Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami to pyszny pomysł na obiad sezonowy. Delikatny kurczak i pyszne szparagi idealnie komponują się z serowym sosem, a całość staje
Na-talerzu.plTurecki placek gozleme pieczony w piekarniku, to zdrowsza forma tego przysmaku. Smakuje obłędnie. Ciasto: mąka pszenna 500 g drożdże 30 g + szczypta cukru 2 żółtka olej 60 ml letnie mleko ok. 190 ml szczypta soli, majeranek Nadzienie: chuda krucha szynka 350 g ser żółty mierzwiony 100 g ew. sól, pieprz do smaku pestki słonecznika + 1 białko do smarowania(...)Wychodzi ok. 10 sporych placków, lub kilkanaście mniejszych. Ciasto. Do miski przesiewamy mąkę , w środek kruszymy drożdże. Drożdże posypujemy cukrem i zalewamy 3-4 łyżkami letniego mleka. Kiedy drożdże lekko podrosną dodajemy resztę składników i zagniatamy dość miękkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia ( ok. 30-50 minut ). Nadzienie. W tym rozdrabniamy plasterki szynki
Smaczne mojeRacuchy - smażone placki z ciasta drożdżowego, lub ciasta naleśnikowego z dodatkiem proszku do pieczenia. Mogą być z dodatkiem owoców, na przykład jabłek, posypane cukrem, lub na słono. Pyszną wersją racuchów są racuchy z rabarbarem . 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, 400 ml kefiru, 340 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 300-350 g rabarbaru, 1 łyżka(...)pudrem na kogel-mogel. Dodać cukier waniliowy. Następnie wymieszać z kefirem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do masy dodać ubitą na sztywną pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Ciasto wymieszać z odsączonym rabarbarem. Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor. Zdejmować, kłaść na ręczniku papierowym. Przekładać na półmisek
królestwo garówFrittata ze szparagami to świetny pomysł na zdrowe śniadanie. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, ale absolutnie przepyszna, a zrobicie ją w jedyne 20 minut. Frittata ze
Na-talerzu.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Stripsy a’la KFC- Składniki podwójna pierś z kurczaka kilka łyżek oleju rzepakowego słodka mielona papryka pieprz chili cayenne czosnek granulowany sól pieprz Składniki na ciasto naleśnikowe do kurczaka 130g mąki pszennej 1 jajko 1/2 szklanki mleka przyprawa gyros ostra czosnek granulowany sól pieprz ostra mielona papryka dodatkowo mąka pszenna do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Stripsy a’la KFC- Przygotowanie Zaletą stripsów zrobionych z tego przepisu jest chrupiąca i lekko pikantna panierka, która w zasadzie jest ciastem naleśnikowym z dodatkiem odpowiedniej ilości przypraw. Smakuje prawie identycznie jak z restauracji. Piersi z kurczaka dokładnie umyj oraz oczyść ze skórek i kości. Następnie pokrój piersi z kurczaka na długie paski o grubości około
To Musisz WiedziećFrużelina czereśniowa to czereśnie w żelu, które są słodkim, owocowym dodatkiem do kremu w torcie. Frużelina czereśniowa idealnie sprawdzi się w kremie śmietankowym lub czekoladowym. Polecam
Słodki PomysłŻelka czereśniowa to zblendowane czereśnie z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać czereśniową wkładkę do tortu. Żelka z czereśni idealnie przełamuje słodycz kremów. Polecam również frużelinę
Słodki Pomysłsilikonowe foremki na lizaki, czekoladki itd. Pokaźna paczka, bo i wybór był przeogromny. Wszystko dotarło szybko i było doskonale zapakowane. Polecam Wam zakupy w sklepie DlaSmaku.pl Składniki: 200 g ciasta (u mnie biszkopt, ale mogą być też babeczki, babka lub inne ciasto) 2-3 łyżki mascarpone (ilość zależy od ciasta, dodajemy stopniowo) 1 łyżka soku z limonki około(...)białej czekolady – użyłam dropsy czekoladowe ze sklepu DlaSmaku.pl Dodatkowo: ulubione ozdoby – u mnie motylki, kwiatuszki, różne posypki (do nabycia w sklepie DlaSmaku.pl ) patyczki do lizaków Przygotowanie: Ciasto miskujemy w misie blendera lub dokładnie rozkruszamy w dłoniach. U mnie starczyło rozkruszyć w dłoniach. Dodajemy sok z limonki i 2 łyżki mascarpone. Wszystko zagniatamy ręcznie. W razie potrzeby dodając więcej
Słodkie okruszkiNiezależnie od tego, czy są upały, czy nie, pyszna lemoniada z pomarańczą, cytryną i mięta to zawsze dobry pomysł na nawodnienie organizmu. Lemoniada z pomarańczą –
Na-talerzu.pltakie cytrynowe. Prosta receptura, więc udadzą się każdemu. Wychodzi dwie spore blaszki, więc są bardzo podzielne. Idealne na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Upieczcie. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 10 dag masła lub margaryny 10 dag cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok wyciśnięty z jednej średniej cytryny skórka otarta z jednej średniej(...)Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, wbijamy jajko, dodajemy sok i skórkę z cytryny i ucieramy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. 2. Ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i zagniatamy ciasto. 3. Odrywamy małe kawałki ciasta, toczymy wałeczki i formujemy ciasteczka w kształcie litery ,,s''. 4. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem
IzabelawkuchniSzybkie i proste ciasto z dodatkiem białej czekolady. Być może ktoś się skusi i upiecze na weekend. Ja tym razem mam ochotę na ciacho z owocami i galaretką i takie będę piekła. Dla Was zostawiam przepis na ciasto, które robiłam w zeszłym tygodniu. Mam nadzieję, że ktoś się skusi. Przygotujecie je naprawdę szybko. Najwięcej czasu.zajmuje ubijanie jajek(...)proszkiem do pieczenia i jeszcze raz zmiksować na najniższych obrotach miksera, żeby składniki się połączyły. Na koniec wsypać posiekaną białą czekoladę i wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 55 minut. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej, więc czas pieczenia
Agusiowe smakołykizamrozić.. Składniki na 24 pierożki: Na farsz: 1 pojedyncza pierś z kurczaka starta marchewka starty kawałek selera posiekany kawałek pora posiekana natka pietruszki Sól, pieprz do smaku Na ciasto: 1 ½ szklanka mąki pszennej + do podsypywania ½ szklanki wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli Olej rzepakowy do smażenia sos sojowy do podania Przygotowanie W misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy wrzącą wodę(...)mieszamy łyżką aż z grubsza się połączy, zagniatamy chwilę aż powstanie kulka. Będzie dosyć twarda, może źle się będzie formować, ale nie przejmujcie się. Zagniećcie tak, żeby ciasto się połączyło i stworzyło kulkę. Ciasto wkładamy do miski i przykrywamy wilgotną ściereczką, zostawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto będzie już miękkie. Zagniatamy je przez kilka minut, aż zacznie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy. Składniki jakie będą nam potrzebne: Ciasto: – 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – ½ łyżeczki sody oczyszczonej – 1 łyżeczka cukru – ½ łyżeczki soli – 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)łyżki przecieru pomidorowego – ½ łyżeczki płatków chili – ½ łyżeczki przyprawy do pizzy – 1 łyżeczka oregano Składniki do przygotowania sosu umieszczamy w miseczce i łączymy. Wszystkie składniki do wykonania ciasta umieszczamy w misce i za pomocą miksera łączymy do momentu aż powstanie gładkie, aksamitne ciasto. Odstawiamy je na 10 minut by odpoczęło. Gofrownice rozgrzewamy i smarujemy olejem. Nakładamy odpowiednią ilość
Zdrowy Styl JoannyPyszne ciasto z mocno czekoladową masą i kremem śmietankowym to super propozycja na weekend ;) Sprawdzi się na wszelkich domowych imprezach i uroczystościach
Prosty przepis naoliwy lub oleju Przygotowanie: Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, sól, trochę wody i dokładnie wszystko rozpuszczamy. Następnie dodajemy obie mąki (przesiewany) i małymi porcjami wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto, a na koniec dodajemy olej. Wszystko wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie nam odchodzić od ręki. Posypujemy po wierzchu lekko mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi(...)swoją objętość). Gdy ciasto urośnie przekładamy je na posypaną mąką stolnicę i ugniatając robimy kulę. Dzielimy ją na 4 części i z każdej kulamy kulkę. Następnie z każdej kulki robimy długi wałeczek, delikatnie grubszy na środku. Jeśli mamy formę do pieczenia bagietek, to układamy w niej wałeczki, a jak nie to wykładamy zwykłą formę papierem do pieczenia
Dieta Rozdzielna i Zdrowie