ciasto - 162322 przepisów (strona:3752/10822)

Bułeczki ze śliwkami 52

było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest za luźne dodajemy troszeczkę mąki. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym(...)podwojenia objętości na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm. Przygotowany prostokąt posmarować śliwkami wymieszanymi z cynamonem, masłem i cukrem. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części) i Ułożyć

I LOVE LIFE
Naleśnikowe wrapy 161

Takie warpy mogą być podane jako danie obiadowe lub kolacje. Dodatek świeżego koperku do ciasta sprawia, że są aromatyczne i wytrawnie smakują. Zrobiłam w dwóch wersjach tak, abyście mogli wybrać smak w zgodzie ze swoimi kubkami smakowymi. Ja zapewniam, że oba smakują wybornie 👍😊 Ciasto naleśnikowe: -1 szklanka mąki pszennej -1szklanka wody niegazowanej -1 jajko -szczypta soli(...)pęczek posiekanego koperku -olej do smażenia W misce połączyć składniki za pomocą rózgi do konsystencji lejącego ciasta, dodać posiekany drobno koperek, dobrze wymieszać. Niewielką ilość tłuszczu rozgrzać na patelni i smażyć cienkie naleśniki na średnim ogniu. Z tej porcji ciasta powinno wyjść 6-8 naleśników. Farsz I : -pierś z kurczaka -pomidor (function

Kulinarne przemyslenia
Uszka z kapustą i grzybami 58

Osobiście jestem fanką wszystkich naleśników, pierogów, klusek itp. Również kocham kiszoną kapustę i grzybki , tak więc uszka z barszczem mogłabym jeść kilogramami ;))) Składniki na ciasto (ok. 50-60 uszek): 1/2 kg mąki 1 jajko szczypta soli letnia woda Składniki na farsz: kapusta kiszona ok. 300g 100g pieczarek cebula olej sól, pieprz Wykonanie: Mąkę przesiać, zrobić dołek i wbić całe jajko(...)dodać sól, odrobinę wody i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dolać troszkę wody. Odstawić ciasto na chwilę. Grzyby wraz z kapustą kiszoną oraz cebulą zmielić maszynką do mielenia mięsa. Dodać szczyptę soli oraz pieprzu i smażyć przez chwilę. Następnie wałkujemy ciasto, które możemy podzielić sobie na mniejsze porcje. Wykrawamy szklanką kółka,nakładamy farsz i lepimy uszka. Wrzucać partiami

Olcia gotuje!
Expresowe ciasteczka tylko 3 składniki!! 44

takie na – raz. Ciasteczka francuskie z kawałkami czekolady to doskonały pomysł na lekką przekąskę lub szybki deserek do kawy. Zachęcam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 16 kosteczek czekolady mlecznej cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Rozwijamy gotowy płat ciasta francuskiego. Ciasto dzielimy na 2 części. Jeden płat ciasta dzielimy delikatnie

Olcia gotuje!
Bułeczki drożdżowe 51

rozpuściło. Jajko rozbełtać,aby była jednolita masa. W dużej misce przesiewamy sól i mąkę. Następnie dodajemy do mąki roztopione masło z mlekiem i wodą, jajko i wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakami. Inną miskę prószymy trochę mąką, przekładamy wyrobione ciasto i przykrywamy ścierką. Tak przykryte ciasto odstawiamy na ok. 60-90 minut, aby podwoiło swoją(...)objętość. Przygotowujemy dużą blaszkę. wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy trochę mąką. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy wałek i dzielimy na 12 części. (jest to na 12 średnich bułeczek ). Z każdego kawałka formujemy kulkę. Następnie każdą lekko spłaszczamy wykładamy na blaszkę. Wierzch bułek posypujemy odrobiną mąki. Ponownie przykrywamy bułki ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut

Olcia gotuje!
Kanie smażone w panierce 61

Kanie smażone w panierce , czyli chrupiące kotlety z kani , to przepyszny pomysł na jesienny obiad. Tak przygotowane grzyby to świetna, bezmięsna alternatywa dla klasycznych schabowych. Kanie

Na-talerzu.pl
Pijana babka. 66

Ciasto, które robię od lat. Dostałam ten przepis ponad 20 lat temu od znajomej,  a ona od znajomego cukiernika. Przepis był już na blogu, ale korzystając z okazji  trochę go odświeżyłam i dodałam więcej zdjęć.  Ciasto jest bardzo smaczne,  wilgotne i długo zachowuje świeżość.  Bardzo polecam ten przepis.  Składniki: 1 kostka margaryny 2 szklanki(...)zmiksować. Następnie wsypać mąkę z proszkiem, dodać powidła i wlać koniak.   Miksować jeszcze chwilę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek,  wymieszać wszystko łyżką.  Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec w temperaturze 180 stopni, 40 - 45 min. Wystudzone ciasto polać polewą ze szklanki. Orzechy posiekać nożem i posypać na mokrą polewę

Agusiowe smakołyki
Domowa pizza z indykiem 46

chętniej używany. Ponad 80%  areału światowego upraw rzepaku z którego wytwarzany jest olej, zlokalizowane jest w Unii Europejskiej, Kanadzie, Chinach i Indiach.  Używacie oleju rzepakowego?  Składniki ciasto na dwie pizze: 500 g mąki pszennej  7 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru około 330 - 350 ml ciepłej wody  3-4 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo(...)rukola 1/2 szklanki passata pomidorowa  oregano mała cebula 1 ząbki czosnku  1. Do misy robota dajemy mąkę, drożdże, sól i cukier i mieszamy. Dodajemy wodę z olejem. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Ciasto można wyrobić ręcznie. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 2. Stolnicę oprószamy mąką (nie za dużo) i ponownie wyrabiamy ciasto

kruche babeczki
Chlebki Naan 52

łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka drożdzy instant Instructions Mąkę przesiewam do miski i cukier oraz dodaję drożdże. Dolewam wodę, olej i mleko i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. wyrobione ciasto formujemy w kulką i pozostawiamy w misce przykrywając ściereczką na około 1 godzinę. Na stolnicy rozsypujemy odrobinę mąki i przekładamy na nią wyrośniętą kulkę ciasta i dzielimy(...)około 8 równych części (w zależności jak duże mają być upieczone chlebki). Z każdej części formujemy kulkę i dajemy odpocząć ciastu około 10 min. Kulki rozwałkowujemy na cienkie placki (około 3-5 mm). Rozgrzewamy patelnię o grubym dnie (najlepiej taką do naleśników). Na suchą, rozgrzaną patelnię kładziemy pojedynczo rozwałkowane placki i pieczemy z każdej strony około 2 minut

PanGotuje
Bułki z pieczarkami 608

ciepłego mleka wsypujemy cukier oraz drożdże, mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, do spienienia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, spienione drożdże oraz jajko. Mieszamy. Dodajemy olej. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy je w misce ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę, do wyrośnięcia. Pieczarki kroimy na półplasterki lub trzemy na dużych oczkach tarki (u mnie tak i tak), obsmażamy(...)odparowania wszelkich płynów). Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą mielonej papryki. Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na maśle, do zeszklenia. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy na podsypanym niewielką ilością mąki blacie. Formujemy z niego wałek, a następnie kroimy na 6 plasterków. Każdy kawałek formujemy na okrągły, dosyć płaski (!) placek. Układamy na wyłożonej papierem

Smaki Na Talerzu
Afelia. Gulasz wieprzowy z Cypru 86

Afelia to przepyszny gulasz wieprzowy z Cypru. Dzięki długiemu i powolnemu gotowaniu w czerwonym winie z dodatkiem ziaren kolendry , mięso jest delikatne, soczyste i niezwykle aromatyczne

Na-talerzu.pl
Mini kopytka z parmezanem 78

proste danie, które można również jeść jako danie główne czasami może sprawiać trudności. Wiadomo kopytka muszą być puszyste i miękkie. Oznacz to, że trzeba z umiarem dozować mąkę. Do ciasta na kopytka potrzebne jest jajko. Białko w jajku utwardza dodatkowo kopytka. Kiedy więc dodamy za dużo mąki to będą one twarde i mocno mączne. Kiedy to się przydarzy (mi się(...)przydarzyło parę razy), nie mamy więcej ugotowanych ziemniaków to wtedy można dodać starty parmezan i żółtka zamiast całego jajka. Tłuszcz spulchnia ciasto, kopytka po ugotowaniu są mięciutkie. Kiedy gotuję kopytka dostosowuję ich kształt i wielkość do sposobu podania. Kopytka z twarogiem kroję nieco większe. Do grzybów lubię kopytka nieco krótsze ale grubsze. Podobnie podaję je z masłem szałwiowym . Zdarza

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania