Ciasto słonecznik 996Ciasto z tych co to wygląda na bardzo słodkie, a gdy spróbujemy to zadziwia nas równowaga i delikatna słodycz. W tym cieście najsłodszy jest mega chrupiący słonecznik, lecz w połączeniu z kremem, biszkoptem i nasączeniem z kawy mamy fajny lekko słodki smak. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)wystudzonego słonecznika i wymieszać. Poncz: Kawę i cukier zalać zagotowaną wodą. Wystudzić. Do kawy dodać alkohol. Poncz robię z podwójnej ilości składników, tak by wystarczyło na polanie obu części ciasta. Składanie ciasta: Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem, wyłożyć i rozsmarować 1/2 kremu. Przykryć drugą częścią, nasączyć ponczem i wyłożyć pozostały krem, rozsmarować. Wierzch posypać pozostałym słonecznikiem. Schłodzić w lodówce
Kuchcik gotuje
Drożdżowe najprostsze - bez wyrabiania 580Najprostsze ciasto drożdżowe, zwane w mojej rodzinie również "Drożdżowcem nocnym". Wkładu pracy jest dosłownie 5 minut, do tego nie jest ono wymagające - wyjdzie nawet początkującym :) SKŁADNIKI: (na keksówkę ok 12x35cm) 3 jajka 1 szkl cukru 5 dag drożdży 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju szczypta soli 50 dag mąki Kruszonka: (można też zrobić bez niej) 2 łyż masła 2 łyż(...)ściereczką i zostawić na całą noc (w temp. pokojowej). 2. Rano dodać mąkę (w 2-3 turach) i mieszać do połączenia składników (ja zrobiłam to trzepaczką a jak już ciasto było bardzo gęste to łyżką). 3. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika nastawionego na ok 25-30*C do czasu
Kto ugości moich gości?
Kruche ciasteczka z ziarnami konopii. 243też poczyniłam. Na piekarnikową blachę ciasteczek potrzebujemy: 20 g zmielonych ziaren konopii 220 g mąki pszennej 140 g masła 60 g cukru 2 żółtka Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, składniki na ciasto kruche oczywiście muszą być zimne. ;) Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 20 minut. Po 20 minutach posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto, wycinamy ciasteczka
MamaOskarka
Proste ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką 368nazywam je ciastem kryzysowym, bo zrobić je możemy w każdej chwili ze składników, które mamy pod ręką i dodać dowolne owoce, wcale nie muszą to być truskawki. :-) Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga wielkiej uwagi. Pysznie smakuje na ciepło i na zimno, długo zachowuje świeżość. (przepis na blaszkę 30x12cm, w przypadku użycia standardowej podwajamy składniki) Ciasto(...)szklanki cukru 1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę. Jajka ubijamy wraz z cukrem, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto. Wykładamy nim blaszkę. 2. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki umieszczamy razem w misce, ugniatamy i rozcieramy rękoma by powstały grudki. 3. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w ćwiartki. Rozrzucamy na całości
Szefowa kuchni
Ciasto mocno czekoladowe z cukierkami Snickers 208piękna pogodę i więcej czasu spędzam na mojej działeczce , tak też narobiło mi się trochę zaległości w przepisach :) Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne i szybkie ciasto mocno czekoladowe z cukierkami Snickers , polewą czekoladową i porzeczkami(...)łyżki mleka Polewa : 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 6 łyżek śmietanki kremówki 1 łyżka żelatyny 1 szklanka porzeczek Wykonanie ciasta : Cukierki pokroić na kawałki Czekoladę drobno posiekać . Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę
Sama słodycz i szczypta chili
Bolo rei, Bolo de Rei - królewskie ciasto 130font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bolo rei to portugalskie ciasto pieczone w okresie Bożego Narodzenia do święta Trzech Króli. Pieczone jest w kształcie korony. Od 1870 roku sprzedawane w Lizbonie. Wewnątrz ma ukryte ziarno bobu. Ten komu trafi się bób(...)koniec dodać bakalie i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Układamy na niej ciasto formując koło z dziurą o średnicy 5 cm. Posypać mąką i odstawić na 30 minut. Ciasto posmarować rozmąconym żółtkiem, udekorować kandyzowanymi owocami i cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garów
Ciasto makowe z jabłkami 170ciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 60 gram bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, jabłka: 4 jabłka, 8 łyżek cukru galaretka: 1 litr soku jabłkowego klarowanego, agar – agar, miód do smaku, do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku Mak wypłukać, zalać litrem(...)Sprawdzić czy otrzymamy odpowiednią konsystencję galaretki (na talerzyk wylać trochę płynu, jeżeli po stężeniu będzie zbyt płynna, dodać jeszcze trochę agaru). Płyn do nasączenia – wymieszać wszystkie składniki. Ciasto lekko nasączyć naparem z herbaty, ułożyć jabłka i zalać, lekko tężejącą galaretką. Można wyciąć z ciasta, przed ułożeniem jabłek rożne kształty, tworząc w ten sposób jednoosobowe porcje. Ja zrobiłam połowę
królestwo garów
Ciasto pijany pingwin 531sobotnie przedpołudnie zapraszam na ciasto z alkoholem i bitą śmietaną. To idealny deser do kawy lub herbaty. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Poncz: 1,5 łyżki wody, 5 dag margaryny, 1 łyżka kakao, 1 szklanka cukru, 100 ml wódki, Masa śmietanowa(...)cytrynowej, Dodatkowo: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Z przestudzonego biszkoptu zdejmuję papier. Końcem od drewnianej łyżki robię
Tradycyjna kuchnia Kasi
Kolorowa tarta z bakłażanem i marchewką 422Tartę można wykonać albo na spodzie kruchym, albo na cieście francuskim. Tutaj akurat używałam francuskiego (kupiłam gotowe ciasto). Spód: ciasto francuskie (zanim wyłożymy na nie nadzienie, koniecznie trzeba je podpiec w piekarniku) Nadzienie: 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz, papryka słodka do smaku 1 papryczka pepperoni oliwa z oliwek Warzywa kroimy w kosteczkę. Na oliwie(...)oliwek podsmażamy cebulkę, dodajemy pozostałe warzywa, doprawiamy. Dusimy, aż warzywa zmiękną i odparuje nadmiar sosu. Wykładamy na podpieczone ciasto. Pozostałe składniki: 1 duża marchew kilkanaście czarnych oliwek mozzarella Marchew obieramy i przy pomocy obieraczki do warzyw formujemy z marchewki wstążki. Należy je 3 min. pogotować i następnie wrzucić do naczynia z zimną wodą – odsączyć z jej nadmiaru
kuchcikownia
Ciasto francuskie, co można zrobić? 251Już pewnie, gdzieś wspominałam, że gotowe ciasto francuskie, to doskonały wynalazek. Można szybko , smacznie i ciekawie przygotować nie tylko przekąski, ale również dania obiadowe. Na swoim blogu mam takie przepisy, dlatego teraz postanowiłam zebrać je w jednym miejscu i się z wami podzielić. ŚLIMACZKI Z PESTO GNIAZDA Z SZYNKĄ I PARÓWKĄ FILET ZE SZPINAKIEM ŚWIDERKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO(...)SAKIEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy
Rolada biszkoptowa z truskawkami. 179Składniki: Ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki Krem: 500 ml śmietany kremówki 1 szklanka truskawek (dałam mrożone) 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) Dekoracja kilka świeżych truskawek listki mięty Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku(...)Mąkę przesiać i delikatnie szpatułką połączyć z masą jajeczną. Dużą blachę (ja wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę i wyrównać. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Ciasto nie może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć. Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier. Ciasto układamy na ściereczce
O kuchni z uczuciem
włoskie ciasteczka z migdałami, czyli cantuccini 232miksując. 150 g migdałów drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Pozostałą część pokroić na połówki (w poprzek). Mąkę przesiać na stolnicę (2,5 szkl.), dodać resztę składników i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki. Z ciasta uformować 2 walce o średnicy ok. 4-5 cm. przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180º piekarniku(...)przez 30 min (ciasto popęka). Po tym czasie ciasto wyjąć, przełożyć na deskę do krojenia i ostrym nożem pokroić pod skosem na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć ciastka na blachę i opiekać każdą stronę w 160º po 10 min (czyli w sumie dodatkowe
zabawa smakiem
Babka Piaskowa 197się obyć bez Baby. W zeszłym roku zachęcałam do upieczenia Dziada , w tym natomiast podaje przepis na pyszną babkę piaskową. Przepis prosty, a rezultat rewelacyjny. Babka piaskowa należy do ciast, które jak już się na nie skusi to nie można przestać je jeść. Naprawdę polecam wszystkim. Składniki: 4 jajka 1 kostka masła 1 szklanka cukru 200 g mąki pszennej(...)proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać mąkę do wcześniej ubitej masy cały czas miksując. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Formę dokładnie wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperaturze 170 o C przez 50 minut. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. jeśli patyczek będzie mokry piec jeszcze przez
Mama Gotuje
Ciasto orzechowe z masą mascarpone 244Ciasto to można przygotować w formie tortu. Trzeba jednak zaznaczyć, że podkład jest bardzo kruchy i łatwo się łamie. Przekrawając ciasto trzeba użyć bardzo ostrego noża i robić to powoli i uważnie. Mimo to ciasto to jest warte tego zachodu. Składniki: Podkład: 8 jajek 25 dkg orzechów włoskich 20 dkg cukru 3 kopiaste łyżki bułki tartej sok z 1 cytryny(...)czekoladę, delikatnie wymieszać. 3. Podkład przekroić na 2 lub 3 blaty. Każdy blat nasączyć mocną herbatą z wódką, na to nałożyć krem i poukładać wiśnie. Przykryć następnym blatem. 4.Gotowe ciasto posmarować resztą kremu i udekorować startą czekoladą lub wiśniami
Mama Gotuje
Kluski na parze 210cukier i 4 łyżki mąki (tak żeby drożdże się rozpuściły w mleku), odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut. Masło roztopić. Do drożdży dodać resztę mąki i jajka, wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dodać masło. Jeśli ciasto będzie za rzadkie można dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rękoma posypanymi mąką
Mama Gotuje