ciasto - 162322 przepisów (strona:3720/10822)

Orzeszki z kajmakiem 42

Znacie te ciastka, pieczone w specjalnych formach? Orzeszki nadziewane kajmakiem to mój smak dzieciństwa. Próbowałam kilku przepisów na ciasto, ale ten jest zdecydowanie najlepszy. Ciasto wychodzi kruche, delikatne, ale dobrze trzyma kształt i nie rozpada się pod dotykiem. Nadziewam je kajmakiem wymieszanym z posiekanymi orzechami. To nadzienie sprawia, że skorupki nie rozmiękają zbyt szybko, pozostają kruche i chrupiące. W zależności(...)dodatkowo do masy: prażone orzechy, migdały olej lub masło do posmarowania formy Masło utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodawać jajka. Wlać olejek, wsypać przesiane mąki z proszkiem. Wyrobić gładkie ciasto. Powinno być miękkie, ale nie klejące się do rąk. Formę do orzeszków rozgrzać, posmarować olejem przed pierwszym pieczeniem, do każdego wgłębienia wkładać kawałek ciasta wielkości pestki moreli, (moja forma jest

Obiad gotowy
Zupa grzybowa z uszkami – kuchnia podkarpacka 46

garście suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) 3 szklanki maślanki 1 szklanka śmietany 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 4 l wody sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie Ciasto na uszka: 2 szklanki mąki pszennej około 2/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju roślinnego 1/3 płaskiej łyżeczki soli Farsz do uszek: 60 g suszonych grzybów 1 średnia cebula 2 łyżki(...)Mieszamy razem 3 szklanki maślanki, 1 szklankę śmietany i 2 łyżki mąki. Hartujemy gorącą zupą i wlewamy do garnka. Zagotowujemy. Zupę odstawiamy i dodajemy 2 łyżki masła. Składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30 minut. Grzyby na farsz do uszek po wcześniejszym namoczeniu gotujemy do miękkości, odcedzamy i drobniutko kroimy albo

Trzeci talerz
Krokiety ze słodką kapustą i grzybami 35

naleśników PRZEPIS TUTAJ olej do smażenia Farsz: pół główki białej kapusty 1 cebula 2 garści suszonych grzybów 30dkg pieczarek sól, pieprz, majeranek 2 łyżki masła Panierka: 1 szklanka ciasta naleśnikowego 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 szklanka bułki tartej     *** Przygotowujemy farsz. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odkładamy na około 1 godzinę *** *** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Kapustę(...)dusimy do odparowania wody z pieczarek *** *** Dodajemy ugotowaną i odsączoną z wody kapustę, mieszamy, podsmażamy razem przez chwilę i doprawiamy dość intensywnie do smaku solą, pieprzem i majerankiem *** *** Przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki *** *** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu *** *** Zwijamy najpierw boki do środka *** *** A następnie rolujemy od dołu do góry *** *** Płatki kukurydziane mielimy w malakserze na drobno *** *** Zmielone płatki

Blog z Apetytem
Szybkie Pierożki Do Barszczu Z Matrycy 34

też uszka bo też je tak nazywam robię tylko na niej i nie nie jest to reklama a dobre polecenie produktu który na prawdę przyspiesza prace w kuchni :) Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: 2 udka z kurczaka np. z rosołu (może być też mięso mieszane(...)mamy wrażliwego żołądka nie musimy sparzać cebuli) sól, pieprz, suszony czosnek, papryka do smaku     1. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto. Dzielimy je sobie na 4 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło. 2. Mięso oddzielamy od kości i mielimy przez maszynkę, mielimy także warzywa oraz cebulę, doprawiamy

Gotowanie...to proste !
Chałka z makiem 34

Orkiszowa, drożdżowa chałka wypełniona wilgotną, pachnącą korzennymi przyprawami masą makową. Ciasto: 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru trzcinowego 120 ml ciepłego mleka 300 g mąki orkiszowej jasnej 50 g rozpuszczonego masła 1 jajko szczypta soli Domowa masa makowa (masy wyjdzie na 2 porcje chałki, można też użyć połowę do innych dań): 200 ml wody 100 ml napoju owsianego(...)mleka) 100 g zmielonego maku 3 łyżki miodu 1 łyżka konfitury z pomarańczy 1 łyżka masła skórka starta z pomarańczy 1 łyżeczka korzennych przypraw Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce. Wodę z mlekiem zagotowujemy. Dodajemy mak i na małym ogniu, często mieszając, gotujemy 20 minut. Napęczniały mak dokładnie odsączamy i mieszamy

Mienta blog
Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną – pyszne danie na każdą okazję 119

tartej   Przygotowanie Naleśniki Mąkę wsyp do miski. Dodaj do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksuj ze sobą przez chwilę, następnie masę odstaw na 20 minut. Ciasto będzie dość płynne, o konsystencji śmietany. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię (moja ma średnicę 28 cm) z odrobiną oleju wlej szybkim ruchem porcję ciasta(...)naleśnikowego, obracając patelnią, aby ciasto było rozprowadzone cienką warstwą na całym dnie patelni. Podczas smażenia kolejnych naleśników nie dolewaj już oleju. Smaż je z jednej strony około półtora minuty, następnie obróć je przy pomocy drewnianej łopatki i smaż na drugiej stronie jeszcze pół minuty. Usmażone naleśniki układaj w stosik na talerzu, który nakryj miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają

e-PrzepisyKulinarne
Bardzo puchate pierniczki – dzieci je kochają 37

naszą słodką mieszankę z garnuszka. Wszystko mieszamy łyżką. Gdy to już nie będzie możliwe lekko podsypujemy rękę mąką i mieszamy składniki tworząc coś w rodzaju a la kuli. Uwaga! Ciasto będzie się lepić! Tak ma być. Nie dodajemy więcej mąki. Miskę z ciastem schładzamy przez 10-15 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto będzie się już nadawać do pracy(...)przestanie się lepić, będzie miękkie i plastyczne. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką macie na około 4-5 mm (nie cieniej niż na 3 mm). Wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy w odstępach na blaszce. Pieczemy około 8-10 minut. Pierniczki należy obserwować, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Kiedy zrobią się puszyste

Słodkie okruszki
Francuskie ciasto z brzoskwiniami - torcik z brzoskwiniami 50

początek napiszę tak: może i ono jest ciut pracochłonne, może wymaga ciut więcej czasu aby mu poświęcić ale efekt końcowy jest zdumiewający. Pyszne ciasto francuskie, chrupiące, koniecznie to na maśle a nie na tłuszczu palmowym. Delikatny krem śmietankowy i lekko kwaskowata masa z brzoskwiń. Wszystko to razem połączone daje niesamowity efekt więc chyba warto zrobić sobie taki torcik na święta(...)Nowy Rok. To będzie znakomity deser i polecam wszystkim, niebo w gębie jak mawiają. Francuskie ciasto z brzoskwiniami - torcik z brzoskwiniami - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Babeczki z cynamonem i czekoladą 38

cukru waniliowego Cukier cynamonowy: 2 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu Oraz: 5 cukierków czekoladowych, najlepiej trufli Piekarnik rozgrzej do 180°C. Każdego cukierka przekrój na pół. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszaj z drobnym cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko, olej, mleko i esencję waniliową. Zmiksuj krótko mikserem, tylko do połączenia składników. Do papilotek/foremek(...)babeczki nakładaj po dużej łyżce ciasta. Na ciasto połóż pół cukierka i przykryj kolejną łyżką ciasta. Wierzch przykryj sporą ilością cukru wymieszanego z cynamonem. Babeczki piecz na środkowym poziomie, grzanie góra-dół przez około 20 minut

Delicious Place
Wigilijne pierogi z grochem i kapustą 48

jeśli jeszcze podsmażysz te pierożki na masełku to już prawdziwa ambrozja. Polecam Ci ten przepis jeśli tak jak ja, wolisz pomęczyć się w kuchni i zjeść domowe pierogi składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru – około 1/2 płaskiej łyżeczki farsz(...)będą miękkie. W razie potrzeby możesz podlać wodą, gdyby zbyt gęstniał. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej farsz przygotować dzień wcześniej, łatwiej się go wtedy nakłada Składniki z listy „ciasto” umieść w maszynie do wyrabiania i wyrób na gładką masę. Jeśli nie masz maszyny, włóż do miski i wyrób ręcznie. Uważaj tylko podczas dodawania gorącej wody, żeby się

Ogrodnik w podróży
12 potraw wigilijnych – PRZEPISY 140

Pierogi z kaszą jaglaną 9. Krokiety z kapustą włoską 10. Pierogi z ciecierzycą 11. Sałatka z burakami i jabłkiem 12. Świąteczna sałatka z granatem Zobacz również pomysły na ciasta świąteczne: Ciasta świąteczne na Boże Narodzenie – 12 PRZEPISÓW PRZEPISY NA 12 POTRAW WIGILIJNYCH 1. Zupa grzybowa z uszkami Przepis na aromatyczną zupę grzybową, podaną z uszkami. Farsz do uszek(...)grzybów i kapusty kiszonej. Gołąbki z pęczakiem to pyszna propozycja na Wigilię. Najlepiej smakują z sosem grzybowym. ZOBACZ PRZEPIS 4. Drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami Kulebiak to drożdżowe ciasto z farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Zrobiłam go w formie gwiazdy, dzięki czemu kulebiak pięknie wygląda! Kulebiak najlepiej smakuje podany z barszczem czerwonym. ZOBACZ PRZEPIS 5. Pierogi

Via Gusto
NAJLEPSZY FARSZ GRZYBOWY DO USZEK I PIEROGÓW 45

paszteciki, rogaliki, które podamy do barszczu . Doskonale sprawdzi się jako wigilijne krokiety z kapustą i grzybami , mini Krokiecikach z grzybami , ale najlepszy jest do uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego. , kruche kapuśniaczki z kapustą i grzybami lub rogaliki , Jak ktoś nie lubi grzybów to proponuję przygotować grosz ek ptysiowy, albo inne dodatki, które można podać do zupy grzybowej(...)uszek i pierogów to suszone grzyby, cebulka, sól i pieprz do smaku Tylko 4 składniki. Smaczny, aromatyczny, mocno grzybowy farsz, którym można również faszerować pierogi, paszteciki, rogaliki, kulebiak, ciasto francuskie i krokiety z naleśników Farsz do uszek czy pierogów przygotowuję kilka dni wcześniej, gdyż zajmuje trochę czasu. Nie jest on pracochłonny, ale trzeba namoczyć grzyby, potem je ugotować, odcedzić, posiekać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Węgierski langosz 41

miękkości. Odstawiamy do wystudzenia. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, sól, olej i zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na 5 części, każdą formujemy na dosyć cienki placek i smażymy na głębokim oleju do zrozumienia z obydwu

Wasze Przepisy
Burger z grzybami (smażonymi boczniakami) w stylu Starego Świata – Dying Light 2 50

mały garnek patelnia miski SKŁADNIKI: 200g boczniaków olej roślinny (np. rzepakowy) do smażenia 2 bułki do burgera garść posiekanej sałaty lodowej 1 mała czerwona cebula, pokrojona w grube plastry CIASTO DO PANIERKI 1/2 szklanki / 70g mąki uniwersalnej, lub według potrzeb 1/2 szklanki / 120ml wody lub mleka owsianego, lub według potrzeb 1/2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej(...)łyżeczki chrzanu tartego szczypta pieprzu i soli PRZYGOTOWANIE SOS w misce dokładnie połącz posiekany ogórek, majonez, ketchup, chrzan, natkę pietruszki i szczyptę soli, a następnie odstaw na bok CIASTO DO PANIERKI w jednej misce dodaj mąkę uniwersalną i przyprawy: wędzoną paprykę, słodką paprykę, cebulę w proszku, czosnek w proszku, sól i pieprz – i dokładnie wymieszaj następnie dodaj wodę

Nerds Kitchen
Sillsalad – szwedzka sałatka śledziowa z burakiem 51

Sillsalad to tradycyjna szwedzka sałatka śledziowa serwowana w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Jest pełna wyrazistych smaków: marynowane śledzie, marynowane buraczki, ogórki konserwowe i kwaśne jabłka. Wszystkie

Na-talerzu.pl

Proponowane wyszukiwania