waniliowy ? 1 jajko ? 1 paczka płatków czekoladowych 80 g ? 100 g skórki pomarańczowej Wykonanie: ? Połączyć suche składniki. ? Masło zetrzeć na tarce, dodać do mąki razem z jajkiem i zagnieść ciasto. ? Podzielić na 2 części. Do jednej dodać płatki i skórkę i zgnieść razem. ? Zrolować obie części ciasta, położyć jedna na drugiej i skręcić razem jak sznurek. ? Wałek ciasta zawinąć(...)folię spożywczą, następnie w aluminiową i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. ? Następnie pokroić ciasto w plastry i ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. ? Piec 15 minut w temp
To co kochamSzczęśliwego Nowego Roku 2013 ! Niech ten rok nada Waszemu życiu nowych smaków! Składniki: Ciasto – 4 jajka – 150 g masła – 1 szklanka cukru pudru – 1,5 szklanki mielonych orzechów włoskich – 2 łyżki kakao – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa – 200 g orzechów mielonych włoskich – 2 szklanki – 1/2 szklanki wódki czystej(...)szablonie po cyferkach z czarnej czekolady, a wskazówki z paluszków oblanych czekoladą. Masa orzechowa – Orzechy zalać wódką i wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym. – Odstawić do lodówki. Ciasto – Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i zmiksować. – Białka ubić na sztywną pianę. – Połączyć razem pianę, żółtka i orzechy z proszkiem i kakao
To co kochampodstawie przepisu z małej książeczki Kuchnia Chińska z przed 20 lat. Składniki na 4 porcje: ? 4 banany ? 2 łyżki soku z cytryny ? 1/2 szklanki sezamu ? olej do smażenia Ciasto ? 100 g mąki ryżowej ? 100 g mąki pszennej ? 2 łyżki kaszy manny ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? 200 ml wody Syrop ? 500 g cukru ? 250 ml wody – 1 szklanka(...)łyżka oleju Wykonanie: ? Banany obrać, pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z sokiem z cytryny. ? Wodę z cukrem i olejem gotować na syrop przez 10 minut. Ciasto ? Obie mąki, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać z wodą na gęstą masę. Ja nie miałam mąki ryżowej, zmiksowałam więc ryż w młynku do kawy. ? Ciasto ma oblepiać banana nie spływając
To co kochammigdałowych Wykonanie: Kruszonka ? Makę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem. ? Masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i rozetrzeć w rękach z mąką. ? Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. ? Ciasto podzielić na 3 części, aby szybciej się schłodziło i łatwiej było zetrzeć na tarce. ? Do jednej części dodać kakao i zagnieść, ale nie musi być równomiernie wymieszane. ? Każdą część(...)ciasta zapakować w woreczek foliowy i schować do zamrażarki na 1 godzinę lub na całą noc do lodówki. ? Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 st.C, każdą część ciasta zetrzeć bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. ? Piec ok. 10-15 minut, dwa razy w międzyczasie wymieszać kruszonkę. ? Upieczoną kruszonkę zsypać do miski i pokruszyć jeszcze rękami jeśli jest zbyt
To co kochamtrudne w obróbce, bo trzeba je obierać dość grubo. Ja uwielbiam te zielone, bo są sprężyste, chrupiące, twarde, i mają konkretny smak. Składniki: ? pęczek zielonych szparagów ? 1 opakowanie ciasta francuskiego ? 1 łyżeczka soli ? 1 łyżeczka cukru ? 1 żółtko ? 3 łyżki mleka Wykonanie: ? Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu(...)gdzie nie ma już twardych włókien. ? Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić szparagi i gotować 2 minuty, wyjąć, przelać zimną wodą i osuszyć. ? Ciasto francuskie pociąć na paski o szerokości ok. 3 cm i długości wiekszej o 1 cm od długości szparaga. ? Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
To co kochamZachciało mi się coś słodkiego ale szybkiego. Wyszło bardzo słodko! Ciastka na bazie ciasta francuskiego z nadzieniem z Nutelli i chrupiących po upieczeniu pianek marshmallows zaspokoją na długo apetyt na słodycze. Inspiracja ze stron anglojęzycznych, ale na polskich blogach też można je znaleźć. Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 1 mały słoiczek kremu czekoladowego, np. Nutelli ? małe opakowanie pianek marshmallows(...)jajko Wykonanie: ? Płat ciasta francuskiego pokroić w małe kwadraty. Mnie wyszło 18 sztuk. ? Na środku każdego położyć po łyżeczce kremu czekoladowego. ? Na krem położyć kilka małych pianek lub jedną dużą. ? Brzegi ciasta posmarować białkiem i zlepiać szczelnie w koperty jak na zdjęciu. Można też zrobić rożki. ? Gotowe koperty posmarować roztrzepanym żółtkiem. ? Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez
To co kochamCiasteczka – pierożki z nadzieniem konfiturowym o dowolnym, ulubionym smaku. W składzie ciasta jest serek, co powoduje, że ciasteczka są bardzo kruche. Jedząc jednego pierożka sięgamy już po następny, bo… uzależniają. Składniki: ? 500 g mąki pszennej ? 250 g masła ? 250 g serka homogenizowanego ? 1 łyżeczka cukru waniliowego ? dowolna konfitura, u mnie morelowa ? cukier puderdo posypania Wykonanie: ? Na stolnicę wysypać(...)mąkę, masło zetrzeć na tarce, dodać serek, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. ? Ciasto włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. ? Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wykrawać kółka jak na pierogi. ? Na środek kółka kłaść łyżeczkę konfitur, złożyć na pół i zlepić brzegi jak pierożka. ? Piec na złoty kolor w temperaturze 180 st.C przez ok. 15-20 minut
To co kochamProsta w przygotowaniu, krucha polędwiczka wieprzowa otulona farszem pieczarkowym, boczkiem wędzonym i ciastem francuskim. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: ? 1 duża polędwiczka wieprzowa ? 1 płat ciasta francuskiego ? 300 g pieczarek ? 8 cienkich plastrów wędzonego boczku ? 1 cebula ? zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku ? 3 łyżki oleju Wykonanie: ? Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem. ? Cebulę pokroić w drobną(...)siebie. ? Na boczku rozsmarować pieczarki i ułożyć na jednym boku polędwiczkę, po czym zrolować, zawinąć w folię i wstawić na conajmniej godzinę do lodówki. ? Po tym czasie rozwinąć płat ciasta francuskiego i zawinąć w niego rulon z lodówki. Docisnąć, aby ciasto nie rozeszło się podczas pieczenia, i nakłuć widelcem na wierzchu. ? Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku
To co kochamDostałam piękne żółte maliny i od razu pomyślałam o tarcie budyniowej. Tarta nie jest pracochłonna, ciasto kruche rozmięka pod wpływem gorącego budyniu, a maliny to nie tylko piękna dekoracja, ale i dopełnienie smaku owocowej tarty. Składniki: Ciasto kruche ? 400 g mąki ? 50 g cukru ? 150 g masła ? 2 żółtka ? szczypta soli Masa ? 3 budynie waniliowe ? 100 g masła ? maliny Wykonanie(...)Zanieść ciasto łącząc wszystkie składniki i wstawić do lodówki na 30 minut. ? Wyłożyć ciastem formę na tartę, nakłuć widelcem i piec w 180 st.C przez 15-20 minut, aż się zarumieni. ? Budyń ugotować wg wskazówek na opakowaniu, ale w połowie ilości mleka. ? Po zagotowaniu dodać masło i roztrzepać, aż się rozpuści. ? Wylać gorącą masę budyniową na spód do tarty. ? Wyłożyć
To co kochamtypu mięso, ziemniaki i surówka. Nawet nie myślałam, że ta tarta będzie taka smaczna. Delikatna masa serowa, zatopiony w niej chrupiący brokuł i aromatyczny tuńczyk, a wszystko to w cieście francuskim. Gorąco polecam do spróbowania. Składniki: ? 1 opakowanie ciasta francuskiego ? 1 brokuł ? puszka tuńczyka w kawałkach ? 300 g sera białego ? 3 jajka ? 200 g śmietany kwaśnej (małe opakowanie) ? sól, pieprz(...)smaku Wykonanie: ? Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. ? Brokuła podzielić na różyczki i lekko obgotować w wodzie z solą i cukrem. ? Żółtka zmiksować z serem białym i śmietaną, doprawić solą i pieprzem. ? Białka ubić i wymieszać z masą serową, po czym wylać na ciasto francuskie. ? Poukładać na wierzchu różyczki brokuła i kawałki osączonego tuńczyka. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego
To co kochamktórą dostałam od siostry. Dodałam jeżyny do środka babeczek, co znacznie orzeźwiło ich smak. Najsmaczniejsze są następnego dnia, niestety tylko przypadkiem jedna się ostała. Składniki na 12 sztuk: Ciasto ? 150 g masła ? 150 g cukru ? cukier waniliowy ? 6 żółtek ? 350 g mąki pszennej ? 2 łyżeczki proszku do pieczenia ? 1/4 łyżeczki soli Budyń ? 220 ml mleka ? 2 łyżki mąki kukurydzianej(...)mleka. ? Gotować budyń cały czas mieszając przez minutę. ? Do gotowej masy dodać masło i sól, i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby było schłodzone przed pieczeniem. Ciasto ? Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, mąkę i resztę składników. ? Formę na babeczki posmarować masłem i wyłożyć spody i boki z ciasta. ? Do środka włożyć po łyżce
To co kochamkonkurs kreatywny , w którym biorę udział. Należy wykorzystać 3 składniki podstawowe: filet z indyka, buraczki i orzechy oraz produkt dodatkowy – u mnie jajka, i do woli przyprawy. Upiekłam ciasto buraczane na bazie jajek, orzechów i buraczków, które stanowiło farsz/wkładkę do rolady z indyka. Jedliśmy tę roladę z sosem chrzanowym i puree ziemniaczanym. Nam smakowało, ale czy jury się(...)smaku Wykonanie: ? Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać zółtka i dalej ubijać. ? Do jajek wrzucić buraki starte na tarce i zmielone orzechy. Doprawić solą i pieprzem. ? Ciasto wylać na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. ? Piec w temperaturze 180 st.C przez 20 minut. ? Pierś indyka pokroić na plastry, każdy rozbić cienko, posypać solą i pieprzem. ? Plastry rozłożyć
To co kochamsolą i pieprzem. „Skórka” ? Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej i wlewać gorącą wodę, drugą ręką mieszając składniki. ? Zagnieść ciasto łącząc składniki w całość. Ma być miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie należy dodać mąkę, a jeśli za twarde dolać wodę. ? Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić(...)części. Lepienie uszek ? Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać metalową foremką lub małą szklaneczką, ewentualnie kieliszkiem niewielkie krążki. Im mniejsze uszka, tym ładniej się prezentują. ? Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić jak pierożki, następnie złączyć cienkie końce pierożka zawijając na palcu uszka. ? Zagotować wodę w dużym garnku z solą i łyżką oleju i wrzucać uszka na gotującą
To co kochamPtyś! To kuliste ciastko z ciasta parzonego. Po przecięciu na dwie części napełniane jest kremem lub bitą śmietaną. Ciastko znane od wielu lat i kojarzy je chyba kazdy, a nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu ciastka. Przepis dostałam od siostry Uli, która bardzo je zachwalała(...)eksperymentuję i zawsze smak jest trochę inny niż poprzednio. Nasze ptysie zostały wzbogacone o owoce, można dać ich znacznie więcej, dzięki czemu smak ciastek jest niepowtarzalny – prawie wytrawne ciasto, słodka śmietanka i kwaskowe owoce. Ptysie należy nadziać bezpośrednio przed podaniem, aby nie zrobiły się mokre od kremu i owoców. Porcja jest dość duża, bo wychodzi ok. 40 ptysiów
To co kochamśmietany ? 4 żółtka ? 1 łyżeczka cynamonu Polewa czekoladowa ? 1 gorzka czekolada ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? 1 łyżka masła Wykonanie: ? Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. ? Wyrobić szybko ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. ? Następnie ciasto posypać cynamonem i lekko zagnieść, tak aby powstał marmurkowy wzór. ? Ciasto rozwałkować na grubość(...)Wykrawać z ciasta gwiazdki, serduszka i kwiatki. ? Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. ? Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut. ? W rondelku zagotować śmietankę z masłem,dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszać na minimalnym ogniu, aż się rozpuści. ? Każde ciastko maczać w płynnej polewie i odstawić do wystudzenia
To co kocham