ciasto - 162322 przepisów (strona:3719/10822)

Drożdżówki z serem 39

ciepłym mleku rozpuścić drożdże , dodać łyżkę cukru, odstawić do wyrośnięcia. Do misy miksera lub zwykłej miski wsypać mąkę, dodać drożdże, masło, jajko, cukier i wymieszać aby powstało gładkie ciasto. Jeżeli mamy hak do wyrabiania ciasta to w mikserze, jeżeli nie posiadamy najlepiej wyrobić ręcznie. Przykryć odstawić na ok 1h, aż podwoi swoją objętość. Ser wymieszać z żółtkami i cukrem. Jeżeli(...)używany sera z wiaderka, rozgnieść go widelcem, aby nie było grudek. Ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką. Następnie rozwałkować na prostokąt o grubości max do 1 cm. Środek obficie posmarować masą serową. Boki ciasta składamy do środka aby ich brzegi stykały się ze sobą. Następnie jeden bok nakładamy na drugi, przykrywając go. Kroimy nasz placek wszerz a każdy powstały kawałek

gotuj ze mną
Pyszne FAWORKI 35

spirytusu 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie Wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Schłodzić w zamrażarce przez 10 minut. Następnie ciasto rozwałkować, pokroić na paseczki i formować faworki. Smażyć na gorącym tłuszczu. Odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Ilona

Wasze Przepisy
Serowe oponki 42

Puszyste i przepyszne oponki z ciasta twarogowego smażone w głębokim tłuszczu. Składniki 0,5 kg sera 0,5 kg mąki 1/2 szkl. cukru 4 żółtka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka octu 1 szkl. kwaśnej śmietany 1 opak. cukru wanilinowego Przygotowanie Składniki połączyć i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm, wycinać oponki i smażyć partiami na oleju

Wasze Przepisy
Filet z piersi kurczaka w cieście 46

Filet kroimy na płaty i delikatnie rozbijamy.  Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem ziołowym i cząbrem. Roztrzepujemy jajko. Dodajemy ok. 100 ml mleka. Stopniowo dodajemy mąkę, aż uzyskamy ciasto o gęstości kwaśnej śmietany. Dodajemy łyżkę oleju, sól, pieprz ziołowy, cząber, szczypiorek i pokrojoną drobno paprykę. Mieszamy. Płaty fileta moczymy w cieście, układamy na patelni, na każdy płat dolewamy jeszcze(...)ciasto, obracamy i dolewamy ciasto. Smażymy na złoty kolor. Smacznego

Maminek kulinarny
Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego 35

Paszteciki z ciasta francuskiego     Link do filmu z przepisem Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 kg kiszonej kapusty 400-500g pieczarek 1 cebula 4-5 łyżek oleju lub oliwy sól pieprz  sezam lub inne ziarenka do posypania  Przygotowanie: Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, to przed gotowaniem należy wypłukać(...)podsmażonych pieczarek dodajemy kapustę (należy ją wcześniej drobno pokroić), doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę, aby całość przeszła smakami. Wyłączamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pół wzdłuż dłuższego boku. Na każdy pasek, na środek kładziemy farsz i zlepiamy, a następnie tniemy na kawałki takie 5-6 centymetrowe. Paszteciki układamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ciasto hucułka (hukzulka) 51

Kruche ciasto przełożone dżemem, bezą i kremem kajmakowym. Wszystkie składniki kruchego ciasta przełożyć do dużej miski i zagnieść z nich ciasto. Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Najłatwiej zagnieść przy

Bullio
Serniczki z mango 54

oraz jedną saszetką kolagenu o smaku mango-marakuja. Następnie dodaj mąkę pszenną, wsyp łyżeczkę proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość dokładnie zmiksuj lub ugnieć widelcem. Krok 2. Zagnieć ciasto. Z powstałych składników zagnieć ciasto. Ciasto będzie plastyczne. Zrób to szybko i dokładnie. Krok 3. Obierz i pokrój mango. Mango obierz, posiekaj w niezbyt dużą kostkę. Mango wymieszaj z łyżką(...)mąki ziemniaczanej. Krok 4. Uformuj serniczki. Z ciasta uformuj sześć lub osiem mniejszych kulek, lekko spłaszcz formując na środku wgłębienie na posiekane owoce. Krok 5. Nagrzej piekarnik, przygotuj serniczki do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Serniczki ułóż na blaszcze z wyposażenia piekarnika uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. W każde wgłębienie ułóż

Zasmakuj Kuchni
Placki cukinii: wyjątkowy przepis i pomysły na danie 45

feta. To połączenie śródziemnomorskich smaków z pewnością zachwyci Twoich gości. Pyszne placki z cukinii: innowacyjne przepisy Jeśli szukasz nowych i innowacyjnych przepisów na placuszki z cukinii, spróbuj dodać do ciasta starte pieczarki lub kukurydzę dla dodatkowej chrupkości. Możesz także eksperymentować z różnymi przyprawami, takimi jak kumin czy kurkuma, aby nadać plackom niepowtarzalny smak. Cukiniowe placuszki: idealne na każdą okazję Cukiniowe(...)przylegały do dna. Czy placuszki cukinii nadają się na dziecięce przekąski? Oczywiście! Placuszki cukinii są doskonałą opcją na zdrowe i smaczne przekąski dla dzieci. Możesz także dodać do ciasta startą marchewkę lub jabłko, aby wzbogacić ich smak i wartość odżywczą. Czy placki cukinii są odpowiednie dla wegetarian? Tak, placki cukinii są idealne dla wegetarian, ponieważ głównymi składnikami są cukinia, mąka

Ania i Marcin gotują
Przepyszny sernik w 20 minut na czekoladowym spodzie 60

budyń śmietankowy bez cukru – 80 g * esencja waniliowa – 1 łyżeczka * płatki migdałów – 1 garść * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. CIASTO: Do miski przesiewamy 2,5 szklanki mąki pszennej ( typ 400 lub 450 ), dodajemy szczyptę soli oraz 0,5 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżki kakao. Wszystko razem mieszamy(...)Wbijamy 1 jajko, wlewamy 0,5 szkl oleju, dokładnie mieszamy łyżką ( do momentu aż się zrobi bardzo gęste ). Rozdrabniamy ręką na jednolitą kruszonkę. 3/4 ciasta przesypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozkładamy, delikatnie ugniatamy łyżką. MASA SEROWA: 3 żółtka ucieramy z 3/4 szklanki cukru oraz odrobiną esencji waniliowej – ucieramy na jasną masę. Stopniowo dodajemy twaróg sernikowy

Ostra na Słodko
Serniko - brownie z musem waniliowym w wersji keto 48

mascarpone 150 gram śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka erytrytolu 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią wiórki startej gorzkiej czekolady do oprószenia wierzchu Wykonanie:  Zaczynamy od ciasta brownie. Do rondelka wkładamy masło, połamaną na kosteczki czekoladę,  słodzik, kakao, podgrzewamy wszystkie składniki na niewielkim ogniu,  cały czas mieszając - do momentu powstania gładkiej, czekoladowej masy.  Odstawiamy(...)piekarnika rozgrzanego do 180 stopni  i pieczemy około 30 minut. Nie przedłużajcie czasu pieczenia - każde przepieczone brownie  wysusza się zbytnio i po wystudzeniu staje się twardawe. Upieczone ciasto wyciągamy, studzimy przynajmniej godzinę  i pokrywamy warstwą musu śmietankowego. Mus również wykonujemy błyskawicznie - do małej miseczki  wkładamy schłodzony mocno ser, schłodzoną śmietankę,  słodzik, troszkę pasty waniliowej

Kronika Piekarnika
Pierniki 2023 duża chatka, małe chatki, choinki, pierniczki dekorowane lukrem królewskim 42

Cześć Kochani, tradycyjnie chcę Wam pokazać moje tegoroczne wyroby piernikowe, nie było ich ekstremalnie dużo ale jednak trochę było, szczególnie dużo chatek i pierników :) Oprócz tego zajęta byłam pieczeniem ciast, ale ostatnie zostały już odebrane więc misja zakończyła się pozytywnie :)  Zostało mi pieczenie swoich ciast i oczywiście przygotowywanie świątecznych przysmaków jak np sałatka czy uszka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ekspresowe ciasteczka świąteczne, które zachwycą Twoje dziecko – tylko 2 składniki! 61

miękkie i chrupiące są z czekoladą mają świąteczny kształt zrobisz je ekspresowo! wystarcza dwa składniki Ekspresowe ciasteczka czekoladowe w kształcie choinki dla dzieci wykonasz z dwóch prostych składników: ciasta francuskiego i kremu czekoladowego typu nutella. Przygotowanie szybkich ciasteczek świątecznych : Po rozwinięciu ciasta francuskiego, dzielisz go na pół. Na 1 części rozsmarowujesz krem czekoladowy, a drugą połówką przykrywasz. Możesz wykrywać różne(...)świąteczne kształty foremkami do pierników lub pokroić w około 2 cm paseczki i nabić na wykałaczkę. Czubek możesz przyozdobić gwiazdeczką wykrojoną z kawałeczka ciasta francuskiego. Ciasteczka świąteczne pieczemy w 180stC maksymalnie 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika możesz ciastka oprószyć „śniegiem” – cukrem pudrem. Jeśli chcesz zobaczyć, jak ja robię te ekspresowe ciasteczka świąteczne , pooglądaj filmik na profilu

W Kawiarence
ryba po grecku 45

składniki: 500 g filetów z dorsza lub mintaja 120 g marchewki 70 g selera 70 g pietruszki 150 g cebuli 70 g koncentratu pomidorowego 150 g

Domowy Smak Jedzenia
Orzeszki z kremem czekoladowym 34

Ciasteczka orzeszki, czyli piękne i super pyszne ciasteczka kruche z kremem orzechowym. Składniki Ciasto 1 kg mąki 4 żółtka 1 margaryna 4 łyżki cukru szklanka śmietany 18% 1 łyżeczka sody Krem 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 masło 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka w proszku Przygotowanie Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy. Lepimy kuleczki i pieczemy w specjalnej

Wasze Przepisy

Proponowane wyszukiwania