ciasto - 163312 przepisów (strona:3724/10888)

Drożdżowe bułeczki z sezamem do hamburgerów 73

łyżka oliwy ? biały sezam do posypania Wykonanie: Bułeczki drożdżowe ? Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki. ? Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem około 10 minut. ? Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce – u mnie otwarty piekarnik nastawiony(...)st.C. ? Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę w kształcie kuli i podzielić ją na 8 części – tak jak kroi się tort. ? Każdy z ośmiu kawaków uformować w kulkę i przeciąć ją na 4 ćwiartki. Wyjdą z tego 32 kawałki ciasta. ? Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować minibułeczki i ułożyć na blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut

To co kocham
Cytrynowy jabłecznik z bakaliami 66

Jabłecznik ten ma bardzo dużą ilością jabłek w stosunku do pozostałej ilości ciasta. Ciasto praktycznie służy tylko jako spoiwo do jabłek. Taka szarlotka ma wyczuwalne plastry jabłek, pomiędzy którymi czają się bakalie i orzechy, ma też delikatny cytrynowy smak. Polecam dla osób dbających o linię, bo nie jest słodka, a można dodatkowo ograniczyć ilość cukru ze względu na obecność bakalii(...)pieczenia Wykonanie: ? Jabłka obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdą ćwiartkę w plastry. ? Wymieszać jabłka z sokiem z cytryn i bakaliami. ? Suche składniki ciasta połączyć razem, a mokre roztrzepać, po czym wszystko wymieszać na gładką masę. ? Ciasto dokładnie przemieszać z jabłkami i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam okrągłej tortownicy. ? Piec

To co kocham
Ciasto serowe Japońska wiśnia 69

Wprawdzie kuchnia działa dopiero na pół gwizdka, ale już coś tam udaje się powoli wyczarować. Po dość długiej przerwie witam więc Was pysznym ciastem serowym z wiśniami po japońsku. Dlaczego po japońsku? Bo Japonia to kraj kwitnącej wiśni i chociaż nie użyłam kwiatów, to godnie zastąpiły je owoce. A dodatkowo biszkopt w tym cieście zawiera japońską zieloną herbatę Matcha. Pieczone(...)dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Wystudzić. ? Do masy serowej wlać żelatynę, wymieszać szybko i dokładnie. ? Masę wylać na przygotowany biszkopt i wyrównać wierzch. ? Frużelinę wyłożyć łyżeczką na wierzch ciasta, po czym delikatnie przemieszać wiśnie z serem. ? Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej

To co kocham
Kruche babeczki z mascarpone i owocami 89

truskawki i borówka amerykańska, może trochę przed sezonem, ale ładnie się prezentują. Korpusy babeczek mają bardzo oryginalny kształt dzięki zastosowaniu foremki do wycinania w kształcie kwiatka. Składniki: Ciasto kruche – 300 g maki pszennej – 150 g masła – 100 g cukru pudru – 3 żółtka – 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 12-18% – masło do smarowania foremek Krem(...)borówka amerykańska   Wykonanie: Babeczki – Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. – Masło zetrzeć do mąki na grubej tarce, posiekać nożem z żółtkami i śmietaną. – Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. – Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. – Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kwiatki większe od średnicy foremek i wylepić nimi foremki

To co kocham
Plecionka z kiełbasek w cieście francuskim 83

Moja propozycja na kiełbaski z piekarnika zamiast grilla. Początek maja to okres wielkiego grillowania, niestety pogoda do tego nie nastraja. Wystarczy kawałek ciasta francuskiego i cienkie kiełbaski, mogą być np. frankfurterki albo zwykłe parówki z szynki. Po upieczeniu pokroić lub połamać i maczać w musztardzie lub keczupie. Składniki: – cienkie, białe kiełbaski – 1/3 płata ciasta francuskiego   Wykonanie(...)Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pociąć radełkiem na ok. 1 cm paski. Położyć je obok siebie i na przemian przeplatać przez kiełbaski. – Delikatnie docisnąć ręką, aby ciasto nie odstawało i skleiło się ze sobą. – Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 30 minut

To co kocham
Kruche ciasteczka Wielkanocne 71

Przyjemność to kruche ciasteczka! Bardzo łatwy przepis na bardzo kruche ciasteczka z wielkanocnym motywem zajączków, pisanek, kurczaczków, kaczuszek i baranków. Upiekłam aż 4 porcje, każda w innym kolorze. Resztki ciasta zmieszałam i powstała mozaika kolorów. Ciasteczka są bez sody i proszku do pieczenia przez co równomiernie rosną, bez wybrzuszeń. Takie płaskie ciasteczka łatwo jest dekorować. Ciastka są bardzo kruche, trzeba(...)grubych oczkach i wymieszać z sypkimi składnikami. – Żółtka zmieszać z aromatem cytrynowym i odpowiednim barwnikiem czyli kakao, kurkuma, Red Velvet lub Matcha. – Zagnieść całość na gładkie ciasto. – Uformować kulę ciasta, owinąć w folię spożywczą i schłodzić ok. 30 minut w lodówce. – Schłodzone ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cmi wycinać ciasteczka. – Piec każdą partię

To co kocham
Goutie 92

zakończenie, zapraszam Cię mój drogi czytelniku na pierożki Goutie i mój kanał na YouTube, który niebawem rusza… YouTube – Wkrótce Gyoza – przepis na Japońskie pierożki Składniki Ciasto Mąka 275 gram plus do posypania Bardzo gorąca woda 250 ml Farsz Mielona wieprzowina 400 gram Kapusta pekińska 200 gram Imbir 5 cm posiekany Wino ryżowe Shaoxing 1 łyżka Ciemny(...)łyżek Woda 200 ml Przygotowanie Farsz Po pierwsze posiekaj bardzo drobno kapustę pekińską, imbir i biała części szczypiorku. Po drugie włóż wszystkie składniki do miski i bardzo dobrze wymieszaj. Ciasto Po pierwsze mąkę oczywiście bardzo ostrożnie, na początku drewnianą łyżką z gorąca, nawet bardzo gorąca wodą. Po drugie, kiedy ciasto będzie, możliwe do ugniata, zacznij je chwilę wyrabiać, oczywiście

RafalCook
Sos pomidorowy do pizzy 68

Najlepszy sos pomidorowy do pizzy to jednocześnie najprostszy sos, jaki kiedykolwiek zrobicie. Zero gotowania! Jego podstawą są oczywiście smaczne, soczyste pomidory dobrej jakości. Ten sos do

Na-talerzu.pl
Sernik cytrynowy na dzień PANDY! (be glutenu, cukru białego) 172

małą ilością serwatki) -mini oreo -4 kostki czekolady deserowej SPÓD 1. Mąki, kakao i ksylitol wymieszać razem. 2. Dodać olej i gorącą wodę. Całość dobrze wymieszać i zagnieść. Ciasto ma być plastyczne, nie suche. 3. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno wylepić ciastem. 4. Od zewnątrz tortownicę obłożyć folią aluminiową tak aby sięgała do minimum połowy wysokości tortownicy

Candy Pandas
Ciasteczka z kolorowymi cukierkami 65

Przygotowanie 1. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i cukrem waniliowym. 2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajko i stopniowo wsypywać mąkę. 3. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na 10 minut. 4. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Z ciasta odrywać kawałki i uformować z nich kuleczki wielkości orzecha włsokiego. Kulki

Alle Dobre!
Ser feta w panierce 67

Ser feta znamy dobrze z greckiej sałatki. Z pełnymi słońca oliwkami, aromatycznymi ziołami i dojrzałymi warzywami. A czy wiesz jak smakuje grecki ser feta w panierce

dolcevitainmykitchen
PYSZNE CIASTO RAJSKI PTAK 68

Pyszne ciasto rajski ptak nie wymaga pieczenia, efektowne jest proste w przygotowaniu. Sprawdzi się jako deser z okazji rodzinnego obiadu, w czasie różnych Świąt lub bez okazji. To także świetny pomysł na przyjemny deser w upalne dni. Ciasto podbije niejedno podniebienie, a jego smak na  … The post PYSZNE CIASTO RAJSKI PTAK appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Szandorki – kuchnia podkarpacka 72

Szandorki – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina Dębowiec, powiat jasielski  Szandorki to smażone wytrawne placki o charakterystycznym smaku. Ich głównym składnikiem jest kiszona kapusta oraz ciasto z mąki pszennej, mleka i jajka. Na południu Podkarpacia przygotowuje się podobne danie, zwane fuczkami, jednak w Bieszczadach do ciasta dodaje się gotowaną kiszoną kapustę. Natomiast w gminie Dębowiec w okolicach Jasła do ciasta również(...)kroimy i smażymy na gorącym oleju. Kapusta musi odparować, zmięknąć i nabrać rumianego koloru. Mleko mieszamy z mąką i jajkiem. Dodajemy ostudzoną kapustę i doprawiamy całość solą i pieprzem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy trochę mleka. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niezbyt grube placki, które powinny mocno się zrumienić z obu stron. Szandorki

Trzeci talerz
Jak można używać Yerba Mate w kuchni? 69

Charakterystyczny, intensywnie zielony kolor yerby to również sposób na to, by nieco ubarwić popularne desery – bo też głównie w słodkiej wersji podaje się yerbę inaczej, niż parzoną w mateo. Ciasto w kolorze trawy, czyli „greenie” Chcesz dodać swoim klasycznym wypiekom bardziej energetyzującego charakteru, a przy tym nasączyć je nietypowym, gorzkawym smakiem? Idealnie nada się do tego wysokiej jakości, intensywny susz(...)typu despalada, czyli yerba mate argentyńska , w której jest mniej niż 10% patyczków. Wariacja klasycznego brownie, czyli greenie, to ciasto, w którym zamiast ciemnej czekolady używa się białej, a zamiast kakao – przesianego suszu yerby bez dużych cząstek. To bardzo oryginalny deser, którym możesz poczęstować zarówno osobę, która nigdy nie próbowała tej herbaty, jak również wytrawnego mateistę, który z pewnością chętnie

Moja smaczna kuchnia
Pita 176

łyżki Przygotowanie Po pierwsze wymieszaj wodę z drożdżami, cukrem i odczekaj jakieś 10 minut. Po drugie mąkę wymieszaj z solą, wlej mieszankę, olej i zacznij oczywiście wyrabiać ciasto. Po trzecie, kiedy ciasto będzie już sprężyste, włóż je do miski, skrop oliwą, przykryj ściereczką lub zawiń folią spożywczą i odstaw na jakieś 60 minut. Po czwarte przełóż ciasto na powierzchnię roboczą(...)podsypaną mąką, chwilę wyrabiaj i podziel ciasto na 4 części. Po piąte uformuj z każdej idealnie fantastyczną kulkę. W międzyczasie, jeśli używasz kamienia do pizzy, mój drogi czytelniku, musisz go wcześniej rozgrzać w piekarniku, jeśli blaszki to wyłóż ją papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 250 stopni. Po szóste każdą kulkę rozwałkuj na jakieś 10-12 centymetrowej szerokości placki

RafalCook