łyżeczki, jajko 1 szt, olejek waniliowy 1 łyżeczka, cukier waniliowy 1 opakowanie, soda 2 łyżeczki, jabłka duże 2 szt, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Suche składniki przesiać do miski, dodać do nich dżem, olej, ciepłe mleko oraz olejek waniliowy i zmiksować do połączenia. Jabłka pokroić w kostkę, dodać do ciasta i wymieszać łyżką(...)Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 170 st.C przez 40-45 min do suchego patyczka. Ciasto odstawić do ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem
kulinarne odsłony patipoprzestać na jednym. Więc dobrze radzę, jeśli jesteście na diecie, omijajcie ten przepis szerokim łukiem. A tak zupełnie serio, to chyba najlepsze rogaliki jakie do tej pory zrobiłam. Idealne ciasto krucho-drożdżowe, w środku marmolada różana, a w niektórych też "pijane" wiśnie wyłowione z wiśniówki. Do tego różany lukier, bardzo prosty w przygotowaniu i dekoracja z płatków suszonych róż(...)drożdże. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski dajemy mąkę, pokrojone w kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą część wałkujemy na podsypanym mąką blacie na koło o grubości
Smakowity Blog KulinarnyPrzepis na wilgotne, puszyste i pełne smaku ciasto z truskawkami. Składniki 4 jajka 1 szklanka cukru cukier waniliowy kostka masła lub margaryny 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Jajka ubić mikserem z cukrami (około 4 minut), ciągle miksując dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Dodać roztopioną, ostudzoną margarynę lub masło, zmiksować na gładką masę. Wylać na blachę, ułożyć(...)moczyłam w mące żeby nie opadły). Piec w 160 stopniach około 35-40 minut, do suchego patyczka. Owoce oczywiście można dać dowolne, niekoniecznie truskawki. Autor przepisu: Weronika Artykuł Ciasto z truskawkami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyMiękki puszysty biszkopt, a w środku mus jabłkowy. Robię to ciasto od lat. Przepis był już na blogu, ale postanowiłam go trochę odświeżyć. Dodałam więcej zdjęć i dokładniejszy opis wykonania. Szczerze polecam ten przepis. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, a smakuje naprawdę dobrze. Piekłam w blaszce 23x32 Składniki: Biszkopt: 7 jajek szczypta soli szczypta soli(...)obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystko łyżką. Spód prostokątnej formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem, lub margaryną. Przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni 35 minut. Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać
Agusiowe smakołykiCo sprawia, że Bánh mì to naprawdę wyjątkowa kanapka? Zapewne jest to zasługa połączenia smaków europejskich i wietnamskich, która w efekcie tworzy prawdziwą eksplozję smaku. Spróbujcie
Na-talerzu.plTort na komunię był moim słodkim prezentem dla córeczki przyjaciółki z okazji jej I Komunii Świętej. Przygotowując go przez kilka dni, cały czas myślałam o reakcji
Słodki Pomysłłyżki brązowego cukru (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Do miski wsypać początkowo 300 g mąki pszennej, dodać twaróg sernikowy, zimne masło, wbić całe jajko, wsypać biały cukier. Dłonią wyrobić ciasto, jeśli będzie nadal lepkie dosypać pozostałe 50 g mąki, dobrze zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Na stolnicy podsypanej odrobiną mąki rozwałkować ciasto na grubość około 6-7 mm. Przy
Zrób to smaczniezaczną pracować. Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę dodajemy sól, rozdrobniony czosnek, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i oliwę. Wszystko mieszamy na mniejszych obrotach miksera ( z końcówką do wyrabiania ciast drożdżowych tzw. hakiem) następnie dodajemy zaczyn z drożdży i jogurt, całość ponownie mieszamy najpierw na mniejszych obrotach gdy składniki się połączą wyrabiamy ciasto na najwyższych obrotach około 5-6 minut(...)Ciasto odkładamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 50-60 minut. Po tym czasie formujemy dowolnej wielkości kuleczki moje miały wielkość moreli. (ciasto jest lekko klejące ale takie ma być) Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze na 15-20 minut. Gdy bułeczki nieco podrosną smarujemy roztopionym masłem i posypujemy startym serem
Andzia PichciBłyskawiczne w przygotowaniu, bardzo wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z cukinii. Składniki 3 jajka 300 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/8 litra oleju 400 g cukinii (obranej i startej na dużych oczkach) 300 g mąki 1 proszek do pieczenia (dałam 16g opakowanie Dr. Oetker) 1 czubata łyżka kakao 50 g orzechów Przygotowanie Jajka i cukier zmiksować. Dodać olej, miksować(...)dalej. Dodać resztę składników, wymieszać dokładnie i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 160-170° około 50 minut ( najlepiej sprawdzać patyczkiem). Autor przepisu: Joanna Artykuł Ciasto z cukinii pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyDzień dobry :-) Ślimaczki z ciasta francuskiego są idealną przekąską na imprezę i nie tylko. Ja czasem robię domownikom, bo je bardzo lubią. Na blogu przepisów na takie ślimaczki jest trochę, tym razem wersja z serkiem, cebulką czerwoną, papryką czerwoną, natką pietruszki i mozzarellą. Wyszły bardzo smaczne i robi się je szybko. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1 płat(...)ciasta francuskiego serek kremowy typu almette mała cebula czerwona 1/2 czerwonej papryki natka pietruszki starta mozzarella 1. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy serkiem zostawiając (szersza część) po obu stronach około 1 - 2 cm ciasta. 2. Następnie na serek dajemy drobno pokrojoną cebulkę, paprykę, natkę pietruszki. Całość posypujemy startą mozzarellą. 3. Teraz zaczynając od szerszego boku zwijamy tak jak roladę (tylko
kruche babeczkisię nowalijkowe smaki. Rabarbar nadaje zupie przyjemnego, świeżego smaku . Zapraszam Was na zupę wiosennie pobudzającą do życia Rabarbar w zupie?! – Tak, to możliwe choć najczęściej wykorzystujemy go do ciast, to jednak rabarbar może być również bardzo wartościowym składnikiem zup. Nadaje on zupie odświeżającego, lekko kwaskowatego posmaku. Taka zupa jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Rabarbar nie tylko(...)ciasta Choć smakuje jak owoc i zwykle używamy go do ciast, rabarbar jest jednak warzywem, a nie owocem. W kuchni wykorzystujemy łodygi rabarbaru, które mają charakterystyczny, soczysto-kwaśny, lekko cierpki smak. Sezon na rabarbar rozpoczyna się już w kwietniu i to właśnie rabarbar będzie kolejnym warzywem przewodnim w ramach mojego “Kalendarza Smaków”. Spodziewajcie się na moim blogu
WiszniówkaProteinowe placuszki z serem, szynką i papryką to pyszny pomysł na śniadanie. Są puszyste i sycące, a do tego zdrowe – pełne białka i zdrowych węglowodanów
Na-talerzu.plPrzepis na 2 średnie pizze. Tylko kilka składników i 20 minut do wyrośnięcia idealnego ciasta.… Czytaj dalej Ciasto na pizzę
Pij soki wyciskaneBajaderki to pyszne kuliste ciacha w czekoladzie bez pieczenia do przygotowania których wykorzystamy resztki nie wykorzystanych ciast np. biszkoptów, babeczek, kruchych ciast czy ciasteczek, biszkopcików itp. zalegających gdzieś tam w szafkach. Zbajerowane odrobiną dżemu czy nutelli lub masła orzechowego i dodatkiem dowolnych bakalii. około 16 sztuk w zależności od wielkości. Ja wykorzystałam 450 gramów kakaowego biszkoptu ( może być jasny(...)likieru Polewa z czekolady 100 gramów czekolady deserowa 5 łyżek mleka 1 łyżka miękkiego masła Wszystkie kruche składniki biszkopt, ciasteczka, orzechy rozdrabniamy w malakserze lub blenderze kielichowym. Można również ciasta drobno rozkruszyć a orzechy drobno posiekać. Wszystko przekładamy do miski dodajemy resztę składników całość zagniatamy dłońmi do połączenia składników. Masa powinna być zbita, wilgotna i mieć taką konsystencję aby można
Andzia PichciPrzepis na wilgotne, aromatyczne, miękkie i soczyste ciasto marchewkowe. Składniki 2 szkl. mąki 1 szkl. oleju 4 jajka 3 szkl. drobno utartej marchewki 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli dodatki wg własnego uznania: bakalie, orzechy, rodzynki, płatki migdała, kawałki czekolady Przygotowanie Jajka ucieram z cukrem mikserem. Następnie porcjami dodaje(...)koniec dodaje marchewkę i swoje ulubione dodatki. Pieczemy ok. 45-55 min 150-170 stopni. Posypujemy po wierzchu cukrem pudrem i gotowe. Autor przepisu: Justyna Artykuł Proste ciasto marchewkowe pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy