Pyszny obiad dziś serwowałam na stole. Zostało mi opakowanie ciasta francuskiego, termin ważności dobiegał końca i dzięki temu pyszny obiad na stole. Polecam i Wam, spróbujcie koniecznie. Zawijańce z serem. Składniki: 4 sztuki 230 g ciasta francuskiego z masłem - 1 op. 8 plastrów sera topionego z dodatkami - u mnie cheddar i z ziołami 1 żółtko Przygotowanie dania: Rozwinęłam arkusz ciasta
Moje Małe Czarowanieubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy żółtka, cukier i dalej ucieramy. Miksując wlewamy olej. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i delikatnie mieszamy. Ciasto ( odrobinę pozostawiamy ) przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy z kominem o średnicy 24 cm. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mieszamy. Wylewamy je na wierzch ciasta(...)lekko mieszamy, patykiem do szaszłyków z jasnym ciastem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 185 %*, funkcja termoobieg lub góra/dół. Po ostydzeniu wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje MarioliBabka gotowana to babka, do przygotowania której nie potrzebny jest piekarnik. Jest ona świetną opcją na słodkie ciasto bez pieczenia. Tę babkę w przeciwieństwie do babki tradycyjnej, czyli pieczonej w piekarniku, gotuje się w garnku wypełnionym wodą. Oczywiście, do zrobienia tejże babki potrzebna jest specjalna metalowa forma z pokrywką. Taką formę kupić można w większości sklepów z artykułami gospodarstwa domowego(...)bądź zamówić przez internet. Poniższy przepis na babkę gotowaną , jest przepisem na bakę o cytrusowym aromacie, udekorowaną czekoladą i pistacjami. Ciasto na babkę gotowaną robi się bardzo prosto, a babka po ugotowaniu jest niezwykle wilgotna i bardzo smaczna. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Babka Składniki na babkę gotowaną. 6 dużych jajek 20 dkg cukru
MeCookspołączenie! Nadzienie kruchych tartaletek to połączenie serka mascarpone, śmietanki i masy krówkowej. Po zmieszaniu jedynie potrzebną w tym celu łyżką powstaje aksamitna, przepyszna masa toffi. Składniki na 6 tartaletek ciasto 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 g dobrego, zimnego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru masa 250 g serca mascarpone 250 g śmietanki 36% 5 łyżek masy krówkowej nadzienie(...)truskawki, borówki Wykonanie Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Można opcjonalnie dodać 1 łyżkę zmnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15 min. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, śmietanke oraz masę
Raj dla Podniebieniaprawie miesiąca systematycznie przekonuję się, jak rzemieślniczą, ciężką i wymagającą cierpliwości pracą jest wypiekanie własnego chleba. Począwszy od wyhodowania zakwasu, doboru mąki, dopracowaniu przepisu, na wyrabianiu ciasta chlebowego skończywszy. Pieczenie chleba to wręcz sztuka. Ale efekty potrafią ucieszyć nie tylko podniebienie, ale i duszę! Chyba połknęłam bakcyla, bo niedawno zakupiłam sobie koszyczek do wyrastania chleba, żeliwny garnek i książkę(...)polubiłam. Czytam o hodowli zakwasu, aby pielęgnować go jak najlepiej. Bo jego trzeba pielęgnować. Wręcz z miłością. Zauważyłam, że pieczenie domowego chleba ma też dobroczynny wpływ na mnie. Wyrabianie ciasta relaksuje mnie, wycisza. Lubię patrzeć, jak z kilku zwykłych składników powstaje coś pysznego. Nie mam jeszcze swojego ulubionego chleba własnego wypieku, gdyż za każdym razem piekę inny i testuję nowy
Raj dla Podniebieniawięc warstwę wierzchnią wieńczy beza. Tort jest aromatyczny i wilgotny. Nie jest pracochłonny, lecz…czasochłonny z racji długiego pieczenia się bezy. Jeżeli podoba Wam się przepis, spróbujcie! SKŁADNIKI ciasto orzechowe 6 jajek 1 szkl cukru pudru 100 g orzechów włoskich zmielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl mąki tortowej 50 g czekolady mlecznej (ja użyłam mlecznej z nadzieniem(...)Bezę wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 130c i w tej temperaturze pieczemy przez 20min, a następnie zmniejszamy do 100C i pieczemy przez 2h. Upieczoną bezę studzimy w uchylonym piekarniku. ciasto Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem na pulchna masę żółtkową. Po łyżce dodajemy zmielone orzechy. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i delikatnie
Raj dla Podniebieniamąki i odrobiną wody. Gdy gotowy zakwas wkładam do lodówki i przez kilka dni nie używam, to w momencie, kiedy ponownie chcę go użyć, na kilka godzin przed zarobieniem ciasta chlebowego dokarmiam go taką samą proporcją (2łyżki mąki żytniej+odrobina wody). Do tego chleba dodałam orzechy włoskie, rozmaryn i czarnuszkę. Starłam także odrobinę gruszki. Chleb najbardziej smakuje(...)startej gruszki czarnuszka do posypania wierzchu Wykonanie Do misy miksera wsypujemy oba rodzaje mąk, zakwas, sól, oliwę, wodę, zioła i orzechy, ścieramy gruszkę. Za pomocą końcówki z hakiem wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 minut. Ciasto będzie ciężkie. Ja przełożyłam ciasto do formy keksowej, w której chleb wyrastał przez ok. 3,5-4h w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Wyrośnięty
Raj dla PodniebieniaDziś słodko – maślana tarta kajmakowa z białą czekoladą, orzechami i figami. Na sam koniec oprószyłam całe ciasto ziarenkami suszonej lawendy. Wyszło czarownie! Prosto, naturalnie, smacznie, a przede wszystkim domowo! Zebrała ochy i achy jędzących, więc mogę ją polecić z czystym sumieniem i od razu rozwiewam wszelkie wątpliwości, jeżeli sam tytuł wydaje się Wam przesłodzony i kaloryczny. Tę tartę należy upiec(...)choć raz, aby podniebieniem zasmakować raju! Pieczcie! Składniki ciasto 160 g mąki pszennej tortowej 125-135 g zimnego masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka drobnego cukru do wypieków masa kajmakowo-serowa 250g twarogu (użyłam z Piątnicy) 200g masy krówkowej 1 łyżka śmietanki 36% kilka orzechów włoskich kilka kostek białej czekolady suszona lawenda (opcjonalnie) 1 figa Wykonanie Składniki na ciasto
Raj dla PodniebieniaFakt, że przechodzimy na dietę, nie musi już oznaczać całkowitej rezygnacji z deserów, wypieków, ciast czy lodów. Wystarczy nauczyć się przygotowywać je w domu, stosując zdrowe zamienniki kalorycznych produktów. W ten sposób nasze desery nie stracą na smaku, ale zdecydowanie stracą na kaloriach. Czym zastępować cukier? Oczywiście najwięcej kalorii w deserze dostarcza nam cukier. Popularnymi zamiennikami są miód, syrop(...)warto wybierać desery, do których możemy dodać dużo owoców. Im więcej truskawek, bananów, malin, gruszek czy borówek, tym mniej możemy użyć cukru. Mogą to być tartaletki owocowe , koszyczki z ciasta francuskiego z owocami, owoce zapiekane pod lekką kruszoną. Takie desery nie zrujnują naszej diety, ale zaspokoją głód na coś słodkiego. Ważne żeby owoce były sezonowe. Wtedy są najsłodsze, dzięki czemu
Słodkie okruszkiWielkanoc szukam ciągle nowych przepisów. Zanim na stół podam ciasto, najpierw kilka dni wcześniej muszę przeprowadzić próbę generalną. Fajną inspirację znalazłam na portalu Przepisy.pl . Bardzo zaciekawił mnie przepis, ponieważ babka jest wegańska, zawiera nasiona lnu, które świetnie zastępują jaja. Ciasto robi się szybko. Nie trzeba uruchamiać miksera, a samo mieszanie trwa krótko. Przygotuj: Formę na babkę wysmarowaną tłuszczem(...)dodaj ksylitol, wanilię i wymieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Następnie dodaj obie mąki. Wymieszaj. Wlej do formy i piecz ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeśli nie, dodaj jeszcze kilka minut. Wyjmij formę z pieca i odstaw do wystygnięcia na 10-15 minut. Wyjmij ciasto na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Teraz dekoruj według
AZgotuj!Menemen to tradycyjny turecki przepis na śniadanie. Powstaje z połączenia jajek z podsmażoną cebulką, papryką i pomidorami. Możecie być pewni, że po takim śniadaniu będziecie mieć
Na-talerzu.plposiadówki. Oczywiście najprościej byłoby iść do sklepu i kupić. Najprościej, ale i najmniej zabawnie. Przecież nie o to chodzi. Pomyślałem zatem, że można by z takiego chlebowego ciasta zrobić coś na wzór paluszków. Nie miałem pojęcia co z tego wyjdzie, ale wyszło naprawdę dobrze. Może nie wyglądają najlepiej, może mogłem je nieco również uformować, ale też przecież(...)łyżeczka soli gruboziarnistej 1 łyżeczka drożdży instant (lub 10-15 g świeżych) Ziołowe paluszki chlebowe – wykonanie: Wszystkie składniki oprócz soli łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Potraw to jakieś 15 minut. Sól dodajemy na 1-2 minuty przed końcem wyrabiania. Chodzi o to żeby się nie rozpuściła. Wkładamy ciasto do miseczki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania
Marder&Marder ManufactureProste ciasteczka – szybki przepis Dziś mam dla Was przepis na proste ciasteczka. Synek bardzo chciał upiec domowe ciasteczka. Długo nie musiał mnie prosić Zagniotłam ciasto, schłodziłam, a potem… Potem mój kochany maluch miał dużo zabawy przy wycinaniu ciasteczek. Przepis jest naprawdę prosty. Ciasteczka wychodzą kruche, lekko waniliowe i naprawdę pyszne. Polecamy My kilka zjemy dziś, a resztę będziemy(...)żółtka jaj klasy M 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy posiekane masło, ekstrakt waniliowy i 2 żółtka jaj. Wszystko szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy na 1 h do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałki ciasta. Rozwałkowujemy je na podsypanej mąką macie i wycinamy dowolne kształty. Tu szalał
Słodkie okruszki