Ostatnia chwila na truskawki. W tym roku mogę powiedzieć: najadłam się na zapas i zaspokoiłam wszystkie truskawkowe zachcianki! Truskawki były same, gniecione widelcem, były koktajle, pierogi, knedle, naleśniki. Było ciasto z truskawkami, truskawki w sałatce i kanapki z truskawkami. Można zakończyć sezon goframi. Przepis na gofry mam jeden i na nim bazuję. Podstawowy to TEN. Z książeczki, która(...)dali, gdybym zaczęła robić gofry, a później zdjęcia. A tak dwa na zapchanie i później mogą spokojnie czekać. O dzieciach tu piszę, oczywiście. Do gofrów, naleśników czy ciasta pierogowego z dodatkiem kakao bardzo mi pasują owoce czerwone, a truskawki przede wszystkim. Niby nic, trochę kakao, a zmiana w smaku ogromna. Teraz czekam na jagody, a zaraz po jagodach
bistro mamamąki orkiszowej. Poczekać kilka minut aż "ruszy". Mąkę przesiać dodać zaczyn, wbić jaja, dodać cukier i mleko i zacząć wyrabiać. Pod koniec dodać wybrany tłuszcz. Wyrabiać kilka minut aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Miskę wysypać mąką położyć na niej ciasto i przykryć ściereczką lub czepkiem foliowym. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrobić chwilę i podzielić(...)równe części. Ja podzieliłam je na 80 gramowe bułeczki. Wymyte i osuszone jagody doprawić podanymi składnikami. Z ciasta uformować kule, spłaszczyć. Na środek kłaść 1-2 łyżeczki jagód. Zawinąć od spodu i uformować bułeczkę okrągłą lub podłużną. Układać na blasze wyłożonej papierem i posmarowanym oliwą w 2 cm odległości od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kila minut
AZgotuj!się, by masa nie stała się zbita. Przekładamy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Wyciągamy i studzimy. Zupełnie zimne ciasto, ostrym nożem przekrajamy na trzy, jak najcieńsze blaty. Jeśli wierzch wyrósł z małą górką, ścinamy go, by powierzchnia ciasta była płaska. Przygotowujemy poncz kawowy i przystępujemy(...)trakcie mieszania zważy się, dolejcie odrobinę zimnego mleka. Jeśli to nie pomoże, podgrzejcie całość chwilkę ponownie w mikrofalówce. Krem powinien wystarczyć na trzy warstwy smarowania. Spodni blat ciasta układamy na dnie tortownicy i ponczujemy go obficie kawą. Smarujemy cieńko warstwą czekoladowego kremu, przykładamy drugim biszkoptem, ponownie ponczujemy, smarujemy czekoladą, przykładamy trzecim biszkoptem, wylewamy
Kronika Piekarnikarabarbar na grządkach działkowych to u mnie trwa zawsze rababarowelove. Kocham to warzywo i ciasta z jego udziałem. Tym razem rabarbar wylądował w cieście biszkoptowym. Idealne połączenie a do tego szybkie ciasto, polecam. Rabarbarowy biszkopt. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienieba i myśl o włączeniu piekarnika jest co najmniej odpychająca. Ale na szczęście te babeczki wymagają minimalnego czasu, zarówno przygotowania, jak i pieczenia. Truskawki to tylko jedna z propozycji, ciasto można zrobić z dodatkiem dowolnie wybranych sezonowych owoców. Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 17 min Składniki: (na 12 babeczek) 2 jajka 100 g cukru (niecałe pół szklanki(...)szczyptą soli Dodaj śmietanę i olej, dokładnie wymieszaj Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj krótko tylko do połączenia składników Przełóż do formy na babeczki wyłożonej papilotkami Nakładaj ciasto do 3/4 wysokości foremek Piecz ok. 17 min w piekarniku nagrzanym do 180°C, do suchego patyczka Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem
Słodki BlogŁatwa babka z kisielem i jabłkami to szybkie ciasto , które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Babka wychodzi przepyszna, mięciutka i ładnie wyrośnięta. Dodatkowo posiada ładny kolor, który zawdzięcza kisielom. U mnie jak widzicie jest delikatnie zielony. Koniecznie spróbujcie ją upiec, a zapewniam, że jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu! Łatwa babka z kisielem i jabłkami - składniki(...)następnie połączyć z miękkim masłem/margaryną. Dodać przesianą mąkę pszenną, kisiele w proszku oraz proszek do pieczenia. Całość zmiksować na jednolitą konsystencję. (Powstanie dość gęsta i lepka masa.) Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a na jego wierzchu ułożyć plasterki jabłek. (Owoców nie należy mocno wciskać, ponieważ podczas pieczenia same delikatnie "wtopią się" w ciasto. Nie żałujcie
Di gotujewersji na wytrawnie, z nadzieniem z kurczaka, szpinaku i sera feta. Takie naleśniki są fajną opcja na obiad, zwłaszcza latem. Robi się je szybko i są bardzo pożywne. Ciasto zrobiłam z mąk bezglutenowych, robiłam je pierwszy raz z przepisu ze strony wilkuchnia.pl (link do przepisu wrzucam poniżej) i naprawdę wyszły idealne. Naleśniki smażyłam na dużej patelni i dawałam dość grubą(...)warstwę ciasta, więc z podanego przepisu wychodzi 4-5 sporych naleśników. Składniki (4-5 dużych naleśników): Naleśniki (przepis pochodzi ze strony wilkuchnia.pl - Idealne naleśniki bezglutenowe ): 1/2 szklanki mąki ryżowej/jaglanej/kukurydzianej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody szczypta soli 1/2 łyżeczki oregano lub innych ulubionych ziół/przypraw Farsz: 350 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku
Healthy food explorerlubicie? Ja ostatnio popełniłam je z truskawkami w wegańskiej wersji i rodzina była tak nimi zachwycona, że chce ich więcej i częściej Polecam! Składniki (na około 50-60 pierogów): Ciasto: 2 szklanki (480 ml) zwykłej mąki pszennej 1/2 łyżeczki (2 ml) drobnej soli himalajskiej 4 łyżki (60 ml) oleju słonecznikowego lub rzepakowego 2/3 szklanki (160 ml) gorącej wody Dodatkowo: ulubione(...)większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Dolewamy olej i gorącą wodę zagotowaną przed chwilą. Całość mieszamy najpierw łyżką, a potem dłońmi uzyskując elastyczne, gładkie i ciepłe ciasto Na blacie lub silikonowej macie podsypanej mąką rozwałkowujemy kawałek ciasta (my lubimy cienkie, kilkumilimetrowe ciasto) i wykrawamy filiżanką kółka. Nakładamy farsz lub ulubione owoce, składamy na pół i sklejamy brzegi. Gotowe
Lamarida.plwody DO PODANIA sezam dymka ryż, makaron, frytki lub liście sałaty Wykonanie Kalafiora dzielimy na różyczki o podobnej wielkości. Z pozostałych składników, najlepiej w dużej misce przygotowujemy ciasto, odrobinę gęstsze niż na naleśniki. Wrzucamy do ciasta porcje kalafiora i obtaczamy w cieście. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Kalafiora w cieście rozkładamy na blaszce
Tajemnice Smakufarszem z podsmażonego kurczaka i warzyw, szpinaku i sera czy kapusty kiszonej i grzybów. Bo do środka takich pasztecików możemy włożyć do nam tylko wyobraźnia podpowiada. Na kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 2 jajka 150 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone na kawałki(...)masło, rozkłócone jajka oraz śmietanę. Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min 30 minut (ja przygotowuję sobie ciasto zazwyczaj poprzedniego dnia wieczorem, a paszteciki wykonuję następnego dnia). Na farsz : 300 g boczniaków (mogą być pieczarki) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 300 łyżki startego żółtego sera sól pieprz słodka
Walijskie PichcenieKnedle z truskawkami. My Polacy uwielbiamy zajadać się knedlami i nic dziwnego, przecież są bardzo smaczne. Truskawki otoczone pysznym, ciągnącym się ciastem , ugotowane, a następnie polane cudną chrupiącą zasmażką lub polane jogurtem . Knedle z truskawkami to wyjątkowo szykowne danie na obiad lub deser . Owocowy aromat truskawek , który unosi się po przecięciu knedla jest odurzający! Obecnie mamy sezon na truskawki , więc(...)łyżki oleju – szczypta soli Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnych ziemniaków wsypujemy mąki, wbijamy jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Za pomocą łyżki nabieramy kawałek ciasta i delikatnie rozpłaszczamy je. Truskawkę kładziemy na środku i zalepiamy knedle formując kulkę. Odkładamy na bok. W garnku zagotowujemy
Zdrowy Styl JoannyTarta serowa z mango – ciasto bez pieczenia Lubicie szybkie i pyszne ciasta bez pieczenia? Ja uwielbiam. Taka właśnie jest tarta serowa z mango. Tarta bez pieczenia to moje ulubione rozwiązanie na gorące letnie dni. Tą wersję przygotowałam na wieczór we dwoje z mężem. Słoneczko jeszcze nie zaszło, pyszna tarta, lekko schłodzone wino, my dwoje… Czy trzeba czegoś więcej(...)wkładamy całość do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem zdobimy listkami świeżej mięty. Smacznego The post Tarta serowa z mango – ciasto bez pieczenia first appeared on Słodkie okruszki
Słodkie okruszkiwyłożyć pokrojone truskawki, zalać ostudzoną galaretką i wstawić do lodówki na około 5-6 godzin (ja wstawiłam na całą noc). 7. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki, patrz FILM . Smacznego! :) Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta” ! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam
Mała Cukierenkaprzełożyć do miski, dodać cukier. Całość utrzeć przy pomocy miksera. Następnie wbić całe jajka, dodać ricottę i wlać mleko, całość wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wymieszać mikserem do połączenia się składników. Na końcu wsypać borówki amerykańskie i teraz już ciasto delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Wkładać do nich ciasto (solidna(...)pełna łyżka ciasta do każdej papilotki). Piekarnik nagrzać do 170'C, piec muffinki około 25-30 minut. Po przestudzeniu można posypać je cukrem pudrem albo polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody. Polecam także: Babeczki z bitą śmietaną i kolorową posypką Babeczki z truskawkami Proste babeczki biszkoptowe
Zrób to smacznie