Przepis na : deser
Tłusty Czwartek zobowiązuje i pączka trzeba zjeść. W końcu mówi się, że kto nie zje ani jednego pączka, temu nie będzie się wiodło przez następny rok. W pączkach możemy przebierać, nawet najbardziej wybredny łasuch znajdzie coś dla siebie - z lukrem, cukrem pudrem lub czekoladą. Z dżemem, konfiturą, czekoladą, budyniem, kremami o najróżniejszych smakach... Do wyboru, do koloru. Ja jednak zachęcam, aby pokusić się o przygotowanie pączków w domu. Np. pączki budyniowe bez nadzienia. Albo pączki na parze z czekola... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...