składniki: 400 g brokuła mrożonego lub 500 g świeżego 1 puszka ananasa 1 opakowanie sera typu feta 1 puszka kukurydzy 3 łyżki słonecznika Film krok po
Domowy Smak Jedzeniaprzybywam do Was z pysznymi ciasteczkami. Nie miałam foremek świątecznych, a córka bardzo chciała ciasteczka w kształcie serduszek, więc takie są :-) Ciasteczka po upieczeniu wyglądają jak by były z ciasta francuskiego. Są kruche i pyszne. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki na 3 blaszki: 250 g masła 2 żółtka 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Dodajemy zimne masło i wszystko siekamy nożem. 2. Teraz dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy spowrotem do lodówki. Stolnicę podsypujemy mąką, pierwszą połowę ciasta musimy rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm. 4. Ciasteczka wykrawamy foremką i układamy
kruche babeczkiciepłe, nie gorące), dodać cukier, 2łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić do ruszenia drożdży. Do miski wsypać mąkę dodać sól, rozkłócone jajko, wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie miękkie masło wymieszać z zieleniną, solą i zmiażdżonym czosnkiem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części wyłożyć na stolnicę, rozwałkować. Każdą(...)części posmarować przygotowanym masełkiem ziołowym, ciasto pokroić na paski. Każdy pasek zawinąć w nieciasny rulonik lub złożyć w harmonijkę i ułożyć w tortownicy, keksówce lub zwykłej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie tym razem w 3 wąskich keksówkach oryginalnie wyścielonych papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia/napuszenia na około 15minut. Po tym czasie
W garach u Gosiciepłe, nie gorące), dodać cukier, 2łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić do ruszenia drożdży. Do miski wsypać mąkę dodać sól, rozkłócone jajko, wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie miękkie masło wymieszać z zieleniną, solą i zmiażdżonym czosnkiem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części wyłożyć na stolnicę, rozwałkować. Każdą(...)części posmarować przygotowanym masełkiem ziołowym, ciasto pokroić na paski. Każdy pasek zawinąć w nieciasny rulonik lub złożyć w harmonijkę i ułożyć w tortownicy, keksówce lub zwykłej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie tym razem w 3 wąskich keksówkach oryginalnie wyścielonych papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia/napuszenia na około 15minut. Po tym czasie
W garach u GosiŻelka brzoskwiniowa to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z brzoskwiń do tortu sprawdzi się w połączeniu z kremem
Słodki PomysłProsty przepis na orzeźwiające ciasto z jabłkami bez pieczenia, które zachwyci każdego. Składniki 50g masła lub margaryny 5 budyni waniliowych 2l mleka 2 paczki herbatników 2.5kg jabłek 4 galaretki truskawkowe Przygotowanie Jabłka obieramy i kroimy, podsmażamy. Jak jabłka będą miękkie dodaję galaretkę. W międzyczasie wykładam herbatniki na spód blachy, na to gorącą masę z jabłkami i galaretką. Następna warstwa(...)Później kładziemy masę budyniową. Czyli na 2l mleka dodaję 5 budyni. I później znowu herbatniki. I na to wylewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem i lodówki. Autor przepis: Paulina Artykuł Ciasto z jabłkami bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyByły obiady, więc teraz deser. Zwykły, staromodny... ale smaczny i tradycyjny. Na każdą okazję i bez okazji, to co?! Zapraszam. Składniki na ciasto; 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 5 łyżek cukru kryształu szczypta soli Przygotowanie; Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce cukru, ciągle miksujemy. Kiedy piana(...)wyczuwalny dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. Mąkę przesiewamy przez sitko, porcjami dodajemy do piany delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto delikatnie, wyrównujemy i pieczemy około 25-30 minut w temp, 175C. W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe; Składniki; 1,5 kg jabłek 3 lub więcej łyżek cukru 2 galaretki cytrynowe
Radość kipiąca uśmiechem.ciasteczek oreo 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% 3 łyżki oleju W blenderze mielimy ciasteczka najdrobniej jak się da. Dodajemy olej i śmietankę. Ponownie miksujemy i wykładamy na spód ciasta. Bita śmietana: śmietana 36% cukier puder Całość ubijamy mikserem i kładziemy na wierzch ciasta. Posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Autor przepisu: Kinga Artykuł Tarta Oreo bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisysię nucić odkąd sama mam dzieci w wieku szkolnym;) Pamiętam także, że rodzice organizowali nam (i sobie) poczęstunek - kanapki z wędliną, jajkiem, żółtym serem, ogórkiem i papryką, najróżniejsze ciasta i ciasteczka. Nasze mamy przygotowywały popisowe ciasta i wymieniały się przepisami. Zawsze następnego dnia dzieciaki na karteczkach przynosiły spisane przepisy o które prosiły mamy kolegów, czy koleżanek. To miało niesamowity urok(...)Madame Edith . Zmodyfikowałam go nieco po swojemu. Moje orzeszki wyszły kruche, ale nie rozpadające się, intensywnie orzechowe i z tendencją do szybkiego znikania! Składniki na ok. 50 sztuk Ciasto: 250 g mąki pszennej uniwersalnej 50 g skrobii ziemniaczanej 150 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie
Kulinarne InspiracjeMasło rozpuścić w mikrofalówce, odstawić. Do misy robota kuchennego wsypać mąkę, kakao oraz szczyptę soli, wymieszać. Wlać wyrośnięty rozczyn, sok z pomarańczy oraz utarte żółtka. Przy pomocy haka wyrabiać ciasto 10 minut. Następnie wlać masło, dodać startą skórkę z wyparzonej pomarańczy i kandyzowaną skórkę. Ponownie wyrobić do wchłonięcia się masła. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple na 60 minut do wyrośnięcia(...)czasie ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy do babek, wyrównać jego powierzchnię. Przykryć ściereczką, odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte czekoladowe ciasto drożdżowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 o C , piec z termoobiegiem ok. 40 minut (do suchego patyczka). Babkę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na kratkę, pozostawić do wystygnięcia. Czekoladowo-pomarańczowa
niecodziennikparykolekcji. w końcu, kuchenne szafki mają nieskończoną pojemność, prawda? 😜 No a skoro kurier już dostarczył paczkę to trzeba było znaleźć jakiś ciekawy przepis. I tak oto... Składniki: 1. Ciasto: 300g mąki z miękkiej pszenicy (najlepiej włoska Farina "00") 3 duże jajka (tak po 70g każde) szczypta soli 2. Nadzienie: 1 puszka kukurydzy (285g po odsączeniu) 125g Ricotty(...)chilli albo po prostu pieprz) sól do smaku 3. Do podania: 1-2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Wykonanie: z mąki, jajek i soli zagnieść ciasto, wyrabiać ok. 10 minut, zawinąć w folię i odłożyć na co najmniej pół godziny w temperaturze pokojowej; jeśli chcemy urozmaicić nasze danie, ciasto można dodatkowo zabarwić (ja dodałem zblendowany miks blanszowanej
Pasta Po Polskuprzykryciem na 12-15 godzin. Po tym czasie do podmłody dodaj: 400 g mąki pszennej 200 g wody 10 g drożdży świeżych 1 łyżkę soli Wyrób ciasto. Mikserem ok. 5 minut, ręcznie trochę dłużej. Gdy siatka glutenu się uaktywni, ciasto będzie elastyczne. Odstaw na ok. 2,5-3 godziny do wyrośnięcia, przykryj aby ciasto nie wyschło. Wyrośnięte(...)ciasto podziel na 10-12 części i uformuj okrągłe bułeczki. Przełóż na blachę do pieczenia. Używając tępej części noża lub raczki drewnianej łyżki zrób przedziałek na każdej bułce i zostaw na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Piecz 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Możesz wylać filiżankę wody na dolną blachę, aby zaparować piekarnik. Bułki będą
Kucharzycaskładniki na spód sernika: 150 g herbatników 80 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabiamy, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania tekstury „mokrego piasku”
Domowy Smak Jedzenia