SEZAMEM PIEROGI Z PĘCZAKIEM I GRZYBAMI SEZAMOWE PIEROŻKI Z LEŚNYM FARSZEM TORTELLINI Z BOBEM W SOSIE OGÓRKOWO-CYTRYNOWYM PIEROGI Z SEREM I SOSEM MALINOWO-ROZMARYNOWYM Składniki (około 25 sztuk): Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 1 łyżka oleju 1/2 szkl. ciepłej przegotowanej wody Farsz: 3 średnie ziemniaki 200 g. twarogu koziego Danmis 4 łyżki prażonej cebulki sól, pieprz Oraz(...)wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę i odstaw do wystudzenia. Przeciśnięte ziemniaki połącz z kozim twarogiem i cebulką. Dopraw solą i pieprzem. Składniki na ciasto zagnieć na stolnicy, ulep kulę i przykryj ją odwróconą miską na 30 minut. Porcje ciasta rozwałkowuj na grubość 2 mm. i wykrawaj kółka. Nakładaj po łyżce lub łyżeczce farszu
Delicious Placerondelka, wymieszaj i wsyp drożdże, wymieszaj, odstaw na jakieś 10 minut. W międzyczasie mąkę wymieszaj z solą i ziołami. Po trzecie wlej zawartość rondelka do miski, wymieszaj całość. Ciasto będzie dość lepkie Przykryj miskę ściereczką i odstaw na jakieś 60 minut. Po czwarte powierzchnię roboczą podsyp mąką i wyłóż ciasto. Posyp rękę mąką i chwilę wyrabiaj ciasto. W międzyczasie rozgrzej(...)piekarnik do 200 stopni. Po piąte odrywaj kawałki ciasta i formuj niezgrabne, rustykalne bułki, układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec na każdą bułkę nałóż kilka ziaren soli gruboziarnistej. I już na sam koniec, wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnik na jakieś 20-25 minut, aż bułki pięknie się zarumienią. Lahanosalata sałatka Tutaj sprawa jest bardzo prosta
RafalCookSkładniki: Ciasto jabłkowe: 3 jajka 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 5 jabłek Pianka cytrynowa: 350 ml śmietanki kremówka 30% 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym 500 ml gorącej wody Dodatkowo: ok. 50 g gorzkiej czekolady 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie: Galaretka cytrynowa(...)opakowania galaretki cytrynowej rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć. Ciasto jabłkowe - jabłka umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę. M ąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać śmietankę i wymieszać robotem na średnich
Ciastka - domowe słodkościPomidorowe risotto z przepisu Jamiego Olivera to przepyszny pomysł na obiad bez mięsa. Jest super kremowe, sycące i ma mniej kalorii niż typowe risotto, dzięki sprytnemu
Na-talerzu.plprzesiej mąkę, następnie dodaj drożdże oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Do mąki dodaj oliwę. Powoli dolewaj wodę, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodaj sól i zacznij zagniatać ciasto. Im dłużej zagniatasz tym lepiej. Ciasto powinno lepić się do rąk. Po kilku minutach zagniatania przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 2 godziny(...)czasie okrągłą blachę wysmaruj oliwą. Wyłóż na nią ciasto i za pomocą dłoni rozprowadź po całej powierzchni blachy. Na koniec wierzch ciasta polej oliwą i posyp solą lub np. rozmarynem. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj od razu po upieczeniu. Smacznego Artykuł Najlepsza focaccia pochodzi z serwisu Z miłością do jedzenia
365 dni dookoła kuchniSzybkie, proste w wykonaniu i pyszne – właśnie takie jest ciasto bez pieczenia banoffee pie. Wystarczy naprawdę zaledwie kilka składników aby wyczarować pyszny deser. Składniki : 250 g herbatników kakaowych (mogą być też zwykle) 125 g masła 400 g masy krówkowej Helio o smaku słonego karmelu 3 duże banany sok z cytryny 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru(...)masę krówkową. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny aby nie zczarniały, układamy na masie krówkowej. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Wykładamy na banany, wyrównujemy. Wierzch ciasta ozdabiany startą czekoladą. Gotowe ciasto wstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki. Smacznego
Fascynacje AniSałatka z kurczakiem i orzechowym dressingiem to pyszny przepis na pożywną kolację czy lunch. To też świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z kurczaka z rosołu! Azjatycka
Na-talerzu.plwymieszaj, dodaj drożdże i odstaw na jakieś 10 minut. W międzyczasie mąkę wymieszaj z solą i czosnkiem. Po trzecie wlej zawartość rondla do mąki i dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być dość lepkie. Odstaw ciasto przykryte ściereczką na jakieś 50-60 minut. Po czwarte rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Powierzchnię roboczą podsyp mąka, przełóż ciasto z miski(...)uformuj długi rulon z ciasta, który następnie zwiń w dużego ślimaka. Połóż ślimaka na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na jakieś 20-25 minut. Sałatka Wilted lettuce Po pierwsze rozgrzej nieprzywierającą patelnię i połóż boczek. Możesz go pokroić na mniejsze kawałki (ja zrobiłem w całości) i podsmaż go dość mocno. W międzyczasie sałatę
RafalCookPączki z krówką Pączki które znikają w mgnieniu oka, dla niektórych wydaje się trudne upieczenie paczków a w rzeczywistości trudniej jest zrobić ciasto. Czas przygotowania 90 minut 30 porcji Składniki na rozczyn: · 10 dag drożdży · 1 łyżka mąki pszennej · 1 łyżka cukru(...)wyrośnięcia. 2. Do miski wsypujemy kilogram mąki pszennej, wsypujemy cukier, wbijamy żółtka, dodajemy rozpuszczone masło, wlewamy lekko podgrzane mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrabiamy do chwili, kiedy ciasto odchodzi nam od łyżki. Odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość jednego centymetra, wycinamy szklanką koła i nakładamy po łyżce masy korówkowej. Ciasto zwijamy do góry
Kulinarna ChwilaDodatkowo: 6-8 plasterków szynki prosciutto pomidorki koktajlowe oliwki czarne rukola strata mozzarella 1. Do misy robota dajemy mąkę, drożdże, sól i cukier i mieszamy. Dodajemy wodę z oliwą. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Ciasto można wyrobić ręcznie. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 2. Stolnicę oprószamy mąką (nie za dużo) i ponownie wyrabiamy ciasto(...)Dzielimy go na dwie części. 3. Z obu formujemy koło (możemy rozwałkować). 4. Do passaty dodajemy oregano i smarujemy ciasto. Następnie posypujemy startą mozzarellą. Oliwki kroimy w plasterki i układamy na pizzy. Pomidorki na połówki i też kilka układamy. 5. Tak przygotowane pizze pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. 6. Zaraz po upieczeniu układamy na nich
kruche babeczkiSerowo-budyniowe rożki to pyszna propozycja na podwieczorek. Przygotowuje się je bardzo szybko i szybko piecze. Smakują nawet takie gorące zaraz po upieczeniu. Dlatego, że do ciasta dodajemy ser biały to są mięciutkie i długo zachowują świeżość. Proszek budyniowy sprawia, że nie są zbite. Potrzebujemy: Na ciasto: 1 jajko 2 szklanki mąki tortowej 12,5 dag masła(...)pieczenia, budyń w proszku, oba cukry przekładamy do miski, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy ser i wbijamy jajko, następnie zagniatamy ciasto. 2. Z ciasta odrywamy małe kawałki i na stolnicy oprószonej mąką toczymy małe wałeczki, następnie formujemy rożki, takie pół księżyce. 3. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 4. Pieczemy
Izabelawkuchniwiększe, olej rzepakowy - ile potrzeba, puder cukier - ile potrzeba Do pojemnika wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, sól, wbić jajka, wlać mleko i rózgą dokładnie ciasto wymieszać na gładkie ciasto dość lejące. Do ciasta wsypać pokrojone w cienkie plasterki gruszki ze skórką, wymieszać i zostawić na 30 minut na blacie kuchennym. Na patelni mocno rozgrzać olej(...)rzepakowy, kłaść łyżką porcję ciasta z gruszkami i na średnim ogniu smażyć na złocisto z każdej strony, przed podaniem posypać placuszki pudrem cukrem - bardzo smaczne, aromatyczne, delikatne placuszki z dodatkiem pokrojonych w kosteczkę gruszek posypane pudrem cukrem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnich składników. Kukurydza, plasterki gotowanego kurczaka, kiszony ogórek (uwielbiam ten dodatek), papryka itd. Taka nasza kolorowa pizza na bogato Wyszło pysznie. Polecam i Wam. Składniki: Przygotowałam 2 osobne ciasta z tych składników: 3 szklanki mąki pszennej niepełna szklanka ciepłej wody 40 g świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju rzepakowego kilka plasterków kurczaka gotowanego z Kurnej(...)ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, rozrobione drożdże i olej. Wstępie mieszamy składniki łyżką, a następnie wyrabiamy gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykrycie w ciepłe miejsce na 1 h. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem (dzięki
Słodkie okruszkiCzekolada - jeden z najczęściej wykorzystywanych w cukiernictwie składników. Przepisów na ciasta czekoladowe jest bezliku - podobnie jak ich wielbicieli! Proponujemy im CIASTO CZEKOLADOWE Z PISTACJAMI, które swym intensywnym smakiem nie ustępuje nawet najbardziej wykwintnym deserom. Artykuł CIASTO CZEKOLADOWE Z PISTACJAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESkładniki 2 podwójne piersi z kurczaka 4 jajka 1/2 szkl. majonezu 60 dkg pieczarek 40 dkg sera żółtego papryka Przygotowanie Roztrzepać jajka, dodać starty ser żółty, majonez. Tak przyrządzone ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temp. 200 stopni. Ostudzić. W tym czasie przesmażyć pieczarki, paprykę. Pierś z kurczaka podzielić na mniejsze kawałki rozbić(...)kotlety, przyprawić dowolnymi przyprawami. Na ostudzone ciasto wyłożyć surowego kurczaka na to wyłożyć podsmażone pieczarki i paprykę. Zwinąć jak rolada i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temp. 180 stopni. Autor przepisu: Basia Artykuł Rolada z kurczakiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy