cukru (śmietankowe lub waniliowe) Przygotowanie Z wszystkich składników wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Z ciasta robić małe kuleczki (nabierać małą łyżeczką i szybko robić kuleczki). Na koniec widelcem robić wzorek. Piec w 180 stopniach C. około 15 minut

Wasze Przepisy
Puszyste ciasto jogurtowe 42

było pyszne ciasto? no jasne że tak. Było bo już nie ma, zniknęło za szybko. Dzięki jogurtowi jest lekkie i puszyste. Jeśli chcecie aby było wyższe wystarczy użyć mniejszej formy. Ciasto robi się szybko, potem 45 minut w piekarniku a potem to już trzeba chwilę poczekać aż ostygnie bo lepiej smakuje jak jest schłodzone. Ale ciepłe z lodami też można(...)podać. Dla mnie to taki sernik bez sera jeśli takowy w ogóle może być. Ale jak zwał tak zwał, do kawy, herbaty, czystka będzie znakomite. Puszyste ciasto jogurtowe - sernik bez sera - jogurtownik - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wegańskie pierogi "ruskie" 35

więc jest to potrawa, którą eliminują osoby na dietach bezmlecznych oraz wegańskich. Można jednak przygotować wegańską wariację ruskich pierogów zamiast twarogu wykorzystując tofu. Wegańskie pierogi "ruskie" - przepis Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne: 350g mąki semoliny, ok. 200ml wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, szczypta soli. Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne: cebula, 350g wędzonego tofu, 400g ugotowanych ziemniaków(...)smaku. 1. Mąkę wysyp na blat i wymieszaj z solą. Na środku koczyka zrób dołeczek, wlej do niego dwie łyżki oleju i wodę, wymieszaj lekko łyżką, a następnie zagnieć ciasto, po czym zostaw je pod przykryciem na ok. 30 minut. 2. Posiekaj cebulę. 3. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę. 4. Do tofu dodaj sok z cytryny

Z notatnika dietetyka
Ciasto z jabłkami „salceson” 39

Pyszne, wilgotne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Idealne małe co nieco do popołudniowej kawy. Składniki 2 szkl mąki 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl oleju 1 kg jabłek Przygotowanie Jajka ubić z cukrem, wrzucić pozostałe produkty oprócz jabłek i wymieszać. Następnie(...)kostkę, wrzucić do masy i wymieszać. Piec ok. 30-40 minut w temp. 180°C. Po wystudzeniu można posypać wierzch cukrem pudrem bądź zrobić polewe. Autor przepisu: Bernadetta Artykuł Ciasto z jabłkami „salceson” pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
placuszki z dżemem 53

prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Roztrzepa\u0107 jajka z sol\u0105 i cukrem.\r","Doda\u0107 pozosta\u0142e sk\u0142adniki, wymiesza\u0107 \u2013 nale\u017cy uzyska\u0107 konsystencj\u0119 g\u0119stego ciasta nale\u015bnikowego.\r","Wedle potrzeby doda\u0107 troch\u0119 wody.\r","Podawa\u0107 z d\u017cemem - najlepiej domowym "],"keywords":"d\u017cem,placki,racuchy,\u015bniadanie"} Drukuj placuszki z dżemem Składniki(...)łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukry waniliowego, 2 jajka, sól, woda (wedle potrzeby) Przygotowanie: Roztrzepać jajka z solą i cukrem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać – należy uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Wedle potrzeby dodać trochę wody. Podawać z dżemem - najlepiej domowym https://www.bardzogrubysmok.pl/placuszki-z-dzemem/ Będą super smakować zarówno same, jak i z dżemem malinowym lub wiśniowym . placuszki z dżemem placuszki

Bardzo Gruby Smok
Naleśniki z twarogiem na słodko: tradycyjny przepis i puszyste smaki 33

konsystencji. W połączeniu z delikatnymi plackami tworzy wyjątkową ucztę dla podniebienia. Puszyste naleśniki z serem: sekret doskonałej tekstury Aby uzyskać puszyste naleśniki z serem, kluczowe jest odpowiednie przygotowanie ciasta. W naszym przepisie pokażemy Ci, jak sprawić, aby Twoje naleśniki były lekkie jak piórko. Starannie dobrana ilość mąki, jajek i twarogu sprawi, że każdy kęs będzie rozpływał się w ustach. Twaróg(...)dodać do niego ulubione dodatki, takie jak owoce czy orzechy, aby nadać deserowi dodatkowego smaku. Jak sprawić, aby naleśniki były puszyste? Aby uzyskać puszyste naleśniki, kluczowe jest dobrze wymieszane ciasto o odpowiedniej konsystencji. Starannie dobrana ilość mąki, jajek i płynnych składników, takich jak mleko czy woda, sprawi, że naleśniki będą puszyste i lekkie. Czy mogę zamrozić nadzienie serowe do naleśników

Ania i Marcin gotują

Proponowane wyszukiwania