słodką polewą z dodatkiem orzechów. Sernik jest bardzo delikatny, lekki, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek orzechów i czekolady nadaje mu wspaniałego, słodkiego wykończenia. Sernik to bardzo smaczne ciasto, które każdy uwielbia. Nie znam osoby, która nie lubi serników. Wypiek ten to idealny wybór na każdą okazję, a także słodki dodatek do popołudniowej kawy, która dzięki takiemu sernikowi z pewnością
Alle Dobre!Frużelina jagodowa to słodki, owocowy dodatek do tortów. Lekko kwaśny smak żelki idealnie przełamuje słodycz kremów. Frużelina z jagód z dodatkiem mąki ziemniaczanej ma konsystencję kisielu
Słodki PomysłŁatwe i bardo smaczne ciasto bez pieczenia, które szybko znika ze stołu. Składniki dwie duże paczki herbatników litr mleka półtorej kostki masła lub margaryny 6 łyżek kakao szklanka kaszy mannej półtora szklanki cukru 3 łyżki wody Przygotowanie Litr mleka zagotować ze szklanką cukru i kostką masła, gdy zacznie wrzeć wsypać kasze manną gotować przez chwilę na małym ogniu. Jak zacznie(...)pozostałe kakao oraz 3 łyżki przegotowanej wody (zamiast wody można dać maka). Gdy zacznie gęstnieć polewamy na herbatniki. I do lodówki na ok. 3 godziny. Autor przepisu: Anna Artykuł Ciasto „stefanka” bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisypachnące. Idealne z kubkiem kawy, herbaty czy mleka. Idealne na podwieczorek, do pracy, do szkoły czy na piknik. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 jajko 20 dag masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 15 dag suszonych śliwek(...)HELIO mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Śliwki kroimy na małe kawałki. Dodajemy je do ciasta i wgniatamy. 2. Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut
IzabelawkuchniGenialna przekąska z greckiego sera feta zapieczonego w cieście filo z miodem i prażonymi ziarnami sezamu. Gotowe pakieciki można również zrobić w wersji smażonej, ale wtedy danie będzie bardziej kaloryczne. Składniki: plaster sera feta płat ciasta filo 2 łyżki oliwy łyżka ziaren sezamu miód Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Sezam uprażyć na suchej patelni. Płat ciasta filo rozłożyć(...)posmarować oliwą. Ser feta ułożyć na środku krótszego boku i zawinąć ser, aż zużyjemy cały płat ciasta. Posmarować cisto z zewnątrz oliwą i tak przygotowany pakiecik ułożyć na blaszce. Piec 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika polać miodem i posypać sezamem. Smacznego
wyzwania kuchenneDanie to wywodzi się ze słoneczniej Italii, gdzie pierożki te są niezwykle popularne. Te włoskie pierożki podaję z odrobiną dobrej oliwy z oliwek oraz świeżo startym parmezanem. Składniki na ciasto 2 szklanki mąki 1 jajko 3 żółtka szczypta soli odrobina wody odrobina oliwy Składniki na farsz 150g sera gorgonzola 2 nieduże ugotowane ziemniaki 2 łyżki oliwy 1 jajko sól pieprz(...)łyżki bułki tartej Domowe tortellini z gorgonzolą – przepis Ze składników na ciasto wyrabiamy elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy farsz – ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy ser gorgonzola, który rozgniatamy widelcem i całość łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy koła i na środku każdego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!soli duży pęczek natki pietruszki Dodatkowo: 20 g masła Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki ubić i wystudzić. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części, a z każdej części uformować pasek i pociąć na niewielkie kawałki (patrz krok 5.). Gotować partiami, w lekko osolonej wodzie, przez 5 minut od czasu wypłynięcia(...)paluszków. Podawać gorące z kawałkiem masła. Krok po kroku: 1. Ugnieść ziemniaki z serem 2. Wymieszaj wszystkie składniki 3. Ciasto przełożyć na stolnicę i dodać posiekaną natkę pietruszki 4. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części 5. Z każdego kawałka ciasta uformuj ruloniki i pociąć na małe paluszki 6. Gotować na małym ogniu Pobierz wersję do druku: Pobierz Leniwe paluchy
KuchniaWeDwoje.plciepłej wody 1 żółtko czarnuszka Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na 10 minut. Mąkę połączyć z solą, białkiem i oliwą. Dodać drożdże i wymieszać. Wyrobić elastyczne ciasto (wyrabiać około 15 minut). Następnie odstawić ciasto na 15 minut, przykrywając naczynie ścierką. Po tym czasie uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na papier do pieczenia i włożyć do nienagrzanego piekarnika(...)bułeczki podrosną posmarować je roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarenkami czarnuszki. Piec przez 20 minut w 200 stopniach. Krok po kroku: 1. Zrobić zaczyn 2. Wymieszać wszystkie składniki 3. Wyrobić ciasto 4. Ciasto odstawić do wyrośnięcia 5. Uformować bułeczki 6. Bułki posmarować żółtkiem i posypać czarnuszką Pobierz wersję do druku: Pobierz Bułeczki śniadaniowe z czarnuszką Artykuł Bułeczki śniadaniowe z czarnuszką pochodzi
KuchniaWeDwoje.plKeks na białkach, który robiłam na tegoroczne święta wielkanocne – pachnący, puszysty i pełen bakalii. Szybkie świąteczne ciasto z samych białek i dużą ilością bakalii! Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 16 kawałków (forma 12 x 20 cm) Składniki: 7 białek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny ¾ szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)było letnie. Margarynę roztopić i wymieszać z białkami. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać mleko i wszystko zmiksować. Bakalie pokroić w grubą kostkę i wymieszać łyżką z ciastem. Formę keksową (forma 12 x 20 cm – może być większa) wysmarować tłuszczem i piec 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka). Krok po kroku: 1. Ubić pianę
KuchniaWeDwoje.plSernik na zimno z truskawkami to bardzo prosty przepis na ciasto bez pieczenia. Idealny sernik na letnie dni – lekki o konsystencji ptasiego mleczko z dużą ilością truskawek:) Czas wykonania: 2 h (+ 6-8 h czas oczekiwania) Ilość porcji: 16 kawałków (forma 0 średnicy 20 cm) Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 800 g truskawek 3 galaretki truskawkowe + 750 ml wody(...)oczyścić z szypułek i pokroić na małe kawałeczki – dodać do masy i delikatnie wymieszać. Biszkopty ułożyć na spód tortownicy (forma o średnicy 20 cm) i wylać masę. Udekorować ciasto kilkoma truskawkami. Schłodzić w lodówce minimum 6 godzin (najlepiej całą noc). Krok po kroku: 1. Rozpuścić galaretkę 2.Ubić śnieżkę 3. Do ubitej śnieżki dodać serki waniliowe 4. Masę serową
KuchniaWeDwoje.plłyżkę mąki w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut do podrośnięcia. Do dużej miski wsypać resztę mąki, otręby, sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować je w kulkę, przełożyć do miski, nakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swą objętość (na około 1 godzinę). Gdy ciasto wyrośnie, należy uformować bułeczki, wyłożyć(...)podrośnięcia (około 20 minut). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Krok po kroku: 1. Zrobić zaczyn 2. Przelać zaczyn do reszty składników 3. Wyrobić ciasto 4. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia 5. Uformować bułeczki 6. Odstawić bułeczki do wyrośnięcia Pobierz wersję do druku: Pobierz Bułeczki otrębowe Artykuł Bułeczki otrębowe pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plłyżki mąki ziemniaczanej 100 g masła 3 – 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki suchego maku Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasteczka zagnieść. Stolnicę podsypać mąką i delikatnie rozwałkować ciasto do grubości 0,5 – 1 cm (w razie potrzeby na bieżąco podsypywać ciasto mąką). Wyciąć foremkami ciasteczka. W każdym ciasteczku przed upieczeniem zrobić dziurkę na zawieszkę za pomocą np. patyczka(...)gorące ciasteczka mogą się całe pokruszyć). Jeśli podczas pieczenia nasze dziurki się zlepią, należy od razu po wyciągnięciu z piekarnika przekłuć je jeszcze raz. Krok po kroku: 1. Zagnieść ciasto 2. Rozwałkować ciasto i wyciąć ciasteczka 3. Zrobić dziurki 4. Piec na papierze do pieczenia 5. Poprawić dziurki i wystudzić Pobierz wersję do druku: Pobierz Ciasteczka z makiem na choinkę
KuchniaWeDwoje.plMini roladki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem prażonej cebulki. Farsz jest śmietankowy z podsmażonymi pieczarkami i szynką. Są bardzo proste i szybkie. Roladki to świetna przekąska, która sprawdzi się na wieczór ze znajomymi. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 32 sztuki (6 porcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka 6 łyżek cebuli prażonej 2 łyżki(...)serka kanapkowego 200 g szynki drobiowej 200 g pieczarek 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku szczypta pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Usmażyć 4 – 5 grubych naleśników, przełożyć na talerz i wystudzić. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, smażyć na maśle przez około 10 minut (do czasu odparowania wody). Serek kanapkowy wymieszać
KuchniaWeDwoje.plminut, aż puści sok. Następnie ją wycisnąć i odcedzić. Do cukinii dodać jajko i wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz syrop klonowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać ulubione nasiona i doprawić solą. Ciasto przelać do blaski (ja użyłam blaszki sylikonowej o wymiarach 23 cm x 10 cm) i piec w temperaturze 200 stopni przez(...)chwilę; następnie wycisnąć sok 3. Dodać jajko i proszek do pieczenia 4. Następnie wsypać mąkę i wymieszać 5. Wlać syrop klonowy oraz olej 6. Dodać ulubionych nasion 7. Ciasto przelać do formy 8. Upiec ciasto i wystudzić Pobierz wersję do druku: Pobierz Orkiszowy chleb z cukinią Artykuł Orkiszowy chleb z cukinią pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plBiałka ubić na sztywną pianę. Do rozpuszczonego masła dodać żółtka i wymieszać. Do miski z mąką wlać masę dyniową, całość dokładnie połączyć. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać ciasto. Napełnić babeczki ciastem do 2/3 ich wysokości i piec partiami przez 20 minut w 180 stopniach na funkcji góra-dół. Babeczki idealnie sprawdzą się na Halloween lub Andrzejki – wystarczy(...)dyniowej wciskąć sok z pomarańczy i zetrzeć skórkę 6. Dodać jajka i wymieszać 7. Wlać masę dyniową do mąki i wymieszać 8. Ubić białka 9. Delikatnie połączyć białka z ciastem 10. Przelać ciasto do foremek 11. Upiec babeczki 12. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę 13. Polać babeczki Poprzedni 1 z 13 Następny A Wy jakie słodkie jesienne przekąski lubicie
KuchniaWeDwoje.pl