Wiadomo, że czekolada i maliny to duet idealny 😍👏 Smak tego prostego ciasta potwierdza to w 100%. Wilgotny, czekoladowy spód + malinowa masa budyniowa uwieńczona galaretką dają bardzo lekkie, przyjemne w smaku ciasto. Składniki na czekoladowy spód: ( foremka 24cm x 24cm) 150 g mąki pszennej tortowej 100 g gorzkiej czekolady 125 g masła 3 średnich jajek(...)Mieszamy dokładnie, aż do rozpuszczenia się galaretki. Masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia co jakiś czas mieszając. Po lekkim wystudzeniu dodajemy do masy maliny. Mieszamy. Ciepłą masę wylewamy na czekoladowe ciasto. Odstawiamy do ściągnięcia się masy. Galaretka: 2 galaretki malinowe 200 g malin Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wody. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy zacznie lekko się ściągać (gęstnieć), na wcześniej schłodzoną
Walijskie Pichceniemogłam odmówić? I oto jest pyszny, waniliowy sernik. Polecam Jak zrobić domowy sernik pod kruszonką? Przygotowanie takiego sernika jest bardzo proste. Minimalna ilość składników, chwila miksowania, jeszcze tylko wyrobić ciasto w rękach i już można piec. Spróbujcie. Składniki: Na sernik: 1 kg sera na sernik z wiaderka 3 większe jajka 100 g masła 0,5 szklanki cukru odrobina ekstraktu waniliowego(...)przygotowanej formy. Przygotowujemy naszą a la kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy żółtka i posiekane masło. Rozcieramy składniki w dłoniach tworząc kruszonkę. Posypujemy nią wierzch sernika. Ciasto pieczemy około 65-70 minut na środkowym poziomie piekarnika do ładnego zarumienienia z wierzchu. Uwaga! Ciasto należy obserwować, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Sernik studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Rada
Słodkie okruszkiPrzepyszne jabłka smażone w gęstym cieście naleśnikowym, które posmakują małym i dużym. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej (160g) 180 ml mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki oleju szczypta soli cynamon - opcjonalnie, ja dodaję Dodatkowo: 4 jabłka olej(...)masło klarowane do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i wymieszać dokładnie. Wystarczy do tego rózga kuchenna. Ciasto przykryć pokrywką i odstawić, by odpoczęło. 2. W międzyczasie umyć i osuszyć jabłka, można je obrać (czasem nie obieram), wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w krążki o grubości
Kuchnia domowa Anismaki, to dodaj jeszcze 2 łyżki sosu. Wymieszaj i podgrzewaj przez kolejne kilka minut. W międzyczasie dodaj szczypiorek, odrobinę kurkumy i dopraw solą. Gotowe! Zobacz też przepisy na FIT ciasta : Lekkie ciasto z puszystym kremem i owsianymi ciasteczkami | GYMBEAM FIT SERNIK BEZ PIECZENIA – aż 20 g białka na porcję 200 kcal! | GYMBEAM prosty przepis na makaron konjac Bądź(...)bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Przepis na makaron konjac w sosie curry ZERO | GYMBEAM Kruche ciasto z kiwi – ciasto z kiwi pieczone Wytrawna tarta z gorgonzolą i pomidorami Przepis na suszone pomidory w oleju lub w oliwie Wybielanie zębów Sernik Cappuccino – puszysty sernik gotowany przepis na makaron konjac z tofu
Via Gustopiekłam na spodzie z mielonego mięsa. Pizza pieczona na kamieniu A tym czasem polecam pizzę z innymi popularnymi grzybami w Szwecji, czyli pieprznikami trąbkowatymi. Pizza ma lekko pikantny smak. Ciasto zrobiłam tym razem inaczej jak również sos pomidorowy. Po prostu nieco inna pizza ale równie smaczna o lekko chrupiącym spodzie. Doskonale wypieczona na kamieniu do pizzy. Pizza z leśnymi grzybami(...)pizze Składniki: Na ciasto 600 g pszennej mąki 100 g mąki durum 35 g świeżych drożdży ok. 500 ml mleka, lekko podgrzanego 2 łyżeczki soli Nadzienie do pizzy 400 g szynki 500 g sera mozzarella, startego 300 g pieprzników lub innych grzybów leśnych 1 łyżka masła 1 czerwona cebula duża suszone lub świeże oregano do posypania Sos do pizzy
codojedzeniaskłada się z delikatnego sera półtłustego, który tworzy bazę dla całej konstrukcji, a główną atrakcją są tu kolorowe galaretki , które ułożone w tęczowy wzór , nadają deserowi niezwykłego charakteru. Ciasto pokryte jest rozetkami z bitej śmietany udekorowanymi kolorowymi kuleczkami musującymi. Przygotowanie tego deseru jest proste i daje wiele satysfakcji. Można eksperymentować z różnymi smakami galaretek dostosowując je do swoich(...)wygładzoną powierzchnię układamy namoczone w mleku herbatniki. Przykrywamy desernik folią spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Krok 3: Dekoracja. Na drugi dzień gdy ciasto będzie już mocno schłodzone ściągamy folię spożywczą, nakładamy duży talerz i odwracamy całość ( patrz film ) . Ściągamy ostrożnie miskę. 450 ml śmietanki kremówki 30%, 3 łyżki cukru pudru i 2 śmietan
Rita creativeChunks Pieczony Ziemniak. Chunks to sieć fast-foodów, marka ludzkiego jedzenia, która serwuje jedzenie w formie kostek. Sieć oferuje przeróżne smaki, zaczynając właśnie od pieczonego ziemniaka, po kwadratowe jabłka, ciasto, pieczeń wołową, burgery, a kończąc… na napojach, jak wino czy cola. Po spożyciu przywracają naszemu bohaterowi nieco zdrowia oraz dostarczają przeróżnych buffów. Więcej o Chunksach napiszemy Wam w innym(...)CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1,5 h CENA: średnia LICZBA PORCJI: 4 porcje POZIOM: łatwy POTRZEBUJESZ piekarnik nóż deska miska trzepaczka tarka forma do monoporcji lub mała keksówka pędzelek SKŁADNIKI: CIASTO 800g ziemniaków 1/2 cebuli 1 duży ząbek czosnku 1 jajko, oddzielone białko i żółtko 4 łyżki / 60 ml śmietany 30% 40 g twardego sera, typu grana padano lub parmezan
Nerds Kitchenniej płatki owsiane, mieszamy i odstawiamy na jakieś 15 minut. Po tym czasie do wody i płatków dodajemy mąkę pszenną, żytnią, drożdże, sól, wszystko dokładnie łączymy (uprzedzam, że ciasto będzie dość kleiste) i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Miskę na czas rośnięcia przykrywamy folią spożywczą. Po 1,5 godzinie keksówkę cienko smarujemy olejem (możecie ją dodatkowo wyłożyć(...)papierem do pieczenia, ja tego nie robię), ciasto przekładamy do keksówki i lekko wyrównujemy. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do kolejnego wyrośnięcia i przykrywamy je wilgotną ściereczką. Ciasto wyrosło u mnie jakoś w godzinę. Wyrośnięty chleb (kiedy wystaje już trochę powyżej keksówki) posypujemy płatkami owsianymi i wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę
Kardamonovyskładniki: 150 g makarony drobnego np. w kształcie ryżu 4 jajka 100 g sera żółtego 150 g szynki 6 ogórków konserwowych 1 czerwona papryka 3-4
Domowy Smak JedzeniaSernik na czekoladowym spodzie z jagodami! Przepyszny, kremowy i delikatny sernik z jagodami ! Stworzyłam obłędny przepis na sernik! Polecam każdemu kto kocha serniki, kruche delikatne ciasto, pyszny kremowy sernik i jagody! Przepis na ten sernik polecam nie tylko do przygotowania latem, ponieważ możesz użyć tak, jak ja mrożonych jagód . Jeśli masz ochotę jagody możesz zastąpić jesiennymi malinami(...)www.instagram.com/smyk_w_kuchni_blog/reels/ przepis: składniki Spód: 315 g mąki pszennej typ 450 200 gram masła 30 g Kakao 100 g cukru 1xŻółtko Zmiksować na pył, tortownicę wysmaruj masłem i wylep ciastem. Masa serowa: 100 g masła 1 kilogram sera twarogowego półtłustego lub tłustego 3x jajko M 2x żółtka 220 g cukru 15 g mąka 1x cukier waniliowy 35 g skrobi ziemniaczanej
SMYKWKUCHNIskładniki: 2000 g dojrzałych, mięsistych pomidorów 5 dużych gałązek natki pietruszki 5-6 ząbków czosnku ok. 3/4 łyżki soli lub do smaku wykonanie: Pomidory myjemy, usuwamy
Domowy Smak JedzeniaPrzygotowanie : Rozpuść drożdże w 18 cl ciepłej wody. Do miski wsyp sól, przesianą mąkę. W mące zrób dołek, wlej rozpuszczone drożdże i oliwę z oliwek, a następnie wyrabiaj ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji, uformuj kulę, posyp ją mąką, przykryj ściereczką, i pozostaw do wyrośnięcia w misce w temperaturze pokojowej. Nagrzej piekarnik do temperatury 210°C. Listki rozmarynu drobno posiekaj(...)Winogrono oberwij z kiści. Wyrośniętę ciasto przełóż na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrób palcem małe dziurki w cieście, zachowując odstępy, i wetknij w nie lekko winogrona. Posmaruj ciasto z wierzchu oliwą z oliwek, posyp grubą solą morską i oprósz rozmarynem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Foccacię możesz podać na ciepło lub przestudzoną
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPierogi lubicie? Ja ostatnio popełniłam je z truskawkami w wegańskiej wersji i rodzina była tak nimi zachwycona, że chce ich więcej i częściej Polecam! Składniki (na około 30 pierogów): Ciasto: 2 szklanki (480 ml) zwykłej mąki pszennej 1/2 łyżeczki (2 ml) drobnej soli himalajskiej 4 łyżki (60 ml) oleju słonecznikowego lub rzepakowego (lub oliwy) 2/3 szklanki (160 ml) gorącej wody(...)większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Dolewamy olej i gorącą wodę zagotowaną przed chwilą. Całość mieszamy najpierw łyżką, a potem dłońmi uzyskując elastyczne, gładkie i ciepłe ciasto Na blacie lub silikonowej macie podsypanej mąką rozwałkowujemy kawałek ciasta (my lubimy cienkie, kilkumilimetrowe ciasto) i wykrawamy filiżanką kółka. Nakładamy farsz lub ulubione owoce, składamy na pół i sklejamy brzegi. Gotowe
Lamarida.plProste i łatwe do wykonania ciasto o orzeźwiającym cytrynowym smaku, które może być świetnym pomysłem na niedzielny deser albo alternatywą dla urodzinowego tortu! Gorąco polecam to ciasto cytrynowe! Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Biszkopt: 3/4 szklanki (180 ml) mąki pszennej (lub mąki orkiszowej jasnej typu 700) 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia 1/3 szklanki(...)paski, które przekładamy kremem cytrynowym i smarujemy nim na wierzchu. Odstawiamy do lodówki. Gotowy tort cytrynowy przed podaniem możemy udekorować plasterkami cytryny, a jakże Zamiast tradycyjnego tortu polecam również ciasto Fale Dunaju . Fanom cytrynowego smaku polecam makowo-cytrynowe pieguski . Smacznego! • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie
Lamarida.pl