wlać mleko oraz wodę, lekko podgrzać. Następnie dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut . Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, olej oraz płynne drożdże. Wymieszać i zarobić ciasto. Ciasto wyrabiać przez 6-7 minut, po czym miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Do małej miseczki włożyć miękkie masło, drobo-krojony czosnek niedźwiedzi(...)oraz drobno-krojone suszone pomidory. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny, rozwałkować na kwadrat o wielkości 30 na 30 centymetra. Kolejno, przekroić wzdłuż na 5 pasów, a następnie każdy pas pokroić na 6 kawałków. Każdy z kawałków smarować masłem z czosnkiem i pomidorami, a następnie układać w formie do pieczenia jeden obok drugiego. Formę z chlebkiem przykryć ściereczką
MeCooksłyżeczki kardamonu - szczypta soli - 0.5 szklanki cukru (50 g) - 3/4 szklanki mleka sojowego - 50 g wegańskiego masła - 3 łyżki mleka sojowego + 1 łyżeczka wegańskiego masła (do posmarowania ciasta z wierzchu) Przygotowanie: 1) Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez przynajmniej 15 minut. 2) Mąkę, drożdże (suche, w przypadku zwykłych drożdży należy najpierw zrobić zaczyn - do kilku łyżek(...)leciutko podgrzewamy - ma być letnie, ale nie gorące (nie chcemy zabić drożdży). 3) Masło mieszamy z mlekiem i powoli dodajemy do mąki, ciągle mieszając. Rodzynki odsączamy i dodajemy do ciasta. Ciasto przykrywamy, odkładamy na około 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 4) Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką powierzchnię, dzielimy na 6 równych porcji, z których następnie formujemy
Roślinożerni urlopowiczepozostają takie na wet na drugi dzień wypróbujcie i dajcie znać czy smakowały ;) Składniki na 5 bułek: zaczyn: 100 ml wody 1/2 płaskiej łyżeczki cukru 9 g drożdży świeżych ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 3/4 płaskiej łyżeczki soli 90 g kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżka oleju 1. Z drożdży, cukru i ciepłej, ale nie gorącej wody tworzymy zaczyn(...)odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąki, sól oraz kwaśną śmietanę. Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dolewamy olej i wyrabiamy dalej. Ciasto ma być lekko lepiące. Wyrobione ciasto w misce przykrywamy folia i odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Po wyrośnięciu krótko je przegniatamy i dzielimy na 5 równych porcji z których formujemy
Gotowanie...to proste !wodę, olej, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia i mąkę przesianą przez sitko, wszystko wymieszać mikserem. Do masy dodać ubite wcześniej białka i wszystko połączyć drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej dodatkowe 2 łyżki mąki, wymieszać. Blaszkę okrągłą wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylewać łyżkami na blachę, zaczynając od środka(...)masa jasna raz ciemna, po 2 łyżki. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec ciasto około 1 godziny. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznieFasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych, tradycyjnych dań kuchni polskiej . Gotowana fasola odmiany Piękny Jaś z dodatkiem pożywnej kiełbasy i aromatycznego boczku w pysznym sosie
Na-talerzu.plProponuję dziś przepis na pyszne i delikatne racuszki twarogowe . Smakują jak takie mini serniczki , a najlepiej smakują w towarzystwie owoców i syropu klonowego , ponieważ samego ciasta niczym nie dosładzamy , stąd syrop klonowy genialnie tu pasuje. Do ciasta nie dodaję zbyt wiele mąki, właściwie to jest sam ser , ale dla kogoś innego może być za mało, dlatego można dodać więcej mąki
Kawa z mlekiemciasto miało pojawić się wczoraj, ale jest tak proste i szybkie, że nawet to moje spóźnienie o jeden dzień mu nie zaszkodzi bo robi się je w mig ;) Składniki na foremkę 25 x 10 cm 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej (szkl o poj. 200 ml) 1 jajko kl M 3 łyżki kajmaku 6 łyżek oleju 1/4 szkl cukru(...)pieczenia dla podbicia smaku 2 czubate łyżeczki cappuccino karmelowego 1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą łyżką, trzepaczką lub jeśli ktoś czuje taką potrzebę mikserem tylko do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stop. przez około 45 minut do suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi
Gotowanie...to proste !Puszyste i szybkie w przygotowaniu placki z borówkami to świetny pomysł na ciepłe śniadanie lub podwieczorek. Ciasto jest miękkie i delikatne. To placki przygotowane z dodatkiem serka waniliowego, który z powodzeniem możesz zastąpić jogurtem naturalnym. Placki możesz usmażyć z dowolnymi owocami. W sezonie sięgnij po truskawki, maliny, jagody. Smakują także z cząstkami gruszki lub jabłka. Zapraszam po mój sprawdzony przepis(...)łyżeczki proszku do pieczenia oraz wsypuję 30 g cukru z wanilią. Możesz zastąpić go cukrem wanilinowym lub dodać kilka kropel esencji waniliowej. Składniki wymieszaj, tak by nie było grudek. Ciasto będzie miało konsystencję budyniu. Do ciasta wsyp borówki, wymieszaj delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta, utwórz kształt placka. Placki smaż na złoto
Zasmakuj KuchniKolorowe ciast z bitej śmietany oraz galaretek. Składniki Paczka biszkoptów lub biszkopt 4 galaretki rozpuszczonych każda osobno w ¾ szklanki gorącej wody litr śmietanki 36% Sposób przygotowania Śmietanę ubić na sztywno, podzielić na cztery części do każdej dodać jedną tężejącą galaretkę i wymieszać. Gdy masa zacznie tężeć wylać pierwszą warstwę, odstawić do zastygnięcia, na zastygnięta masę wylać kolejna warstwę(...)wyczerpania składników. Gotowe ciasto chłodzić całą noc, wtedy dobrze stężeje. Smacznego
RAROSSAPrzepis na ciasto Fale Dunaju przyda się każdemu miłośnikowi ciast pieczonych z dodatkiem kremu budyniowego. To ciasto z efektem WOW, idealne na specjalne okazje i na Święta. - wiśnie można zastąpić innymi owocami - puszyste, wilgotne i super długo świeże ciasto - bardzo dokładny przepis oraz zdjęcia krok po kroku
AniaGotuje.plDziś mam dla Was przepis na smaczne ciasto. Biszkopt nasączony kawą, banany, krem mascarpone, a na wierzchu kakao. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. Koniecznie musicie spróbować. Nam bardzo smakowało. Piekłam w tortownicy 24 cm. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem mascarpone(...)serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru Nasączenie: 1/4 szklanki wody 1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: 2-3 banany kakao do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Kiedy piana będzie gęsta, dodać żółtka. Miksować jeszcze chwilę. Na koniec przesiać obie
Agusiowe smakołykiPodała je z gotową pastą z dorsza, jajkiem, roszponką i oliwkami. Będą świetne też do pacy na lunch albo na piknik. ciasto na gofry: 2 jajka 1 szklanka mąki bezglutenowej mix 1/3 łyżeczki soli 50 ml oleju 200 ml mleka czosnek suszony, pomidory suszone przyprawa, zioła włoskie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sałatki z dorsza 10 oliwek czarnych natka zielona garść roszponki Gofry: Białka ubijam na sztywno. Do miski przesypuję mąkę, dodaję żółtka, olej, przyprawy, proszek do pieczenia, mleko. Ciasto miksuję blenderem. Do ciasta dodaję ubite białka i mieszam już łyżką. Gofrownicę rozgrzewam,smaruję olejem. Wylewam ciasto piekę około 7 minut. W zależności od mocy gofrownicy. Jajka gotuję
wesoła kuchniamleku rozpuścić drożdże z 1 łyżeczką mąki i cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z mąki, soli, masła, wody, jajka i wyrośniętych drożdży wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie nam się kleić, dodać odrobinę mąki. Do wyrobionego ciasta dodać przesmażoną cebulkę i jeszcze chwilę wyrabiać. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia(...)swojej objętości w ciepłe miejce. Kiedy ciasto podrośnie wyłożyć je na blat stołu. Zagnieść, i podzielić na równe części (u mnie 11). Z każdej części uformować kulkę/bułeczkę. Każdą naciąć na górze ostrym nożem lub przyrządem do nacinania kajzerek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do lekkiego podrośnięcia na około 20 minut. Wstawić
Walijskie Pichceniezostawić na 20 minut pod przykryciem, następnie wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, wlać aromat rumowy, resztę ciepłego mleka, stopiony tłuszcz, wbić jajka i hakiem robota wyrabiać ciasto 8 minut. Rodzynki zalać gorącą wodą na 3 minuty i wylać na sitko aby dobrze odciekły z wody. Wsypać do ciasta i 3/4 z pudełeczka skórki pomarańczowej i wyrabiać(...)minutę, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Forma do babki z kominkiem silikonowa 24 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka. Babkę w formie wystudzić dobrze i i nakryć form talerzem, odwrócić i zdjąć formę. Czekoladę połamaną
W Mojej Kuchni Lubię