ciasto - 162322 przepisów (strona:3734/10822)

Ciasto wuzetka 60

Przedstawiam dziś przepis na wuzetkę , klasyczne ciasto z PRL'u , które może przybrać różne formy, praktycznie każda gospodyni domowa piecze je inaczej , jak również w każdej cukierni czy też kawiarni też smakuje inaczej. Długo pracowałam nad swoją wersją i przedstawiam dziś jej ostateczne wydanie - moja wuzetka jest doskonała , przepyszna, delikatna, miękka i wilgotna, ze wspaniałym kremem śmietankowym , serdecznie polecam

Kawa z mlekiem
sałatka z makaronem i ananasem 60

składniki: 150 g drobnego makaronu 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera konserwowego 150 -200 g szynki (ulubionej) 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz

Domowy Smak Jedzenia
Pyszna przekąska z ciasta francuskiego, cukinii i mozarelli 59

Proste, pyszne i szybkie danie. Sprawdzi się na kolację, czy też jako przekąska na jakąś imprezę. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego prostokątnego ser mozzarella 1 kulka około pół cukinii  oliwa z oliwek/olej  opcjonalnie szynka jeden plaster, pomidorki koktajlowe ok 2 sztuki, ser żółty sól, pieprz, zioła prowansalskie Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Ciasto rozwijam i kroję(...)odrobina ( na całość zużyłam ok łyżki oliwy).  Cukinię kroję w bardzo cienkie plastry, szynkę w kosteczkę, mozzarellę rwę na kawałki.  Układam 4 plasterki cukinii na jeden kawałek ciasta, następnie ser, szynkę, pokrojone pomidorki, całość posypuję solą, pieprzem i sporą ilością ziół prowansalskich. Piekę ok 20 minut do czasu, aż ciasto z wierzchu jak i pod spodem będzie ładnie

Gotuj z Agnes
Focaccia. 39

dodać drożdże i cukier.  Wymieszać i odstawić na 10-15 minut.  Następnie dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek.  Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.  Ciasto przełożyć do czystej misy wysmarowanej oliwą.  Wierzch ciasta też nasmarować oliwą. Misę nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.  Po tym czasie przełożyć ciasto(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Rozciągnąć na kształt blaszki, delikatnie nasmarować oliwą  i  ponownie nakryć ściereczką.  Odstawić na godzinę do napuszenia. Po tym czasie w cieście zrobić palcami wgłębienia.  Do środka powkładać połówki pomidorków i oliwki.  Zostawić jeszcze na 30 minut.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25-30 minut

Agusiowe smakołyki
Ciastka czekoladowe 50

dodajemy do tego jajko, miksujemy minutę, wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Następnie wsypujemy do tego mieszankę mąki i kakao i miksujemy na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia składników (ciasto można też wymieszać po prostu za pomocą łyżki). Na koniec dodajemy poszatkowaną czekoladę. Jeszcze raz mieszamy (tym razem już łyżką). Gotowe ciasto przykrywamy i wkładamy do lodówki na jakąś godzinę(...)Piekarnik nastawiamy do temperatury 175 stopni. Z ciasta formujemy kulki większe od orzecha włoskiego. Według przepisu kulka powinna ważyć jakieś 45 g. Ja każdą kulkę ważyłam na wadze kuchennej i z tej ilości ciasta wyszło mi 12 ciastek. Na blasze do pieczenia wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka nie za blisko siebie. Upieczcie je na dwie partie. Ciastka pieczemy

Kardamonovy
Tarta z porem, szynką i serem kozim 59

tego szynka, aby było jeszcze bardziej sycąco i przepyszna tarta gotowa. Łatwa, smaczna i szybka – nic tylko przygotować. Składniki (na tarte o średnicy około 31cm): opakowanie gotowego ciasta francuskiego 150g szynki w plasterkach 1 duży por lub 2 małe 150g rolady z sera koziego – użyłam takiej miękkiej 2 jajka 1 opakowanie serka wiejskiego – najlepiej gęstego 200ml śmietanki(...)mieszamy z kremówką i serkiem wiejskim. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.   Ściągamy patelnie z ognia, do pora dodajemy szynkę i mieszamy.   Nastawiamy piekarnik na 180°. Gotowym ciastem francuskiemu wykładamy formę – cały arkusz pewnie nie zakryje całej blachy i brzegów, ale spokojnie możemy wykleić resztę ścinkami, łącząc je widelcem. Dno ciasta nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia się

Smaczna Strona
Zapiekanki z pieczarkami z Sienkiewicza 57

który sprzedawał zapiekanki z pieczarkami. Pyszne, gorące prosto z pieca. Chyba jeszcze, w tamtych czasach nie było chyba ketchupu. Więc te są wypasione bo z ketchupem i to pikantnym;) Ciasto: na 8 sztuk 400 gram mąki ( chlebowej pszennej lub orkiszowej) 6 g drożdży suchych szklanka wody łyżeczka soli i cukru 2 łyżki oleju Nadzienie: 400 g pieczarek cebula 2 łyżki(...)oleju pieprz ziołowy 1/2-1 łyżeczka sól 1 łyżeczka Przygotowanie: W wodzie rozpuszczamy drożdze. Zagniatamy ciasto z podanych składników ok. 8 minut. W razie potrzeby dolać wody lub podsypać mąką. Ciasto ma być luźne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1i 1/2 godz pod przykryciem.  Pieczraki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Rozgrzewamy olej i dusimy pieczarki z cebulą doprawione pieprzem ziołowym

AZgotuj!
Jak obrać ananasa i jak pokroić ananasa? 55

dressingiem sałatkę i delikatnie wymieszaj. Jeśli lubisz, posyp sałatkę świeżą posiekaną kolendrą. Sałatkę podawaj od razu i ciesz się połączeniem słodkiego ananasa z kremowym awokado i chrupiącymi warzywami. Proste ciasto ananasowe Składniki: 1 ½ szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli ½ szklanki masła, miękkiego 1 szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 ½ szklanki(...)cukier na puszystą masę. Dodaj jajka i wanilię, kontynuując ubijanie. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy jajecznej i masła, mieszając delikatnie. Dodaj pokrojony ananas i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste i upieczone. Deser ananasowy na zimno

Via Gusto
Dutch baby – pieczony niemiecki naleśnik. 55

wszystko dobrze się połączą. Umieść patelnię żeliwną w piekarniku i nastaw go na 215˚C. Patelnie zostaw na 10 minut. Ten krok jest kluczowy, podgrzanie patelni przed dodatnim ciasta, pomaga to uzyskać spuchnięty naleśnik. Wyciągnij patelnię i wlej roztopione masło i rozprowadź masło na dnie i brzegach patelni. Następnie wylej ciasto naleśnikowe i włóż ponownie patelnię do piekarnika(...)minut lub gdy ciasto będzie nabrzmiałe i złocistobrązowe. Upieczony naleśnik wyciągnij z piekarnika posyp owocami, płatkami migdałowymi i polej rozpuszczoną czekoladą. Podawaj na ciepło. Przybliżone kalorie 282 kcal Ciasto na naleśnik możesz przygotować z wyprzedzeniem, pamiętaj tylko by przechowywać je w lodówce, ale przed pieczeniem musi mieć temperaturę pokojową. Pieczony niemiecki naleśnik jest cudownie gorący i puszysty, o przepięknym złocistym

Zdrowy Styl Joanny
20 pomysłów na ciasta i desery z rabarbarem 49

drożdżowe, serniczek bez pieczenia, a może placuszki z rabarbarem lub tradycyjny kompot? Co Was skusi? Ja robiłam już w tym roku drożdżowe, a teraz mam ogromną ochotę na kruche ciasto z mnóstwem rabarbaru, budyniem  i kruszonką i pewnie takie w weekend upiekę.  Ciekawa jestem czy lubicie i używacie w kuchni to warzywo? Warto go spożywać ze względu(...)obecność w nim kwasu szczawiowego niewskazany jest dla osób z  dolegliwościami nerek oraz układu trawiennego.    Drożdżówki z rabarbarem Rabarbarowa chmurka Kruche z rabarbarem i budyniem Proste ciasto z rabarbarem Sernik na zimno z rabarbarem Kruche z rabarbarem i orzechami Błyskawiczne ciasto z rabarbarem Kruche z rabarbarem i malinami Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką Kruche z rabarbarem

Cynamonowe szczęście
Budyniowe naleśniki z białym serem i truskawkami 40

maśle i oprószyłam cukrem trzcinowym, dzięki temu były lekko chrupiące i takie z karmelizowane. Do nadzienia dodałam pachnących truskawek i wyszło bardzo pysznie. Polecam. Spróbujcie.   Potrzebujmy:   Na ciasto: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki wody gazowanej 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy ( proszek ) cukier trzcinowy do smaku na czubek łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukier puder do smaku 25 dag świeżych truskawek   Dodatkowo: olej do smażenia masło 82 % do smażenia cukier trzcinowy ( kilka łyżek )   Wykonanie pysznych naleśników: 1. Naleśniki: Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Następnie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy cieniutkie naleśniki. Naleśniki studzimy. Wyjdzie nam ich około 14 sztuk

Izabelawkuchni
PROSTE RACUCHY BUDYNIOWE Z JABŁKAMI. NA DROŻDŻACH 53

było grudek i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy, umieszaczamy w misie miksera. Kiedy drożdże podrosną, dodajemy je do mąki. Następnie dorzucamy wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy chwilę gładkie ciasto hakiem miksera. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy tak się stanie, do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy(...)olej. Nie powiniem być mocno gorący, aby racuszki przepiekły się, a nie spaliły. Na rozgrzany olej układamy po 2 łyżki ciasta, nadając racuchom okrągły bądź owalny kształt. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone, przekładamy na papierowy ręcznik. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Pyszne są gorące, ale takie drożdżowe, puchate racuszki możemy zjadać równie dobrze też zimne

Walijskie Pichcenie
sałatka z zupek chińskich idealna na przyjęcie 52

składniki: 2 zupki chińskie o smaku kurczaka 1 papryka 2-3 świeże ogórki gruntowe 200 g szynki (ulubionej) 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 3

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania