maszynki? Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodać jajko, żółtka, smalec, zimne masło i wszystko posiekać nożem. Następnie dodać śmietanę i zagnieść jednolite gładkie ciasto. Śmietanę dodawać stopniowo, aby ciasto nie było ani zbyt twarde, ani zbyt miękkie. Z ciasta uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie(...)odcinać ciasto po kawałku i rolować z niego wałeczki o średnicy 1 cm, które kroić na kawałki o długości około 3 cm. Następnie każdy kawałek rozgnieść widelcem, aby powstało na nim głębokie wgłębienie. Ciastka układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 25 minut, aż ciasteczka będą przyrumienione
Kuchcik gotujepszenne bułeczki do odrywania , czyli proste bułki upieczone z białej mąki - uniwersalne, nadające się do wytrawnych i słodkich dodatków. Pszenne bułeczki do odrywania nie powinny sprawić Wam wiele problemu, ciasto możecie zagnieść dłońmi lub przy użyciu miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Na blaszce układamy je tak, by nie zostawiać dużych przerw, dzięki temu upieczone są przytulone do siebie(...)przygotowanie: Do ciepłej wody i cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką i solą. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając olej - ciasto powinno być gładkie i elastyczne, na początku będzie dość zwarte i suche, ale podczas wyrabiania zrobi się bardziej miękkie. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 - 90 minut
Lekcje w kuchnimiejsce, do wyrośnięcia (ja wstawiam do zlewu z niewielką ilością ciepłej wody). Mąkę przesiewamy do dużej miski. Łączymy z solą. Wlewamy wodę oraz wyrośnięte drożdże. Składniki mieszamy łyżką. Jeśli ciasto wydaje się zbyt suche, wlewamy jeszcze niewielką ilość ciepłej wody. Dodajemy 3 łyżki oleju. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na około godzinę(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy. Dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, a następnie wałkujemy na okrągły, cieńszy placek. Odkładamy je na kwadratowe kawałki wycięte z papieru do pieczenia (muszą być większe niż sam placek, aby łatwo było je przenosić przed i po upieczeniu). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut do napuszenia
Smaki Na TalerzuBardzo bogato nadziane świeżymi truskawkami trójkąty z ciasta francuskiego. Jak ktoś lubi bardziej słodkie można je przed podanie oprószyć cukrem pudrem. Niezwykle pyszne. Idealne na podwieczorek w ogrodzie czy na piknik. Im dłużej postoją tym bardziej zmiękną. Po upieczeniu są bardzo chrupiące. Polecam Wam takie słodkości. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki gęstej kwaśnej(...)świeżych truskawek 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy cukier do smaku Dodatkowo: mąka do podsypania stolnicy Wykonanie pysznych trójkątów: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 1 godzinę. 2. Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę, wsypujemy budyń w proszku i cukier waniliowy, mieszamy, ewentualnie
Izabelawkuchnikapustą i pieczarkami w efekcie końcowym nie były zbyt mdłe, ale każdy może to zrobić według własnego uznania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 i 1/2 szklanki mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego + olej rzepakowy do smażenia Farsz: 200 g pieczarek 1/2 główki młodej kapusty(...)młodą kapustą i pieczarkami: Do miski wbić jajka, wlać mleko, dodać 1/4 łyżeczki soli, szklankę mąki i zmiksować na wolnych obrotach miksera. Następnie miksując dodawać pozostałą mąkę. Gdyby ciasto było zbyt gęste to dodać jeszcze trochę mleka. Gotowe ciasto odstawić na 15-20 minut. Pieczarki oczyścić, pokroić w nieduża kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
Danka Pichcipołączenie! Nadzienie kruchych tartaletek to połączenie serka mascarpone, śmietanki i masy krówkowej. Po zmieszaniu jedynie potrzebną w tym celu łyżką powstaje aksamitna, przepyszna masa toffi. Składniki na 6 tartaletek ciasto 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 g dobrego, zimnego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru masa 250 g serca mascarpone 250 g śmietanki 36% 5 łyżek masy krówkowej nadzienie(...)truskawki, borówki Wykonanie Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Można opcjonalnie dodać 1 łyżkę zmnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15 min. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, śmietanke oraz masę
Raj dla Podniebieniaprawie miesiąca systematycznie przekonuję się, jak rzemieślniczą, ciężką i wymagającą cierpliwości pracą jest wypiekanie własnego chleba. Począwszy od wyhodowania zakwasu, doboru mąki, dopracowaniu przepisu, na wyrabianiu ciasta chlebowego skończywszy. Pieczenie chleba to wręcz sztuka. Ale efekty potrafią ucieszyć nie tylko podniebienie, ale i duszę! Chyba połknęłam bakcyla, bo niedawno zakupiłam sobie koszyczek do wyrastania chleba, żeliwny garnek i książkę(...)polubiłam. Czytam o hodowli zakwasu, aby pielęgnować go jak najlepiej. Bo jego trzeba pielęgnować. Wręcz z miłością. Zauważyłam, że pieczenie domowego chleba ma też dobroczynny wpływ na mnie. Wyrabianie ciasta relaksuje mnie, wycisza. Lubię patrzeć, jak z kilku zwykłych składników powstaje coś pysznego. Nie mam jeszcze swojego ulubionego chleba własnego wypieku, gdyż za każdym razem piekę inny i testuję nowy
Raj dla Podniebieniawięc warstwę wierzchnią wieńczy beza. Tort jest aromatyczny i wilgotny. Nie jest pracochłonny, lecz…czasochłonny z racji długiego pieczenia się bezy. Jeżeli podoba Wam się przepis, spróbujcie! SKŁADNIKI ciasto orzechowe 6 jajek 1 szkl cukru pudru 100 g orzechów włoskich zmielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl mąki tortowej 50 g czekolady mlecznej (ja użyłam mlecznej z nadzieniem(...)Bezę wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 130c i w tej temperaturze pieczemy przez 20min, a następnie zmniejszamy do 100C i pieczemy przez 2h. Upieczoną bezę studzimy w uchylonym piekarniku. ciasto Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem na pulchna masę żółtkową. Po łyżce dodajemy zmielone orzechy. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i delikatnie
Raj dla Podniebieniamąki i odrobiną wody. Gdy gotowy zakwas wkładam do lodówki i przez kilka dni nie używam, to w momencie, kiedy ponownie chcę go użyć, na kilka godzin przed zarobieniem ciasta chlebowego dokarmiam go taką samą proporcją (2łyżki mąki żytniej+odrobina wody). Do tego chleba dodałam orzechy włoskie, rozmaryn i czarnuszkę. Starłam także odrobinę gruszki. Chleb najbardziej smakuje(...)startej gruszki czarnuszka do posypania wierzchu Wykonanie Do misy miksera wsypujemy oba rodzaje mąk, zakwas, sól, oliwę, wodę, zioła i orzechy, ścieramy gruszkę. Za pomocą końcówki z hakiem wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 minut. Ciasto będzie ciężkie. Ja przełożyłam ciasto do formy keksowej, w której chleb wyrastał przez ok. 3,5-4h w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Wyrośnięty
Raj dla PodniebieniaDziś słodko – maślana tarta kajmakowa z białą czekoladą, orzechami i figami. Na sam koniec oprószyłam całe ciasto ziarenkami suszonej lawendy. Wyszło czarownie! Prosto, naturalnie, smacznie, a przede wszystkim domowo! Zebrała ochy i achy jędzących, więc mogę ją polecić z czystym sumieniem i od razu rozwiewam wszelkie wątpliwości, jeżeli sam tytuł wydaje się Wam przesłodzony i kaloryczny. Tę tartę należy upiec(...)choć raz, aby podniebieniem zasmakować raju! Pieczcie! Składniki ciasto 160 g mąki pszennej tortowej 125-135 g zimnego masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka drobnego cukru do wypieków masa kajmakowo-serowa 250g twarogu (użyłam z Piątnicy) 200g masy krówkowej 1 łyżka śmietanki 36% kilka orzechów włoskich kilka kostek białej czekolady suszona lawenda (opcjonalnie) 1 figa Wykonanie Składniki na ciasto
Raj dla PodniebieniaSałatka Gyros to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych sałatek na imprezę. Ta kolorowa, warstwowa sałatka z kurczakiem , warzywami i aromatycznym sosem czosnkowym to pyszny pomysł
Na-talerzu.plPancakes na maślance to pyszne, zdrowe śniadanie, którego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 20 minut. Te amerykańskie placuszki śniadaniowe są delikatne i super puszyste. Fantastycznie
Na-talerzu.plSkładniki: (szklanka 250 ml, składniki na 12 sztuk) Rozczyn: Drożdże świeże 45 g Cukier łyżka Mąka łyżka Mleko letnie 1/2 szklanki Ciasto: Mąka pszenna 500 g Masło 100 g Cukier 1/2 szklanki Mleko letnie 1/2 szklanki Jajka 2 + 1 do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Truskawki 350 g + mąka ziemniaczana łyżka Przygotowanie: Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier mąkę oraz mleko(...)Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gry rozczyn będzie gotowy dodajemy kolejne składniki. Do miski wsypać mąkę, cukier, jajka, mleko. Wyrobić ciasto. Gdy składniki zaczną się łączyć dodać roztopione i przestudzone masło i nadal wyrabiać. Cisto powinno być jednolite i elastyczne. W razie konieczności podsypać mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełożyć do miski
Kulinarne przygody