ciasto - 162322 przepisów (strona:3742/10822)

Köttbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA 132

Köttbullar , czyli słynne szwedzkie klopsiki z IKEA , to pyszny pomysł na rozgrzewający obiad dla całej rodziny. Mięciutkie, soczyste klopsiki wieprzowo-wołowe w połączeniu z niepowtarzalnym w

Na-talerzu.pl
Ciastka maślane z cukrem 114

robimy zaczyn, który odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce aby zaczął "pracować". Kiedy drożdże w zaczynie zaczną rosnąć zaczyn przelewamy do miski z mąką i posiekanym masłem. Zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy tak długo aby ciasto miało konsytstencję miękkiej plasteliny.  Ciasto rozwałkowujemy na ok. 1/2 cm i wycinamy ciastka.  Ciastka smarujemy z obydwu stron roztrzepanym białkiem i posypujemy/obtaczamy

Bon appetit mon amie
Kruche serduszka walentynkowe. 44

cukier. Wymieszać. Następnie dodać pokrojone masło i jajko.  Zagnieść robotem lub mikserem z hakami. Jak zacznie się kleić,  przełożyć na stolnicę. Ponownie zagnieść i uformować z ciasta kulę.  Zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce.  Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkować i wycinać(...)foremką serduszka. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Wycięte ciasteczka od razu układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 15 minut.  Po wystudzeniu ciasteczka udekorować.  Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.  Na garnku z gotującą wodą postawić miseczkę z połamaną na kawałki czekoladą  (dno miseczki

Agusiowe smakołyki
Pierogi prosto z morza 45

względu na piątkowy post. Miałem ochotę na rybę i mały eksperyment. Udał się wybornie, a moja zachcianka została zaspokojona.             Składniki:     Ciasto: 400 g mąki 1 łyżka masła 350 ml wrzącej wody     Farsz: 700 g fileta z czarniaka 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula 1 łyżka smalcu sól, pieprz(...)posiekaną natką, dodajemy do ryby. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię

R'n'G Kitchen
Przepis na pączki - Domowe mini pączki 71

miseczki wlewamy kilka łyżek letniego mleka, dodajemy cukier, drożdże i mieszamy do rozpuszczenia składników. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy kilka kropli esencji waniliowej, kurkumę, alkohol i zaczynamy ręką wyrabiać ciasto wlewając małymi porcjami letnie mleko, na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło (nie może być  gorące).     Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne, gładkie i zacznie(...)odchodzić od ręki, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1,5 - 2cm i kieliszkiem wykrawamy kółka.      Zostawiamy je na jakiś czas aby podrosły, a w tym czasie w rondelku grzejemy tłuszcz (musi go być tyle aby pączki swobodnie pływały

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie) 103

Dawniej pieczone były na rozgrzanej blaszce pieca kuchennego, obecnie często są wypiekane na suchej patelni, lub z dodatkiem odrobiny oleju. Tradycyjny przepis jest wegański, chociaż czasami dodawane jest do ciasta jajko albo maślanka. Ponadto, pierwsze zapiski mówią, że były one przygotowywane z mąki owsianej lub jęczmiennej, są również doniesienia o moskolach z mąki kukurydzianej [ źródło ] . Koniecznie zobacz również inne przepisy(...)serowy, ale bez sera Do ziemniaków dodajemy mąkę w stosunku 2:1 ziemniaki do mąki, tzn. na porcje ziemniaków połowa porcji mąki. Dodajemy sól i pieprz i dobrze wyrabiamy, ciasto powinno dawać się lepić i nie kleić się mocno do dłoni. Całość dzielimy na 6 porcji , z każdej lepimy kulkę którą dość mocno spłaszczamy (na grubość około

WegePrzepis
Mini serniczki 54

końca, bo podaję Wam kilka ciekawych wskazówek i porad. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również przepis na klasyczny sernik nowojorski, ale jest też coś dla osób, którym ciasta nie wychodzą. Polecam skorzystać z przepisu na sernik z 4 składników, czy w wersji dla leniuszków sernik z blendera. Mini serniczki składniki Mini serniczki dodatkowo Mini serniczki przepis Zaczynamy od przygotowania formy(...)pieczenia. Potrzebujemy formę na 12 muffinek. Wykładamy ją papilotkami. Polecam użyć silikonowych papilotek. Ciasto nie będzie się przyklejało do papieru. Ciasteczka Oreo siekamy na desce, staramy się to zrobić dość drobno. Ciasteczka układamy na dnie papilotek. Twaróg sernikowy wkładamy do miski. Ja używam twarogu z wiaderka, ale możecie 3- krotnie zmielić zwykły biały ser. Do miski dodajemy mascarpone, budyń, cukier

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Faworki bezglutenowe 142

Faworki bezglutenowe przepis Do miski wsypuję mąkę, dodaję masło w temperaturze pokojowej, śmietanę, ocet, żółtka, odrobinę cukru i całość wyrabiam. Możecie użyć robota kuchennego z hakiem, albo wyrobić rękami. Ciasto powinno być dość elastyczne. Na początku będzie klejące, ale nie dosypujemy mąki, w trakcie wyrabiania bo faworki będą później twarde. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy. Ja rozwałkowuję(...)bardzo cienko, im cieńsze są faworki tym lepsze. Ciasto powinno mieć ok. 1,5-2,5 mm. Następnie ciasto kroimy w paski o długości około 10-12 cm i szerokości 2-2,5 cm. Na środku każdego paska robimy nacięcie i przekładamy przez nacięcie jeden koniec faworka, bardzo delikatnie przeciągając. Na szerokiej patelni rozgrzewamy olej. Powinien mieć około

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie 344

cały jogurt naturalny, dodajemy trzy rozmącone jajka, odmierzoną ilość mąki pszennej, sól, resztę cukru oraz pół łyżeczki mielonego cynamonu. Z powyższych składników wyrabiamy robotem bądź mikserem dosyć gęste, ciągliwe ciasto na racuchy. Ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 2godz. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne, następnie kroimy(...)drobną kostkę. Pokrojone jabłka dodajemy do wyrośniętego ciasta i wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju następnie łyżką nakładamy ciasto na patelnię i na średnim ogniu smażymy racuchy na złoty kolor z każdej strony. Usmażone racuchy odkładamy na talerz i obsypujemy cukrem pudrem, podajemy najlepiej jeszcze ciepłe. Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie Zapraszam również do skorzystania

Księga-Smaku
Pączki z worka 679

jest to konieczne, jednak dzięki takiemu usprawnieniu zyskasz pewność, że masa się z niego nie wyleje. Jeżeli nie masz worka, który spełnia takie warunki, możesz spróbować zrobić ciasto np. w rękawie cukierniczym. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute("src", "//partnerzyapi.ceneo.pl/External/ap.js?"+stamp(...)niego większość powietrza i zacznij energicznie ugniatać worek przez około 5 minut, tak aby wszystkie składniki bardzo dobrze się połączyły i utworzyły jednolitą masę. Przy pomocy szpatułki zepchnij ciasto w jeden kąt worka. Pozostaw, aby ciasto odpoczęło przez około 15 minut. W międzyczasie rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Kiedy masa odpocznie, utnij róg worka, tworząc coś na kształt rękawa cukierniczego

okolicepalnika.pl
Delikatny biszkopt pomarańczowy z masą waniliową 58

minut na maksymalnych obrotach. Do ubitej, gęstej, jajecznej piany dodajemy na zmianę mąkę  i wlewamy sok pomarańczowy - miksujemy na wolnych obrotach,  masa powinna pozostać puszysta i napowietrzona. Ciasto biszkoptowe przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach, około 30 minut. Wyciągamy, studzimy. Masa : 100 gram białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce(...)mascarpone i serek waniliowy, miksujemy chwilkę do połączenia.  Wlewamy rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę,  krótko miksujemy do połączenia. Poncz: Podane składniki mieszamy ze sobą - do rozpuszczenia cukru. Składanie ciasta: Kwadratowy biszkopt po upieczeniu przekroiłam  na dwa równe blaty, następnie wzdłuż na pół.  Powstają tym sposobem cztery prostokątne kawałki.  Jeden odkładamy, wykorzystamy tylko trzy. Pierwszy z kawałków

Kronika Piekarnika
Pan kurczak w różnych odsłonach 52

smietanowym A dla osób lubiących dania z piekarnika nie mogło zabraknąć w tym zestawieniu przepisów na kurczaka pieczonego. Kurczak pieczony Filet z kurczaka faszerowany serem i pieczarkami Kurczak w cieście francuskim z cukinią Kurczak w zupie cebulowej Kurczak z cebulą i majonezem Upieczone dane Upieczony kurczak w cieście francuskim z cukinią Gotowe ziemniaki z piekarnika z kurczakiem faszerowanym pieczarkami

Bardzo Gruby Smok
Chleb bezglutenowy 68

olej. Bardzo ważne jest aby drożdże wyjąć na minimum 2 godziny przed przygotowaniem chleba. Nie można dodawać zimnych drożdży, bo chleb nam nie wyrośnie. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ja używam robota z hakiem, wyrabiam je przez około 8 minut. Możecie również wyrobić ciasto ręcznie. Następnie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut. Chleb bezglutenowy nie może zbyt(...)Piekarnik nagrzewamy do 230 st. C w opcji góra – dół. Na dół piekarnika wstawiamy naczynie z odrobina wodą. To sprawi, że chleb po upieczeniu będzie miał chrupiącą skórkę. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 11 cm x 27 i odstawiamy na 15 minut, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Chleb pieczemy przez około 50 minut. Po upieczeniu wyciągamy keksówkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania