jest pyszny. Bardzo polecam, spróbujcie. Takie mazurki będą ozdobą każdego stołu i zapewniam, że każdy łasuch się na nie skusi. Udanych wypieków Wam życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1\4 szklanki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 żółtko Na krem: 10 dag masła 82 % 1 łyżka cukru pudru lemon curd ( dowolna ilość(...)curd Dodatkowo: pół słoiczka dżemu brzoskwiniowego dowolne słodycze do dekoracji kwiaty jadalne do dekoracji ( u mnie bratki ) mąka to podsypania stolnicy Wykonanie pysznych mazurków: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą część wałkujemy formując takie niewielkie mazurki i dowolnych kształtach, mogą być okrągłe lub podłużne. Nie wałkujemy zbyt cienko
IzabelawkuchniDzisiaj na obiad polecam pierogi z serem na słodko. Danie jest idealne na letnie dni i nie tylko :) CIASTO : 600 g mąki pszennej tortowej 250 ml gorącej wody 4-5 łyżek oleju SER : 750 g twarogu tłustego 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki cukru PRZYGOTOWANIE(...)Składniki ciasta zagniatamy lub wyrabiamy robotem aż powstanie zwarte ciasto na pierogi. Ser przekładamy do miski, dodajemy cukry i chwilkę wszystko ugniatamy. Ciasto dzielimy na porcję, tniemy na kawałki i rozwałkowujemy placki. Na każdy placek nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut licząc czas od wypłynięcia pierogów na wierzch wody. Odcedzamy
Kulinarne Fantazje Mariolipieczenia oraz kakao. Do przestudzonej czekolady dodajemy cukier, mleko oraz jajko i wszystko razem dokładnie mieszamy rózgą cukierniczą do połączenia składników. Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Ciasto z tego przepisu jest lekko gęstsze niż zwykle, ale tak ma być. Wylewamy gotowe ciasto do papilotek. Na wierzch każdej babeczki sypiemy po łyżeczce posypki i końcówką łyżeczki delikatnie mieszamy(...)ciasto z posypką – ja robię dwa ruchy na krzyż, chodzi tylko o to aby cześć orzeszków wkleiła się w ciasto. Następnie sypiemy jeszcze po łyżeczce na wierzch, do wykończenia posypki, już nie mieszając. Wstawiamy do piernika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie muffinki są gotowe, wyciągamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie wyciągamy z formy na kratkę już
Smaczna StronaNieprzyzwoicie dobre, słodkie, lepkie, wilgotne, czasami nawet zakalcowate, przepyszne. Jęśli chcecie ciasta fit to niestety to nie jest ciasto odpowiednie. Ono ma milion kalorii ale czasami tak trzeba. Przepis jest od Yotama Ottolenghi i jest mistrzowskie. Ja je ukochałam i Wam tego życzę. Miłośnicy chałwy, są tu jacyś? zawijacie rękawy i pieczemy. Ciasto chałwowe z orzechami włoskimi - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepysznym farszem mięsno-warzywnym, gdzie możemy wykorzystać mięsko, które pozostało nam z poprzedniego obiadu lub na przykład z grilla albo zupy. Składniki: ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: ok 20 dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (u mnie gotowana pierś z kurczaka i smażony plaster karkówki) pół główki młodej kapusty(...)mieszamy *** *** Smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ *** *** U dołu każdego naleśnika układamy porcję farszu *** *** Zawijamy najpierw oba boki do środka *** *** A następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy
Blog z ApetytemARTYKUŁ SPONSOROWANY Chcesz, żeby Twoje jedzenie nabrało charakteru i zachwycało smakiem? Jest na to niezawodny sposób, z którego korzystają najlepsi szefowie kuchni. Weź z nich przykład
Na-talerzu.plpyszną przekąskę na słono. Mowa o chrupiących paluszkach ziemniaczanych, Robimy je z gotowanych ziemniaków, więc można je przyrządzić gdy np zostały nam ziemniaki z obiadu :) Dodajemy do ciasta natkę pietruszki, przyprawy, ser żółty, usmażone są chrupiące i super nadadzą się jako przekąska np do piwa, na mecz ,do filmu czy na spotkanie. Polecam serdecznie bo to bardzo łatwy przepis(...)polecam dodawać stopniowo, bo gdy np macie ziemniaki suche, bezie potrzeba jej ciut mniej. Jeśli macie odmianę ziemniaków z mała zawartością skrobi może być potrzebne więcej maki ziemniaczanej. Zagniatamy ciasto tak by dało się wałkować Odrywamy kawałek, podsypujemy blat mąką, wałkujemy dość cienko, kroimy na paseczki. Olej podgrzewamy, na gorący dajemy paseczki, smażymy na złoty kolor. Usmażone dajemy na ręcznik
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto jest nie za słodkie, bardzo delikatne i pięknie prezentuje się na talerzu. Koniecznie musicie spróbować. Artykuł Łatwe ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudapotrzebne będą następujące składniki: żytnia mąka razowa, drożdże, zimna woda, sól, nasiona słonecznika i babki płesznik oraz starta marchewka i odrobina miodu . Po wymieszaniu składników pozostaje tylko czekać, aż ciasto wyrośnie, a potem podzielić je na zgrabne bochenki lub bułki i włożyć je do piekarnika. Ciepłe bułeczki na śniadanie z domowym dżemem i masełkiem to posiłek idealny na początek dnia(...)bułki z żurawiną można upiec zarówno na drożdżach jak i na zakwasie. Pieczenie własnego pieczywa ma wiele zalet . Dla mnie pieczenie to chwila relaksu. Uwielbiam, kiedy czuję jak ciasto rośnie po moimi dłońmi, kiedy je mogę rozciągnąć jak gumę do żucia. To znak, że ciasto chlebowe jest już dobrze wyrobione i można je odstawić do wyrośnięcia. Dlatego jeśli jeszcze
codojedzeniamiękkiego masła 10 g soli różowej himalajskiej Przygotowanie Z drożdży, cukru i dwóch łyżek mleka zrobić rozczyn. Odczekać 15 minut aż powiększy swoją objętość. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić na 60 minut. Ciasto podzielić na części, uformować bułki i odstawić na 10 minut. Piec w 200 st. C góra dół przez około 15 minut. Autor przepisu: Marlena
Wasze PrzepisyDziś zostawiamy tutaj przepis na ciasto bez pieczenia, które można wykonywać nie tylko na święta. Chatka to deser, który robiła nasza babcia, a to jego wersja w naszej odsłonie 😍 W tym roku nie musimy Wam życzyć pięknej pogody bo większość (chyba) ją ma (słoneczko nieśmiało na nas spogląda). Jednak zawsze będziemy Wam życzyć zdrowia fizycznego oraz mentalnego. Pamiętajcie, żeby(...)herbatniki rozłóż drugą część masy serowej. 8. Na środku poukładaj w jednej lini mango. 9. Złóż chatkę zaginając boki. 10. Papierem do pieczenia zabezpiecz boki oraz górę ciasta spinając klamerkami. Włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 11. Na końcu polej chatkę rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. 12. Ozdób według uznania. My wykonałyśmy kleksy kremem z jogurtu
Candy PandasŚwięta tuż tuż i pewnie szukacie przepisu na pyszne ciasto. Ja pędzę z podpowiedzią jak szybko i pysznie upiec ciasto które zachwycie wszystkich zjadających. Mięciutkie, aromatyczne, delikatne, wilgotne, no same ach i och. Myślę że każdy znajdzie w nim to co lubi w deserze, zakochacie się jak ja. Kto chce spróbować? Ciasto z jabłkami i budyniem - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJuż w tym tygodniu jest Wielkanoc, więc najwyższa pora wybrać najlepsze przepisy na świąteczne Menu na Wielkanoc . Oprócz ogromu przepisów na faszerowane jajka , pasztety , nie może zabraknąć tych na ciasta. W wielu polskich domach piecze się mazurki , serniki i babki wielkanocne . babeczki, baby. To najlepsza babka z adwokatem, czy z ajerkoniakiem, to babkowe mistrzostwo świata. Adwokatowa babka jest idealna(...)łyżką. Masę przelewamy do formy z kominkiem. Blaszkę wstawiamy na środkową półkę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta nie powinien być oklejony ciastem. Wyjmujemy formę z babą z piekarnika, ustawiamy na metalowej kratce i studzimy. Kiedy ostygnie wyjmujemy babkę na talerzu lub paterze. Babkę z adwokatem posypujemy cukrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta Wielkanocne musi pojawić się jakaś babka, czy to ucierana, czy to drożdżowa, ale musi być. Tym razem powstała baba na syropie który pozostał mi z przygotowania poprzedniego ciasta jakim był sernik wielkanocny . Także nic się nie zmarnowało, a babka wyszła naprawdę smaczna :) Składniki na babkę z kominkiem (śred. 16 cm) lub keksówkę 25x10 cm 2 jajka(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy syrop z pod brzoskwiń, mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy bakalie i skórkę kandyzowaną. 3. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Pieczemy w 180 stop przez 50-60 minut do suchego patyczka. Patyczek wbity w ciasto musi być suchy ! 4. Składniki na polewę
Gotowanie...to proste !sól. Wyrabiamy, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze chwilę. Podsypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h. Po wyrośnięciu na blat rozsypujemy mąkę, wylewamy ciasto i wyrabiamy chwilę. Gdy ciasto wyrobimy ja odkładam je na bok na mąkę i kroję po pasku, kulam w mące, żeby się nie przyklejało i tnę ten wałek tak, żeby wyszły
Wasze Przepisy