ciasto - 162322 przepisów (strona:3749/10822)

Pierogi z kapustą i grzybami 62

kapustą i grzybami bez których nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Możemy je przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Przyznam że to moje ulubione pierogi nie tylko od święta.   Ciasto 500 g mąki pszennej używam tortowej 1 małe jajko lub samo żółtko duża szczypta soli 3-4 łyżki roztopionego masła ew. oleju około 300 ml. gorącej ale nie wrzącej wody(...)wystudzenia.  Mąkę wsypać do miski dodać jajko, masło, sól dokładnie wymieszać następnie dodać mocno ciepłą przegotowaną wodę i ponownie wymieszać. Zawartość miski przełożyć na blat zagnieść elastyczne ciasto (jeżeli ciasto bardzo klei się do rąk to można podsypać mąką). Następnie odstawić na 15 minut pod przykryciem.  Ciasto podzielić na dwie części  każdą rozwałkować na cienki placek, wycinać

Andzia Pichci
Pierogi z kapustą i grzybami 49

Boże ograniczali się dotychczas do zakupu mrożonego półproduktu, zachęcam do przygotowania ich według mojego przepisu! Smacznego! <WJ>         Składniki:       Ciasto: 400 g mąki 1 łyżka masła 350 ml wrzącej wody          Farsz: 500 g kapusty kiszonej 50 g grzybów suszonych cebula 3 łyżki oleju liść laurowy sól ,pieprz(...)grzybami. Po odparowaniu farszu do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię

R'n'G Kitchen
Sernik z masłem orzechowym 59

kąpieli wodnej. Polewa śmietanowo – czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 120 g śmietany kwaśnej 18% 3 łyżki cukru Wszystkie składniki podgrzewamy w garnuszku do momentu połączenia się składników. Wyciągamy ciasto z piekarnika, polewamy ciasto polewą i pieczemy kolejne 10 min. Sernik z masłem orzechowym Masło orzechowe w roli głównej Pyszny sernik na ciasteczkowym spodzie Ciasto z masłem orzechowym Pyszne połączenie

Relaxtime
Sernik chai z miodem 59

Sernik chai to połączenie tradycyjnego sernika z dalekowschodnimi aromatycznymi przyprawami korzennymi, które jak dla mnie oddają charakter jesiennej kuchni.  SERNIK CHAI Z MIODEM (forma 24cm) Składniki: kruche ciasto: 300 g mąki 1 jajko 100 g masła 2 łyżki miodu szczypta soli masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 250 g serka mascarpone 3/4 szkl. cukru 1 opak. budyniu waniliowego(...)łyżeczki mielonego kardamonu 1 cukier waniliowy wierzch: 125 g serka waniliowego 100 ml śmietany 30% 2 łyżki miodu 1 łyżeczka żelatyny+ 2 łyżki ciepłej wody   Przygotowanie: kruche ciasto: Mąkę zagniatamy z masłem, jajkiem, miodem i szczyptą soli. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 180 stopniach prze 15 minut. masa serowa: Wszystkie

Bon appetit mon amie
Tarta z jabłkami 54

się z zapachem cynamonu i jabłek. To właśnie w tym okresie mam największą ochotę na domowe wypieki z użyciem jabłek. Tym razem powstała tarta z jabłkami na kruchym cieście , z mini cynamonkami na wierzchu… Oj cóż to była za uczta dla oczu, jak i dla podniebienia! Tarta z jabłkami Od kilku dni chodziło za mną ciasto z jabłkami(...)chciałem robić kolejnego klasycznego placka… Podczas gdy przeglądałem internet, mignęło mi przed oczami ciasto, które na wierzchu miało cynamonowe ślimaczki. Na samą myśl o takim wypieku pociekła mi ślinka i już wiedziałem co będę musiał ukręcić. Ułożenie na wierzchu cynamonek ma za zadanie nie tylko pięknie udekorować tartę, ale przede wszystkim nadać jej niesamowitego i wyjątkowego smaku. Zwykłe dodanie

Blendman
BABKA BAKALIOWA 184

dnia na dzień jest ... smaczniejszy. Dlatego, jeśli chcecie upiec go na święta, spokojnie możecie to zrobić 2-3 dni wcześniej, i całe święta będziecie cieszyć się tym pysznym bakaliowym ciastem 😍  I jeszcze jedna moja podpowiedź: ilość bakalii jest w tym cieście powiedzmy umowna. Możemy dodać ich mnie, jeśli nie przepadamy za dużą ilością, albo zwiększyć(...)Następnie dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu dodajemy śmietanę. Ubijamy do momentu dokładnego połączenia się składników. Bakalie posypujemy niewielką ilością mąki dodajemy do ciasta. Mieszamy łyżką. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki  wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na około 50-55 minut (do suchego

Walijskie Pichcenie
Placuszki-serniczki z patelni z bananami 63

niecałe pół godziny. Prosto i pysznie. Dodatek sera białego sprawia, że smakują jak sernik. Podałam je z bananami. Zróbcie takie i dajcie znać czy smakowało :)   Potrzebujemy:   Na ciasto: 2 jajka 25 dag sera białego chudego 2 cukry waniliowe 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mleka   Dodatkowo: olej do smażenia 4 małe banany(...)cytryny   Wykonanie pysznych placuszków:   1. Ciasto: Do miski dajemy ser, cukry i jajka, rozcieramy dokładnie widelcem, wsypujemy mąkę i wlewamy mleko. Mieszamy łyżką. Ciasto ma grudki z sera i jest takie lekko spadające z łyżki, ani za gęste, ani za rzadkie.     2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta, u mnie jedna łyżka

Izabelawkuchni
FRULOVE CHOCO IN JELLY CHERRY – SFD (Allnutrition) 58

ostatnio nowe wydanie frużeliny, gdzie połączyli wiśnię z czekoladą! Kto uwielbia ten duet tak jak my? Byłyśmy zachwycone możliwością przetestowania tej nowinki a nawet pokusiłyśmy się o zrobienie PRZEPYSZNEGO ciasta z jej wykorzystaniem. Nazwa: Choco in jelly cherry / frużelina wiśnie w czekoladzie Firma: SFD (Allnutrition) Skład: wiśnie (50 %), woda, przecier jabłkowy, substancja słodząca: erytrytol, skrobia modyfikowana, czekolada (3,4 %) (masa(...)się jedna zabłąkana twarda część pestki wiśni. Całość jest słodka ale nie przesłodzona, bo kwaśne wiśnie super równoważą ten poziom. Genialnie smakuje i na kanapce i jako dodatek do ciasta. Ocena: Jeśli ktoś lubi połączenie wiśni z czekoladą to będzie szczególnie zachwycony. Jeśli ktoś przepada za znaną czekośliwką to również ta propozycja przypadnie mu do gustu. Jeśli w ogóle ktoś

Candy Pandas
Haluszki z bryndzą i skwarkami 79

przepis na haluszki z bryndzą i skwarkami i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Haluszki Składniki na haluszki z bryndzą i skwarkami. Ciasto na haluszki: 70 dkg mączystych ziemniaków 20-25 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka soli opcjonalnie 1 jajko Dodatkowo: 20 dkg sera bryndza 20 dkg boczku wędzonego 15 dkg kwaśnej śmietany(...)łyżeczka pieprzu mielonego 1/4 łyżeczka soli Jak zrobić haluszki z bryndzą i skwarkami. Przygotowanie ciasta na haluszki zaczynamy od starcia na małych oczkach tarki ziemniaków. Kolejno, nad dużą miską kładziemy ścierkę kuchenną, wlewamy tarte ziemniaki i odciskamy je z soku. Po wlaniu ziemniaków na ścierkę, łapiemy za końce ścierki i przyciągamy je ku środkowi, tak aby w środku była zamknięta

MeCooks
pyszna, wilgotna babka gotowana z olejem... 62

mikserem utrzeć do białości z 2 minuty na najwyższych obrotach. Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olej i mikserem nie za długo połączyć składniki na gładkie ciasto i nie za gęste. Do formy babki do gotowania wlać 3/4 ciasta. Do reszty ciasta wsypać kakao, wlać 3 łyżki wody i połączyć składniki, wlać do ciasta jasnego i nożem

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z musztardą i frużeliną malinową 165

Genialny sernik z dodatkiem musztardy! Aksamitny, ciekawy w smaku i jedyny w swoim rodzaju. Składniki (na tortownicę 26 cm) Kruche ciasto: 220 g mąki garść zmielonych lekko płatków owsianych 30 g kakao 150 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka Masa serowa: 1 kg sera President 1 duży budyń 6 jaj 200 g cukru sok z 1 cytryny(...)Frużelina malinowa: 500 g malin garść listków bazylii mocno posiekanych 80 g cukru 8-10 g żelatyny Przygotowanie Z mąki, kakao, masła, płatków, cukru pudru i żółtek zagnieść kruche ciasto, wstawić na 30 min do lodówki, później wyjąć wylepić tortownice i zapiec ok 20 min. w 180 stopniach. Wszystkie składniki masy prócz sera krótko zmiksować, później dodawać ser i delikatnie

Wasze Przepisy
Zakręcone Paluchy Pizzowe - Krok Po Kroku 138

Idealne na imprezę, przyjęcie czy jako przegryzka do piwa, bardzo prosto się je przygotowuje, a smakują zupełnie inaczej niż typowa pizza ;) Składniki na 8-10 paluchów Ciasto: 2 szkl mąki pszennej tortowej 15 g świeżych drożdży 3/4 szkl wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kminku (nie konieczne) 1/2 łyżeczki lnu Dodatki: sezam na wierzch ser tarty(...)garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce szykuje mąkę z solą, kminkiem i lnem, wlewam wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać ciasto. Całość zagniatam przez około 5-7 min. Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy(zagniatamy ponownie) i wałkujemy na kształt prostokąta. 3. Górną część prostokąta smarujemy

Gotowanie...to proste !
Venosa - najlepszy sklep internetowy z kawą, herbatą i innymi pysznościami 66

ORZECHY W CZEKOLADZIE, OWOCE W CZEKOLADZIE.  Produkty które wypróbowałam : CZEKOLADA PITNA CHOCOLATE BUSH Gorąca, aromatyczna, gorzka i  gęsta czekolada w kostkach. Nadaje się również na polewy do ciast i deserów, oraz dekoracji tortów. MIÓD KREMOWY Z TRUSKAWKĄ Idealny do ciast, deserów, na kanapki oraz słodzenia       SYROP TRUSKAWKOWY PRAWDZIWY,  FIRMY SPICHLERZ   Gęsty naturalny syrop(...)idealny do ciast, deserów, wody, herbaty, owsianek, kaszki manny.   MIGDAŁY W CZEKOLADZIE CIEMNEJ Z CYNAMONEM Migdały oblane grubą warstwą gorzkiej czekolady, idealne do pochrupania, owsianki czy deseru.    GORZKA CZEKOLADA ZE ŚLIWKĄ Twarda gorzka czekolada ze śliwką, jeśli jest ktoś miłośnikiem gorzkiej czekolady to powinna smakować KAWA KIMBO ESPRESSO BARISTA  Kimbo espresso barista to oryginalna Włoska kawa

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto „Mars” 4021

Ciasto "Mars" to cudowny, rozpływający się w ustach deser, który posmakuje każdemu wielbicielowi słodkości. Artykuł Ciasto „Mars” pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach 199

gwarantuję, że użycie tylko żytniej mąki, da wam piękny chleb. Ja lubię jeszcze posmarować wierzch chleba oliwą przed wstawieniem do piekarnika i całość posypać ziarnami, które lekko dociskam do ciasta. Jak przechowywać domowy chleb na drożdżach? Ja zwykle domowy chleb owijam w czystą bawełnianą ściereczkę. Może to śmieszne, ale ściereczki nie płuczemy w płynach zmiękczających, bo potem zapach płynu przechodzi(...)wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki pszennej. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. Do miski wsypujemy mieszankę mąk, dodajemy ciepłą wodę, ziarna, olej i drożdże. Wyrabiamy ciasto na chleb. Będzie gęste i kleiste. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki i przykrywamy ściereczką. Czekamy ok 1.5 h aż chleb wyraźnie podrośnie. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, pieczemy

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania