ciasto - 163312 przepisów (strona:3723/10888)

Smażone banany po chińsku 80

podstawie przepisu z małej książeczki Kuchnia Chińska z przed 20 lat. Składniki na 4 porcje: ? 4 banany ? 2 łyżki soku z cytryny ? 1/2 szklanki sezamu ? olej do smażenia Ciasto ? 100 g mąki ryżowej ? 100 g mąki pszennej ? 2 łyżki kaszy manny ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? 200 ml wody Syrop ? 500 g cukru ? 250 ml wody – 1 szklanka(...)łyżka oleju Wykonanie: ? Banany obrać, pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z sokiem z cytryny. ? Wodę z cukrem i olejem gotować na syrop przez 10 minut. Ciasto ? Obie mąki, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać z wodą na gęstą masę. Ja nie miałam mąki ryżowej, zmiksowałam więc ryż w młynku do kawy. ? Ciasto ma oblepiać banana nie spływając

To co kocham
Tort Mrowisko 68

migdałowych Wykonanie: Kruszonka ? Makę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem. ? Masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i rozetrzeć w rękach z mąką. ? Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. ? Ciasto podzielić na 3 części, aby szybciej się schłodziło i łatwiej było zetrzeć na tarce. ? Do jednej części dodać kakao i zagnieść, ale nie musi być równomiernie wymieszane. ? Każdą część(...)ciasta zapakować w woreczek foliowy i schować do zamrażarki na 1 godzinę lub na całą noc do lodówki. ? Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 st.C, każdą część ciasta zetrzeć bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. ? Piec ok. 10-15 minut, dwa razy w międzyczasie wymieszać kruszonkę. ? Upieczoną kruszonkę zsypać do miski i pokruszyć jeszcze rękami jeśli jest zbyt

To co kocham
Szparag w cieście 79

trudne w obróbce, bo trzeba je obierać dość grubo. Ja uwielbiam te zielone, bo są sprężyste, chrupiące, twarde, i mają konkretny smak. Składniki: ? pęczek zielonych szparagów ? 1 opakowanie ciasta francuskiego ? 1 łyżeczka soli ? 1 łyżeczka cukru ? 1 żółtko ? 3 łyżki mleka Wykonanie: ? Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu(...)gdzie nie ma już twardych włókien. ? Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić szparagi i gotować 2 minuty, wyjąć, przelać zimną wodą i osuszyć. ? Ciasto francuskie pociąć na paski o szerokości ok. 3 cm i długości wiekszej o 1 cm od długości szparaga. ? Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

To co kocham
Ciastka z czekoladą i marshmallows 71

Zachciało mi się coś słodkiego ale szybkiego. Wyszło bardzo słodko! Ciastka na bazie ciasta francuskiego z nadzieniem z Nutelli i chrupiących po upieczeniu pianek marshmallows zaspokoją na długo apetyt na słodycze. Inspiracja ze stron anglojęzycznych, ale na polskich blogach też można je znaleźć. Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 1 mały słoiczek kremu czekoladowego, np. Nutelli ? małe opakowanie pianek marshmallows(...)jajko Wykonanie: ? Płat ciasta francuskiego pokroić w małe kwadraty. Mnie wyszło 18 sztuk. ? Na środku każdego położyć po łyżeczce kremu czekoladowego. ? Na krem położyć kilka małych pianek lub jedną dużą. ? Brzegi ciasta posmarować białkiem i zlepiać szczelnie w koperty jak na zdjęciu. Można też zrobić rożki. ? Gotowe koperty posmarować roztrzepanym żółtkiem. ? Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez

To co kocham
Ciastka pierożki serowe 67

Ciasteczka – pierożki z nadzieniem konfiturowym o dowolnym, ulubionym smaku. W składzie ciasta jest serek, co powoduje, że ciasteczka są bardzo kruche. Jedząc jednego pierożka sięgamy już po następny, bo… uzależniają. Składniki: ? 500 g mąki pszennej ? 250 g masła ? 250 g serka homogenizowanego ? 1 łyżeczka cukru waniliowego ? dowolna konfitura, u mnie morelowa ? cukier puderdo posypania Wykonanie: ? Na stolnicę wysypać(...)mąkę, masło zetrzeć na tarce, dodać serek, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. ? Ciasto włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. ? Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wykrawać kółka jak na pierogi. ? Na środek kółka kłaść łyżeczkę konfitur, złożyć na pół i zlepić brzegi jak pierożka. ? Piec na złoty kolor w temperaturze 180 st.C przez ok. 15-20 minut

To co kocham
Polędwiczka z pieczarkami w cieście 66

Prosta w przygotowaniu, krucha polędwiczka wieprzowa otulona farszem pieczarkowym, boczkiem wędzonym i ciastem francuskim. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: ? 1 duża polędwiczka wieprzowa ? 1 płat ciasta francuskiego ? 300 g pieczarek ? 8 cienkich plastrów wędzonego boczku ? 1 cebula ? zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku ? 3 łyżki oleju Wykonanie: ? Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem. ? Cebulę pokroić w drobną(...)siebie. ? Na boczku rozsmarować pieczarki i ułożyć na jednym boku polędwiczkę, po czym zrolować, zawinąć w folię i wstawić na conajmniej godzinę do lodówki. ? Po tym czasie rozwinąć płat ciasta francuskiego i zawinąć w niego rulon z lodówki. Docisnąć, aby ciasto nie rozeszło się podczas pieczenia, i nakłuć widelcem na wierzchu. ? Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku

To co kocham
Tarta budyniowa z malinami 76

Dostałam piękne żółte maliny i od razu pomyślałam o tarcie budyniowej. Tarta nie jest pracochłonna, ciasto kruche rozmięka pod wpływem gorącego budyniu, a maliny to nie tylko piękna dekoracja, ale i dopełnienie smaku owocowej tarty. Składniki: Ciasto kruche ? 400 g mąki ? 50 g cukru ? 150 g masła ? 2 żółtka ? szczypta soli Masa ? 3 budynie waniliowe ? 100 g masła ? maliny Wykonanie(...)Zanieść ciasto łącząc wszystkie składniki i wstawić do lodówki na 30 minut. ? Wyłożyć ciastem formę na tartę, nakłuć widelcem i piec w 180 st.C przez 15-20 minut, aż się zarumieni. ? Budyń ugotować wg wskazówek na opakowaniu, ale w połowie ilości mleka. ? Po zagotowaniu dodać masło i roztrzepać, aż się rozpuści. ? Wylać gorącą masę budyniową na spód do tarty. ? Wyłożyć

To co kocham
Tarta serowa z brokułem i tuńczykiem 74

typu mięso, ziemniaki i surówka. Nawet nie myślałam, że ta tarta będzie taka smaczna. Delikatna masa serowa, zatopiony w niej chrupiący brokuł i aromatyczny tuńczyk, a wszystko to w cieście francuskim. Gorąco polecam do spróbowania. Składniki: ? 1 opakowanie ciasta francuskiego ? 1 brokuł ? puszka tuńczyka w kawałkach ? 300 g sera białego ? 3 jajka ? 200 g śmietany kwaśnej (małe opakowanie) ? sól, pieprz(...)smaku Wykonanie: ? Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. ? Brokuła podzielić na różyczki i lekko obgotować w wodzie z solą i cukrem. ? Żółtka zmiksować z serem białym i śmietaną, doprawić solą i pieprzem. ? Białka ubić i wymieszać z masą serową, po czym wylać na ciasto francuskie. ? Poukładać na wierzchu różyczki brokuła i kawałki osączonego tuńczyka. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego

To co kocham
Bostońskie babeczki z jeżynami 60

którą dostałam od siostry. Dodałam jeżyny do środka babeczek, co znacznie orzeźwiło ich smak. Najsmaczniejsze są następnego dnia, niestety tylko przypadkiem jedna się ostała. Składniki na 12 sztuk: Ciasto ? 150 g masła ? 150 g cukru ? cukier waniliowy ? 6 żółtek ? 350 g mąki pszennej ? 2 łyżeczki proszku do pieczenia ? 1/4 łyżeczki soli Budyń ? 220 ml mleka ? 2 łyżki mąki kukurydzianej(...)mleka. ? Gotować budyń cały czas mieszając przez minutę. ? Do gotowej masy dodać masło i sól, i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby było schłodzone przed pieczeniem. Ciasto ? Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, mąkę i resztę składników. ? Formę na babeczki posmarować masłem i wyłożyć spody i boki z ciasta. ? Do środka włożyć po łyżce

To co kocham
Rolada z indyka z wkładką buraczano-orzechową 68

konkurs kreatywny , w którym biorę udział. Należy wykorzystać 3 składniki podstawowe: filet z indyka, buraczki i orzechy oraz produkt dodatkowy – u mnie jajka, i do woli przyprawy. Upiekłam ciasto buraczane na bazie jajek, orzechów i buraczków, które stanowiło farsz/wkładkę do rolady z indyka. Jedliśmy tę roladę z sosem chrzanowym i puree ziemniaczanym. Nam smakowało, ale czy jury się(...)smaku Wykonanie: ? Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać zółtka i dalej ubijać. ? Do jajek wrzucić buraki starte na tarce i zmielone orzechy. Doprawić solą i pieprzem. ? Ciasto wylać na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. ? Piec w temperaturze 180 st.C przez 20 minut. ? Pierś indyka pokroić na plastry, każdy rozbić cienko, posypać solą i pieprzem. ? Plastry rozłożyć

To co kocham
Uszka z suszonymi grzybami 77

solą i pieprzem. „Skórka” ? Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej i wlewać gorącą wodę, drugą ręką mieszając składniki. ? Zagnieść ciasto łącząc składniki w całość. Ma być miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie należy dodać mąkę, a jeśli za twarde dolać wodę. ? Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić(...)części. Lepienie uszek ? Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać metalową foremką lub małą szklaneczką, ewentualnie kieliszkiem niewielkie krążki. Im mniejsze uszka, tym ładniej się prezentują. ? Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić jak pierożki, następnie złączyć cienkie końce pierożka zawijając na palcu uszka. ? Zagotować wodę w dużym garnku z solą i łyżką oleju i wrzucać uszka na gotującą

To co kocham
Ptysie z bitą śmietaną i owocami 66

Ptyś! To kuliste ciastko z ciasta parzonego. Po przecięciu na dwie części napełniane jest kremem lub bitą śmietaną. Ciastko znane od wielu lat i kojarzy je chyba kazdy, a nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu ciastka. Przepis dostałam od siostry Uli, która bardzo je zachwalała(...)eksperymentuję i zawsze smak jest trochę inny niż poprzednio. Nasze ptysie zostały wzbogacone o owoce, można dać ich znacznie więcej, dzięki czemu smak ciastek jest niepowtarzalny – prawie wytrawne ciasto, słodka śmietanka i kwaskowe owoce. Ptysie należy nadziać bezpośrednio przed podaniem, aby nie zrobiły się mokre od kremu i owoców. Porcja jest dość duża, bo wychodzi ok. 40 ptysiów

To co kocham
Ciastka cynamonowe półfrancuskie 67

śmietany ? 4 żółtka ? 1 łyżeczka cynamonu Polewa czekoladowa ? 1 gorzka czekolada ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? 1 łyżka masła Wykonanie: ? Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. ? Wyrobić szybko ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. ? Następnie ciasto posypać cynamonem i lekko zagnieść, tak aby powstał marmurkowy wzór. ? Ciasto rozwałkować na grubość(...)Wykrawać z ciasta gwiazdki, serduszka i kwiatki. ? Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. ? Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut. ? W rondelku zagotować śmietankę z masłem,dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszać na minimalnym ogniu, aż się rozpuści. ? Każde ciastko maczać w płynnej polewie i odstawić do wystudzenia

To co kocham
Szarlotka królewska 76

Szarlotka nietypowa, bo na biszkopcie, a nie jak zwykle na kruchym cieście. Gorące, kwaskowe jabłka nasączają biszkopt dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Jak na szarlotkę królewską przystało, dopełnieniem jest aksamitny krem mleczno-maślany i polewa czekoladowa. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje na zimowym, świątecznym lub karnawałowym stole. Składniki: Biszkopt(...)starte jabłka na tarce o grubych oczkach zagotować razem z suchą galaretką. Chwilę poddusić. Polewa czekoladowa ? Zagotować śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę i masło. Mieszać, aż się rozpuści. Składanie ciasta ? Biszkopt położyć na tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. ? Na biszkopt wylać gorące jabłka i poczekać, aż wystygną. ? Na jabłka wyłożyć równomiernie masę i polać ozdobnie polewą

To co kocham
Tort czekoladowy z truskawkami 66

się równie pyszny, lekki i wiosenny, a zarazem prosty i szybki do wykonania. Czekolada i truskawki pasują do siebie idealnie, a w towarzystwie bitej śmietany smakują jeszcze lepiej. Składniki: Ciasto czekoladowe ? 3 jajka ? 3/4 szklanki cukru ? 1/3 szklanki kakao ? 1 szklanka mąki pszennej ? 1 cukier waniliowy ? 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ? 1/2 łyżeczki sody ? szczypta soli ? 1/2 szklanki mleka(...)łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa ? 100 g masła ? 2 łyżki cukru ? 2 łyżki kakao ? 2 łyżki mleka ? 500 g truskawek ? 1/2 łyżeczki wiórków kokosowych do ozdoby Wykonanie: Ciasto czekoladowe ? Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać dalej, dodawać po jednym żółtku i na koniec kakao. ? Wsypywać mąkę na przemian z mlekiem i olejem, delikatnie ubić na gładką

To co kocham