ciasto - 162322 przepisów (strona:3775/10822)

Kurczak z harissą morelową i batatami 96

Kurczak z harissą morelową i batatami to pyszny pomysł na jednogarnkowy obiad z przepisu niezawodnej Nigelli Lawson. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i pełne aromatu

Na-talerzu.pl
„Zrób, zjedz, powtórz” Nigelli Lawson to więcej niż książka kucharska. Recenzja 76

Nigella Lawson wraca z nową książką. „Zrób, zjedz, powtórz” to nie tylko nowe przepisy, ale też opowieści o jedzeniu oraz gotowaniu i radości, która

Na-talerzu.pl
Biszkopt z kremem czekoladowym. 76

Delikatny, miękki biszkopt pokryty kremem czekoladowym. Proste w wykonaniu  ciasto, które zachwyci Waszych gości. Nie ma przy nim dużo pracy, a efekt  jest naprawdę super.  Krem czekoladowy najprostszy. Czekolady rozpuszczone w ciepłej śmietance,  schłodzone i zmiksowane z mascarpone. Prościej chyba być nie może.  Wierzch udekorowałam okruchami, które zrobiłam ze ściętej góry biszkoptu.  Nie wiem(...)tylko do połączenia składników,  lub wymieszać łyżką.  Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki nasmarować masłem  i posypać bułką tartą.  Do tak przygotowanej tortownicy, przełożyć ciasto.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, 25-30 minut.  Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.  Krem czekoladowy najlepiej przygotować wcześniej, żeby spokojnie

Agusiowe smakołyki
Jesienna pizza z dynią i grzybami 93

powiedział że do pizzy musi być sos pomidorowy. Polecam pyszny aromatyczny sos dyniowy. Można go zrobić wcześniej. Grzybki dajemy jakie mamy. Równie dobrze mogą być pieczarki.       ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500 150 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli szczypta cukru 2 łyżki oliwy 2 dkg drożdży farsz: 500 g dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)minut. Upieczone warzywa przekładam do pojemnika i miksuję blenderem. Dodaję łyżkę startego parmezanu, sól, pieprz. Podgrzybki kroję na kawałki, plastry.Jeżeli macie mrożone trzeba je podsmażyć wcześniej na patelni. ciasto: Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę

wesoła kuchnia
Naleśniki orkiszowe 65

nich muszę jeszcze poczytać. No więc orkisz. Jest ok. Naleśniki zrobione z tej mąki wyszły fajnie. W konsystencji i smaku przypominały te z mąki pszennej pełnoziarnistej. Z ciastem w ogóle nie było problemu, chociaż pierwszy naleśnik wyszedł tak sobie. Ale to w sumie moja wina, bo ciasto było za gęste. Po dolaniu odrobiny wody, cała reszta wyszła dokładnie(...)małe jajka 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli (przepis na około 12 sztuk) Wszystkie składnik dokładnie łączymy ze sobą w misce (w tym olej), odstawiamy na 30 minut. Ciasto musi być lejące. Jeżeli jest za gęste, dolejcie ciut więcej wody (ja musiałam dolać jeszcze 3 łyżki). Przed usmażeniem pierwszego naleśnika wlewamy odrobinę oleju na patelnię (na kolejne, dodatkowy olej

Kardamonovy
Chleb pszenny z dodatkiem kaszy gryczanej 97

Chleb pszenny za zakwasie pszennym, z dodatkiem mąki gryczanej i ugotowanej kaszy gryczanej. Robiłem go tak: Ciasto: 100 g zakwas pszenny prowadzony na mące tortowej typ 450 z Auchan (proporcje 1/1/1, 3-4 h w t. pokojowej do wzrostu 50%, potem lodówka), użyty po ok. 2-3 dniach z lodówki, nieodświeżany przed użyciem 370 g mąka pszenna(...)minutach po następnych 45 minutach laminacja z dodaniem ok. 150 g ugotowanej kaszy gryczanej (50 g kaszy palonej gotowane 20 minut) po 3 h (od wyrobienia ciasta) złożone i na noc do lodówki. Ciasto w lodówce urosło coś 30-40%, trudno zmierzyć w owalnej misce. Rano ogrzane 1 h, wstępne formowanie 20 minut odpoczynku, ciasto dosyć słabe

Przepisy na domowy ser i chleb
Kotlety ziemniaczane z fetą i szpinakiem 167

Składniki: (porcja na 10 sztuk, szklanka 250 ml) Ciasto: Ziemniaki 1kg obranych Jajko Mąka pszenna szklanka Farsz: Szpinak 200 g ( u mnie świeży) Ser feta 100 g Sól Pieprz Cebula mała Czosnek 2 ząbki Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki ugotować do miękkości w mocno osolonej wodzie. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko oraz mąkę . Wszystko razem(...)wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Podsmażyć do zwiędnięcia szpinaku. Doprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z ognia i przestudzić.  Szpinak drobniej pokroić i wymieszać z fetą. Ciasto podzielić

Kulinarne przygody
Półfrancuskie grzebyki z marmoladą 96

połowy porcji, ale są tak pyszne, że nie warto. Znikają jeszcze ciepłe zaraz po upieczeniu. Idealne do aromatycznej kawy. Upieczcie, a ja życzę Wam udanego pieczenia i smacznego:) Potrzebujemy: Ciasto: 1 kilogram mąki tortowej 2 kostki masła lub margaryny ( razem 50 dag ) 1 szklanka śmietany 12 % lub 18 % 1 kostka świeżych drożdży (10 dag ) 2 całe jajka 2 żółtka(...)podsypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek grzebyków:   1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Mąkę siekamy z margarynami lub masłem, dodajemy jajka, żółtka i roztarte drożdże. Zagniatamy ciasto. Na stolnicy od razu wałkujemy ciasto, kroimy je w prostokąty, nakładamy na środek marmoladę, składamy na pół i dokładnie zlepiamy. Następnie nacinamy z jednej strony formując grzebyk. Smarujemy białkiem i posypujemy

Izabelawkuchni
,,Chleb szpinakowy warkocz’’ 65

idealnie chrupiącą skórką, a przy tym bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Polskie Młyny otrzymałam przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstało pyszne ciasto francuskie ze szpinakiem. Składniki: 330 ml wody 500 g mieszanki do wypieku chleba Chleb Baltonowski POLSKIE MŁYNY 12,5 g drożdży 150 g świeżego szpinaku Przygotowanie: Szpinak miksujemy, aż uzyskamy jednolity(...)gładki mus.  Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy mieszankę do wypieku chleba , wyrabiamy ciasto, formujemy w kulę, dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy szpinakowy mus, wyrabiamy. Następnie ciasta odkładamy do osobnych misek, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na około  30 min. Wyrośnięte ciasta wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.  Z każdej porcji formujemy wałki, o długości około

Podróż w kulinaria
Cynamonki 91

świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ), cukrem oraz solą. Dodać jajko, żółtko, wlać letnie mleko i wyrabiać przez kilka minut. Następnie dodać przestudzone masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić ( odgazować ). Podsypując lekko mąką blat/stolnic(...)ciasto rozwałkować na prostokąt o długości 36 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu i cukru. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, następnie ostrym nożem pokroić na 12 równych części. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. Przed samym pieczeniem cynamonki posmarować jajkiem roztrzepanym

Opowieści z piekarnika
Puszyste racuchy z dyni 163

umieścić w dużej misce, zrobić wgłębienie i następnie dodać składniki mokre. Drucianą trzepaczką rozmieszać najpierw mokre składniki, następnie zagarniając składniki suche wymieszać wszystko razem, aż powstanie w miarę gładkie ciasto (może być kilka grudek, ale to nie przeszkadza). Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać kilka łyżek mleka. Gotowe ciasto odstawić na około 10 minut, aby 'odpoczęło'. Krok 2. Patelnię(...)teflonową rozgrzać na średnim ogniu, natrzeć odrobiną masła i zmniejszyć ogień.  Nakładać porcje ciasta i nadać delikatnie łyżką okrągły kształt. Racuszki z dyni smażyć na wolnym ogniu - gdy spód stanie się złoty, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, przewracać racuszki na drugą stronę i dosmażyć na złoto. Usmażone dyniowe racuchy podawać z miodem, syropem klonowym, owocami, lodami, cukrem

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania