Halloumi zapiekane po grecku to przepyszny pomysł na obiad bez mięsa. Ciągnący się ser i aromatyczny sos pełen warzyw tworzą super pożywne i apetyczne danie. Halloumi
Na-talerzu.plGofry belgijskie to nic innego jak gofry z rzadkiego ciasta drożdżowego. Pyszne, puszyste, chrupiące, nie można im się oprzeć. Wystarczy posypać je cukrem pudrem przed podaniem, ale można też użyć śmietany w sprayu, konfitury o ulubionym smaku czy dowolnych owoców. Prosty deser idealny do popołudniowej kawki lub herbatki, choć przyznam, że ja bardzo je lubię z kubkiem kakao :) Gofry(...)prawdziwą wanilią, wlać letnie mleko. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Wsypać płaską łyżkę mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki, wymieszać ciasto robotem z odpowiednim hakiem do ciasta drożdżowego. Ponownie zakryć miskę ścierką, odstawić na 30 minut. Gofrownicę rozgrzać. Łyżką wylewać porcję ciasta. Piec gofry, aby były rumiane i chrupiące
Zrób to smaczniecukru, słodzona jest erytrytolem. Zawiera aż 80 % owoców i jest niskokaloryczna. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, można wykorzystać ją na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się do naleśników, lodów, gofrów, ciast i fit deserów. Jak wiadomo jagody to zdrowe i bardzo smaczne owoce, które korzystnie wpływają na wzrok, uelastyczniają naczynia krwionośne i poprawiają pracę jelit. Mają działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne(...)mleko, miód, szczyptę soli i roztopione masło. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę żytnią i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po jednej łyżce ciasta i smażyć na średnim ogniu, aż będą zrumienione. Następnie ustawić mały ogień i odwrócić placki na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia. Podawać z frużeliną Blueberry in Jelly i świeżymi borówkami
Oryginalny smakjajko szczypta soli Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone masło I cukier. Mikserem z hakiem rozdrobnić na piasek. Dodać jajko, orzechy mielone i sól, wyrobić mikserem na gładkie ciasto. Włożyć je do lodówki na około pół godziny. Nadzienie: 50 dag jagód lub borówek pół szklanki mielonych orzechów laskowych 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki 4 łyżki rozpuszczonego masła(...)Przygotowanie: Ciasto rozwałkować, wyłożyć wcześniej natłuszczoną formę o średnicy 28cm. W misce wymieszać orzechy z rozpuszczonym masłem, mąką i 4 łyżkami cukru. Masę wyłożyć na ciasto. Jagody wymieszać z 4 łyżkami cukru wyłożyć do formy. Piec w temp. 180c około 40 minut. Dekoracja: 2 Serki naturalne kanapkowe 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka dżemu jagodowego 1 łyżka śmietany 30 procent
Radość kipiąca uśmiechem.Trudno o lepsze ciasto na upalne dni niż sernik na zimno. Lekkie i puszyste stanowią najlepszą alternatywę dla pieczonej wersji. Co więcej, ich przygotowanie jest duże mniej problematyczne. I chociaż w większości przepisów za wiązanie masy serowej odpowiada żelatyna, to jest sposób na jej pominięcie przy pomocy galaretek. Lista zakupów ( na tortownicę 24 cm) 200 g ciasteczek typu herbatniki(...)wrzątku, a następnie odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie na lekko zastygniętej już masie serowej układamy pokrojone truskawki. Gdy galaretka zacznie już tężeć, można partiami wylewać ją na wierzch ciasta. Mała ilość galaretki szybciej zastygnie i nie spowoduje uniesienia się owoców do góry. Całe ciasto należy odstawić do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenie zarówno masy, jak i galaretki. Smacznego
Proste-przepisy.plostudzonego 1 i 1/2 łyżki mleka w proszku 4 g suszonych drożdży instant (świeżych 14 g) esencja waniliowa około 3/4 słoika gęstego dżemu np. brzoskwiniowego 1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do misy miksera i wyrabiamy, ciasto będzie lepiące. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. 2. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i cielimy na kulik o wadze
Gotowanie...to proste !domowe bułeczki. Tym razem można powiedzieć, że nieco egzotyczne, bo z dodatkiem soku z ananasa. Porcja jest solidna, bo z przepisu otrzymacie 12 bułeczek do odrywania. Można również ciasto podzielić na mniejsze kawałki i przygotować nawet 15-16 mniejszych bułeczek. Bułeczki wychodzą pyszne i słodziutkie, a to za sprawą wykończenia ich miodowym masełkiem, którym smaruje się bułki przed(...)dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy suszone drożdże oraz sól, mieszamy. Dodajemy składniki mokre (ciepłe, nie gorące!), jajko oraz ekstrakt waniliowy. Początkowo mieszamy łyżką, po czym wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (ja wyznaję zasadę, że im dłużej, tym lepiej). Gotowe ciasto odstawiamy przykryte ściereczką, na około 1,5 godziny, do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto odgazowujemy (ponownie krótko wyrabiamy), dzielimy
Smaki Na Talerzuciasto: 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki graham 05 kostki margaryny Palma sól pieprz 2 żółtka masa serowa: 130 g serka sałatkowego Tolonis 2 białka szczypta oregano szczypta bazylii 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta suszonych pomidorów na wierzch: 300 g borowików świeżych lub mrożonych łyżka masła pół niewielkiej cebuli sól piepsz ser żółty do posypania Grzyby(...)podsmażamy na maśle z dodatkiem cebulki aż odparują z płynu który się wytworzy podczas smażenia. Ciasto zagniatamy i wylepiemy formę do tarty. rozmiar uniwersalny. Serek mąkę ziemniaczaną i białka wkładamy do kubka blendera , doprawiamy do smaku i blendujemy na jednolitą masę. Ciasto podpiekamy przez 15 min w temp 180 st , na ciasto wylewamy masę serową i wykładamy
Gotowanie jest łatwejajka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 łyżki oleju roślinnego szczypta soli Nadzienie: 500 g pieczarek 200 g sera żółtego 1 mały por sól pieprz Przygotowanie 1. Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w misce trzepaczką. 2. Gotowe ciasto odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki. 3. Pora kroimy w półkrążki. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. 4. Na patelni roztapiamy
Alle Dobre!dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Kiedy woda zacznie się gotować, łyżką stołową nakładamy porcje masy i umieszczamy w garnku z wodą. Za każdym razem nabierając porcję ciasta na łyżkę, umieszczamy ją w wodzie. Przez to każdy klusek się od niej odkleja. Kiedy wszystkie kluski wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze 5 minut. Następnie wyławiamy cedzakiem i umieszczamy(...)jednak, że nie możemy użyć innego gatunku ziemniaków. Dodatkowo do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól oraz skrobię. Całość mieszamy, tworząc gęstą masę. A następnie przy użyciu łyżki odpowiednią porcję ciasta wrzucamy na wrzątek. Tak oto powstają pyszne kluski ziemniaczane. Jak sami widzicie, przepis na kluski szare jest naprawdę bardzo łatwy. Z pewnością po przygotowaniu ich kilka razy, przepis zostanie
Przepiski.plMakaron z kurkami i kurczakiem to prosty przepis na szybki obiad. Delikatny kurczak i aromatyczne kurki to bardzo udany duet, a zielony makaron sprawia, że danie
Na-talerzu.plProste i pyszne ciasteczka. Z kawą cappuccino. Pięknie pachną i tak samo smakują. Idealne na podwieczorek. Upieczcie. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 żółtka 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru pudru pół szklanki ulubionej kawy cappucino ( proszek ) Dodatkowo: mąka do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek: 1. Z podanych składników(...)zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkladamy do lodówki do schłodzenia na minimum pół godziny. 2. Po tym czasie schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. 3. Ciasteczka ukladamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 15 minut. 5. Upieczone ciastka studzimy
IzabelawkuchniYufka - to cieniutkie płaty ciasta, którego składnikami są mąka, woda oraz sól. Ciasto to popularne jest w kuchni bliskowschodniej, w kuchni tureckiej, serbskiej, bułgarskiej, bośniackiej. Yufka jest idealna do słonych potraw, do pierożków, do nadziewania dowolnym farszem. Zakupiłam ciasto w którymś z marketów i postanowiłam poeksperymentować i oto moja wersja pysznego deseru. Rożki są chrupiące, lekko słodkie, z kremowym wnętrzem
Moje Małe CzarowaniePrzepis znalazłam na blogu u Małgosi, która zamieszkuje w Szwecji. Jak autorka napisała wersji tego ciasta jest w Szwecji sporo, jednak cechą wspólną wszystkich jest to że wygląda jak niedopieczone. Należy je dobrze schłodzić, co najmniej kilka godzin w lodówce i będzie przepyszne. Cechą charakterystyczną kladdkaka jest to że w piekarniku rośnie jak szalone a potem szybko opada(...)mylcie ciasta z zakalcem, tak ma być, taka jego uroda. Jest mega czekoladowe i podane z truskawkami jest znakomite. Dziś moje urodziny to szaleję 😍 Szwedzkie ciasto z truskawkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePyszna szarlotka z czekoladowym budyniem Wiele osób z pewnością uwielbia szarlotki, a taka wersja jaką mam dzisiaj dla Was zasmakuje również fanom czekolady. Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) 4 żółtka 50 h miękkiego masła 2 łyżki jogurtu lub śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa budyniowa(...)pół galaretki pomarańczowej lub cytrynowej 50 g masła 4 łyżki cukru masa jałkowa: 1,5 kg jabłek (dałam papierówki) 1 łyżka cynamonu pół galaretki pomarańczowej lub cytrynowej Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimne masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto
zdrowo i aktywnie