temu już podawałam przepis na to ciacho ale teraz postanowiłam zrobić w formie tortu. Przepis mam od mojej mamy, która od lat piecze te ciasto. Nie martwcie się, galaretka super zastyga w masie nawet w towarzystwie kiwi :) Składniki biszkopt: 6 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej 4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej(...)pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Ciasto przelewamy do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach C. około 20 min. Masa: kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu
Bon Appetit MałgorzatyProsta, szybka i wychodzi naprawdę pyszna. Robiłam ją w te Święta. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji, a od siebie dodałam do ciasta domową kandyzowaną skórkę pomarańczową :) Dzięki skórce b abka wyszła bardzo aromatyczna! Składniki: 50 dag mąki 5 dag świeżych drożdży 3 żółtka 1/2 szklanki oleju 1/4 litra mleka 3 łyżki cukru rodzynki pomarańczowa skórka kandyzowana szczypta soli Sposób(...)łyżki cukru, odrobiny mleka i 1 łyżki mąki robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Gdy rozczyn podrośnie, przesie wamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy do podrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabi amy i przekładamy do natłuszczonych i obsypanych bułką tartą foremek (u mnie jedna duża foremka na babkę i 6 małych, które piekłam
Kuchnia domowa AniZapraszam na pyszne ciasto według receptury siostry Anastazji. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2,5 szklanki mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru 1 kostka masła / margaryny Masa czekoladowa z rodzynkami: 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada 30-40 dag rodzynek + rum 15 dag masła Dodatkowo: dżem(...)całą noc. Następnego dnia rodzynki odsączamy z rumu (alkohol zachowujemy!). 2. Robimy biszkopt: białka ubijamy, dodajemy cukier, stopniowo żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę (25x30cm). Pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. 3. Robimy masę budyniową: na mleku gotujemy budyń z cukrem. Studzimy. 4. Masło
Kuchnia domowa AniKończę swój urlop i w związku z tym zapraszam na coś słodkiego - pyszne ciasto biszkoptowe :) Ciasto podpatrzyłam w jednej z kawiarni w moim mieście :) Składniki (na blaszkę 36x24 cm): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Owoce: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomarańczowe + woda Wierzch: 600 ml śmietanki(...)odjęłam trochę wody). 4. Tężącą galaretkę mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią. 5. Śmietanę ubijamy z śmietan-fixami i cukrem pudrem, wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy tartą gorzką czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa Animieszać, aż masa będzie jednolita i puszysta. Wsypać mieszankę mączną, dodać 1 łyżkę kawy, potem dodawać stopniowo mleko, śmietanę i olejek i wszystko miksować. 1 i 1/4 szklanki ciasta odłożyć do innego naczynia i wymieszać tę część z pozostałą kawą. 5. Jasne ciasto przełożyć do dużej formy z kominkiem na babki. Na wierzch wyłożyć ciasto kawowe, lekko zamieszać. 6. Piec(...)przez 50-60 minut, do suchego patyczka. 7. Po upieczeniu przetrzymać babkę jeszcze kwadrans, po czym wyjąć. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować i posypać posypką. Ostudzić. Smacznego!!! Źródło: Arabeska
Kuchnia domowa AniCiasto dwa w jednym, czyli mak plus ser :) Przepis znalazłam na jednym z blogów. Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko Mak: 1/2 kg maku 2 jajka + 1 białko jajka 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki bułki tartej aromat migdałowy lub rumowy bakalie wedle uznania Ser: 1 kg sera(...)szklanka cukru pudru 1/2 kostki masła 5 jajek 2-3 łyżki skórki pomarańczowej olejek pomarańczowy 1 cukier waniliowy Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników na spód ciasta, zagnieść ciasto, zawinąć w woreczek i schłodzić. Następnie wyłożyć na blaszkę i podpiec 15 minut w 180 st. C. Wystuszić. 2. Mak sparzyć, dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać olejek, bakalie
Kuchnia domowa AniPrzepis ten dostałam od teściowej, której z kolei przekazała go koleżanka z pracy i powiem szczerze, że na początku podeszłam do niego sceptycznie. Bo jak to, ciasto bez jajka? Jabłka przekładane tylko sproszkowanymi składnikami? Moje wątpliwości natychmiast rozwiało przepyszne ciasto, które chwilę później pojawiło się na stole. Spód był mięciutki, zaś góra baaaardzo chrupiąca :) Postanowiłam więc spróbować sama i rzeczywiście(...)szklanka cukru 1 szklanka kaszki manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 kostki margaryny lub masła (170 g) cynamon Przygotowanie: Margarynę lub masło przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta wkładamy do lodówki lub najlepiej na chwilę do zamrażalnika . Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suche składniki (mąkę, cukier i kaszkę) łączymy w misce. Jeżeli mamy blachę otwieraną
Zakręcony Widelecorzechowe Święta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała, że trzeba zrobić ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości(...)połączyć z ubitą pianą. 2. Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać do patyczka to znaczy, że gotowe) . Gotowe :) czy nie jest banalne ? UWAGA!!! Ciasto
Gotuj Z Muzykąserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: ciasto dojrzewające 4 słoiki 290 g powideł śliwkowych 100 g orzechów włoskich Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 3 równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 22x38 (lub większej) wyłożyć papierem(...)pieczenia. Każdą z części równomiernie rozwałkować na spodzie formy. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto bardzo ładnie rośnie. Powidła śliwkowe przełożyć na teflonową patelnię, podgrzać, nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzone płaty piernika przełożyć ciepłymi powidłami. Odstawić w chłodne miejsce na 2 doby. Ciasto przekroić na 3 równe części. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej
kulinarnyswiatdomiZapraszam do zapoznania się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje. Polecam dania obiadowe, szyneczki i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem mały mix świąteczny Mięsne kwiaty Kiełbasa wiejska Roladki z szynką Ciasteczka orzechowe Śledzie po Żydowsku Ryba po grecku Sałatka wielowarstwowa filet z indyka Szynka drobiowa Nalewka świąteczna Pieczona karkówka Roladki z łososia Roladki(...)wieprzowe Pasztet domowy Sernik z malinami Rafaello ciasto bez pieczenia Pierogi z kapustą i grzybami Ciasto makowe Szynka z szynkowara Ciasto z masą jabłkową makowiec makowo-owocowy SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewylodówce zalegało pół porcji gotowego ciasta francuskiego - świeże, z owadziego sklepu. Wieczór ponury, bo za oknem zimowo. Trzeba go było szybko osłodzić. Takie ślimaczki robi się błyskawicznie, zrobiłam z cukrem i cynamonem, ale myślę, że wytrawna wersja też się uda. składniki: paczka gotowego francuskiego ciasta, rozwałkowanego brązowy cukier cynamon przygotowanie : ciasto rozwinąć, posypać równomiernie cukrem i cynamonem - kto lubi słodsze(...)sypie więcej. Zwinąć w ruloniki dwa długie boki ku sobie ( powstanie coś na kształt lornetki).Pokroić w "plasterki" grubości ok 1,5 cm. Każdy plasterek ciasta położyć pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i rozwałkować ma grubość ok. 0,5 cm. Przełożyć na blaszkę , piec 15 min w temperaturze 200 st.C. Smacznego
Stare GaryPuszyste, mięciutkie, waniliowe i słodko zakręcone pączusie z ciasta serowego z dodatkiem sody- zamiast drożdży- dzięki czemu robi się je błyskawicznie, bo nie trzeba czekać na wyrośnięcie. Z podanego przepisu można zrobić oponki serowe, wystarczy wykroić za pomocą szklanki i kieliszka kółeczka. Pamiętajcie, że 27 lutego mamy Tłusty Czwartek więc wypadałoby objadać się tymi-banalnie prostymi w wykonaniu i rozpływającymi(...)pół laski (lub ekstrakt) * olej do smażenia- 1 litr Przesiać mąkę wraz z sodą do mski, dodać resztę składników i wymieszać łyżką do połączenia. Następnie ręką wyrobić na gładkie ciasto i podzielić je na dwie równe części. Do jednej dosypać 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Stolnicę oprószyć mąką, i rozwałkować jedną częśc ciasta na placek o grubości
Kraina Miodem Płynącapiernika. Następnie wlej otrzymaną miksturę i dokładnie wmieszaj do połączenia składników. Masę wylej na formę o wymiarach 30x24 cm, pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Wyrównaj szpatułką do ciast i piecz 20-25 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Piernik przekrój wzdłuż na pół. Następnie posmaruj jedną część powidłami, wymieszanymi z 1 łyżką soku(...)cytryny. Marcepan rozwałkuj na wymiary ciasta i pokryj nim powidła. Przykryj drugą warstwą piernika. Ciasto obciąż deseczką na całej jego wielkości i wstaw na minimum 2h do lodówki. Po tym czasie poprzekrawaj je na 18 równych prostokątów. W kąpieli wodnej rozpuść pozostałą czekoladę, na koniec dodaj 4 łyżki oleju i wymieszaj. Polewa powinna być lejąca, w razie potrzeby dodaj
Food Squareciasto to totalny eksperyment. Muszę przyznać, że smaczny eksperyment. Ciasto jest wilgotne i puszyste czyli tak jak lubię. Ekspresowe, smaczne i niedrogie ciasto. 3 dojrzałe banany 1/3 szk oleju rzepakowego 3/4 szk cukru brązowego 1/2 szk maku mielonego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szk mąki pszennej typ 500 100 g mieszanki kandyzowanych skórek Lukier : 3 łyżki(...)cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny kolorowa posypka do ciast Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnijednej z książeczek z przepisami na ciasto znalazłam przepis na Pina Colada. Postanowiłam je upiec. Ale spotkała mnie niemiła niespodzianka. Osobiście unikam surowych jajek a w tym przepisie masa zawierała właśnie surowe żółtka. Pokombinowałam i zrobiłam swoja wersję tego ciasta. Ciasto wyszło pyszne ale jeśli lubicie wilgotne biszkopty to proponuję w tym cieście go nasączyć bo jest jednak troszkę suche
Ewa w kuchni