Puszyste i delikatne pączki, które robi się błyskawicznie, bo zamiast formowania ciasta, wystarczy nakładać porcje łyżką prosto na rozgrzany tłuszcz. Składniki 200 g jogurt naturalnego 2 jajka cukier waniliowy 2 łyżki cukru pół łyżeczki soli skórka z cytryny 170 g mąki 8 g proszku do pieczenia Przygotowanie Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Kawałki ciasta odcinać łyżką maczaną
Wasze PrzepisyDrożdże rozpuszczam w niewielkiej ilości wody ze szczyptą cukru i mąką Do miski wsypałam mąkę, dodałam cukier, szczyptę sol, wlałam drożdże, napój migdałowy i zaczęłam zagniatać ciasto, następnie wlałam oliwę i wyrabiałam ok. 10 minut. Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoiło objętość na stolnicę wysypałam trochę mąki, przełożyłam ciasto, odgazowałam i rozwałkowałam dość cienko na prostokąt. Był(...)bardzo długi i wąski. Masę serowo szpinakową rozsmarowałam cienko na całej powierzchni zostawiając około cm ciasta z po bokach. Całość zrolowałam, i pocięłam na 4 cm kawałki. Przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam 30 minut w 180 stopniach
AZgotuj!dawna i czekałam na luźny weekend, by móc je spokojnie polepić. Dzięki szybkiemu gotowaniu się tego rodzaju soczewicy, farsz jest szybki do przygotowania. A przy tym przepyszny 😋 Składniki : Ciasto 400 g mąki łyżeczka soli 1 jajko ok. 250 ml gorącej wody Farsz 300 ml pomarańczowej soczewicy duża cebula 4 łyżki oleju pół łyżeczki mielonego kminku pół łyżeczki(...)smażenia. Doprawić do smaku kozieradką, kminkiem, solą i pieprzem. Mąkę wymieszać widelcem z solą i rozbełtanym jajkiem. Stopniowo dolewać wodę i mieszać widelcem. Całość dobrze wyrobić, najlepiej ręcznie. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na ok. kwadrans. Ciasto wałkować na ok. 3 mm. Wycinać z niego krążki o satysfakcjonującej nas średnicy. Na środek krążka wykładać nadzienie i zlepiać dokładnie pierogi
Weekendy w domu i ogrodzieniej zagłębienie. Wbij jaja do zagłębienia, dodaj oliwę i ewentualnie szczyptę soli. Za pomocą widelca lub dłoni zacznij mieszać jaja z mąką, stopniowo zbierając mąkę z brzegów. Wyrabiaj ciasto przez 8–10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na 30 minut do odpoczynku. Rozwałkuj ciasto
Mohielladzień lub dwa w zamkniętym pojemniku. Odświeżone w air fryerze, smakują jak ponownie wyciągnięte z piekarnika, zaraz po upieczeniu. Do wykonania ciasteczek wystarczy miska, trzepaczka ręczna, przygotowanie ciasta to kwestia kilku minut. Sprawdzą się jako małe dodatkowe "coś" do śniadaniówki szkolnej i lekka przekąska w dowolnym momencie dnia. Polecam - ja jutro z niedzielnego rana znów będę zawijać(...)mąkę pszenną, wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszamy wszystkie składniki początkowo łyżką, kończymy zagniatanie dłonią - powinniśmy wyrobić gładkie, lekkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby - dosypujemy troszkę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 20 minut. Po tym czasie zaczynamy formowanie zawijasów - odrywamy z ciasta kawałeczki wielkości dużego orzecha włoskiego i rolujemy
Kronika Piekarnikawody: https://www.euro.com.pl/czajniki.bhtml . Absolutnym must-have dla każdego, kto piecze regularnie, będzie z pewnością mikser planetarny . Jest to urządzenie, które doskonale radzi sobie z mieszaniem, ubijaniem czy zagniataniem ciasta. Gadżety takie jak elektroniczna waga kuchenna i elektroniczna miarka kucharska pozwolą na dokładne odmierzanie składników, co jest kluczowe w pieczeniu. Przy kontroli temperatury ciasta pomocny będzie także termometr kuchenny. Taki
Słodki Blogłatwe do zrobienia, z minimum składników, i do tego bardzo smaczne 👍 Dziś zapraszam na pyszne, kruche rogaliki, które robimy dosłownie z 2 podstawowych składników: mąki i serka mascarpone. Ponieważ ciasto nie zawiera cukru obtoczyłam je w cukrze na zewnątrz. Ta cukrowa posypka fajnie współgra w serowym ciastem. Jak wszystkie wypieki z dodatkiem sera, rogaliki sa najlepsze w dniu wypieku, enetualnie(...)się na długie przechowywanie. Składniki: 250 g serka mascarpone 200 g mąki pszennej dowolne nadzienie: u mnie nutella cukier do obtoczenia rogalików Wykonanie: Serek połączyć z mąką na gładkie ciasto. Ja robiłam to przy pomocy blendera, a następnie formowałam ręcznie. Formujemy kulę. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min 2-3 h, a najlepiej na cała
Walijskie Pichcenieniż godzinę, co czyni go idealnym rozwiązaniem nawet przy napiętym harmonogramie. Pieczenie domowego chleba wysokobiałkowego można rozpocząć tego samego dnia, kiedy chcemy go zjeść. Nie ma konieczności oczekiwania, aż ciasto urośnie. Dlatego każdego poranka, nawet tego zabieganego możesz zrobić pyszny domowy chleb na śniadanie. Domowy chleb bez mąki? Tak, to możliwe! Chleb z białego sera ma właściwości, które w procesie(...)przez co ma konsystencję bardziej kremowego serka, niż zwartego sera. Taki twarów również nada się do wypieku chleba, ale powstała masa będzie bardziej płynna (mniej więcej jak na ciasto). Dlatego do wypieku musisz użyć foremki do pieczenia – najlepsza będzie keksówka. W moim przepisie skorzystałam właśnie z tego typu twarogu. Upieczenie chleba wysokobiałkowego uda się również, gdy postawisz
WiszniówkaPankejki na kefirze to przepis na niezwykle puszyste placuszki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie. Kefir sprawia, że pankejki są delikatne i mają przepyszny smak. Jaką konsystencję powinno mieć ciasto na pankejki? Ciasto na pankejki powinno być nieco gęstsze, niż na naleśniki, ale nadal płynne. Konsystencję ciasta można porównać do konsystencji kwaśnej śmietany. Jak usmażyć idealne pankejki? Pankejki smażymy(...)średnim ogniu na patelni z nieprzywierającą powłoką. Do usmażenia pankejków nie potrzeba tłuszczu. Wystarczy, że na rozgrzaną patelnię wyłożysz łyżkę ciasta, a kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki (po 2-3 minutach), odwróć pankejka i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Dokładny przepis na pankejki znajdziesz poniżej. Z czym podać pankejki z kefirem? Pankejki na kefirze możesz podać z syropem
Via Gustocukier puder, proszek do pieczenia, przyprawy, kakao, sól. Mieszamy. Następnie wlewamy mleko, miód, wbijamy jajko i dodajemy miękkie masło. Mieszamy składniki łyżką, gdy się połączą zagniatamy dłonią. Ciasto powinno być zwarte, ale lekkie, miękkie, elastyczne. Jeśli wydaje Wam się zbyt rzadkie, dosypcie odpowiednią ilość mąki, ja dosypałam jeszcze około 3 - 4 łyżek. Jeśli nie posiadacie mąki(...)żytniej, zastąpcie ją po prostu pszenną. Przygotowane ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki, po tym czasie dłońmi formujemy gładkie, zwarte kuleczki wielkości orzechów włoskich i układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, bez termo - obiegu, grzanie góra - dół. I obserwujemy - powinny być gotowe
Kronika PiekarnikaSylwestrze. Dziś chcę Wam przedstawić bardzo łatwy przepis na pyszne kulki/trufle/czekoladki z kremem ciasteczkowym. Są bardzo łatwe do zrobienia a smakują po prostu rewelacyjnie. Są super alternatywa dla ciast, których po świętach wszyscy mamy chyba troszkę dosyć :) Zapraszam też na film SKŁADNIKI *z tych proporcji wyszło mi ok 40 czekoladek -150g kakaowych herbatników -ok 70g biszkoptów
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuskładniki na spód z ciasteczek: 160 g herbatników 60 g masła wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Masło roztapiamy, wlewamy do herbatników i mieszamy na konsystencję mokrego
Domowy Smak JedzeniaWitam wszystkich w Nowym Roku 2025. Postanowiłam częściej tutaj zaglądać i dzielić się z Wami sprawdzonymi i ulepszonymi przepisami. Nowy Rok przywitałam ciastem Filadelfia. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające, składa się z trzech warstw o różnej teksturze, no i jest bez pieczenia. Wszystkim smakowało, więc myślę,że warto spróbować. SKŁADNIKI: Galaretka do masy śmietanowej 200ml wody 1 opakowanie galaretki malinowej Spód(...)wody można użyć do zrobienia galaretki) 200ml wody niegazowanej WYKONANIE: 200ml wody zagotować, rozpuścić w niej dokładnie galaretkę i odstawić do wystygnięcia i w tym czasie przygotować spód ciasta formę 30cmx24cmx6cm wyłożyć papierem sucharki rozdrobnić malakserem do konsystencji kaszki manny następnie połączyć krem czekoladowo-orzechowy z sucharkami i wyłożyć spód blaszki dociskając łyżką, odstawić śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt
Kuchnia BeatyMandarynkowa rolada bezowa Bardzo lubię robić to ciasto, ponieważ jest szybkie, dość proste i mega smaczne. Polecam! Składniki: Beza: 5 białek jaj 280g drobnego cukru do wypieków 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 250g śmietanki kremówki 30 lub 36% 250g serka mascarpone 1 puszka mandarynek w syropie ok 300g *** Białka ubijamy na sztywną(...)Roladę przekładamy na talerz *** *** Od góry bezę smarujemy pozostałym kremem *** *** Ozdabiamy według upodobań, u mnie mandarynki, mięta i granat *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Mandarynkowa rolada bezowa pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemorzechy. Dodajemy spienione drożdże, resztę miodu, jajko ( w temperaturze pokojowej ) i roztopione, przestudzone masło. Składniki mieszamy dokładnie, drewnianą lub silikonową łyżką. Wystarczy około minuty mieszania, ugniatania - ciasto powinno zrobić się zwarte i sprężyste. Na koniec dodajemy pokrojone suszone śliwki i delikatnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, lub smarujemy tłuszczem ( ja używam silikonowej, więc nie muszę(...)wcześniej przygotowywać ). Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch. Formę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięty chlebek wkładamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni ( grzanie góra - dół, bez termoobiegu ) i pieczemy przez 30 - 35 minut, aż wierzch będzie złocisty, a skórka twarda przy
Kronika Piekarnika