makową, ale ja zawsze korzystam z tej gotowej. Rogale wychodzą jak malowane, nie tylko pięknie wyglądają, ale przede wszystkim są przepyszne. Przepis zostaje ze mną na długo :-) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 480 lub 500) 200 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 3 łyżki cukru 80 g roztopionego masła(...)minut. 3. W międzyczasie jajka z pozostałym cukrem utrzeć na puch. 4. Do jajek przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, roztopione masło, olejek, wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksować mikserem z hakami przez 8-10 minut. Uformować kulę, włożyć z powrotem do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok 1-1,5h). U mnie ciasto urosło bardzo szybko, bo akurat
Kuchnia domowa AniPudding chia z mango i mleczkiem kokosowym to pyszny deser, który przyniesie orzeźwienie w upalny dzień. Delikatny, kremowy pudding waniliowy na bazie popularnego superfoods, czyli nasion
Na-talerzu.plmąki i 2 łyżki mleka, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do rozczynu dodajemy pozostałe ciepłe mleko, cukier waniliowy, jajko, żółtka, przesianą mąkę i sól. Ciasto wyrabiamy aż stanie się elastyczne, podsypując w razie potrzeby lekko mąką. Na koniec dodajemy tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto. Oprószamy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy aż podwoi objętość(...)Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część rozwałkowujemy cienko na koło średnicy około 25 centymetrów. Kroimy je na 6 trójkątów. Borówki oprószamy mąką. Na każdy trójkąt z ciasta nakładamy łyżeczkę borówek (lub 5-6 borówek amerykańskich) i odrobinę cukru. Zwijamy rogale i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Trzeci talerzpiwa. „Rybki” robi się z panierowanej zielonej fasolki. W zasadzie można powiedzieć, że jest to fasolka w tempurze i nie będzie się w błędzie. Podobno portugalska fasolka w cieście jest protoplastką japońskiej tempury, gdyż właśnie od portugalczyków japończycy nauczyli się takiego sposobu przygotowywania warzyw. Składniki (2-4 porcje): - 250 g zielonej fasolki (najlepsza będzie płaska, w typie mamut; ewentualnie szparagowa(...)Ciasto: - 100 g mąki - 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli, pieprz - 125 ml piwa - 1 łyżka oliwy - olej (do smażenia, sporo - "rybki" wymagają smażenia na głębokim oleju) - cytryna i sól (do podania) Przygotowanie: 1) Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. W przypadku fasoli płaskiej kroimy na części o mniej więcej 10 cm długości
Roślinożerni urlopowiczeSernik bez pieczenia z borówkami to bardzo łatwe do zrobienia ciasto na zimno, które jest idealnym deserem na lato. Prosty przepis na ciasto bez pieczenia z borówkami o umiarkowanej słodyczy i bardzo orzeźwiającym smaku. Sernik na zimno jest jednym z częściej robionych deserów latem. Sernik bez pieczenia z galaretkami i borówkami nie dość, że rewelacyjnie smakuje, to i dobrze wygląda(...)Przepis na sernik bez pieczenia z borówkami bardzo często robię, gdyż wszystkim zawsze smakuje i łatwo się go przygotowuje. Sernik na zimno to dość szybkie ciasto bez pieczenia , ale wymaga nieco cierpliwości, gdyż trzeba pilnować stopnia tężenia galaretek. W zasadzie jest to jedyna trudność, której nie da się określić czasowo i po prostu trzeba pilnować. Sernik bez pieczenia z borówkami
Kuchcik gotujesię na popołudniową przekąskę. Składniki 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 250 g serka homogenizowanego Przygotowanie Mieszamy suche składniki, dodajemy jajko i serek, wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka i naparstkiem wycinamy dziurkę w środku. Smażymy na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem. Autor przepisu: Kasia Artykuł Oponki z serka homogenizowanego pochodzi z serwisu Wasze
Wasze Przepisysię na popołudniową przekąskę. Składniki 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 250 g serka homogenizowanego Przygotowanie Mieszamy suche składniki, dodajemy jajko i serek, wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka i naparstkiem wycinamy dziurkę w środku. Smażymy na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem. Autor przepisu: Kasia Artykuł Oponki jogurtowe pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisySzybkie w przygotowaniu, smaczne i puszyste ciasto z owocami, które idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawki. Składniki 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia mandarynki lub inne owoce Przygotowanie Jajka ucieramy z cukrem, potem dodajemy mąkę, proszek i olej. Mieszamy do połączenia i wykładamy na blachę (24×24) wyłożoną(...)papierem do pieczenia. Na górę kładziemy owoce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 40 min. Autor przepisu: Alicja Artykuł Ciasto z mandarynkami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisySałatka z tortellini i mozzarellą to idealny pomysł zdrową kolację, imprezę ze znajomymi czy pożywny lunchbox. Sycące mini pierożki wypełnione ulubionym nadzieniem w towarzystwie sera mozzarella
Na-talerzu.plcateringu Dietering Drugie śniadania w tym cateringu to w większości coś na słodko – jednak nie mówimy tutaj o FIT deserach, które nie mają smaku. Dietering serwuje świetne ciasta i desery! Które oceniam najlepiej? Jagodzianka z migdałową kruszonką – nie mogło jej zabraknąć w rankingu! To była jagodzianka na bogato Mało słodka, dzięki czemu głównym smakiem były aromatyczne jagody. Jedynie(...)szkoda, że zniknęła w kilka chwil… Dietetyczny serniczek chia z topem mango na czekoladowym spodzie – rozpływające się w ustach ciasto. Delikatne i lekkie. Ale mimo, że serniczek był dietetyczny, to smakował jak standardowe ciasto i zdecydowanie zaspokoił ochotę na coś słodkiego! TOP obiady w cateringu dietetycznym Obiady w Dieteringu to moja ulubiona część! Ciężko mi było wybrać
Via Gustozimno. Powiem Wam, że już chyba prostszego ciacha na zimno nie da się popełnić - bita śmietana, serek i żelatyna dla stabilizacji, a do tego całkiem spora ilość borówek. Ciasto wygląda całkiem sympatycznie - niestety całe owoce trochę ciężko się kroją, a ja jeszcze jak zwykle spieszyłam się i co widać na zdjęciach zbyt wcześnie je pokroiłam, ale jeżeli szukacie błyskawicznego ciasta(...)silikonowej formy do babki (ja użyłam takiej ). Wyrównujemy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Mam jeszcze dla Was radę, jeśli używacie form silikonowych do ciast na zimno, przed wyjęciem z formy włóżcie ją na kilka minut do ciepłej wody, wtedy ładnie wyjmiecie ciasto bez uszczerbku na jego kształcie
Cynamonowe szczęścieskładniki: 3000 g borówek / jagód leśnych ok. 1200 cukru wykonanie: Owoce myjemy, odsączamy, przesypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 12 godz. (najlepiej na noc) aby puściły
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na ciasteczka całuski. Ich nazwa nawiązuje do wyglądu – przygotowane z jabłkiem przypominają usta lub uśmieszki. Składniki Ciasto 4 szkl. mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kostka margaryny lub masła 3 jajka 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo cynamon kilka jabłek Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść i na godzinkę
Wasze PrzepisyPyszne, bardzo proste ciasto na zimno z mnóstwem sezonowych owoców. Lekkie i orzeźwiające, idealne na lato. Do zagęszczenia krem użyłam galaretki o smaku jagodowym, ale sprawdzi się też malinowa, czy truskawkowa. Natomiast na wierzch wybrałam galaretkę krystaliczną dzięki czemu owoce fajnie się prezentują. Do przygotowania ciasta nie użyłam dodatkowego cukru, bo galaretki jak dla mnie są wystarczająco słodkie. Jeśli ktoś(...)chce zrobić takie ciasto w wersji badziej fit to proponuje upiec biszkopt (np. z tego przepisu link ) oraz użyć galaretek bez cukru i posłodzić wszystko ksylitolem lub erytrytolem. Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): opakowanie okrągłych biszkoptów 500 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 2 galaretki o smaku jagodowym/owoców leśnych + ok. 350 ml gorącej
Healthy food explorer