sól i wbijamy jajko. Wlewamy roztopione masło, całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy przygotowany rozczyn. Zawartość miski wyrabiamy przy pomocy miksera lub rękoma do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji. Tak przygotowane ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około 1,5 godz.). 3. Po upływie tego czasu z ciasta formujemy bułeczki(...)porcji wyszło mi 8 średnich bułeczek, ale możecie ciasto podzielić również na 12 mniejszych kuleczek. Układamy je na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, podsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy je na 30 minut aby ponownie urosły. Po upływie tego czasu na środku każdej bułki robimy charakterystyczne nacięcie ostrym nożem. Blachę z pieczywem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Gotuj z Prezesemmleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli odrobina pieprzu cayenne prażona cebulka Przygotowanie Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy. Na koniec wyrabiania można dodać łyżkę oleju. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wysmarowane tłuszczem i nagrzewamy do temperatury 230 stopni. Następnie naczynie wyciągamy i wkładamy uformowany z ciasta bochenek. Pieczemy pod przykryciem 20 minut. Następnie
Wasze Przepisy