ciepłe mleko. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Mieszamy z solą. Wlewamy ciepłą wodę, olej oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy aż do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy. Dzielimy na pół. Każdą część rozciągamy lub wałkujemy na prostokąt. Mniej więcej(...)ciasta składamy do środka (wzdłuż dłuższego boku). Z drugiej strony, również składamy 1/3 ciasta do środka. Układamy (łączeniem do dołu) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. W ten sam sposób szykujemy drugą porcję. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do napuszenia, na około 20-30 minut. Po tym czasie „bułki” smarujemy, za pomocą pędzelka, wodą z cukrem. Nacinamy ukośnie
Smaki Na Talerzumleka studzimy aby osiągnąć letnią temperaturę ( ok. 37 stopni). Następnie dodajemy wszystko do przesianej mąki: ostudzone mleko z masłem, żółtka a na końcu rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy dokładnie ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie się lepić. Następnie przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut aby wyrosło. Przygotowujemy nadzienie. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek(...)kroimy na pół. Przygotowujemy również kruszonkę z mąki, masła i cukru. Składniki mieszamy aż powstanie konsystencja ciasta i wtedy kruszymy w celu uzyskania „posypki” czyli kruszonki z ciasta na nasze drożdżówki. Z ciasta formujemy 6 jednakowych kulek które rozpłaszczamy na kształt drożdżówek. Tak przygotowane drożdżówki układamy na plaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej z nich
I LOVE LIFEZapraszam na nowy przepis, tym razem pierogi w innej wersji, z kaszą i boczkiem , na cieście z jajkiem , są naprawdę wspaniałe, serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta
Kawa z mlekiemkuskusem. To danie jest pełne smaku i kolorów, a także składników odżywczych. Pizza z zielonym groszkiem i warzywami – zielony groszek, szpinak, cebula, pomidory i sos pomidorowy na cieście do pizzy. Ta wegańska pizza jest lekka, zdrowa i smaczna. Frittata z zielonym groszkiem i ziołami – zielony groszek, posiekane zioła, tofu i przyprawy, połączone w smaczną frittatę. To danie może(...)być spożywane na śniadanie, lunch lub kolację. Wegańska quiche z zielonym groszkiem i szpinakiem – ciasto filo wypełnione mieszanką zielonego groszku, szpinaku, cebuli, tofu i przypraw. To danie jest idealne na lekki lunch lub kolację. Curry z zielonym groszkiem i warzywami – zielony groszek, marchew, cukinia, cebula, papryka i przyprawy gotowane w sosie kokosowym. To danie jest pełne smaku
Via Gustoskładniki: 27 szt. krakersów 120 g sera żółtego 1 puszka tuńczyka 30 g cebuli 4 jajka 2 – 3 ogórki konserwowe pęczek szczypiorku majonez pieprz, sól
Domowy Smak JedzeniaCiasto truskawkowe na zimno to idealny deser na letnie dni. Jest bardzo orzeźwiające i lekkie, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Gotowe ciasto truskawkowe na zimno można ozdobić kawałkami truskawek lub bitą śmietaną. Jest to idealny deser dla każdego, kto lubi truskawki i lekkie, … The post Ciasto truskawkowe na zimno appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawymieszamy. Dodajemy jajka, pozostałe mleko, mleko w proszku, sok z cytryny oraz wyrośnięte drożdże. Mieszamy łyżką do połączenia, po czym wyrabiamy dłońmi. Po chwili dodajemy olej. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (na początku będzie mieć dosyć luźną konsystencję, ale nie podsypujemy mąką. Ciasto po odpowiednio długim wyrabianiu nabierze właściwej konsystencji). Gotowe ciasto oprószamy niewielką ilością mąki, przykrywamy w misce ściereczką(...)odstawiamy na około godzinę, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 9 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Odstawiamy do napuszenia na około 20 minut. Następnie smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy sezamem i/lub niewielką ilością parmezanu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut
Smaki Na TalerzuOdstawiamy na 10 minut. Po tym czasie do przesianej mąki, dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz olej i wyrabiamy mikserem do momentu połączenia się składników i otrzymania gładkiego ciasta (około 8-10 minut). Jeśli chcemy otrzymać bułki cebulowe, podczas wyrabiania ciasta dodajemy do niego około 80 g gotowej, suszonej cebulki, albo podsmażoną na maśle na złoty kolor 1 cebulę(...)Następnie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 1 h, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i dzielimy na 9 części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Odkładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, i odstawiamy na kolejne 40 minut. Po tym czasie każdą bułkę dowolnie nacinamy i smarujemy przy pomocy pędzelka roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka
Walijskie Pichcenietwarogiem ze szczypiorkiem czy z jajkiem i pomidorem, choć i wersji na słodko z konfiturą i szklanką zimnej maślanki smakują rewelacyjnie. Cały sekret ich przygotowania tkwi w konsystencji ciasta, które musi być dość luźne by bułeczki ładnie wyrosły, podobno z czasem i praktyką dochodzi się do perfekcji. PRZEPIS PROZIAKI Z PATELNI Składniki: 0,25 l kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki(...)500g mąki orkiszowej jasnej Jak zrobić proziaki z patelni: Najpierw do miski wsypujemy mąkę. Potem dodajemy sól, cukier, sodę i mieszamy. Następnie dodajemy kefir, wyrabiamy wszystko łyżką w misce. Ciasto musi być dość luźne jednak takiej konsystencji by dało się przenieść na stolnicę. Następnie na stolnicy wysypujemy grubą warstwę mąki – przenosimy ciasto i chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę. Potem
Dorota SmakujeRodzynki w serniku! Jakie macie do tego podejście? 😉 Nawet jeśli nie jesteście fanami tych suszonych owoców w serniku to uwierzcie nam, że duet migdałów z rodzynkami w kruchym cieście smakuje przepysznie. To jest nasza ostatnia propozycja na słodką Wielkanoc i mamy nadzieję, że wypróbujecie ten przepis na Święta. Tutaj możecie zobaczyć film z procesu przygotowania. Gdy już wykonacie serniczki, babeczki(...)mąkę z płatków owsianych, posiekane rodzynki. 5. Do suchych składników dodać płynny podgrzany miód, olej rzepakowy oraz rozmieszane jajko. Całość zagnieść. 6. Papierem do pieczenia wyłożyć formę i wylepić ciastem spód oraz boki, widelcem zrobić w wylepionym spodzie małe dziurki. 7.Piec w 180’C przez 10min. SERNIK MANGO 8.Ser, pulpę z mango, jajka, budyń i ksylitol zblendować na gładką masę
Candy Pandasstolnicę wysypujemy mąkę i cukier puder, po środku robimy wgłębienie i umieszczamy w nim żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło. Całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość około 0,5 cm *** *** Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka(...)pieczenia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 8-10 minut – do ładnego zrumienienia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych ciast na Wielkanoc Przepisy tutaj (KLIK) PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ Artykuł Wielkanocne kruche ciasteczka pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemKryształek wielkanocny czy też jogurtowiec z galaretkami. Ciasto z galaretką bez pieczenia to kryształek, wg mnie to efektowny i pyszny deser dla każdego, bo jest łatwe i szybkie do zrobienia. Jogurtowiec z galaretkami jest piękny, smaczny, będzie ozdobą każdego przyjęcia. Można tym sposobem przygotować taki tęczowy jogurtowiec z owocami , deser z samej śmietanki, lub zrobić sernik na zimno z galaretkami(...)galaretki, mandarynki, wszystko delikatnie połączyć i przełożyć do formy, całość wyrównać, przykryć folią I wstawić do lodówki do stężenia. Ja zostawiłam na całą noc. Na drugi dzień odwinęłam folię, ciasto przełożyłam na podłużny talerz i udekorowałam truskawkami i listkami mięty. Smacznego! The post Kryształek wielkanocny appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBabka Budyniowa to tradycyjne polskie ciasto, które często pojawia się na stołach w czasie świąt wielkanocnych. Jest to bardzo puszyste i wilgotne ciasto, które wyróżnia się znakomitim aromatem i smakiem wanilii. Można ją udekorować czekoladą, lukrem, posypką cukrową, cukrem pudrem, lub bakaliami, co dodatkowo podkreśli jej wyjątkowy charakter i sprawi, że będzie idealnym elementem świątecznego stołu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Babka Budyniowa SKŁADNIKI: Ciasto : jajka (4 średnie) cukier (1 szklanka) 4 budynie waniliowe (każdy po 40g) proszek do pieczenia (2 łyżeczki) maka pszenna (3 łyzki) olej roślinny (1/4 szkl.) ocet winny (1 łyżka) Polewa : biała czkolada (80 g) + kremówka 36% (40 ml.) gorzka czkolada (50 g) + kremówka 36% (30 ml.) Dodatkowo
Rita creativeciasto: 2 szklanki mąki typ 500 1 żółtko plus 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe masło - 200 g Masa serowa : Ser w wiaderku Mój Ulubiony 1 kg plus 200 g- małe opakowanie 8 żółtek 1 duży budyń śmietankowy lub 2 małe 150 g masła 2 szklanki cukru(...)żółtek, resztę podczas ubijania białek Przygotowanie: Zimne masło zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać resztę składników, wyrobić Włożyć do lodówki by się schłodziło, wysmarować blaszkę tłuszczem i schłodzonym ciastem wyłożyć formę, zapiec na złoty kolor Żółtka ucieram z cukrem ( 3/4 szklanki ), dodaję miękkie masło- ucieram Dodaję po kilka łyżek sera, ucieram, wsypuję budyń- ucieram Ubijam białka na pianę
Proste Potrawyłyżeczka oregano bułka tarta olej rzepakowy sól pieprz Przygotowanie Pieczarki obieram i odcinam ogonki. Do miski wbijam jajka, dodaje mąkę, ser, przyprawy i całość blenduje. Pieczarki maczam w cieście, posypuje bułką tartą i smażę na oleju, na patelni. Smaże na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu można jeszcze dosolić i dopieprzyć według smaku. Autor przepisu: Agnieszka Artykuł Chrupiące pieczarki(...)cieście serowym pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy