ciasto - 163312 przepisów (strona:3746/10888)

Amerykańskie bułki do fast foodów 101

gorąca ani zbyt zimna, bo nie uaktywni drożdży - woda ma być przyjemnie ciepła). Spienione drożdże połączyć z mąką i solą, zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego około 10-15 minut, pod koniec wyrabiania stopniowo dodając roztopione masło. Gdyby ciasto za mocno się kleiło, można dodać więcej mąki, ale staramy się nie dodawać za dużo(...)bułki nie wyszły twarde.  Uformować ciasto w kulę, odstawić na godzinę lub do podwojenia objętości. Po tym czasie z ciasta uformować 8-10 bułeczek, każdą rozwałkować lub spłaszczyć dłonią na mały prostokąt i zawinąć w wałeczek (długości około 15 cm). Wałeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć. Odstawić na 30-40 minut do wyraźnego podrośnięcia

Lekcje w kuchni
SKYROWY SERNIK NA ZIMNO (keto, LCHF, bez glutenu, redukcja) 124

wyłożonej papierem lub folią spożywczą tortownicy. Owoce umyć, oszypułkować, osuszyć i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki truskawki. Owoce poukładać zanużając je w masie skyrowej a następnie ciasto wstawić na 30 minut do lodówki by nieco stężało. W tym czasie galaretkę rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie i lekko przestudzić. Następnie galaretkę wylać na wierzch ciasta i ponownie wstawić(...)lodówki do całkowego stężenia (3-4 godziny). Gotowe ciasto można podawać z listkami mięty oraz ulubionymi dodatkami jak wiórki czekolady, polewa, bita śmietana itp., ale pamiętając by wliczyć je w makro posiłku. — BTW całości: 1499 g, 1329 kcal, B 116 g, T 73 g, W 44 g. W 100 g ok. 89 kcal

Ola la LCHF
Szparagi w cieście francuskim 91

Szparagi w cieście francuskim są świetną przekąską na ciepło i na zimno. Świetnie sprawdzą się podczas imprez domowych jak i na działce, pikniku.... Najlepsze będą szparagi zielone, ale białe też będą pyszne. Odłamać końcówki szparagów – nie obcinamy, tylko odłamujemy, dzięki temu nie będzie włóknistych końcówek. Szparagi obrać, najlepiej obieraczką do miękkich warzyw. Zielonych szparagów prosto z pola nie musimy obierać(...)Białe szparagi ugotować – wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli. Gotować pod przykryciem, 5 minut od zagotowania. Ciasto francuskie pociąć w paski o szerokości około 1,5 cm. Zawinąć ciasto wokół szparagów. Posmarować rozbełtanym jajkiem,  posypać czarnuszką lub sezamem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około

królestwo garów
KOKOSEK OWOCOWY 93

kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Mus owocowy - jabłka obrać(...)rozsmarować połowę masy kokosowej.  Następnie na krem wyłożyć cały mus owocowy, wyrównujemy wierzch i schładzamy ok. 20 minut (do momentu, aż mus lekko stężeje). Przykrywamy drugim blatem ciasta i rozsmarowujemy pozostały krem kokosowy. Na koniec wierzch ciasta posypujemy żółtymi wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia deseru

Ciastka - domowe słodkości
Paluchy czosnkowe. 84

wlać do miski, dodać cukier, drożdże i wymieszać.  Zostawić na 10 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i dodać oliwę. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.  Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Masło przełożyć do miseczki. Powinno być w temperaturze pokojowej.  Dodać oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i oregano(...)Wymieszać.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę.  Rozwałkować na prostokąt. Następnie rozsmarować masło, tak żeby dłuższe  brzegi zostały wolne.  Ciasto złożyć wzdłuż na pół, a następnie podzielić na 10 części.  Każdą część ciasta skręcić 3-4 razy i delikatnie naciągnąć.  Gotowe paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Zostawić na 10-15 minut

Agusiowe smakołyki
Tagine z wołowiny i ciecierzycy 81

Tagine (tadżin) z wołowiny i ciecierzycy to przepyszny, niezwykle aromatyczny, jednogarnkowy obiad prosto z Maroka. Mięso wręcz rozpływa się w ustach, przyprawy idealnie się uzupełniają i

Na-talerzu.pl
Sernik na zimno z borówkami 87

masy serowej. Białka ubić i przełożyć do masy serowej, delikatnie wymieszać. I do lodówki na 1 h. Galaretki rozpuszczam w wodzie, wg. przepisu. Odstawić do lekkiego stężenia. Na ciasto wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin. Autor przepisu: Bea Tka Artykuł Sernik na zimno z borówkami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Sernik komunijny 113

czas na prezenty. To czas najbardziej radosny dla głównych zainteresowanych, czyli najmłodszych, którzy cieszą się z otrzymanego roweru, zegarka czy pieniędzy. Żadna komunia nie może obejść się bez pięknego ciasta! Zazwyczaj na nim pojawia się imię dziecka oraz dopisek, że jest to wypiek przygotowany z okazji Pierwszej Komunii Świętej. Jakie ciasta cieszą się największą popularnością? Na komunijnych stołach królują najczęściej(...)twarogowy. Dobrze zmielony nadaje całemu wypiekowi kremowej konsystencji. Prócz walorów smakowych, posiada wiele witamin np. z grupy B i innych składników odżywczych. Mając tak świetną bazę i podstawę ciasta, możemy ją dowolnie dekorować i nadawać smaku. Możemy dodać kwaśne owoce, słodką galaretkę, polewę czekoladową, bitą śmietanę – słowem wszystko, co lubimy. Dzięki temu możemy zaspokoić wszystkie smaki gości. Sernik komunijny dobrze

codojedzenia
Ciasteczka z maszynki 81

marzyłam o nich, aż w końcu wspólnie z moim synkiem zrobiliśmy. Są cudowne! Kruche, proste do zrobienia i do tego moje dziecko miało ogromną frajdę przy kręceniu maszynką :) Składniki: Ciasto: mąka pszenna 1 kg, Masło 250 g, margaryna w kostce 250 g, proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka, soda 1 płaska łyżeczka, cukier puder 250 g, żółtka 3 szt, jajko(...)cukier waniliowy 12 g, Sposób przygotowania: Mąkę przesiać, dodać masło oraz margarynę i posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść razem. Ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. W maszynce do mięsa zamontować przystawkę do ciastek. Ciasto wkładać do maszynki i jedną ręką kręcić maszynką a drugą odbierać ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

kulinarne odsłony pati
Kluski Z Kapustą I Pieczarkami 100

równie pyszne, ale ja jestem jednak zwolenniczką tych wytrawnych i dzisiaj wpada właśnie taki przepis na kluski które na pewno Wam posmakują :) Składniki na obiad dla 3 osób Ciasto: około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 całe jajko 200-300 g maki ziemniaczanej Farsz: około 150 g kapusty kiszonej 200-250 g pieczarek 1 ząbek czosnku(...)patelce. 5. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 6. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy do drugiej części zeszklonej cebulki, solimy, pieprzymy i dusimy na oleju

Gotowanie...to proste !
Proste ciasto z rabarbarem 78

Szybkie i proste ciasto z rabarbarem, posypane cukrem pudrem. Idealne do popołudniowej herbaty czy kawy. Składniki 5 jajek 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 palma lub Kasia 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego rabarbar lub inne owoce pasują wszystkie Przygotowanie Ucieramy wszystkie produkty mikserem, ja margarynę rozpuszczam i dodaje chłodną, na koniec ubite białka z jajek(...)dodaje i wszystko raz jeszcze miksuję. Wykładam owoce i gotowe. Piec w 180° C ok. 60 min. Autor przepisu: Aneta Artykuł Proste ciasto z rabarbarem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Chleb codzienny 105

woda miała temperaturę pokojową. Zimna woda sprawi, że drożdże nie zaczną pracować. Chleb codzienny – jak przygotować Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy drożdże. Mieszamy, dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy dłońmi na jednolitą, elastyczną masę. Formujemy kulę. Ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką i odstawiamy na przynajmniej 1,5 godziny, ale nie dłużej niż 3 godziny. Ciasto powinno wyrosnąć. Wyrabiamy(...)wyjęciu z miski ciasto jeszcze przez chwilę i formujemy bochenek chleba. Układamy na blaszce do pieczenia obsypanej mąkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut. Chleb nacinamy od góry i pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Po upieczeniu studzimy na kratce. Aby skórka była chrupiąca, warto podczas pieczenia do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Balladyna - ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym 111

pozostały krem budyniowy i ostatnią warstwę ciemnych herbatników. Do przestudzonej galaretki wsypujemy maliny i mieszamy. Jeśli użyjemy malin mrożonych galaretka bardzo szybko zgęstnieje po ok. 2 minutach przelewamy na ciasto. Jeśli użyjemy świeżych malin przelewamy galaretkę na ciasto gdy zacznie tężeć.  Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania

Kulinarne przygody
Chlebek odrywany z czosnkiem i pomidorami 88

wlać mleko oraz wodę, lekko podgrzać. Następnie dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut . Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, olej oraz płynne drożdże. Wymieszać i zarobić ciasto. Ciasto wyrabiać przez 6-7 minut, po czym miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Do małej miseczki włożyć miękkie masło, drobo-krojony czosnek niedźwiedzi(...)oraz drobno-krojone suszone pomidory. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny, rozwałkować na kwadrat o wielkości 30 na 30 centymetra. Kolejno, przekroić wzdłuż na 5 pasów, a następnie każdy pas pokroić na 6 kawałków. Każdy z kawałków smarować masłem z czosnkiem i pomidorami, a następnie układać w formie do pieczenia jeden obok drugiego. Formę z chlebkiem przykryć ściereczką

MeCooks
Norwegia - Rosinboller, czyli drożdżowe bułeczki kardamonowe z rodzynkami 97

łyżeczki kardamonu - szczypta soli  - 0.5 szklanki cukru (50 g)  - 3/4 szklanki mleka sojowego - 50 g wegańskiego masła - 3 łyżki mleka sojowego + 1 łyżeczka wegańskiego masła (do posmarowania ciasta z wierzchu)  Przygotowanie: 1) Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez przynajmniej 15 minut. 2) Mąkę, drożdże (suche, w przypadku zwykłych drożdży należy najpierw zrobić zaczyn - do kilku łyżek(...)leciutko podgrzewamy - ma być letnie, ale nie gorące (nie chcemy zabić drożdży). 3) Masło mieszamy z mlekiem i powoli dodajemy do mąki, ciągle mieszając. Rodzynki odsączamy i dodajemy do ciasta. Ciasto przykrywamy, odkładamy na około 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  4) Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką powierzchnię, dzielimy na 6 równych porcji, z których następnie formujemy

Roślinożerni urlopowicze