ciasto - 162322 przepisów (strona:3731/10822)

Wielkanocne ciastka ze śmietaną i orzechami 36

Szymanderskiej „Kuchnia polska”. Przeleciałam parę jej przepisów na desery i postanowiłam, że zrobię ciasteczka śmietankowe. W ogóle, kiedy przeczytałam przepis i dotarło do mnie, że w składnikach ciasta nie ma jajek, trochę się zdziwiłam. Ale co ja tam wiem, przecież totalnie się na tym nie znam. Zdałam się więc na Hanię i upiekłam przecudowne ciastka. Ta czekoladowa polewa(...)masła 25 ml mleka (przepis na około 45 ciastek) Masło ucieramy z cukrem pudrem i 1 łyżką orzechów, pod koniec dodajemy śmietanę. Dodajemy do niego mąkę, dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 5 mm, podsypując je mąką

Kardamonovy
Racuchy z borówkami 50

Dziś klasycznie. Zupełnie zwyczajne ciasto na maślance i sodzie oczyszczonej, takie jakie robiła moja babcia. Trochę nieplanowane, ale takie potrawy zawsze wchodzą najlepiej. Czemu z borówkami? Bo w pourlopowym szale zakupowym naładowałam znowu pół koszyka „niepotrzebnych” owoców i warzyw. Normalnie mam wszystko ładnie poplanowane, lista zakupów nudnie zapięta na ostatni guzik. Tym razem guzik z tego wyszło(...)odreagować. Ojej, jakie piękne cukinie. Jakie pomidory i ogórki. No i te borówki, z którymi nie wiedziałam co zrobić, ale wiedziałam że się nie zmarnują. Na początku chciałam zrobić ciasto, potem muffiny, ostatecznie zrobiłam dziś przepyszne racuchy z borówkami. Część zjadłyśmy z Tolą na drugie śniadanie, część spakuję do pudełka, będzie jak znalazł na dzisiejszy wyjazd. Jeżeli chodzi o dobór

Kardamonovy
Chleb pszenno-żytni z żurawiną i pestkami dyni 40

mieszamy tylko do połączenia składników. Wsypujemy pestki dyni, siemię lniane i żurawinę, znowu mieszamy. Keksówkę cienko smarujemy olejem (możecie ją dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia, ja tego nie robię), ciasto przekładamy do keksówki i lekko wyrównujemy. Nie dociskajcie go za bardzo, żeby nie utrudnić drożdżom roboty. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy je wilgotną ściereczką. Uczulam tylko(...)czasami zdarza mi się, że ciasto przykleja mi się do ściereczki, więc w momencie kiedy ciasto już ruszy, ściągam tę ściereczkę. Chleb u mnie wyrósł mniej więcej w godzinę. Wyrośnięty chleb wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Po ok. 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 30-35 minut. Gotowy chleb wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy

Kardamonovy
Chleb razowy z żurawiną i orzechami włoskimi 40

rodzaje mąk, sól, mieszamy tylko do połączenia składników. Wsypujemy orzechy i żurawinę, znowu mieszamy. Keksówkę cienko smarujemy olejem (możecie ją dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia, ja tego nie robię), ciasto przekładamy do keksówki i lekko wyrównujemy. Nie dociskajcie go za bardzo, żeby nie utrudnić drożdżom roboty. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy je wilgotną ściereczką. Uczulam tylko(...)czasami zdarza mi się, że ciasto przykleja mi się do ściereczki, więc w momencie kiedy ciasto już ruszy, ściągam tę ściereczkę. Chleb u mnie wyrósł mniej więcej w godzinę. Wyrośnięty chleb (kiedy wystaje już trochę powyżej keksówki) wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Po ok. 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 30-35 minut

Kardamonovy
Ciastka czekoladowe 44

dodajemy do tego jajko, miksujemy minutę, wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Następnie wsypujemy do tego mieszankę mąki i kakao i miksujemy na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia składników (ciasto można też wymieszać po prostu za pomocą łyżki). Na koniec dodajemy poszatkowaną czekoladę. Jeszcze raz mieszamy (tym razem już łyżką). Gotowe ciasto przykrywamy i wkładamy do lodówki na jakąś godzinę(...)Piekarnik nastawiamy do temperatury 175 stopni. Z ciasta formujemy kulki większe od orzecha włoskiego. Według przepisu kulka powinna ważyć jakieś 45 g. Ja każdą kulkę ważyłam na wadze kuchennej i z tej ilości ciasta wyszło mi 12 ciastek. Na blasze do pieczenia wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka nie za blisko siebie. Upieczcie je na dwie partie. Ciastka pieczemy

Kardamonovy
syrop miętowo cytrynowy 45

składniki: 40-50 gałązek świeżej mięty sok z 2 cytryn 500 g cukru 2000 ml wody wykonanie: Gałązki mięty płuczemy i przekładamy do emaliowanego garnka. W

Domowy Smak Jedzenia
Pełnoziarniste pierogi z jagoda kamczacką 53

łyżeczka oleju nadzienie: 0,5 litra jagody kamczackiej (lub jagód leśnych) 1 łyżka mąki ziemniaczanej opcjonalnie - łyżka cukru waniliowego do podania: jogurt, śmietana, cukier, prażone płatki migdałów Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą, wlać wodę, zagnieść gładkie ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto owinąć folią, odstawić na 30 minut. Jagody oprószyć mąką ziemniaczaną i cukrem, bardzo delikatnie wymieszać, żeby(...)puściły sok. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyciąć kółka ( mnie o średnicy 7cm). Na każde nakładać jagody i zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać do wrzątku, gotować ok minuty od wypłynięcia.  Podawać ze śmietaną lub jogurtem, cukrem, płatkami migdałów. Smacznego

Obiad gotowy
kompot z czerwonej porzeczki 118

składniki: 2000 g czerwonej porzeczki 600 g cukru 1000 ml wody wykonanie: Owoce porzeczki myjemy, odsączamy i przekładamy do słoików (3/4 wysokości słoika, u mnie wyszło

Domowy Smak Jedzenia
DESER Z BORÓWKAMI – deser Puszysta Jagodzianka 69

Gotowym lukrem polej wierzch deserków. Gotowe! Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy DESER Z BORÓWKAMI – deser Puszysta Jagodzianka Desery i ciasta z malinami – 12 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW Przepis na łaciaty sernik z pianką i Nutellą CIASTO Z KAWĄ ROZPUSZCZALNĄ – kawowe ciasto ze śmietanką Przepisy sezonowe LIPIEC 2023 – 20 przepisów(...)Obłędne czekoladowe ciasto KIT KAT przepis na deser z borówkami w słoiczkach Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem e-kuchcikowo.pl

Via Gusto
EXPRESOWY CHLEB ŁYŻKĄ MIESZANY. Z SIEMIENIEM LNIANYM 62

chociaż wiemy, że wszystko co  drożdżowe potrzebuje jednak czasu i cierpliwości 😉 Dzisiejszy przepis jest wręcz dziecinnie prosty, nie potrzebujemy do niego miksera tylko łyżkę i miskę do wymieszania ciasta. Chleb po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i mięciutki środek dzięki dodaniu siemienia lnianego. Oczywiście dodatki do chleba możemy dowolnie modyfikować. Ja dodatkowo dodałam do chleba także przesmażoną na maśle cebulkę(...)posypania góry chleba   Wykonanie: W misce mieszamy łyżką wszystkie produkty: mąkę, suche drożdże, sól, cukier, olej oraz ciepłą wodę. Dodajemy siemię lniane, mieszamy i odstawiamy, aby ciasto delikatnie podrosło (u mnie trwało to 40 minut). Następnie ciasto mieszamy i odstawiamy ponownie na 30 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką

Walijskie Pichcenie
Knedle Ryżowe Przepis 53

knedle z truskawkami, czyli knedle ryżowe przepis sprawdzony i polecany. Tradycyjne knedle robi się z ziemniakami, to taka darowizna z przeszłości. A jak zrobić knedle bez ziemniaków? Knedle z ciasta twarogowego i ryżu, to nie tylko lżejsze kluski, to także świetny patent na knedle bezglutenowe. Knedle z truskawkami mrożonymi czy świeżymi robi się tak samo, jest tylko jedna mała różnica(...)jaka o tym później. Na Blogu Dieta Moja Pasja znajdziesz więcej przepisów na różne kluski i kluseczki. Knedle ryżowe z truskawkami Knedle z ciasta twarogowego i ryżu to znakomity zamiennik dla klasycznego ciasta na knedle. Z czym podawać knedle ? Utarło się, że najczęściej do knedli z owocami podaje się bułkę tartą z masłem lub śmietanę. Dziś chcę Ci pokazać coś

Dieta moja pasja
Ciasto czekoladowe z kremem 48

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym, dżemem malinowym oraz polane polewą czekoladową to absolutna gratka dla wszystkich miłośników czekolady. To połączenie intensywnego smaku czekoladowego ciasta, delikatnego kremu, słodko-kwaśnego dżemu malinowego i aksamitnej polewy czekoladowej sprawia, że jest to niebiański deser, który rozbudza zmysły i dostarcza prawdziwej  … The post Ciasto czekoladowe z kremem appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
tort z czekoladek – słodki prezent 43

składniki 2 okrągłe opakowania galaretki w cukrze ok. 24 szt. czekoladek Merci 1 opakowanie Raffaello 1 duża gumka recepturka czerwona kokardka opcjonalnie: złoty podkład pod tort

Domowy Smak Jedzenia
Naleśniki z Ricottą i Cukinią 65

cukinią. Potrawa ta jest często pozbawiona sosu pomidorowego dając absolutnie fantastyczny smak każdego składnika. Naleśniki z Ricottą i Cukinią A ja dodałem 🙂 i wymyśliłem sobie, swój własny przepis na ciasto naleśnikowe. Włoskie naleśniki z ricottą i cukinią można podać na wiele różnych sposobów. Możemy polać je delikatnym sosem pomidorowym lub z wyciskanym czosnkiem. Możemy również dodać do nich kilka kropel(...)smaku Gałka muszkatołowa do smaku Dodatki Pomidory z puszki Przygotowanie Naleśniki Po pierwsze wymieszaj wszystkie składniki razem, tak by, powstało nie za rzadkie i zarazem nie za gęste ciasto. Po drugie odstaw je na jakieś 30 minut. W międzyczasie przygotuj farsz… Po trzecie rozgrzej patelnię, rozpuść odrobinę masła, rozprowadź je ręcznikiem papierowym i wlej ciasto na naleśniki, tyle

RafalCook

Proponowane wyszukiwania