miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Mieszamy. Mleko, kefir, płynne masło oraz cukier łączymy w osobnej misce. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy. Ciasto powinno być plastyczne. Z powstałego ciasta formujemy małe kuleczki za pomocą dłoni namoczonych w oleju. Na rozgrzany olej kładziemy pączki i smażymy na rumiano. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe
Alle Dobre!wszystko wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kilka minut. 2. Do miseczki wsyp resztę mąki, dodaj wyrośnięty zaczyn i cukier, dolej 150ml letniego mleka i zacznij wyrabiać ciasto. 3. Dodawaj stopniowo żółtka cały czas wyrabiając ciasto. 4. Na koniec wlej rozpuszczone masło. 5. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut(...)Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany mąką, rozwałkuj na grubość ok. 1,5cm, wykrój na pomocą szklanki kółka, na każde nałóż porcję dżemu i zawiń w kulkę. 7. Przygotowane pączki odłóż na blat i pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 20 minut. 8. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim pączki. 9. Piecz w piekarniku nagrzanym
Z notatnika dietetyka/ARTYKUŁ SPONSOROWANY/ Mandolina kuchenna to akcesorium, które z pewnością warto mieć w swojej kuchni. Doskonale sprawdza się do krojenia owoców i warzyw, dzięki czemu codzienne
Na-talerzu.plelektryczny Lunch Box) Przepis na zapiekany makaron inspirowany Burgerem Drwala. Danie możesz wykonać w wersji wegetariańskiej lub z mięsem. Makaron będzie świetnym pomysłem… ZOBACZ PRZEPIS Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej! Odkryj przepis na doskonałą pizzę – to ciasto na pizzę smakuje jak z prawdziwej włoskiej pizzerii. Odpowiednia mąka, idealne proporcje,… ZOBACZ PRZEPIS Wytrawna tarta z gorgonzolą(...)pomidorami Sprawdzony przepis na wytrawną tartę! To tarta z gorgonzolą, z dodatkiem pomidorów i szpinaku. Ciasto na tartę zrobiłam z dodatkiem… ZOBACZ PRZEPIS Pieczona fasolka szparagowa z serkiem topionym Fasolka szparagowa z serkiem topionym to pyszny i prosty w przygotowaniu przepis. Ta kolorowa i chrupiąca fasolka w połączeniu z… ZOBACZ PRZEPIS Młode ziemniaki pieczone z parmezanem i mlekiem
Via GustoTłuszcz rozgrzewamy do temperatury 170 - 180 C. Zbyt niska temperatura spowoduje, że pączek będzie nasiąkał tłuszczem. Zbyt wysoka sprawi, że pączki będą się palić, a w środku będą surowe. Ciasto wrzucone do tłuszczu powinno od razu się smażyć. Gdy nie mamy termometru temperaturę tłuszczu możemy sprawdzić poprzez wrzucenie kawałka surowego ciasta do tłuszczu. Jeśli ciasto od razu zaczyna się smażyć(...)temperatura jest odpowiednia, jeśli natomiast opadnie na dno i tam pozostaje, to temperatura jest jeszcze za niska. Temperaturę tłuszczu należy kontrolować przez cały czas, gdyż smażące się ciasto ją obniża. Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarneDodatkowo olej do smażenia (ok. 1/2 l) cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE W misce wymieszaj jajko, jogurt, cukier. Następnie dodaj sypkie składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i odetnij róg. Olej rozgrzej do temp. ok. 175°C (tak, aby pączki po wrzuceniu od razu zaczynały się smażyć). Za pomocą rękawa wyciskaj porcje ciasta
Słodki BlogPyszne ciasto, które spokojnie zrobicie w jedno popołudnie. Nie wygląda, ale naprawdę szybko się robi. Jest już podobne na blogu KLIK , ale blaty są kruche bez dodatku miodu. Ta wersja miodowa zdecydowanie bardziej mi smakuje. Składniki: Miodowe blaty: 3 szklanki mąki 3 łyżki miodu 150 g masła lub margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki(...)litr prażonych jabłek 2 dowolne galaretki - dałam czerwone Sposób przygotowania: 1. Składniki na blaty miodowe umieścić w misce i zmiksować za pomocą miksera z hakami. Wyjąć ciasto i wyrobić na blacie, po czym podzielić na 3 części. Każdą wałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, piec w 180*C przez 10-12 minut do zrumienienia. Przestudzić. 2. Jabłka
Kuchnia domowa AniprepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Kapust\u0119 koszon\u0105 odcisn\u0105\u0107, wrzuci\u0107 do miski. \r","Doda\u0107 wszystkie sk\u0142adniki.\r","Ca\u0142o\u015b\u0107 dobrze wymiesza\u0107.\r","Ciasto nak\u0142ada\u0107 na patelni\u0119 \u0142y\u017ck\u0105 formuj\u0105c niezbyt grube placuszki.\r","Placki sma\u017cy\u0107 na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron a\u017c(...)szklanki mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę koszoną odcisnąć, wrzucić do miski. Dodać wszystkie składniki. Całość dobrze wymieszać. Ciasto nakładać na patelnię łyżką formując niezbyt grube placuszki. Placki smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron aż się zarumienią. https://www.bardzogrubysmok.pl/placki-z-kapusta/ placki z kapustą placki
Bardzo Gruby Smokorzechowego o smaku kamelowym. Do ich zrobienia wystarczy jedna miska i widelec lub łyżka. Jedynym etapem "pod górkę" jest ten, w którym koniecznym jest wyczucie właściwej konsystencji ciasta. Wyczujecie! Zapraszam na niedzielne, karmelowe co nieco. Składniki: proporcje na około 8 ciasteczek 50 g miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu 1 pełna łyżeczka masła orzechowego(...)połowę opakowania budyniu w proszku, połowę mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - mieszamy. Gdy składniki się połączą dosypujemy pozostałą mąkę i ponownie mieszamy. Ciasto powinno być gęste, lekkie i może pozostać lekko lepiące, ale nadające się do formowania w kulek w dłoniach. Teraz dosypujemy wcześniej posiekaną gorzką czekoladą ( mogą być również posiekane
Kronika Piekarnikaprzeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną. Ilość mąki może się różnić w zależności od wilgotności ziemniaków, dlatego dodawaj ją stopniowo. Wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Nie powinno się za bardzo kleić do rąk. Z ciasta formuj małe kulki, a następnie rób w nich charakterystyczne wgłębienie końcem łyżki drewnianej. Gotuj kluski(...)przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną. Ilość mąki może się różnić w zależności od wilgotności ziemniaków, dlatego dodawaj ją stopniowo. Wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Nie powinno się za bardzo kleić do rąk. Z ciasta formuj małe kulki, a następnie rób w nich charakterystyczne wgłębienie końcem łyżki drewnianej. Gotuj kluski
Dorota SmakujeLekkie i puszyste pączki z piękną obwódką po środku, wypełnione gotowym kremem pistacjowym ze słoika. Ciasto drożdżowe zrobiłam z przepisu na pączki wg receptury mojej babci , zmniejszyłam tylko proporcje o jedną trzecią. Czas przygotowania: 60 min Czas wyrastania: ok. 90 min Czas pieczenia: 4-5 min (jedna partia) SKŁADNIKI (proporcje na 13 pączków) 330 g mąki 4 żółtka(...)łyżeczki olejku rumowego Dodatkowo: ok. 700 ml oleju do smażenia 200 g gotowego kremu pistacjowego 3/4 szklanki cukru pudru na lukier posypka cukrowa lub siekane pistacje do dekoracji PRZYGOTOWANIE Ciasto na pączki przygotuj jak w tym przepisie . Po usmażeniu i ostudzeniu nadziej pączki kremem pistacjowym. W tym celu krem przełóż do rękawa cukierniczego, odetnij róg. Za pomocą drewnianego patyczka zrób
Słodki Blogsmażenia Przygotowanie: Serek, jajka, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Rozgrzewamy olej w garnku lub głębokiej patelni. Jak sprawdzić czy olej jest dobrze rozgrzany? Jeśli malutki kawałek ciasta wrzucony na olej od razu wypływa i skwierczy, to olej jest idealny. Małą łyżeczkę maczamy w oleju, następnie nabieramy nią ciasto i wkładamy do rozgrzanego oleju. Ciasto powinno odlepić się(...)moim blogu w zakładce “Tłusty czwartek”. Nie zapomnijcie zerknąć też na przepis na serowe oponki, faworki czy coś mniej oczywistego, jak np. banany w delikatnym kokosowym cieście lub krówkowe kuleczki a la szyszki. /Artykuł sponsorowany/ The post Karnawałowe słodkości – wypróbuj wszystkie! first appeared on Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko
Słodkie okruszkitortowej 250g masła 250ml śmietany 18% 1 cukier waniliowy Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję plasterki masła, śmietanę i zagniatam. Masło i śmietana muszą być schłodzone. Po dokładnym wyrobieniu ciasta, wkładam je do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki ciasto kroję na kawałki i wałkuję na grubość ok. 2mm. Rozwałkowane ciasto kroję na paski o szerokości(...)Paski z ciasta nawijam na foremki zaczynając od cieńszego brzegu foremki. Jak wyglądają te foremki możecie zobaczyć w zakładce "Moje pomoce kuchenne" (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/p/moje-pomoce-kuchenne.html). Piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 min w temp. 170 stopni z włączonym termoobiegiem. Rurki można napełniać dowolnymi kremami. Ja najczęściej robię krem budyniowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na krem: 3szkl
Waniliowe ImprowizacjePuszyste i delikatne pączki, które robi się błyskawicznie, bo zamiast formowania ciasta, wystarczy nakładać porcje łyżką prosto na rozgrzany tłuszcz. Składniki 200 g jogurt naturalnego 2 jajka cukier waniliowy 2 łyżki cukru pół łyżeczki soli skórka z cytryny 170 g mąki 8 g proszku do pieczenia Przygotowanie Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Kawałki ciasta odcinać łyżką maczaną
Wasze Przepisy