ciasto - 162322 przepisów (strona:3704/10822)

Kostka makowo kajmakowa 18

kremem kokosowym, który możecie znać z t ego przepisu i przełamać to wszystko dżemem z czarnej porzeczki? Tak sobie pomyślałam w szare sobotnie przedpołudnie szukając pomysłu na jakieś "nowe" ciasto i ochoczo zabrałam się do działania.  Efekt tych moich działań zobaczyć możecie na zdjęciach, bo dziś kiedy to piszę mamy wtorek, a po cieście nie zostały nawet okruszki(...)Jeśli zatem tak jak ja lubicie kokosowe smaki i szukacie efektownego ciasta, które nie wymaga ogromu pracy to spróbujcie koniecznie tego.  Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maku 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy  z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier

Cynamonowe szczęście
Najlepsze ciasto na pierogi 225

Najlepsze ciasto na pierogi istnieje! Zazwyczaj każdy ma swoje ulubione. Moja mama oraz babcia zawsze robiły je "na oko" i przyznam się szczerze, że ja również zostałam tak nauczona. Często dostawałam pytanie jak robię ciasto na pierogi? Ciężko było mi wtedy odpowiedzieć, bo najzwyczajniej zawsze je robiłam intuicyjnie. Zresztą z naleśnikami też tak mam i za każdym razem(...)wychodzą rewelacyjne! Wracając do ciasta na pierogi... Chciałabym Wam przedstawić sprawdzony przepis, z którym poradzi sobie każdy. Z tym ciastem "pracuje się" naprawdę z przyjemnością. Jest miękkie i elastyczne, a ugotowane pierogi smakują przepysznie. Zresztą moja rodzina i znajomi mogą ten fakt potwierdzić. Spróbujcie sami! Czytaj więcej

Di gotuje
Świąteczny miodownik z orzechami i jabłkiem 18

foremki,  która kupiłam, bo była cudna. I trafiłam. Możecie oczywiście wykorzystać tortownice, kwadratowe formy, keksówki. Gwiazdka natomiast jest tak efektowna, że niczym dodatkowo jej nie ozdabiałam. Polecam wielbicielom ciast z miodem, orzechami i jabłkami. Receptura prosta, wymaga jedynie kilku składników,  które przed świętami i tak wypełniają nasze szafki. Polecam! Składniki: (na małą formę, u mnie w kształcie gwiazdy(...)rodzaje mąki, lub wyłącznie mąkę pszenną, mielone orzechy, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Do mokrych składników stopniowo dodajemy suche,  delikatnie mieszając, aż powstanie gładkie, dość gęste ciasto. Na koniec dodajemy posiekane jabłko i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanej wybranej formy  i pieczemy w 175 stopniach (góra - dół) około 35 - 40 minut, do suchego patyczka

Kronika Piekarnika
Ciasto Snikers wg Siostry Anastazji 52

Zapraszam wszystkich łasuchów na moje najnowsze wypieki - przepis na biszkoptowe ciasto Snikers z krówką! 🎂🍫 To połączenie słodkiego biszkoptu, kremowego karmelu i chrupiących orzechów sprawi, że rozpłyniesz się w ustach. Idealne ciasto na każdą okazję! Chcesz poczuć się jak prawdziwy cukiernik? To jest właśnie dla Ciebie! Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich pysznym i efektownym deserem. Gotowy? Pieczemy! 🍰💫 #ciasto #snikers(...)przepis #wypieki #desertsafari Ciasto tradycyjnie pomniejszyłam o ilość cukru, robiłam w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm Czytaj więcej

Pychotkaaa
KOSTKA PIERNIKOWA Z MARMOLADA I MARCEPANEM 51

być ociupinkę wyższa? Ale to wszystko zależy od foremki jakiej użyjecie. Kostka jest bardzo prosta do zrobienia, i chyba najwięcej czasu ... zajęło mi oblewanie kostek polewą czekoladową 😉 Składniki na ciasto: (foremka 20 cm x 20 cm na 24 szt) 160 g mąki pszennej 1 łyżka cukru trzcinowego 4 łyżki miodu 40 g masła 1 żółtko 3 łyżeczki przyprawy do piernika(...)mnie golden marcepan) Wykonanie: Masło, miód, cukier rozpuszczamy w rondelku. Studzimy. Makę mieszamy z solą i przyprawą do piernika. Dodajemy żółtko i wystudzoną zawartość garnuszka. Mieszamy. Wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na długość i szerokość naszej foremki. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Walijskie Pichcenie
Ciasto makowe 91

Ciasto makowe gotowe w 30 minut! Szybkie, łatwe w przygotowaniu, z dużą ilością masy makowej. Składniki: 2 op. ciasta francuskiego, masa makowa w puszce 850g, jajko, Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy masą makową do 3/4 wysokości. Zwijamy według długiej krawędzi. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy

Lena Gotuje
Kruche cynamonowe ciasteczka z matchą i lukrem 35

miski przesiewamy mąkę, sól, cynamon, dodajemy pokojone w kostkę zimne masło, jajko oraz cukier – wyrabiamy wszystko w rękach lub w robocie planetarnym na gładkie, jednolite, zwarte ciasto. Okręcamy folią spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.   W międzyczasie dwie blachy piekarnikowe wykładamy papierem. Nastawiamy piekarnik na 190°.   Wyciągamy schłodzone ciasto na podsypaną mąką stolnice(...)rozwałkowujemy na duży placek, grubości około 4-5mm. Foremką do ciasta wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce. Skrawki zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy. Robimy tak prawie do ostatniego skrawka ciasta.   Blachy z ciasteczkami wkładamy na 10 minut do piekarnika. Mają być złociste. Następnie wyciągamy i ściągamy z blachy do ostudzenia.   Robimy lukier królewski – do wysokiego naczynia

Smaczna Strona
Top 10 najlepszych przepisów na ryby! 20

uniwersalna, że możemy ją przygotować zarówno na co dzień jak i od święta.   Ryba po bałkańsku Przepis tutaj (KLIK) Soczyste i delikatne kawałki dorsza w pysznym rumianym cieście, zanurzone w wyrazistym sosie warzywnym. To zestawienie smakuje naprawdę rewelacyjnie, przepis warty wypróbowania!   Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej Przepis tutaj (KLIK) Przepis na tą pyszną śledziową przekąskę nie jest skomplikowany(...)smaku miodu w marynacie ale okazało się, że zupełnie niepotrzebnie, to zestawienie idealnie współgra ze smakiem łososia. Palce lizać Ryba po japońsku Przepis tutaj (KLIK) Pyszna rybka smażona w cieście i marynowana w słodko-kwaśnej zalewie, z lekko chrupiącymi warzywami. Jak dla mnie jest jeszcze smaczniejsza od swojej „koleżanki” ryby po grecku. Polecam!   Ryba w cieście piwnym Przepis tutaj

Blog z Apetytem
MIĘCIUTKIE PIERNICZKI CZEKOLADOWE 23

sztuki, smarując powidłami, albo zostawić bez przełożenia. Możecie wierzch ozdobić dowolnie, albo zostawić bez polewy czy lukru. One są pyszne same w sobie 😍 Ja nie wałkowałam ciasta bardzo cienko, bo lubię grubsze pierniki.   Składniki: (na 42-45 szt podwójnych pierniczków lub ok 90 szt pojedyńczych) 500 g mąki pszennej szczypta soli 100 g cukru pudru 80 g miodu(...)miodem, cukrem pudrem i gorzką czekoladą. Studzimy. W misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę, sól, przyprawę do pierników, jajka i kakao. Dodajemy zawartość rondelka, mieszamy, i wyrabiamy gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny (można dłużej). Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowyjemy. Po wyjęciu z lodówki

Walijskie Pichcenie
Sakiewki naleśnikowe z ricottą i szpinakiem 29

Ciasto – 1-2 jajka – 200 ml mleka bez laktozy – 250 g mąki pszennej lub orkiszowej – 1 łyżeczka oleju – szczypta soli Farsz – 400 g szpinaku – 2 duże jajka – 300 g ricotty – 150 g parmezanu – 1 ząbek czosnku – sól i czarny pieprz do smaku – 1 łyżka masła lub oleju Beszamel(...)łyżki masła – 1,5 łyżki mąki – 250 ml mleka – szczypta gałki muszkatołowej – szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać na luźne gładkie ciasto ( Jeśli ciasto będzie za grube dodać trochę mleka, jeśli za luźne dodać trochę mąki ). Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Z podanego przepisu wychodzi ok. 6 małych naleśników. Szpinak dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Czosnek przeciskamy

I LOVE LIFE
Kurczak po japońsku – znana potrawa w nowej odsłonie 22

Ciebie. Pewnie znacie przepis na rybę po japońsku, tym razem jednak rybę zamieniłam na piersi z kurczaka, co również świetnie się sprawdziło. Połączenie soczystego kurczaka panierowanego w delikatnym cieście i aromatycznej słodko-kwaśnej zalewy z warzywami to danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi niebanalnych smaków.   Składniki na kurczak po japońsku: 2 duże piersi z kurczaka (około(...)Kurczaka umyj, osusz i pokrój wszerz w plastry. Oprósz solą i pieprzem. Do miski przełóż mąkę, mleko i jajka. Składniki wymieszaj ze sobą za pomocą rózgi na jednolitą masę. Ciasto naleśnikowe odstaw na 15 minut. Kawałki kurczaka maczaj w cieście i układaj na patelni z rozgrzaną około centymetrową warstwą oleju. Smaż na złoty kolor najpierw z jednej, potem z drugiej

e-PrzepisyKulinarne
Pełnoziarnista tarta z czerwoną cebulą 19

przygotowania farszu będą Ci potrzebne: 400g serka wiejskiego lekkiego, 50g parmezanu, jajko, 2 czerwone cebule, 2 łyżki syropu klonowego, 1/2 łyżeczki curry, sól i pieprz do smaku. 1. Składniki ciasta przełóż do misy malaksera i blenduj, aż powstanie kula ciasta. 2. Wylep ciastem formę i wstaw do lodówki na godzinę. 3. Po wyjęciu z lodówki włóż ciasto do piekarnika nagrzanego

Z notatnika dietetyka
deska imieninowa 21

składniki – dowolna ilość: świeży ogórek pomidor ser żółty w plasterkach szynka w plasterkach ser typu camembert ser typu mozzarella winogron jasny i ciemny liście selera

Domowy Smak Jedzenia
Słodkie dania na Wigilię, które warto znać 50

się kaszą (pęczakiem, białą kaszą gryczaną). Makowiec – niezastąpiony smak tradycji Makowiec to kolejny słodki przysmak, który od lat cieszy się popularnością na wigilijnych stołach w całej Polsce. Jest to ciasto drożdżowe z nadzieniem z maku, cukru, miodu i bakalii, które zachwyca intensywnym aromatem i wyjątkowym smakiem. Makowiec symbolizuje pomyślność i dobrobyt, dlatego nie może go zabraknąć podczas świątecznej kolacji. Przygotowanie(...)tego ciasta własnoręcznie pozwala cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Jeśli pragniesz spróbować czegoś nowego, połącz makowiec z innym ciastem, tworząc niebanalną kombinację. Najbardziej znany jest seromakowiec. Inny pomysł to biszkopt z masą makową, bitą śmietaną i czekoladową polewą. Piernik – korzenny przysmak na świąteczny stół Korzenne aromaty piernika tworzą nieodłączny element bożonarodzeniowych tradycji. Jego przygotowanie wymaga cierpliwości, ponieważ najlepszy

Ania gotuje

Proponowane wyszukiwania