ciasto - 162322 przepisów (strona:3740/10822)

Jak można używać Yerba Mate w kuchni? 41

Charakterystyczny, intensywnie zielony kolor yerby to również sposób na to, by nieco ubarwić popularne desery – bo też głównie w słodkiej wersji podaje się yerbę inaczej, niż parzoną w mateo. Ciasto w kolorze trawy, czyli „greenie” Chcesz dodać swoim klasycznym wypiekom bardziej energetyzującego charakteru, a przy tym nasączyć je nietypowym, gorzkawym smakiem? Idealnie nada się do tego wysokiej jakości, intensywny susz(...)typu despalada, czyli yerba mate argentyńska , w której jest mniej niż 10% patyczków. Wariacja klasycznego brownie, czyli greenie, to ciasto, w którym zamiast ciemnej czekolady używa się białej, a zamiast kakao – przesianego suszu yerby bez dużych cząstek. To bardzo oryginalny deser, którym możesz poczęstować zarówno osobę, która nigdy nie próbowała tej herbaty, jak również wytrawnego mateistę, który z pewnością chętnie

Moja smaczna kuchnia
Pita 145

łyżki Przygotowanie Po pierwsze wymieszaj wodę z drożdżami, cukrem i odczekaj jakieś 10 minut. Po drugie mąkę wymieszaj z solą, wlej mieszankę, olej i zacznij oczywiście wyrabiać ciasto. Po trzecie, kiedy ciasto będzie już sprężyste, włóż je do miski, skrop oliwą, przykryj ściereczką lub zawiń folią spożywczą i odstaw na jakieś 60 minut. Po czwarte przełóż ciasto na powierzchnię roboczą(...)podsypaną mąką, chwilę wyrabiaj i podziel ciasto na 4 części. Po piąte uformuj z każdej idealnie fantastyczną kulkę. W międzyczasie, jeśli używasz kamienia do pizzy, mój drogi czytelniku, musisz go wcześniej rozgrzać w piekarniku, jeśli blaszki to wyłóż ją papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 250 stopni. Po szóste każdą kulkę rozwałkuj na jakieś 10-12 centymetrowej szerokości placki

RafalCook
Babka łaciata 46

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Przygotowanie Jajka ubić z cukrem na puszysto. Powoli dodawać mąkę z proszkiem, na koniec powoli dolewać margarynę. Połowę ciasta wylać do formy. Do 2 połowy dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto. Piec w 190 C przez 60 minut. Autor przepisu: Roskana Artykuł Babka łaciata pochodzi z serwisu Wasze

Wasze Przepisy
Chleb z gara, czyli pieczony w naczyniu żaroodpornym 158

pyszne, domowe pieczywo. Taki domowy chleb nie ma sobie równych i świetnie smakuje posmarowany jedynie masłem. Nie wymaga wiele pracy, zwłaszcza jeśli posiadacie robota z hakiem, który wyrobi ciasto. Robi się go bezproblemowo, trzeba jedynie trochę poczekać na wyrośnięcie ciasta. Do przygotowania chleba użyłam mąki tortowej i żytniej. Zamiast żytniej możecie użyć innej, np. pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej. Można również(...)Przygotowanie Do dużej miski wsypujemy mąki, drożdże, sól oraz wlewamy olej i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Całość wyrabiamy ręcznie albo za pomocą robota z hakiem przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne i swobodnie odchodzić od dłoni. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce przynajmniej na godzinę, aż podwoi swoją objętość. Naczynie żaroodporne wraz z pokrywką wstawiamy

e-PrzepisyKulinarne
Kruche babeczki z nadzieniem czekoladowym 146

ktoś woli bardziej słodkie może użyć czekolady mlecznej. Do dekoracji wykorzystałam m.in. wiśnie, które pozostały mi po nalewce , bardzo dobrze się komponują z czekoladowym nadzieniem. składniki: kruche ciasto 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 żółtka  szczypta soli oraz 1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l mleka) 3 płaskie łyżki cukru(...)mleka 60 g ciemnej czekolady, dałam gorzką wiórki kokosowe posiekane prażone orzechy laskowe pestki granatu wiśnie z nalewki Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce 30 minut. Potem rozwałkowć na grubość ok 4-5 mm i wykroić foremką

Monia miesza i gotuje
Drożdżowe ślimaki z budyniem i białą czekoladą 255

tylko do momentu roztopienia się masła. Odstawiamy na chwilę. Kiedy temperatura płynu spadnie do 37 stopni dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy. Dodajemy mąkę, resztę cukru i szczyptę soli, wyrabiamy gładkie ciasto, odstawia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. W między czasie przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy(...)blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 60x25 cm. Smarujemy wcześniej przygotowanym budyniem, zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku ciasta. Następnie kroimy na około 12 plastrów, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 20 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C, następnie pieczemy drożdżowe ślimaki 25 minut. Posiekaną białą czekoladę podgrzewamy

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 58

Chleb! Kiedyś częściej piekłam chleby żytnie, później była dłuższa przerwa, następnie pszenne typu tartin, a teraz znów wracam do żytnich.  Jest niewymagający, taki prosty, bez składania i rozciągania ciasta, wyrasta sobie spokojnie w formie. Ważne, by tylko nie przerósł, bo podczas pieczenia opadnie. Ot, cała filozofia;) Na moim profilu na ig pokazuję na filmie, jak go zrobić.  Polecam(...)mąki żytniej typ 720 Wymieszać zakwas z wodą i mąką, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce (temp. ok 24-26stC) do wyrośnięcia na ok 5-7h. ciasto: cały zaczyn 250g mąki żytniej typ 720 150g mąki pszennej chlebowej typ 750 (można też 650) 50g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 350ml wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli garść

Obiad gotowy
Pyszna babka gotowana 1664

babki) Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Do masy dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Wlewamy aromat. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i zamykamy formę. Wstawiamy do garnka z gotującą wodą. Gotujemy pod przykryciem 1 godzinę. Ja do garnka wstawiam jeszcze

Wasze Przepisy
NALEŚNIKI Z WARZYWAMI I SEREM NA PALONYM MAŚLE 38

smaku – Olej – Masło 2-3 łyżki – Mąka pszenna – 250g – Mleko – 500g – Jajka – 2 sztuki PRZEPIS: 1. Z mąki, jajek, 2 łyżek oleju, mleka i szczypty soli przygotuj gładkie, lejące ciasto na naleśniki. 2. Z pomocą chochelki wlewaj niewielką ilość ciasta naleśnikowego na rozgrzaną, natłuszczoną, nieprzywierającą patelnię, rozprowadź i smaż po 2-3 minuty z każdej ze stron. 3. Postępuj dokładnie(...)smaku Olej Masło 2-3 łyżki Mąka pszenna – 250g Mleko – 500g Jajka – 2 sztuki Instructions Z mąki, jajek, 2 łyżek oleju, mleka i szczypty soli przygotuj gładkie, lejące ciasto na naleśniki. Z pomocą chochelki wlewaj niewielką ilość ciasta naleśnikowego na rozgrzaną, natłuszczoną, nieprzywierającą patelnię, rozprowadź i smaż po 2-3 minuty z każdej ze stron. Postępuj dokładnie jak w punkcie

globuskulinarny
Keto chlebek szpinakowy (bezglutenowy) 65

przesiekać), olej kokosowy / masło (jeśli są twarde to ogrzać przed dodaniem), sól , sok z cytryny (uwaga na pestki!) oraz wodę (temperatura pokojowa). Później całość dobrze wyrabiamy do uzyskania gęstego ciasta (5 minut). W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg plus grzałka) i przygotowujemy keksówkę (9 x 22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną(...)olejem kokosowym/masłem. Potem do ciasta dodajemy sodę oczyszczoną i krótko wyrabiamy (1-2 minuty). Soda szybko reaguje z sokiem z cytryny, dlatego dodajemy ją na końcu. Ciasto przekładamy do keksówki , a później wkładamy do piekarnika na 55-60 minut . Autorzy książki zalecają 45 minut, a następnie sprawdzenie patyczkiem czy ciasto jest upieczone, u mnie dopiero po 55 minutach

WegePrzepis
Ciasto owocowe z ricottą i bezą 141

Trio owocowe, czyli pyszne ciasto z jagodami, jabłkami, gruszkami, ricottą i bezą. Pomysł na pyszne ciasto na każdą okazję. Artykuł Ciasto owocowe z ricottą i bezą pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Racuchy z jabłkami 119

racuchy z jabłkami bez użycia drożdży. Dla tych z nas, którzy kochają słodkie połączenia, nie ma nic lepszego niż racuchy z jabłkami. Jabłka zapewniają idealną równowagę z bogactwem smażonego ciasta, tworząc smaczne śniadanie, słodki deser, czy kolację na słodko. Placki z jabłkami są zaskakująco proste do wykonania i można je dostosować do dowolnych preferencji smakowych za pomocą różnych przypraw Ponieważ(...)przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy, sodę oczyszczoną. Składniki mieszamy i teraz dodajemy do nich mokre składniki – jajko i mleko. Wszystko mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej, tak aby w cieście nie było grudek. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w niewielką kostkę. Wkładamy je do ciasta i już przy pomocy łyżki mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Ale uważajmy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PIEROGI Z TWAROGIEM I ZIEMNIAKAMI - RUSKIE + FILMIK 51

farszem ziemniaczano - twarogowym. Dodatek boczku i cebuli sprawia że są nadzwyczaj smaczne. Pierogi podajemy od razu po ugotowaniu lub po ostudzeniu podsmażamy na złoto.          CIASTO :  1 kg mąki pszennej  około 500 ml gorącej wody  szczypta kurkumy 1 jajko  odrobina soli  4 łyżki oleju         FARSZ(...)cebulę drobno kroimy, podsmażamy na smalcu z solą i pieprzem na złoto. Dodajemy go do farszu łącznie z twarogiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.  Ciasto - z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto, można je wyrobić robotem. Odkładamy je na 10-20 minut aby odpoczęło. Nakrywamy je woleczkiem lub miską.  Następnie ciasto wałkujemy, wycinamy kółka i zlepiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z burakiem, fetą i batatem 49

Sałatka z burakiem, fetą i batatem to pyszny pomysł na zdrową kolację czy pożywny lunch do pracy . Słodkie, pieczone buraki i bataty w zestawieniu z lekko

Na-talerzu.pl
Przepis na chleb mieszany łyżką 58

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru. Dosypujemy mąkę, ziarna, sól i wlewamy resztę wody. Całość dokładnie mieszamy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny.    Brytfankę (14/28cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy otrębami lub płatkami owsianymi (można również wyłożyć papierem do pieczenia). Do tak przygotowanej brytfanki przekładamy ciasto. Za pomocą(...)zwilżanej w wodzie łyżki wyrównujemy ciasto po całej powierzchni. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, gdy wyrośnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 210 stopni (góra-dół). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 40 minut. Całość pieczenia trwa około 50 minut.     Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak na 10 minut, po tym czasie

Dieta Rozdzielna i Zdrowie

Proponowane wyszukiwania