sól i wbijamy jajko. Wlewamy roztopione masło, całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy przygotowany rozczyn. Zawartość miski wyrabiamy przy pomocy miksera lub rękoma do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji. Tak przygotowane ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około 1,5 godz.). 3. Po upływie tego czasu z ciasta formujemy bułeczki(...)porcji wyszło mi 8 średnich bułeczek, ale możecie ciasto podzielić również na 12 mniejszych kuleczek. Układamy je na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, podsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy je na 30 minut aby ponownie urosły. Po upływie tego czasu na środku każdej bułki robimy charakterystyczne nacięcie ostrym nożem. Blachę z pieczywem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Gotuj z Prezesemmleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli odrobina pieprzu cayenne prażona cebulka Przygotowanie Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy. Na koniec wyrabiania można dodać łyżkę oleju. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wysmarowane tłuszczem i nagrzewamy do temperatury 230 stopni. Następnie naczynie wyciągamy i wkładamy uformowany z ciasta bochenek. Pieczemy pod przykryciem 20 minut. Następnie
Wasze PrzepisyPyszne ciasto do kawy czy herbaty a może z kubkiem mleka czy kakao. Ciasto jest wilgotne i pyszne, polecam a robi się je bardzo szybko. Ciasto z makiem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSzybki przepis na mocno kakaowe ciasto z dodatkiem malin. Murzynek wychodzi bardzo miękki, wilgotny a w połączeniu z malinami to prawdziwa smakowa poezja. Polecam :) SKŁADNIKI NA KEKSÓWKE: 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju łyżka octu 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru (jeśli wolimy mniej słodkie- 0,5 szklanki) 2 czubate łyżki kakao szczypta soli(...)aromatu świeże maliny ok 150-200 g WYKONANIE: Do miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki, dodajemy cukry. Mieszamy a następnie robimy dołeczek do którego wlewamy mleko, olej ocet. Ciasto mieszamy łyżką, rózgą kuchenną lub miksujemy robotem tylko do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, na wierzch układamy maliny. Pieczemy ok 1 godziny
Pani na deserWitam serdecznie i zapraszam na pyszne knedle ze śliwkami, w cieście twarogowym. Knedle są proste i szybkie w przygotowaniu, bo nie wymagają gotowania ziemniaków. A podane z czymś słodkim, na pewno będą smakowały naszym pociechom. Do przygotowania knedli będziemy potrzebowali: wyjdzie około 30 knedli około 30 śliwek (najlepiej węgierek) 500 g twarogu (tłustego, półtłustego lub chudego) 160 g mąki pszennej(...)knedlami Link do filmiku z przepisem na: Knedle ze śliwkami Przygotowanie: Z umytych śliwek usuwam pestki. Najlepiej jest wybrać jak najmniejsze śliwki, wtedy całą śliwkę włożymy do knedla. Przygotowanie ciasta: Do miski przekładam ser, dodaję jajka i przez chwilę miksuję. Następnie dodaję mąkę, kaszę mannę, szczyptę soli i mieszam łyżką, tak żeby składniki się połączyły. Lepienie knedli: Dłoń oprószam mąką
Uwaga Babcia GotujePlacuszki bananowe w wersji bez jajek. Pyszne, pachnące cynamonem, idealne na słodkie śniadanie. Ciasto na te placuszki jest znacznie gęstsze od innych jakie do tej pory robiłam. Najlepiej smażyć je małymi porcjami, na niewielkim ogniu, tak, by doszły na spokojnie. Pamiętajmy też, by nie przewracać ich zbyt szybko, a dopiero wówczas, gdy na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherze powietrza(...)ciasto z wierzchu nie będzie sprawiało wrażenia surowego. Placuszki wychodzą słodkie, choć ich słodycz w dużej mierze zależna będzie od samych bananów. W przypadku gdyby były mało słodkie, można je dosłodzić już po upieczeniu, oprószając cukrem pudrem lub skrapiając syropem klonowym. Idealnie smakują z orzechami pekan. 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej
Smaki Na Talerzuodstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Posypujemy cukrem. Ciasto zwijamy(...)papierem do pieczenia. Bułki można posmarować pozostałymi z jajek białkami ale nie jest to konieczne. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch drożdżówek polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w soku cytrynowym
prawdziwe jedzenieZACZYN : 70 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 szklanka ciepłej wody (szklanka ma pojemność 250 ml ) CIASTO : 700 g mąki pszennej 4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli MIĘSO : 1 kg mięsa z kurczaka (filety z udek i piersi(...)cebule 2 papryki koperek i szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Przygotować zaczyn, wymieszać go aż drożdże się rozpuszczą i odłożyć na 10 minut. Po tym czasie przełożyć wszystkie składniki ciasto i zaczyn do misy robota i wymieszać ciasto. O dłożyć w ciepłe miejsce aby wyrosło. Przygotowaćsos cacyki- ogórka zetrzeć, pozolić i po 5 minutach wycisnąć sok, przełożyć go do miski
Kulinarne Fantazje Mariolisól i pieprz tylko do smaku ZACZYN : 70 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru + 1/2 szklanka wody CIASTO : 1 łyżka przyprawy do pizzy 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 800 g mąki pszennej 1 szklanka wody DODATKI(...)PRZYGOTOWANIE : SOS - cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, dodajemy przyprawy i przecier, mieszamy, chwilkę gotujemy aż sos zgęstnieje. CIASTO - przygotowujemy zaczyn, do misy robota dodajemy wszystkie składniki i zaczyn, wyrabiamy ciasto. Odkładamy je na 1 godzinę aby wyrosło. Z wyrośniętego ciasta formujemy nieduże placki, smarujemy je sosem i układamy dodatki, posypujemy tartym serem. Pizzę pieczemy na rozgrzanej
Kulinarne Fantazje Mariolispadają to mamy brak pomysłów na ich wykorzystanie więc ja spieszę wam z pomocą i proponuję pyszne, chrupiące racuchy z jabłkami. Zrobicie je bardzo szybko, ale ciasto potrzebuje pół godziny do odstania. Do ciasta użyłam mąki luksusowej typ 480, która idealnie nadaje się do takich dań. W mąki i inne produkty Polskie Młyny możecie się zaopatrzyć nie wychodząc z domu(...)Przygotowanie: Kefir i jajka zmiksować. Mąki, sodę i cukier wymieszać. Dodawać porcjami do kefiru i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Jabłka obrać pokroić w cienkie ćwierć plasterki dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć na gorącym oleju niewielki racuchy. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać od razu
Ala piecze i gotujedobrem. Zapraszam dziś zatem na równie pełne pyszności muffinki nadziane owocami drugiej połowy lata. W rolach głównych borzoskwinie i borówki, czyli soczysta słodycz pełna słońca. Całość zamknięta w puszystym cieście na maślance i zwieńczona miodowym beretem z ricotty, który dodaje lekkości i wprowadza kremowy akcent. Pyszne, soczyste, zaspokajające letnią potrzebę słodyczy i słońca z każdym kęsem. Do tego jeszcze odrobina(...)pszczeli (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Jajka, cukier i maślankę połącz w misce na jednolitą masę. 2. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto. 3. Dodaj olej i połącz. 4. Wmieszaj do ciasta pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię i borówki. 5. Przełóż ciasto do foremek na muffinki, wypełniając je niemal całkowicie. 6. Piecz przez 20min
Kuchnia w Słońcu SkąpanaAloo gobi , czyli aromatyczny kalafior z ziemniakami to jedno z najpopularniejszych wegetariańskich dań kuchni indyjskiej. Swój wyjątkowy smak i charakterystyczny żółty kolor zawdzięcza dodatkowi kurkumy. Idealnie
Na-talerzu.plmiski wbić jajka, dodać jogurt naturalny i cukier wanilinowy. Wymieszać do połączenia. 2. Następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy. 3. Do ciasta wrzucić borówki i całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. 4. Dużą patelnię dobrze nagrzać i posmarować niewielką ilością tłuszczu. Za pomocą dużej łyżki nakładać porcje ciasta z owocami. 5. Placuszki
Alle Dobre!mąki ziemniaczanej – 450 g mąki pełnoziarnistej Wszystkie składniki umieść w misce i za pomocą haka dołączonego do miksera mieszaj składniki przez około 10 minut aż się połączą. Gotowe ciasto przełóż do innej miski, którą wcześniej wysmarowałaś olejem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 – 90 minut by ciasto wyrosło. Delikatnie spłaszcz ciasto i rozwałkuj. Umieść(...)formie na chleb o wymiarach 11×25 cm i przykryj ponownie ściereczką, poczekaj około 45 do 90 minut, aż ciasto wyrośnie nad brzegi formy. Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz chleb przez 15 minut. Przykryj bochenek luźno folią i piecz przez kolejne 25 – 30 minut. Upieczony bochenek wyłóż na ruszt i poczekaj aż ostygnie przez około godzinę
Zdrowy Styl Joanny