Oponki serowe Do miski włożyć ser, żółtka, cukier, cukier waniliowy i utrzeć na jednolitą masę. Do powstałej masy dodać mąkę pszenną przesianą razem z sodą oczyszczona, śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Powstałe ciasto rozwałkować dosyć grubo, na ok. 7 mm. Przy pomocy szklanki lub wykrawaczki wyciąć kółka, a w każdym kółku na środku wyciąć otwór przy pomocy kieliszka bądź mniejszej wykrawaczki. W garnku o szerokim dnie rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wkładać po 4-5 oponek i smażyć na rumiano z jednej, a ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...