Charakterystyczny, intensywnie zielony kolor yerby to również sposób na to, by nieco ubarwić popularne desery – bo też głównie w słodkiej wersji podaje się yerbę inaczej, niż parzoną w mateo. Ciasto w kolorze trawy, czyli „greenie” Chcesz dodać swoim klasycznym wypiekom bardziej energetyzującego charakteru, a przy tym nasączyć je nietypowym, gorzkawym smakiem? Idealnie nada się do tego wysokiej jakości, intensywny susz(...)typu despalada, czyli yerba mate argentyńska , w której jest mniej niż 10% patyczków. Wariacja klasycznego brownie, czyli greenie, to ciasto, w którym zamiast ciemnej czekolady używa się białej, a zamiast kakao – przesianego suszu yerby bez dużych cząstek. To bardzo oryginalny deser, którym możesz poczęstować zarówno osobę, która nigdy nie próbowała tej herbaty, jak również wytrawnego mateistę, który z pewnością chętnie
Moja smaczna kuchniałyżki Przygotowanie Po pierwsze wymieszaj wodę z drożdżami, cukrem i odczekaj jakieś 10 minut. Po drugie mąkę wymieszaj z solą, wlej mieszankę, olej i zacznij oczywiście wyrabiać ciasto. Po trzecie, kiedy ciasto będzie już sprężyste, włóż je do miski, skrop oliwą, przykryj ściereczką lub zawiń folią spożywczą i odstaw na jakieś 60 minut. Po czwarte przełóż ciasto na powierzchnię roboczą(...)podsypaną mąką, chwilę wyrabiaj i podziel ciasto na 4 części. Po piąte uformuj z każdej idealnie fantastyczną kulkę. W międzyczasie, jeśli używasz kamienia do pizzy, mój drogi czytelniku, musisz go wcześniej rozgrzać w piekarniku, jeśli blaszki to wyłóż ją papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 250 stopni. Po szóste każdą kulkę rozwałkuj na jakieś 10-12 centymetrowej szerokości placki
RafalCookszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Przygotowanie Jajka ubić z cukrem na puszysto. Powoli dodawać mąkę z proszkiem, na koniec powoli dolewać margarynę. Połowę ciasta wylać do formy. Do 2 połowy dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto. Piec w 190 C przez 60 minut. Autor przepisu: Roskana Artykuł Babka łaciata pochodzi z serwisu Wasze
Wasze Przepisypyszne, domowe pieczywo. Taki domowy chleb nie ma sobie równych i świetnie smakuje posmarowany jedynie masłem. Nie wymaga wiele pracy, zwłaszcza jeśli posiadacie robota z hakiem, który wyrobi ciasto. Robi się go bezproblemowo, trzeba jedynie trochę poczekać na wyrośnięcie ciasta. Do przygotowania chleba użyłam mąki tortowej i żytniej. Zamiast żytniej możecie użyć innej, np. pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej. Można również(...)Przygotowanie Do dużej miski wsypujemy mąki, drożdże, sól oraz wlewamy olej i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Całość wyrabiamy ręcznie albo za pomocą robota z hakiem przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne i swobodnie odchodzić od dłoni. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce przynajmniej na godzinę, aż podwoi swoją objętość. Naczynie żaroodporne wraz z pokrywką wstawiamy
e-PrzepisyKulinarnektoś woli bardziej słodkie może użyć czekolady mlecznej. Do dekoracji wykorzystałam m.in. wiśnie, które pozostały mi po nalewce , bardzo dobrze się komponują z czekoladowym nadzieniem. składniki: kruche ciasto 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli oraz 1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l mleka) 3 płaskie łyżki cukru(...)mleka 60 g ciemnej czekolady, dałam gorzką wiórki kokosowe posiekane prażone orzechy laskowe pestki granatu wiśnie z nalewki Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce 30 minut. Potem rozwałkowć na grubość ok 4-5 mm i wykroić foremką
Monia miesza i gotujetylko do momentu roztopienia się masła. Odstawiamy na chwilę. Kiedy temperatura płynu spadnie do 37 stopni dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy. Dodajemy mąkę, resztę cukru i szczyptę soli, wyrabiamy gładkie ciasto, odstawia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. W między czasie przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy(...)blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 60x25 cm. Smarujemy wcześniej przygotowanym budyniem, zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku ciasta. Następnie kroimy na około 12 plastrów, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 20 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C, następnie pieczemy drożdżowe ślimaki 25 minut. Posiekaną białą czekoladę podgrzewamy
Smakowity Blog KulinarnyChleb! Kiedyś częściej piekłam chleby żytnie, później była dłuższa przerwa, następnie pszenne typu tartin, a teraz znów wracam do żytnich. Jest niewymagający, taki prosty, bez składania i rozciągania ciasta, wyrasta sobie spokojnie w formie. Ważne, by tylko nie przerósł, bo podczas pieczenia opadnie. Ot, cała filozofia;) Na moim profilu na ig pokazuję na filmie, jak go zrobić. Polecam(...)mąki żytniej typ 720 Wymieszać zakwas z wodą i mąką, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce (temp. ok 24-26stC) do wyrośnięcia na ok 5-7h. ciasto: cały zaczyn 250g mąki żytniej typ 720 150g mąki pszennej chlebowej typ 750 (można też 650) 50g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 350ml wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli garść
Obiad gotowybabki) Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Do masy dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Wlewamy aromat. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i zamykamy formę. Wstawiamy do garnka z gotującą wodą. Gotujemy pod przykryciem 1 godzinę. Ja do garnka wstawiam jeszcze
Wasze Przepisysmaku – Olej – Masło 2-3 łyżki – Mąka pszenna – 250g – Mleko – 500g – Jajka – 2 sztuki PRZEPIS: 1. Z mąki, jajek, 2 łyżek oleju, mleka i szczypty soli przygotuj gładkie, lejące ciasto na naleśniki. 2. Z pomocą chochelki wlewaj niewielką ilość ciasta naleśnikowego na rozgrzaną, natłuszczoną, nieprzywierającą patelnię, rozprowadź i smaż po 2-3 minuty z każdej ze stron. 3. Postępuj dokładnie(...)smaku Olej Masło 2-3 łyżki Mąka pszenna – 250g Mleko – 500g Jajka – 2 sztuki Instructions Z mąki, jajek, 2 łyżek oleju, mleka i szczypty soli przygotuj gładkie, lejące ciasto na naleśniki. Z pomocą chochelki wlewaj niewielką ilość ciasta naleśnikowego na rozgrzaną, natłuszczoną, nieprzywierającą patelnię, rozprowadź i smaż po 2-3 minuty z każdej ze stron. Postępuj dokładnie jak w punkcie
globuskulinarnyprzesiekać), olej kokosowy / masło (jeśli są twarde to ogrzać przed dodaniem), sól , sok z cytryny (uwaga na pestki!) oraz wodę (temperatura pokojowa). Później całość dobrze wyrabiamy do uzyskania gęstego ciasta (5 minut). W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg plus grzałka) i przygotowujemy keksówkę (9 x 22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną(...)olejem kokosowym/masłem. Potem do ciasta dodajemy sodę oczyszczoną i krótko wyrabiamy (1-2 minuty). Soda szybko reaguje z sokiem z cytryny, dlatego dodajemy ją na końcu. Ciasto przekładamy do keksówki , a później wkładamy do piekarnika na 55-60 minut . Autorzy książki zalecają 45 minut, a następnie sprawdzenie patyczkiem czy ciasto jest upieczone, u mnie dopiero po 55 minutach
WegePrzepisTrio owocowe, czyli pyszne ciasto z jagodami, jabłkami, gruszkami, ricottą i bezą. Pomysł na pyszne ciasto na każdą okazję. Artykuł Ciasto owocowe z ricottą i bezą pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazjąracuchy z jabłkami bez użycia drożdży. Dla tych z nas, którzy kochają słodkie połączenia, nie ma nic lepszego niż racuchy z jabłkami. Jabłka zapewniają idealną równowagę z bogactwem smażonego ciasta, tworząc smaczne śniadanie, słodki deser, czy kolację na słodko. Placki z jabłkami są zaskakująco proste do wykonania i można je dostosować do dowolnych preferencji smakowych za pomocą różnych przypraw Ponieważ(...)przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy, sodę oczyszczoną. Składniki mieszamy i teraz dodajemy do nich mokre składniki – jajko i mleko. Wszystko mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej, tak aby w cieście nie było grudek. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w niewielką kostkę. Wkładamy je do ciasta i już przy pomocy łyżki mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Ale uważajmy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!farszem ziemniaczano - twarogowym. Dodatek boczku i cebuli sprawia że są nadzwyczaj smaczne. Pierogi podajemy od razu po ugotowaniu lub po ostudzeniu podsmażamy na złoto. CIASTO : 1 kg mąki pszennej około 500 ml gorącej wody szczypta kurkumy 1 jajko odrobina soli 4 łyżki oleju FARSZ(...)cebulę drobno kroimy, podsmażamy na smalcu z solą i pieprzem na złoto. Dodajemy go do farszu łącznie z twarogiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Ciasto - z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto, można je wyrobić robotem. Odkładamy je na 10-20 minut aby odpoczęło. Nakrywamy je woleczkiem lub miską. Następnie ciasto wałkujemy, wycinamy kółka i zlepiamy
Kulinarne Fantazje MarioliSałatka z burakiem, fetą i batatem to pyszny pomysł na zdrową kolację czy pożywny lunch do pracy . Słodkie, pieczone buraki i bataty w zestawieniu z lekko
Na-talerzu.plDrożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru. Dosypujemy mąkę, ziarna, sól i wlewamy resztę wody. Całość dokładnie mieszamy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Brytfankę (14/28cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy otrębami lub płatkami owsianymi (można również wyłożyć papierem do pieczenia). Do tak przygotowanej brytfanki przekładamy ciasto. Za pomocą(...)zwilżanej w wodzie łyżki wyrównujemy ciasto po całej powierzchni. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, gdy wyrośnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 210 stopni (góra-dół). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 40 minut. Całość pieczenia trwa około 50 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak na 10 minut, po tym czasie
Dieta Rozdzielna i Zdrowie