nich coś robię. Już zrobiłam kilka słoików jabłek do jabłeczników patrz tu – Mus jabłkowy z kawałkami jabłek – Kuchnia pokoleń – Kuchnia pokoleń (kuchniapokolen.pl) Wszystkie składniki zmiksować dokładnie. Ciasto musi mieć konsystencję gęstszą jak na naleśniki. Zostawić na 10 minut, żeby ciasto odpoczęło. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Oleju musi być dosyć dużo, tak 0,5 cm wysokości. Jabłka(...)gniazda nasienne. Ja mam takie specjalne urządzenie które ułatwia mi pozbyć się środkowej części jabłka. Jabłka pokroić w poprzeczne plastry o grubości 1 cm. Każdy plaster jabłka obtoczyć w cieście i włożyć na rozgrzany olej. Smażyć z jednej strony około 2 minut. Druga strona nie wymaga już takiego czasu. Smażyć do zarumienienia ciasta. Jabłuszka wyłożyć na papierze kuchennym, pozbędziecie się
Kuchnia Pokoleńskładniki: śliwki węgierki, świeże opcjonalnie: cukier do smaku wykonanie : Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Przekładamy do dużego garnka z grubym dnem. Wlewamy troszkę wody, przykrywamy pokrywką i
Domowy Smak Jedzeniapapryka Przygotowanie Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Ciasto będzie dość płynne, o konsystencji śmietany. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, obracając patelnią, aby ciasto
e-PrzepisyKulinarneupiec i możną ją kroić od razu po wyjęciu z piekarnika. Tak naprawdę jabłka można zastąpić innymi owocami, jak np gruszki, śliwki, maliny, brzoskwinie. I za każdym razem smak ciasta będzie inny. Pysznie, szybko i tanio... czyli tak jak lubię ;) Babka z jabłkami - składniki na keksówkę o długości 30 cm: * 180 g mąki pszennej * 5 jajek * 250 g masła(...)masy. Następnie dodać kilka kropel soku z cytryny, wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać mikserem. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Do ciasta dodać pianę z białek, delikatnie wszystko wymieszać mikserem do połączenia się składników. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać wierzch. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić
Zrób to smaczniepieprz jedna porządna garść szpinaku lub dwie małe garstki Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, przyprawy, wlewamy oliwę, ocet, doprawiamy solą, pieprzem i dolewając mleko mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Szpinak drobno kroimy i dokładamy do ciasta - całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię. Na rozgrzaną patelnie kładziemy porcję ciasta (możemy robić małe placuszki lub duże) i smażymy na suchej patelni(...)zaczną się robić bąbelki i ciasto się lekko zetnie, to placuszek przewracamy na drugą stronę i pieczemy z drugiej strony. Gotowe placuszki możemy podawać z gęstą kwaśną śmietaną lub z jakimś sosem np. czosnkowym. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i Zdrowiecukru waniliowego 2 żółtka 2,5 dag drożdży 2 duże jabłka Przygotowanie Mleko podgrzać razem z cukrem, do ciepłego wkruszyć drożdże, wymieszać i wlać rozczyn do reszty składników. Wymieszać ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie pokroić jabłka na małe kawałki i dodać do ciasta. Nabierać łyżka i smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Autor przepisu: Katarzyna Artykuł Racuszki drożdżowe
Wasze PrzepisyCiasteczka z sera , w oryginale pierożki ze sera . Ciasteczka z ciasta z białym serem z marmoladą. Przepis z książki Walburgi Fójcikowej „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji. W słowie wstępnym, Paweł Lipka (prezes Zjednoczenia) tak pisze o książce: „ Dzieło to jest pierwszą książką kucharską polską u nas na Śląsku Cieszyńskim(...)kierowniczka polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej ”. Ser zemleć lub przetrzeć przez sito. Utrzeć masło na „śmietanę”. Dalej ubijając dodawać biały ser. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść. Cienko wałkować. Według przepisu należy pokrajać w czworoboki, nałożyć w środek tęgiej marmelady, złożyć w trójkąt, przycisnąć mocno, obrównać radełkiem...” Ja na rozwałkowanym cieście układałam marmoladę, przykrywałam
królestwo garówStek z kalafiora z piekarnika to przepyszny pomysł na szybki i tani obiad bez mięsa . Doprawiony aromatycznymi przyprawami pieczony kalafior z dodatkiem kremowego puree ziemniaczano-kalafiorowego
Na-talerzu.plzrobić ciut więcej i obficie posypać nią pierogi. Pierogi to również świetne danie wegańskie lub postne, które nasyci nas na dłużej. *Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme Wykonanie Zagnieć ciasto z mąki, wody, oleju i szczypty soli. Uformuj je w kulę , oprósz mąką, przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 20 minut. W tym czasie przygotuj farsz. Składniki CIASTO(...)minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj po pół łyżeczki soli i pieprzu i dokładnie wymieszaj. Odstaw farsz do wystygnięcia. Na stolnicy lub stole rozsyp cienką warstwę mąki. Ciasto podziel na pół i najpierw jedną część rozwałkuj na cienki placek (na grubość mniejszą niż 4 mm), wykrajaj szklanką koła. Do każdego z nich włóż po łyżeczce farszu, złóż boki
Eat me! Fit me!Niepozorna krucha tarta ze śliwkami skrywa w sobie bogactwo smaku, mimo że to tylko kruche ciasto, budyń i dojrzałe śliwki, to zachwyca podniebienie. Nie wiem jak Wy ale ja coraz częściej rozsmakowuję się z wielką przyjemnością w takich prostych deserach, bez zbędnych udziwnień, które można przygotować w kilka chwil, a potem delektować się nimi przy filiżance pysznej kawy. Śliwek(...)łyżki cukru, 700 ml mleka ok 1/2 kg śliwek Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, cukier i zimne posiekane masło. Szybko zagniatamy na a gładkie ciasto. Owijamy je folią i schować do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tarte wysmarowanej masłem. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach 15 minut
Cynamonowe szczęścieskładniki: 2000 g łopatki wieprzowej 1000 g boczku surowego 4,5 łyżeczki soli 3 łyżeczki pieprzu 12 ząbków czosnku 600 ml wody 2 łyżki majeranku (opcjonalnie
Domowy Smak JedzeniaCiasto na maślance z jabłkami i kruszonką to proste, pyszne i tanie ciasto, z którym każdy sobie poradzi. W moim domu znika ekspresowo, jeszcze zanim porządnie ostygnie. Ciasto jest miękkie i zawsze ładnie wyrasta. Zamiast jabłek możecie użyć dowolnych owoców, ale szerze Wam przyznam, że wersja z Czytaj więcej
Di gotujeskładniki: 1500 g cukinii, obranej i bez pestek 2 papryki 2 ząbki czosnku 2 duże cebule 2 łyżki soli 1 łyżeczka pieprzu 300 g koncentratu pomidorowego
Domowy Smak Jedzeniabardzo szybko. Naleśniki z cukinią i boczkiem wędzonym po zawinięciu możemy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Naleśniki z cukinią i boczkiem: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 i 1/2 szklanki mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz: 300 g młodej cukinii 150 g boczku wędzonego 1 średniej wielkości biała(...)Naleśników z cukinią i boczkiem: Mleko wlać do wysokiego naczynia, dodać jajka, szczyptę soli, olej rzepakowy i mąkę pszenną. Całość zmiksować na wolnych obrotach miksera do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło. Cukinię umyć, osuszyć, usunąć końcówki, pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek
Danka Pichci