Dziś zapraszam na kolejne pyszne ciasto z jabłkami - delikatnie kruche, pełne owoców tym razem zanurzonych w śmietankowej warstwie. Niby nic wyszukanego, kilka prostych, tanich składników, a smakuje absolutnie fantastycznie. SKŁADNIKI (na blaszkę 23x33 cm): Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 całe jajka 200 g masła (można zastąpić margaryną) 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą(...)mąki pszennej 100 g cukru 100 g masła Dodatkowo: ok 2 kg jabłek (u mnie papierówki) 2 łyżki cukru z wanilią PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (23x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor
Cynamonowe szczęścieprepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Roztrzepa\u0107 jajka z sol\u0105 i cukrem.\r","Doda\u0107 pozosta\u0142e sk\u0142adniki, wymiesza\u0107 \u2013 nale\u017cy uzyska\u0107 konsystencj\u0119 g\u0119stego ciasta nale\u015bnikowego.\r","Wedle potrzeby doda\u0107 troch\u0119 wody.\r","Sma\u017cy\u0107 na rozgrzanej patelni z dw\u00f3ch stron do zarumienienia (ok 2-3 minuty)."],"keywords":"czerwona porzeczka(...)pieczenia, 1 łyżeczka cukry waniliowego, 2 jajka, sól, garść czerwonej porzeczki, woda (wedle potrzeby) Przygotowanie: Roztrzepać jajka z solą i cukrem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać – należy uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Wedle potrzeby dodać trochę wody. Smażyć na rozgrzanej patelni z dwóch stron do zarumienienia (ok 2-3 minuty). https://www.bardzogrubysmok.pl/placuszki-z-czerwona-porzeczka/ placuszki z czerwoną porzeczką nokaut .pl porównywarka
Bardzo Gruby Smokzdrowie! Co nam trzeba? Na farsz potrzebujemy 400g twarogu półtłustego 4 łyżki miodu (u mnie rzepakowy) 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej Dobrze ucieramy całość ze sobą Na ciasto potrzebujemy 400 g mąki, około 1 szklanka wrzątku, 5 łyżek oleju na sos: 400 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 3 łyżki mleka borówki – według uznania Robimy! Farsz: ucieramy(...)sobą wszystkie składniki Ciasto: Mąkę usypujemy w stożek, robimy wgłębienie, wlewamy wrzątek i szybko mieszamy, dodajmy żółtko, olej i zagniatamy Ciasto może się lepić, więc leciutko obsypujemy i wyrabiamy ciepłe, aby się nie kleiło do rąk, ale nie było też twarde. Przykrywamy ściereczką i dajemy odetchnąć 5 minut. dzielimy ciasto na 3-4 kawałki i każdy kawałek rozwałkowujemy na obsypanym
LatosiowydomMamy dla Was kolejną wersję tego wspaniałego ciasta: Chatka Puchatka / Chatka Baby Jagi / Psia Buda🤩 Tym razem wersja mocno czekoladowo-orzechowa 👌 Wiemy, że to nie są mega fit słodkości ale czasem warto zaszaleć! FILM z przygotowania 📷 Daj znać, który smak najpierw zrobisz, wcześniejszą pistacjową czy czekoladową? Składniki: -ok 36 sztuk herbatników (u nas maślane, pełnoziarniste) -900g mielonego twarogu(...)środku nałóż grubą linie ulubionego kremu czekoladowego. 9. Złóż chatkę zaginając boki przy pomocy papieru, który jest pod spodem. 10. Papierem do pieczenia zabezpiecz boki oraz górę ciasta spinając klamerkami. Włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 11. Na końcu polej chatkę rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. 12. Ozdób według uznania. My polałyśmy cienkimi stróżkami deserowej czekolady
Candy PandasKrokiety z cukinią i mozzarellą Składniki: ok 5-6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: kawałek pora (ok 10cm) 3-4 pieczarki 1 marchew 1 mała cukinia (u mnie pół zielonej i pół żółtej) pół pęczka koperku 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej sól, pieprz łyżka masła 1 kulka mozzarelli z zalewy Dodatkowo(...)TUTAJ *** *** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu *** *** U dołu układamy plasterki mozzarelli *** *** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście *** *** A następnie panierujemy
Blog z Apetytemlato. Dobrze by było zamienić truskawki na świeże owoce ale niestety nie mam do nich w tym roku. A jeżeli już są to są bardzo drogie. Dlatego w tym cieście zamieniłam je na truskawki liofilizowane. Oczywiście to nie to samo co świeże ale są bardzo bardzo aromatyczne. No i mają jeden duży plus: nie oddają do ciasta soku więc serniczek(...)momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Przelewamy na masę serową i dekorujemy garścią liofilizowanej truskawki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Biała czekolada w pysznym letnik serniku Ciasto bez pieczenia z truskawkami Truskawki w połączeniu z białą czekoladą i twarogiem Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Czekolada biała i gorzka w połączeniu z truskawkami Smacznego!!! Justyna
RelaxtimeGruszkowa delicja to pyszne ciasto bez pieczenia, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i łatwe w przygotowaniu. Artykuł Gruszkowa delicja pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudamiłośników mięsnych obiadów, nic nie stoi na przeszkodzie, aby do farszu dodać kurczaka albo kiełbaskę. Fajny pomysł na inny niż zwykle obiadek. Naleśniczki palce lizać! Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia Farsz: ok 30 dkg pieczarek 1 cebula(...)cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy *** *** Kiedy pieczarki zrumienią się, a woda odparuje, przyprawiamy całość solą oraz pieprzem i odkładamy do przestudzenia *** *** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki *** *** Naleśniki przecinamy na pół *** *** Na każdej połówce naleśnika układamy porcję podsmażonych pieczarek i posypujemy startym
Blog z ApetytemPrzepis na gofry to nie tylko sztuka przygotowania perfekcyjnego ciasta, ale również dobór odpowiednich dodatków. Gofry to jeden z tych deserów, które zawsze kojarzą się z beztroskimi wakacjami spędzonymi nad morzem. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, stanowią idealną bazę dla różnych dodatków, które czynią je jeszcze bardziej wyjątkowymi. Jeśli szukasz przepisu na pyszne i chrupiące gofry, który zadowoli zarówno(...)dużym uznaniem. Przygotowanie ich w domu jest proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Twoich bliskich. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu są smaczne dodatki i odpowiednio przygotowane ciasto i dobrze rozgrzana gofrownica. Nie posiadasz gofrownicy piecz gofry na patelni grillowej ! Gogry z jeżynami i kremem mascarpone Drukuj Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 25 min. Czas gotowania
codojedzeniapiekarnika i bez problemu. Tak zrobisz to pyszne ciasto z kaszy manny, które smakuje obłędnie i szybko znika ze stołu. Składniki 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 1 szklanka cukru 250 g masła/margaryny 4 łyżki kakao herbatniki Przygotowanie Do garnka przełożyć mleko, masło, cukier i kakao. Całość zagotować i mieszać do połączenia składników. Na koniec dodać kaszę(...)dokładnie wymieszać do zgęstnienia. Na spód blaszki ułożyć herbatniki, zalać masą i znowu herbatniki. Wierzch polać polewą czekoladową i odstawić do wystygnięcia. Autor przepisu: Magdalena The post Ciasto z kaszy manny bez pieczenia first appeared on Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyZapraszam Was dziś do greckiej tawerny. Ubijana feta z pieczonym bakłażanem i granatem to kwintesencja tego, co najlepsze w kuchni śródziemnomorskiej. Orzeźwiający dip serowy w towarzystwie
Na-talerzu.plUwielbiam połączenie ciasta kruchego z drożdżowym. Dlatego też krucho-drożdżowe rogaliki są moimi ulubionymi. Pyszne, mięciutkie i proste do zrobienia 😍 Możemy nadziewać je dowolnie: powidłami, marmoladą, czekoladą, serem czy budyniem. Ja moje nadziewałam malinowym budyniem i świeżymi malinami. Aby wzmocnić malinowy aromat rogali po polukrowaniu, posypałam je liofilizowanymi malinami. Składniki: (na 18 szt) 500 g mąki pszennej 3 łyżki(...)śmietany robimy rozczyn. Odstawiamy do lekkiego spienienia. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło (ja ścieram je na tarce na dużych oczkach) jajka, resztę cukru, cukier waniliowy, sól, rozczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą lub kuchenną ściereczkę i odstawiamy do lodówki na 1 h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy je na połowę. Każdą z połówek
Walijskie Pichceniełyżeczka oleju nadzienie: 0,5 litra owoców świdośliwy (lub borówek, jagód leśnych) 1 łyżka mąki ziemniaczanej łyżka cukru waniliowego do podania: jogurt, śmietana, cukier, prażone płatki migdałów Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą, wlać wodę, zagnieść gładkie ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto owinąć folią, odstawić na 30 minut. Świdośliwę opłukać, osuszyć na durszlaku, oprószyć mąką ziemniaczaną i cukrem, wymieszać(...)Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyciąć kółka ( mnie o średnicy 7cm). Na każde nakładać owoce i zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać do wrzątku, gotować ok minuty od wypłynięcia. Podawać ze śmietaną lub jogurtem, cukrem, płatkami migdałów. Smacznego
Obiad gotowyDrożdże rozpuść w 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstaw na 20 minut. Mąkę przesiej, dodaj do niej sól, pozostały cukier, rozpuszczone drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrób ciasto ( dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić od ręki). Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na mniej więcej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik(...)minimum 220 -240 stopni (ja piekę w maksymalnej temperaturze piekarnika). Stół posyp mąką, ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na cienki prostokątny placek. Przełóż na formę do pieczenia pizzy lub blachę piekarnika/kamień. Wierzch pizzy skrop delikatnie oliwą oraz posyp startym czosnkiem i solą. Ułóż dodatki na każdej : pokrojoną w plastry czerwoną cebulę, szynkę parmeńską, pokruszoną
I LOVE LIFE