ciasto - 163312 przepisów (strona:3748/10888)

Wielkanocne ciastka ze śmietaną i orzechami 96

Szymanderskiej „Kuchnia polska”. Przeleciałam parę jej przepisów na desery i postanowiłam, że zrobię ciasteczka śmietankowe. W ogóle, kiedy przeczytałam przepis i dotarło do mnie, że w składnikach ciasta nie ma jajek, trochę się zdziwiłam. Ale co ja tam wiem, przecież totalnie się na tym nie znam. Zdałam się więc na Hanię i upiekłam przecudowne ciastka. Ta czekoladowa polewa(...)mleka (przepis na około 45 ciastek ciastek) Masło ucieramy z cukrem pudrem i 1 łyżką orzechów, pod koniec dodajemy śmietanę. Dodajemy do niego mąkę, dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 5 mm, podsypując je mąką na blacie

Kardamonovy
Ciasteczka kruche z czekoladą i kokosem. 91

pokroić na małe kawałki. Wrzucić do miski.  Dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać.  Na koniec dodać jajko, pokrojoną drobno czekoladę i wiórki kokosowe.  Zagnieść ciasto. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami.  Kiedy zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę i jeszcze chwilę zagnieść,  żeby powstała zwarta kula.  Następnie owinąć ciasto folia(...)spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce.  Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na dwie części.  Każdą część ciasta rozwałkować i foremką wykrajać dowolne kształty.  Gotowe ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 15 minut

Agusiowe smakołyki
Babka cytrynowa z makiem 92

Prosta, puszysta babka o smaku cytrynowym z przyjemnie chrupiącym makiem. Taki prosty zabieg jak dodanie maku sprawia, że klasyczne ciasto staje się ciekawsze i bardziej efektowne, możecie do niej dodać także kakao, albo kisiel. Przygotujecie ją w kilka chwil i będzie się cieszyć pysznym domowym ciastem. Chciałam Wam tylko w sobotę pokazać jak wygodne w użyciu są silikonowe formy(...)następnie stopniowo wlewamy olej a po nim sok z cytryny. Następnie wsypujemy suche składniki (oprócz maku) i mieszamy całość. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i pieczemy ok 45 minut w 160 st. C do tzw. suchego patyczka.   Ja polecam Wam silikonowe formy do babki, których nie trzeba smarować, a ciasto pięknie

Cynamonowe szczęście
Ciasto bakaliowe 197

ciasto dedykuję tym, którzy lubią bakalie i ciasta z alkoholem. Ciasto najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, żeby smaki się przegryzły. Do upieczenia na święta lub inne uroczystości rodzinne i z pewnością zaskoczycie nim gości. Wszystkie bakalie i nie tylko użyte do ciasta możecie kupić w atrakcyjnej cenie  w sklepie BRAT.PL  D odatkowo czeka na was 15% rabat

Ala piecze i gotuje
Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem 105

proszku do pieczenia, bardzo puszyste i pyszne. Zamiast cukru użyłam miodu, który jest lekko wyczuwalny w smaku. Pachnące jabłkiem. Idealne na podwieczorek. Proste w wykonaniu i dość szybkie, ponieważ ciasto nie musi wyrastać. Dodam, że moje racuszki nie piły tłuszczu. Zróbcie takie. Przepis zaczerpnęłam z bloga: https://ania-gotuje.pl/ Miodu użyłam od pasieki Miodowe Wzgórze Jak ktoś ma ochotę na pyszny(...)zdrowy miód to zachęcam do odwiedzenia sklepu z miodami     Potrzebujemy:   Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mleka  2 jajka 1 cukier waniliowy 2 łyżki miodu prawdziwego od Pasieka Miodowe Wzgórze na czubek łyżeczki sody oczyszczonej 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia   Dodatkowo: 1 duże jabłko olej do smażenia     Wykonanie pysznych racuszków

Izabelawkuchni
Zakręcona drożdżówka z czekoladą i orzechami 82

Jestem ogromnym fanem samodzielnie tworzonych wypieków. Ogromną radość sprawia mi już samo wyrabianie ciasta, natomiast możliwość pałaszowania takich pyszności jak dzisiejsza drożdżówka z czekoladą , to już jest szczęście podniesione do potęgi. Zakręcona drożdżówka z czekoladą i orzechami Delikatnie waniliowy posmak płynący wprost z puszystego ciasta, wspaniale czekoladowe nadzienie i przebijające się gdzieniegdzie orzechy… To połączenie gwarantuje prawdziwą sensację(...)blogu, których baza systematycznie się rozrasta. Teraz czas zakasać rękawy i wkroczyć żwawo do kuchni. Drożdżówka z czekoladą sama się nie zrobi. Drożdżówka czekoladowa – KĄCIK PORAD Do ciasta użyłem mleka z grochu. Świetnie sprawdzi się również np. sojowe lub inne które lubisz używać do wypieków. Ilość cukru do nadzienia zależy od Twoich preferencji. Dodaj go tyle, żeby nadzienie

Blendman
B ee najlepszy sklep online 103

coś nie dojdzie.   Kawa Inka  https://www.bee.pl/producent/inka poleca najlepsze i najzdrowsze napoje roślinne. Produkty ze sklepu online B ee.  Pasta orzechowa idealna jako dodatek do ciast, deserów i sosów. Przepyszny krem ciasteczkowo orzechowy, również do ciast i deserów. Olej kokosowy idealny do ciast, deserów, dań wytrawnych oraz do smażenia. Sos sojowy bez którego nie wyobrażam sobie(...)gotowania, od dawna sosy sojowe goszczą w mojej kuchni. Naturalny żel aloesowy, o pięknym zapachu, może służyć jako balsam, maseczka. Do włosów i skóry. Migdały najlepsze źródło witamin, do ciast, deserów, dań wytrawnych, sałatek Przepyszny i delikatny makaron Ramen.  Zapraszam i polecam

Sama słodycz i szczypta chili
Bułki z chrupiącą skórką 99

cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy Dodatkowo 100g mąki ryżowej 3g drożdży 1 łyżeczka cukru 120 ml wody Bułki z chrupiącą skórką – jak przygotować Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na początek do miski przesiewamy mąkę z drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Powinno ono być dość elastyczne. Bardzo ważne, aby mleko było w temperaturze pokojowej. Ciasto wkładamy(...)miski oprószonej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po wyrastaniu ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy, urywamy kawałek i formujemy bułeczki. Układamy na blasze do pieczenia, pamiętając aby zachować odstępu. Bułeczki powinny rosnąć około 20 minut. W tym czasie z dodatkowych składników przygotowujemy pastę, którą smarujemy wyrośnięte bułeczki. Zostawiamy jeszcze na około 10 minut. Bułeczki pieczemy przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania... 101

pieczenia, wlać olej rzepakowy i dodać 2 łyżki śmietany gęstej 18%, połączyć mikserem składniki. Forma karbowana bez kominka 20 cm, wysmarować olejem i obsypać mąką, do formy wlać 3/4 ciasta. Do reszty ciasta wsypać kakao, mikserem połączyć i dodać wokoło rantu na jasne ciasto. Owinąć z 3 razy naokoło formę folią spożywczą, folia na wierzchu formy powinna być dobrze naciągnięta(...)się nie zapadała w ciasto. Do garnka 6 litrowego włożyć owiniętą formę, wlać wody tyle, aby forma nie pływała tylko stała. Zamiast pokrywką, która skacze, nakryłam garnek dużym, płaskim talerzem, po zagotowaniu zmniejszyłam na średni ogień, u mnie indukcja na 4, gotowałam 40 minut. Po tym czasie patyczkiem do szaszłyków sprawdziłam czy po wyjęciu z babki jest suchy, był suchy

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb na zakwasie z goji i rozmarynem 96

powoduje, że piekę więcej chlebów. Żeby jednak uniknąć nudy, dbam, by smakowały i pachniały za każdym razem inaczej. Niedawno trafiłam na promocję jagód goji i to one powędrowały do ciasta. Lubię ich połączenie z rozmarynem, więc chleb wyszedł naprawdę aromatyczny. Przy okazji przypomniałam sobie niesamowicie słodki smak świeżych goji, które po raz pierwszy zaowocowały w moim ogrodzie ostatniej jesieni(...)wody 2 łyżki suszonych jagód goji płaska łyżeczka suszonego rozmarynu W misce wymieszać mąki z solą i zakwasem. Stopniowo dolewać wodę i mieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale taką, że można je mieszać łyżką. Na koniec dodać jagody goji oraz suszony rozmaryn. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Bagietki z suszonymi pomidorami 110

Suszone pomidory kroimy w kostkę i odsączamy na sitku. Wystudzone mleko z masłem przelewamy do miski, dodajemy przesianą mąkę, drożdże, sól i pozostałą wodę. Dodajemy pokrojone pomidory i wyrabiamy ciasto. Możemy wyrobić je przy pomocy rąk, albo wykorzystać mikser. Ciasto powinno być dość luźne i lepiące. Następnie dużą miskę smarujemy oliwą z oliwek i przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy(...)ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po godzinie z ciasta formujemy bagietki o długości 40-50 cm. Układamy na natłuszczonej blasze do pieczenia i zostawiamy na 25 minut aby wyrosły. Bagietki z suszonymi pomidorami pieczemy przez 15 minut w temperaturze 230 st. C. Najlepiej na dno piekarnika wstawić naczynie z niewielką ilością wody, wtedy skóra bagietek będzie chrupiąca. Bagietki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Francuskie zawijańce z serem 79

Pyszny obiad dziś serwowałam na stole. Zostało mi opakowanie ciasta francuskiego, termin ważności dobiegał końca i dzięki temu pyszny obiad na stole. Polecam i Wam, spróbujcie koniecznie. Zawijańce z serem. Składniki: 4 sztuki 230 g ciasta francuskiego z masłem - 1 op. 8 plastrów sera topionego z dodatkami - u mnie cheddar i z ziołami 1 żółtko Przygotowanie dania: Rozwinęłam arkusz ciasta

Moje Małe Czarowanie