Naleśniki z cukinią i boczkiem 156bardzo szybko. Naleśniki z cukinią i boczkiem wędzonym po zawinięciu możemy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Naleśniki z cukinią i boczkiem: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 i 1/2 szklanki mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz: 300 g młodej cukinii 150 g boczku wędzonego 1 średniej wielkości biała(...)Naleśników z cukinią i boczkiem: Mleko wlać do wysokiego naczynia, dodać jajka, szczyptę soli, olej rzepakowy i mąkę pszenną. Całość zmiksować na wolnych obrotach miksera do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło. Cukinię umyć, osuszyć, usunąć końcówki, pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek
Danka Pichci
Domowe bułki z przedziałkiem 120sól i wbijamy jajko. Wlewamy roztopione masło, całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy przygotowany rozczyn. Zawartość miski wyrabiamy przy pomocy miksera lub rękoma do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji. Tak przygotowane ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około 1,5 godz.). 3. Po upływie tego czasu z ciasta formujemy bułeczki(...)porcji wyszło mi 8 średnich bułeczek, ale możecie ciasto podzielić również na 12 mniejszych kuleczek. Układamy je na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, podsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy je na 30 minut aby ponownie urosły. Po upływie tego czasu na środku każdej bułki robimy charakterystyczne nacięcie ostrym nożem. Blachę z pieczywem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Gotuj z Prezesem