Ciasto: 50 dkg mąki 25 dkg masła 20 dkg cukru pudru 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia Bajaderka: 1 łyżka kakao szklanka mleka 5 łyżek marmolady lub gęstego dżemu bakalie ( rodzynki, żurawina, morele, orzechy, śliwki suszone- wg własnego uznania) 1 – 2 kieliszki rumu Mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem, dodać cukier i jajka. Ciasto wyrobić, podzielić(...)Jeden placek, jeszcze ciepły, rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, rum i utrzeć ze szklanką mleka na masę. Drugi placek posmarować marmoladą, a następnie wyłożyć masę bakaliową. Górę ciasta polać polewą czekoladową lub lukrem i dowolnie udekorować. Kategoria: Ciasta
kuchcikowniaogrodzie :), za specjalnym podziękowaniem dla Ewy i Wiesia....Oni z pewnością znajdą na tym zdjęciu to, za co mówię ogromne ,, dziękuję,, :). Proste, smaczne połączenie, biały wiejski twaróg i ciasto drożdżowe.... Składniki na ok. 16-20 sztuk: 70 dag mąki pszennej 300 ml mleka 6 dag drożdży 6,5 dag roztopionego masła 12 dag cukru 2 jaja szczypta soli Nadzienie(...)ruszyły. Jajka ubijamy z resztą cukru. Masło rozpuszczamy i odstawiamy, aby przestygło. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło, drożdże z mlekiem i jaja z cukrem. Wyrabiamy ciasto, jeśli za bardzo się klei do rąk podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto pozostawiamy z szczelnie zamkniętej misce aby podwoiło swoją objętość. 3. Ser mieszamy z cukrem, wanilią i żółtkami. Wyrośnięte
Apetyczna babeczkaCiasto parzone: 1/2 kostki margaryny (ok. 125 g) 1 szkl. wody 1 szkl. mąki pszennej 5 jaj W garnku doprowadzić do wrzenia wodę razem z margaryną/masłem. Dodać mąkę i gotować mniej więcej minutę, oczywiście stale mieszając, by nie przypalić masy. Gdy ciasto jest gładkie, nieco szkliste i widać, że odchodzi od garnka możemy ciasto wychłodzić. Gdy się ostudzi(...)schłodzonego wcześniej budyniu. Ostrożnie by masa nie zrobiła się zbyt rzadka. Do przekrojonych ptysi nakładać łyżką lub rękawem cukierniczym krem. Z wierzchu posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Kategoria: Ciasta
kuchcikownialubię truskawek. To pewnie dziwne, ale po prostu nie lubię. Czasem jednak zdarza mi się popełnić ciasto właśnie z nimi. Zapraszam na przepis :) Tarta: 250 g mąki 125 g miękkiego masła 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru Zasada przy tartach jest prosta: zawsze 2 razy tyle mąki co masła! Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać masło i żółtka(...)szybko zagnieść ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać i obciążyć fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać w temperaturze 200 stopni 15 minut po czym zsypać fasolę i piec jeszcze 10 minut. Spód przestudzić. Krem cytrynowy z mascarpone i miętą : 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 5 łyżek cukru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kostkę, część ścieramy na tarce. Dosypujemy do nich cynamon, cukier waniliowy i cukier puder i dokładnie mieszamy. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia - zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i wkładamy na 30 minut do lodówki. 1 częścią ciasta wylepiamy dno formy (ja użyłam o średnicy 24 cm), nakłuwamy i podpiekamy 10-15 minut w temperaturze(...)stopni. 2 częścią ciasta wylepiamy boki tortownicy. Na tak przygotowaną tortownicę wrzucamy przygotowane wcześniej jabłka, odsączając z nich sok. 3 część ciasta układamy na górze lub ścieramy an tarce, rozkładając równomiernie na powierzchni jabłek. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego :) Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ciasto zostało już skonsumowane i mam nadzieję, że smakowało solenizantowi ;) Bardzo lubię bezy. Bardzo lubię ciasta bezowe. A ze śmietaną, owocami i karmelem, to już moim zdaniem niebo w gębie :) Składniki (na 3 blaty): 7 białek z dużych jajek 1/4 łyżeczki soli 400 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczka octu winnego 1/2 łyżeczka soku z cytryny Krem(...)trochę żółtka - jeśli tak się stanie - beza może nie wyjść. Do białek dodać sól i dodając po łyżeczce cukru pudru - cały czas miksować. Beza to wymagające i kapryśne ciasto, trzeba bardzo dokładnie i długo ubijać białka, a jako, ze bezy nie da się przebić, to czasem lepiej ubijać dłużej niż mogłoby się wydawać. Na koniec dodać sok z cytryny
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ogromną przyjemnością się zgodziłam i tuż po otrzymaniu paczki... zabrałam do testów! Powiem tajemniczo, że pierwszy test okazał się sukcesem i jeszcze dziś bądź jutro spodziewajcie się przepisu na ciasto drożdżowe pieczone na kamieniu! Kamienie firmy Bakero znajdziecie tutaj: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2753216 Zachęcam również do odwiedzenia facebookowego profilu kamieni do pizzy BAKERO oraz oczywiście do polubienia profilu Ewa Kuchennie :) Kamień(...)wytrzymały :) Kamienie do pieczenia mają tę właściwość, że raz rozgrzany bardzo długo oddaje ciepło oraz wchłania nadmiar wody. Pieczenie pizzy na takim kamieniu trwa około 6-8 minut, moje ciasto w piekarniku siedziało równe 8. Użytkując kamień należy pamiętać, że: 1. Nie należy gwałtownie zmieniać jego temperatury - czyli włożenie go z lodówki do nagrzanego piekarnika nie jest dobrym pomysłem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!cukierni, ale bardzo podobny i pyszny! Jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa, bo lubię sękacze ;) Co więcej - ten sękacz smakował dwóm osobom, które w ogóle nie przepadają za ciastami, więc... taki mały sukces? ;) Składniki: 6 dużych jaj kostka masła 150-200 g masy marcepanowej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g cukru pudru 50 g mąki pszennej(...)papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć około 4-5 łyżek masy i rozsmarować równomiernie po całej powierzchni. Piec około 4-5 minut w pierkarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Ciasto powinno lekko się zarumienić. Wyjąć blachę z piekarnika, nałożyć kolejnych 4-5 łyżek masy i znowu podpiec. Czynność tę powtarzać do całkowitego zużycia ciasta. Ciasto ostudzić. Podawać z masą czekoladową
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Blondies to kolejna propozycja z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. Blondis to ciasto inne niż do tej pory kosztowaliśmy. Jest lekko twardawe, a przy tym kruche, chrupiące i lekko ciągnące, dzięki obecności żurawiny. Kawałki białej czekolady fajnie się komponują. Raczej bliżej mu do ciasteczek kruchych. Dość słodkie i syte, więc kończy się na jednym kawałku i w przeciwieństwie(...)innych ciast – czujemy, że coś zjedliśmy. Przynajmniej ja tak mam :D Składniki: 230 g masła 340 g cukru (dałam nie całe 300) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jaja roztrzepane widelcem 280 g mąki 240 g białej czekolady (miałam 200g) 4 łyżki suszonej żurawiny Przygotowanie: Piekarnik nagrzać
Moja Delicjagorące – ani też zimna). Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, drożdże, jajo oraz ciepłą mieszaninę maślano-śmietanową. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, aż ciasto podwoi swoją objętość – minimum na 1 godzinę (ja wstawiam do ziemnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło jest(...)przeciągów :) ) Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół) . Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę, powygniatać a następnie podzielić na 16 równych części (najpierw dzielimy ciasto na pół, następnie każdą połówkę znów na pół i z tego każdą na 4 równe części). Z każdej części uformować dowolny kształt lub zrolować i takimi wałeczkami wypełnić małe
Moja Delicjaspożywczą tak, aby przylegała do kremu. Wystudzić i wstawić do lodówki. Mąkę i sól przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder oraz pokrojone w kostkę masło. Szybko wyrobić gładkie ciasto, dodając pod koniec wyrabiania żółtko i łyżkę zimnej wody. Uformować ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez około godzinę. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy(...)ponakłuwać widelcem. Włożyć ponownie do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić formę z ciastem i piec około 25-27 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjąć i wystudzić. Truskawki umyć, jeżeli są zbyt duże - pokroić na kawałki. Na spód wystudzonej tarty wyłożyć krem, na wierzchu ułożyć truskawki. Dżem podgrzać i z pomocą pędzelka posmarować nim owoce
wyzwania kuchenneOstatnio przeglądałam zawartość zamrażarki i okazało się ze mam jeszcze mrożone truskawki. Od razu musiało powstać ciasto. Ciasto proste i pyszne, truskawkowe na kakaowym biszkopcie. składniki: biszkopt 3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietankowo-truskawkowa 300 ml śmietanki(...)Gotową masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki aby masa nieco stężała. Rozmrożone truskawki zmiksować z drugą tężejącą galaretką na mus. Masę truskawkową wylać na masę śmietanowo-truskawkową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały. Polecam też wersję malinową: Ciasto podwójnie malinowe
Monia miesza i gotujeciasto zna prawie każdy, ale co niektórzy zniechęcają się do jego upieczenia z nadmiaru pracy... Dziś podaję wersję szybką, smaczną i prostą. Wystarczy kupić opakowanie maku przemielonego, a wszystko pójdzie już z górki :) Składniki : 25 dag zmielonego maku 6 dużych jaj 7 łyżek kaszy manny 4 jabłka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie(...)ostrożnie do całości Przełożyć do natłuszczonej formy, piekłam w prodiżu około 1 godz. Ciasto jest bardzo smaczne, w sam raz nie za wilgotne i nie za suche :) Poszłam "na skróty" i użyłam do upieczenia ciasta gotowego przemielonego maku
Proste Potrawypiekę, ale obiecuję tutaj, przy świadkach - biorę się za pieczenie już przed Wielkanocą. Dziś na blogu czasem niedoceniana szarlotka - oczywiście na ciepło z lodami. Pyyyyychota! Składniki *Na ciasto: 300 g margaryny 3,5 szklanki mąki (około 600g) szklanka cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia *Mus jabłkowy: 2 kilogramy jabłek około szklankę cukru w zależności(...)dodać cukier i mieszać tak długo, aż woda wyparuje. Gotowy mus odstawiamy do wystygnięcia, gdy będzie w temp. pokojowej dodajemy kaszę mannę i cynamon - dokładnie mieszamy. Zabieramy się za ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Mieszamy, dodajemy żółtka oraz margarynę. wszystko miksujemy mikserem, na tzw. kruszonkę. Formę o wymiarach 30x35 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą
Piekę, bo lubięBardzo smaczne ciasto ,pachnące czekoladą i bananami .Na wierzchu bita śmietana i pokruszone bezy .Dla mnie to ideał ciasta .Musisz się skusić. Składniki : tortownica 20 cm 100 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 100 g cukru trzcinowego 3 jajka ,w temperaturze pokojowej 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao(...)nadal ubijać .Mąkę przesiać z sodą i proszkiem i w trzech częściach dodać do masy ,krótko zmiksować .Na koniec dodać rozpuszczoną ,przestudzoną czekoladę i zgniecione widelcem banany ,wymieszać łyżką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut . Dodatkowo: śmietana 36% 200 ml bezy 2 łyżeczki cukru pudru Ubijamy śmietanę z cukrem na sztywną pianę .Nakładamy na ciasto i posypujemy
Ladylaura.