ciasto - 163312 przepisów (strona:3776/10888)

Szybki piernik z jabłkami 100

łyżeczki,  jajko 1 szt,  olejek waniliowy 1 łyżeczka, cukier waniliowy 1 opakowanie,  soda 2 łyżeczki,  jabłka duże 2 szt, cukier puder do posypania ciasta,  Sposób przygotowania: Suche składniki przesiać do miski, dodać do nich dżem, olej, ciepłe mleko oraz olejek waniliowy i zmiksować do połączenia. Jabłka pokroić w kostkę, dodać do ciasta i wymieszać łyżką(...)Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 170 st.C przez 40-45 min do suchego patyczka. Ciasto odstawić do ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem

kulinarne odsłony pati
Rogaliki krucho-drożdżowe 119

poprzestać na jednym. Więc dobrze radzę, jeśli jesteście na diecie, omijajcie ten przepis szerokim łukiem. A tak zupełnie serio, to chyba najlepsze rogaliki jakie do tej pory zrobiłam. Idealne ciasto krucho-drożdżowe, w środku marmolada różana, a w niektórych też "pijane" wiśnie wyłowione z wiśniówki. Do tego różany lukier, bardzo prosty w przygotowaniu i dekoracja z płatków suszonych róż(...)drożdże. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski dajemy mąkę, pokrojone w kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę wkładamy do lodówki.  Schłodzone ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą część wałkujemy na podsypanym mąką blacie na koło o grubości

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto z truskawkami 76

Przepis na wilgotne, puszyste i pełne smaku ciasto z truskawkami. Składniki 4 jajka 1 szklanka cukru cukier waniliowy kostka masła lub margaryny 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Jajka ubić mikserem z cukrami (około 4 minut), ciągle miksując dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Dodać roztopioną, ostudzoną margarynę lub masło, zmiksować na gładką masę. Wylać na blachę, ułożyć(...)moczyłam w mące żeby nie opadły). Piec w 160 stopniach około 35-40 minut, do suchego patyczka. Owoce oczywiście można dać dowolne, niekoniecznie truskawki. Autor przepisu: Weronika Artykuł Ciasto z truskawkami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Szarlotka biszkoptowa. 131

Miękki puszysty biszkopt, a w środku mus jabłkowy. Robię to ciasto od lat.  Przepis był już na blogu, ale postanowiłam go trochę odświeżyć.  Dodałam więcej zdjęć i dokładniejszy opis wykonania. Szczerze polecam ten przepis.  Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, a smakuje naprawdę dobrze.  Piekłam w blaszce 23x32 Składniki: Biszkopt: 7 jajek szczypta soli szczypta soli(...)obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.  Wymieszać wszystko łyżką.  Spód prostokątnej formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować  masłem, lub margaryną. Przełożyć do niej ciasto.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni 35 minut.  Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.  Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać

Agusiowe smakołyki
Bánh mì – przepis na wietnamskie kanapki 102

Co sprawia, że Bánh mì to naprawdę wyjątkowa kanapka? Zapewne jest to zasługa połączenia smaków europejskich i wietnamskich, która w efekcie tworzy prawdziwą eksplozję smaku. Spróbujcie

Na-talerzu.pl
TORT NA KOMUNIĘ – prostokątny 105

Tort na komunię był moim słodkim prezentem dla córeczki przyjaciółki z okazji jej I Komunii Świętej. Przygotowując go przez kilka dni, cały czas myślałam o reakcji

Słodki Pomysł
SEROWE CIASTECZKA Z BRĄZOWYM CUKREM 87

łyżki brązowego cukru (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Do miski wsypać początkowo 300 g mąki pszennej, dodać twaróg sernikowy, zimne masło, wbić całe jajko, wsypać biały cukier. Dłonią wyrobić ciasto, jeśli będzie nadal lepkie dosypać pozostałe 50 g mąki, dobrze zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Na stolnicy podsypanej odrobiną mąki rozwałkować ciasto na grubość około 6-7 mm. Przy

Zrób to smacznie
Czosnkowe bułeczki ze szpinakiem 141

zaczną pracować. Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę dodajemy sól, rozdrobniony czosnek, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i oliwę. Wszystko mieszamy na mniejszych obrotach miksera ( z końcówką do wyrabiania ciast drożdżowych tzw. hakiem) następnie dodajemy zaczyn z drożdży i jogurt, całość ponownie mieszamy najpierw na mniejszych obrotach gdy składniki się połączą wyrabiamy ciasto na najwyższych obrotach około 5-6 minut(...)Ciasto odkładamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 50-60 minut. Po tym czasie formujemy dowolnej wielkości kuleczki moje miały wielkość moreli. (ciasto jest lekko klejące ale takie ma być) Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze na 15-20 minut. Gdy bułeczki nieco podrosną smarujemy roztopionym masłem i posypujemy startym serem

Andzia Pichci
Ciasto z cukinii 83

Błyskawiczne w przygotowaniu, bardzo wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z cukinii. Składniki 3 jajka 300 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/8 litra oleju 400 g cukinii (obranej i startej na dużych oczkach) 300 g mąki 1 proszek do pieczenia (dałam 16g opakowanie Dr. Oetker) 1 czubata łyżka kakao 50 g orzechów Przygotowanie Jajka i cukier zmiksować. Dodać olej, miksować(...)dalej. Dodać resztę składników, wymieszać dokładnie i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 160-170° około 50 minut ( najlepiej sprawdzać patyczkiem). Autor przepisu: Joanna Artykuł Ciasto z cukinii pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Ślimaczki z ciasta francuskiego idealna przekąska na imprezę i nie tylko 761

Dzień dobry :-) Ślimaczki z ciasta francuskiego są idealną przekąską na imprezę i nie tylko. Ja czasem robię domownikom, bo je bardzo lubią. Na blogu przepisów na takie ślimaczki jest trochę, tym razem wersja z serkiem, cebulką czerwoną, papryką czerwoną, natką pietruszki i mozzarellą. Wyszły bardzo smaczne i robi się je szybko. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1 płat(...)ciasta francuskiego serek kremowy typu almette mała cebula czerwona 1/2 czerwonej papryki natka pietruszki starta mozzarella 1. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy serkiem zostawiając (szersza część) po obu stronach około 1 - 2 cm ciasta. 2. Następnie na serek dajemy drobno pokrojoną cebulkę, paprykę, natkę pietruszki. Całość posypujemy startą mozzarellą. 3. Teraz zaczynając od szerszego boku zwijamy tak jak roladę (tylko

kruche babeczki
Wiosenna zupa krem z rabarbarem 110

się nowalijkowe smaki. Rabarbar nadaje zupie przyjemnego, świeżego smaku . Zapraszam Was na zupę wiosennie pobudzającą do życia Rabarbar w zupie?! – Tak, to możliwe choć najczęściej wykorzystujemy go do ciast, to jednak rabarbar może być również bardzo wartościowym składnikiem zup. Nadaje on zupie odświeżającego, lekko kwaskowatego posmaku. Taka zupa jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Rabarbar nie tylko(...)ciasta Choć smakuje jak owoc i zwykle używamy go do ciast, rabarbar jest jednak warzywem, a nie owocem. W kuchni wykorzystujemy łodygi rabarbaru, które mają charakterystyczny, soczysto-kwaśny, lekko cierpki smak. Sezon na rabarbar rozpoczyna się już w kwietniu i to właśnie rabarbar będzie kolejnym warzywem przewodnim w ramach mojego “Kalendarza Smaków”. Spodziewajcie się na moim blogu

Wiszniówka
Proteinowe placuszki z serem, szynką i papryką 109

Proteinowe placuszki z serem, szynką i papryką to pyszny pomysł na śniadanie. Są puszyste i sycące, a do tego zdrowe – pełne białka i zdrowych węglowodanów

Na-talerzu.pl
Ciasto na pizzę 152

Przepis na 2 średnie pizze. Tylko kilka składników i 20 minut do wyrośnięcia idealnego ciasta.… Czytaj dalej Ciasto na pizzę

Pij soki wyciskane
Bajaderki ( zero waste ) 137

Bajaderki to pyszne kuliste ciacha w czekoladzie bez pieczenia do przygotowania których wykorzystamy resztki nie wykorzystanych ciast np. biszkoptów, babeczek, kruchych ciast czy ciasteczek, biszkopcików itp. zalegających gdzieś tam w szafkach. Zbajerowane odrobiną dżemu czy nutelli lub masła orzechowego i dodatkiem dowolnych bakalii.  około 16 sztuk w zależności od wielkości. Ja wykorzystałam 450 gramów kakaowego biszkoptu ( może być jasny(...)likieru Polewa z czekolady 100 gramów czekolady deserowa 5 łyżek mleka 1 łyżka miękkiego masła Wszystkie kruche składniki biszkopt, ciasteczka, orzechy rozdrabniamy w malakserze lub blenderze kielichowym. Można również ciasta drobno rozkruszyć a orzechy drobno posiekać. Wszystko przekładamy do miski dodajemy resztę składników całość zagniatamy dłońmi do połączenia składników. Masa powinna być zbita, wilgotna i mieć taką konsystencję aby można

Andzia Pichci
Proste ciasto marchewkowe 96

Przepis na wilgotne, aromatyczne, miękkie i soczyste ciasto marchewkowe. Składniki 2 szkl. mąki 1 szkl. oleju 4 jajka 3 szkl. drobno utartej marchewki 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli dodatki wg własnego uznania: bakalie, orzechy, rodzynki, płatki migdała, kawałki czekolady Przygotowanie Jajka ucieram z cukrem mikserem. Następnie porcjami dodaje(...)koniec dodaje marchewkę i swoje ulubione dodatki. Pieczemy ok. 45-55 min 150-170 stopni. Posypujemy po wierzchu cukrem pudrem i gotowe. Autor przepisu: Justyna Artykuł Proste ciasto marchewkowe pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy