ciasto - 162322 przepisów (strona:3778/10822)

CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE, Z ŻELIWNEGO GARA 73

zakwas pięknie pracuje, dodaje go po 2 dokarmieniach do chleba. Mąkę mieszam z wodą i zakwasem i odstawiam na ok. 40-50 minut. Następnie dodaję sól i mieszam ciasto hakiem miksera ok. 5-10 minut. Następnie przekładam do miski przesmarowanej olejem i wykonuję pierwsze składanie. Odstawiam przykryta miskę na ok. 40 minut. Wykonuję kolejne składanie. I tak jeszcze 2 razy(...)ostatnim składaniu, formuję z ciasta bochenek, zwijając kilkakrotnie ciasto do środka i odgazowując je. Przekładam do koszyka rozrostowego, obsypanego mąką ryżową. Wierzch chleba obsypuję mąką pszenną i odstawiam na ok. 1-2h, w temperaturze otoczenia.  Następnie zawijam koszyk w reklamówkę i odstawiam na min.12h do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki (u mnie ostatnio stało w niej

Smaczne Zdrowe
Tort Czekoladowo-orzechowy 83

czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser. Kolejne składniki będziemy mieszać przy użyciu szpatułki. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy  o średnicy 24 cm  z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie wykładamy papierem ani niczym nie smarujemy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika(...)stopni grzanie góra dół i pieczemy biszkopt do suchego patyczka, ok 35-40 minut. Po u pieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawaimy do całkowitego ostygnięcia. gdy biszkopt wystygnie wyciągamy go z tortownicy, odklejamy od papieru. Z wierzchu delikatnie ścinamy podpieczoną skórkę a nastęnie biszkopt przekrajamy dwukrotnie tak abyśmy uzyskali 3 blaty ciasta. przygotowanie masy: miękkie masło ucieramy na puch

Blog kulinarny S9.PL
Wulkan 84

Pyszne, puszyste i wilgotne ciasto na śmietanie 18% to ostatnio mój hit wśród mało wymagających wypieków. Szybko się je robi, świetnie smakuje, znika ze stołu w moment - czego chcieć więcej

Prosty przepis na
Krakersy na zakwasie wg Aleex 81

Uwaga: jeśli macie płynny zakwas, może nie trzeba będzie dodawać wody; mój zakwas jest „sztywny”, gęsty i mało w nim płynu, dlatego musiałam dodać aż 100 ml wody, aby ciasto dało się wyrobić.  7. Powoli wlewać wodę, cały czas mieszając. Nie może jej być za dużo, ciasto musi być zwarte. 8. Na stole rozłożyć arkusz papieru do pieczenia. Ciasto(...)podzielić na 2 części. 9. Jedną część ciasta rozwałkować jak najcieniej na placek. 10. Wierzch placka posmarować cienką warstwą oliwy, posypać gruboziarnistą solą. 11. Placek pokroić radełkiem na kawałki. 12. Arkusz papieru z krakersami przenieść na blaszkę. Włożyć na 10-12 minut do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor. 13. Po wyjęciu z pieca krakersy wystudzić na kratce. 14. Podawać

W mojej kuchni
Tort kawowo- czekoladowy 100

  Jakiś czas temu poproszono mnie o wykonanie szybkiego ( na ten sam dzień) tortu dla mężczyzny, który nie przepada za bardzo słodkimi kremami, za to jest

Domowe ciasta
Sałatka Waldorf z kurczakiem 111

Sałatka Waldorf z kurczakiem to pyszny, zdrowy i lekki pomysł na obiad czy kolację albo lunch do pracy. W oryginalnym wydaniu sałatka ma tylko 3 składniki

Na-talerzu.pl
Curry z dynią i soczewicą 122

Curry z dynią i soczewicą to pyszny i prosty pomysł na rozgrzewający, jesienny obiad. To danie z orientalną nutą łączy w sobie słodki aromat dyni i

Na-talerzu.pl
Nocne bułki śniadaniowe z maślanką i ziarnami 65

wymieszać składniki w misce, przykryć i zostawić na kuchennym blacie do rana. Drożdże, których co ciekawe jest bardzo mało przez noc wykonają za nas prawie całą robotę. Rano podzielimy ciasto na porcje i wrzucimy do nagrzanego piekarnika. Na śniadanie będziemy mieli ciepłe i świeże bułeczki. P rzepis z drobnymi zmianami podaję za Zorrą – zamiast siemienia lnianego dodałam niebieski(...)soli Wykonanie Poprzedniego wieczoru drożdże i zimną maślankę wkładamy do miski i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dobrze mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto jest dość jędrne. Przykrywamy miskę i pozwalamy, aby ciasto fermentowało przez noc w temperaturze pokojowej. Następnego ranka wykładamy ciasto na dobrze posypaną mąką stolnicę i wyciągamy je ręcznie na prostokąt o grubości

Tajemnice Smaku
Szarlotka egzotyczna z mango fit 101

mango. Moja jest wegańska ale zamiast oleju kokosowego możesz użyć masła. Wybór należy do ciebie.  Forma kwadratowa 20 x 20 cm. Na dużą blachę podwajamy składniki.  Ciasto kruche -kruszonka: 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3/4 szklanki płatków owsianych 2 łyżki mąki migdałowej i kokosowej  100-120 gram zimnego oleju kokosowego(...)łyżeczki mielonego kardamonu Przygotowanie: Zaczynamy od mango, które należy pokroić małą kostkę. Dodać, mielony kardamon, sok z cytryny i skórkę oraz mąkę ziemniaczaną. Ostawiamy na bok. Składniki na ciasto umieszczamy w malakserze lub w misce i łączymy w kruszonkę. Małą foremkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienko olejem papier. Na dno foremki przekładamy 1/2 ciasta i dość mocno dociskamy

AZgotuj!
Rolada jabłkowa 62

Ciasto pyszne, polecam. Jabłuszka dostępne są cały rok ale teraz mają najlepszy smak. Takie prosto z drzewa:) Przegotowanie biszkoptu – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Jak piana już jest sztywna powoli wsypywać cukier nie przerywając ubijania. Przez sitko przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Następnie dodawać po łyżce do masy jajecznej. Mieszać już delikatnie. Blaszkę wyłożyć(...)papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C przez 20 minut. Następnie ciasto przełożyć na ręcznik kuchenny, lniany i zawinąć . Nie ściskać zbyt mocno. Zostawić aż ostygnie. Przygotowanie masy jabłkowej – galaretki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić. jabłka oskrobać, wyciąć gniazda nasienne. Dwa jabłka pokroić w kostkę a pozostałe dwa w plasterki

Kuchnia Pokoleń
Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka 74

Żurawicy pochodzi z publikacji pt. „Przepisy kulinarne naszych przodków”, wydanej przez LGD „Ziemia Przemyska”. Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka Składniki na około 30 sztuk: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g letniej wody 1 jajko 1 łyżka oleju duża szczypta soli Farsz: 2-3 duże marchewki 1 cebula 1 łyżka miękkiego masła sól i pieprz(...)roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula będzie rumiana, dodajemy marchew i dusimy jeszcze chwilkę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy z nich elastyczne ciasto, które cienko wałkujemy. Z ciasta wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi gotujemy w lekko posolonej wodzie. Okraszamy zrumienioną cebulką. Pierogi

Trzeci talerz
SZKOLENIE CUKIERNICZE CZĘŚĆ 2 W AKADEMII SWEET DECOR ( 18-19.09 ) 78

było i tym razem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ . . W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: * CIASTA NOWOCZESNE NA BAZIE CIAST BAZOWYCH ( np. szpinakowe biszkopty, bezglutenowe brownie, daquoise ) * WYPIEKI Z DODATKIEM MUSÓW I KREMÓW W NOWOCZESNYM WYDANIU ( np. mus jaśminowym, panna cotta mango, bawareze miętowe ) * MONODESERY * DEKORACJE

Ostra na Słodko
Sernik z borówkami 73

niego, jest po prostu idealny, gdybym go odrobinę nie przypiekła to czysta perfekcja w smaku i wyglądzie. Nie będę się nad nim dłużej rozpływać tylko zapraszam na przepis.  Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, a następnie 2/3 wkładamy(...)lodówki, a 1/3 do zamrażalnika. Po co najmniej godzinie rozwałkowujemy 2/3 ciasta i wykładamy na blaszkę do pieczenia (23x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor (ok 10 minut w 180 st. C) Masa serowa: 1 kg sera twarogowego (użyłam takiego z wiaderka) 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 2 jajka 2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania