ciasto - 162322 przepisów (strona:3675/10822)

TORT RAZOWY ZE SZPINAKIEM 185

nadzieję, że to tylko taki niekorzystny dzień, przez moje przeziębienie, które już mi towarzyszy od Nowego Roku..Będę próbować dalej, ale nie ma tego złego. Zamiast pierogów wyszedł tort. Ciasto ciut zmodyfikowałam i będę świętować poniedziałek, a co? każdy dzień jest dobry.  Składniki: 1/2 kg mąki razowej  1 szklanki gorącej wody  1/3 kostki roztopionego masła(...)mielony pieprz  łyżka masła  pół łyżeczki słodkiej papryki 10 pomidorków suszonych w zalewie 1 jajko   Sposób wykonania: Z mąki, wody, masła oraz 2 łyżek śmietany zagnieść ciasto. Rozwałkować podzielić na pół. Jedną częścią wylepić dno tortownicy wcześniej nasmarowaną tłuszczem.Podpiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10 minut.  W między czasie przygotować farsz. Szpinak przełożyć

pieprzny smaczek
Kiełbaski + ciasto francuskie, czyli szybki sposób na całkiem eleganckie danie 210

SKŁADNIKI 6 kiełbasek np. frankfurterki, parówki 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 plasterków sera żółtego papryka marynowana około 250g pieczarek WYKONANIE Na oleju podsmażamy pokrojone pieczarki. Kroimy ciasto francuskie na 6 kwadratów. Na każdym kawałku ciasta układamy pokrojoną w paski paprykę, pieczarki oraz plasterek sera żółtego. Na to kładziemy kiełbaskę i zawijamy tak, jak rogaliki. Zapiekamy w piekarniku na około(...)stopni do momentu zarumienienia ciasta. Eet smakelijk

Zofiana
Ekspresowa tarta z grzybami leśnymi 149

grzybów. Ja należę do grupy, która je uwielbia, a korzystając z okazji, że mamy sezon iście grzybowy, przygotowałam przepis na bardzo łatwą tartę z grzybami leśnymi . SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego (użyłam połowę ciasta) 250g leśnych grzybów 1 jajko 1/2 kubka śmietany 1-2 łyżki świeżego koperku starty żółty ser masło klarowane przyprawy (sól, pieprz) WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim(...)temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni.  W międzyczasie smażymy grzyby na maśle i doprawiamy według uznania. Do śmietany dodajemy poszatkowany koperek,  roztrzepane jajko i doprawiamy. Wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy grzyby i polewamy przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy żółtym serem i zapiekamy 10-15 minut w 200 stopniach. Jadacie grzyby, czy nie przepadacie za nimi

Zofiana
Roladki grzybowe z ciasta francuskiego z fetą i ajvarem 252

Uwielbiam ciasto francuskie za to, że daje wiele możliwości. Często mam go w lodówce i sięgam zawsze, gdy mam ochotę upiec coś na słodko lub słono i w szczególności, gdy goni mnie czas. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego grzyby lub pieczarki (wcześniej lekko podduszone) 1 opakowania sera feta pasta ajvar ---> przepis KLIK    (pastę można zastąpić ketchupem, przecierem(...)pomidorowym lub pesto) przyprawy (użyłam gotowej mieszanki przypraw, w skład której wchodziły: oregano, czosnek granulowany, pieprz, papryka słodka, szałwia, bazylia, kolendra, tymianek, pietruszka). WYKONANIE Całe ciasto francuskie smarujemy ajvarem lub inną ulubioną pastą.  Na wierzch sypiemy grzyby, posypujemy ulubionymi przyprawami, a na końcu pokruszoną fetą. Zwijamy ciasto w rulon, a potem kroimy na plastry o szerokości

Zofiana
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 208

francuskie to doskonały wynalazek dla zbieganych i nie tylko. Można szybko wyczarować  jakieś przekąski lub dania główne. Wystarczą niewielkie dodatki , by zrobić coś pysznego. Proponuję dzisiaj przekąskę z ciasta francuskiego. wprawdzie podczas pieczenia sakiewki trochę się rozeszły, ale smak doskonały. Sakiewki powstały przy okazji pieczenia ciasta francuskiego z filetem drobiowym i szpinakiem Przepis TU SKŁADNIKI jeden płat ciasta francuskiego(...)szpinak połowa porcji 12 dag sera żółtego papier do pieczenia jajko do smarowania WYKONANIE Przepis na przygotowanie szpinaku tutaj  Szpinak .  Ciasto dzielimy na małe kwadraciki układamy łyżeczkę szpinaku, przykrywamy serem żóltym.  Zwijamy tworząc na górze tzw. sakiewkę, układamy na blaszce smarujemy rozmąconym jajkiem Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 20 min SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI 199

się przepisami. Uwielbiam za to iść na żywioł i nie zważając na ewentualne niepowodzenia, bawić się. I cieszyć tym, co robię. KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI /autorski;/ na 18 sztuk ciasto: 3 szklanki mąki 250g masła 2 żółtka 1 całe jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 750g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych) 2 duże cebule(...)łyżki masła 2 białka 4 łyżki bułki tartej dodatkowo: jedno rozbełtane jajko Ze składników na ciasto zagniatam gładką, jednolitą masę. Siekam masło z mąką, rozcieram do konsystencji mokrego piasku, dodaję resztę i zagniatam kulę, którą owijam folią spożywczą i na 30 minut wstawiam do lodówki. Zajmuję się w tym czasie farszem. Grzyby świeże oczyszczam, mrożone rozmrażam.Kroję w małe kawałeczki

W kuchni Karmel-itki
Tort orzechowo - czekoladowy Ferrero Rocher 1685

temperaturze pokojowej 200 g gorzkiej czekolady 4 łyżki nutelli  1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych Dekoracja: 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych czekoladowa posypka sok z limonki do nasączenia blatów ciasta Przygotowanie: Biszkopt: W miseczce ubić pianę z 7 białek i szczypty soli. Do sztywnej piany dodać stopniowo cukier i żółtka. Wlewamy po jednym żółtku, żeby nasza masa się nie zważyła(...)bardzo delikatnie łyżką.  Całość przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 równe części. Jeśli ciasto będzie suche blaty ciasta trzeba skropić sokiem z limonki. Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy nutellę i roztopioną

Lawendowe Niebo
Tarta serowa z brokułem 251

Zimno, ciemno i pyszna kolacja na stole;) W długie, zimowe wieczory trzeba zjeść coś pożywnego, smacznego! bardzo;) i gorącego.  Polecam wszystkim miłośnikom brokułów i ciasta francuskiego, no i tym, którzy lubią różne rodzaje serów;) Tę tartę przygotowuje się w kilka chwil i jest pyszna! A do tego mam piękną,nową formę na tartę - taką z ruchomym dnem;) I teraz(...)moje tarty mogą być przepiękne;)  Tarta serowa z brokułem   Składniki: opakowanie ciasta francuskiego ser Ricotta (biały) ser feta 4 łyżki startego sera żółtego 4 jajka 2 łyżki śmietany sól pieprz szynka lub kiełbasa brokuł Przygotowanie: Brokuła myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy.  Ser Ricotta, jajka, śmietanę, ser żółty, pieprz i sól miksujemy na gładką masę

Lawendowe Niebo
Malinowo-śmietankowe ciasto z nutellą i sucharkami 391

Pomysł na ciasto podpatrzony w połowie u koleżanki z pracy, a w połowie na weselu . Słodko-kwaskowe, idealne na upały, najlepsze prosto z lodówki. Oprócz walorów smakowych jest jeszcze jeden plus - w postaci efektu kolorystycznego. Ciasto składa się z 4 wartstw, z czego pierwszą (ciasto kruche) z powodzeniem można ominąć. Amatorom tego ciasta polecam wersję z musem brzoskwiniowym, przepis znajduje

bistro mama
Puszysty sernik na zimno z lemon curd 146

Ciasto idealne na lato, bo bardzo orzeźwiające w smaku, a połączenia smaku kremowego serka, delikatnego kremu cytrynowego i mocno kakaowego spodu, nie sposób opisać słowami. W dodatku, jeśli lemon curd zrobimy dzień wcześniej , to z resztą ciasta jest naprawdę niewiele roboty. Spód z kakaowych ciasteczek powstał dlatego, że nie miałam czasu na zrobienie klasycznego kruchego ciasta. Natomiast masa śmietankowo-serowa(...)pochodzi z TEGO przepisu. To ciasto to taki mój mały torcik urodzinowy dla koleżanek, którym bardzo dziękuję za piękny prezent!!! I mężowi mojemu również dziękuję!!! Za to, że potrafi słuchać i za wsparcie, które wyraził tym razem nie w słowach, ale w formie pewnego gadżetu, który mam nadzieję wniesie nową jakość do dotychczasowego mojego blogowania. Czytaj więcej

bistro mama
Tradycyjne angielskie ciasto świąteczne 137

bogate w bakalie ciasto piekę regularnie od kilku lat. W zeszłym roku miałam nie robić i nie wytrzymałam :) W tym roku upiekłam dwa. Jedno czeka szczelnie owinięte na Święta, drugie konsumujemy na bieżąco. Ciasto można upiec nawet 6 tygodni wcześniej, a wskazane przynajmniej 3 tygodnie przed Świętami. Choć uwierzcie, jest dobre już na drugi dzień. Jednak leżakowanie ciasta i podlewanie(...)kilka dni alkoholem, sprawia, że ciasto na święta jest idealnie dojrzałe. Czytaj więcej

bistro mama
Ciasto bananowe z amarantusem i mascarpone 174

babeczki. Wybrałam bananowe. Nie pamiętam dziś dokładnego przepisu na nie, ba! w ogóle go nie pamiętam. Za to doskonale pamiętam, że ta kulinarna porażka wyleczyła mnie na lata z ciast pieczonych z dodatkiem bananów. Do czasu :) Do czasu, kiedy Mela z bloga Pierwsze primo poprosiła mnie o upieczenie tortu dla swojej córeczki na roczek. Był tylko jeden warunek - tort miał(...)być bez białek. I jak tu upiec biszkopt bez białek??? Jakie ciasto wymyślić? Doświadczenia z alergiami pokarmowymi nie mam żadnego, poprosiłam więc o radę Patyskę, autorkę Smakołyków Alergika . A ona poleciła mi właśnie ciasto bananowe... I od tej pory ja z tym ciastem się nie rozstaję! Ono pachnie, smakuje i robi się samo! W dodatku przekrawa się na krążki

bistro mama
Raffaello 331

Odkąd pamiętam uwielbiałam małe kuleczki obtoczone w kokosie z pysznym kremem i orzechem w środku. Moja mam na wyjątkowe okazje zawsze robiła ciasto "Raffaello". Mimo, że jest kaloryczne.. Nie ma co oszukiwać krem składa się z śmietany 36% i białej czekolady, ale czasem można pozwolić sobie na odrobinę rozpusty. Składniki: *Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru(...)trzeba dodać trochę mleka lub śmietany). Wszystko delikatnie mieszamy. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. Jedną połowę wkładamy do formy, wykładamy na nią 3/4 masy, rozprowadzamy i przykrywamy drugą połową ciasta. Wykładamy 1/4 masy, rozprowadzamy. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe, żeby delikatnie się zarumieniły. Posypujemy nimi górę ciasta. Jeżeli robiliście w okrągłej blaszce można po przełożeniu biszkoptu kremem wyjąć

Piekę, bo lubię
Niebiańsko delikatny sernik, który rozpływa się w ustach 325

pokruszone herbatniki, które pod wpływem masy serowej oraz ciekła przemienią się w przyjemny herbatnikowy spód :) Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 - 180 stopni przez ok 50 minut. Po upieczeniu ciasta nie wyjmujemy z piekarnika, uchylamy drzwiczki i chłodzimy go w piecyku minimum przez godzinę. Po wyjęciu sernik studzimy jeszcze w temperaturze pokojowej. Jemy dopiero po upływie kilku godzin, jednak(...)długi czas wart jest swojej ceny. Smak, delikatna konsystencja ciasta rekompensuje oczekiwania :) Podajemy sam lub posypany cukrem pudrem. Proponuję zrobić to dopiero po nałożeniu na talerze, ciasto jest wilgotne, że wcześniejsze pszypruszenie cukrem będzie niewidoczne. Podobnie wszelkie polewy wsiąkną w ciasto i zabarwią je. Ja dodatkowo talerz wzbogacam musem z truskawek i ew. małym "kleksem" bitej śmietany

Taste Of My Day
I znów coś słodkiego 283

stanu. Mój świąteczny nastrój psuły piętrzące się przede mną notatki z psychologii klinicznej, i świadomość, że lada dzień mam egzamin.  Na osłodę poczyniłam za to jabłkowe róże z ciasta francuskiego. Do tego ulubiona, zimowa herbata i choć jedna, mała chwila wytchnienia.  Jabłkowe róże w cieście francuskim składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 jabłka 80 g cukru 5 łyżek(...)Około 500 ml wody wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy jabłka. Gotujemy je około 2 minuty i odcedzamy. Pozostawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie należy rozwinąć, posypać brązowym cukrem i cynamonem, a następnie pociąć na 12-13 pasków o szerokości 2 cm. Na każdym pasku układamy plasterki jabłek tak by nachodziły na siebie

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania