ciasto - 162322 przepisów (strona:3663/10822)

Tort mazurkowy migdałowo-kawowy, ze śmietankowo-czekoladowym kremem i kawową galaretką 205

Składniki: (na tortownicę o średnicy 18-20 cm) Ciasto: 150 g mąki 40 g zmielonych migdałów 2 łyżki drobno zmielonej kawy 50 g cukru 5 g cukru waniliowego 85 g margaryny/masła 1 żółtko szczypta soli odrobina soku z cytryny Krem śmietankowy: 250 g śmietany 30 % 2 łyżki żelatyny na 4 łyżki wody 2 łyżeczki cukru pudru Krem czekoladowy(...)łyżki cukru pudru 1 łyżka whisky 250 ml śmietany 36% na warstwę przed galaretkę Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i dokładnie zagnieść na gładką masę. 2. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-40 min, bądź do zamrażalnika na 10-15 min. 3. Po tym czasie należy ciasto rozprowadzić na wyłożoną papierem do pieczenia

KreatywnePiny
Orzechowiec z delicjami 287

Moja kolejna propozycja nie tylko Wielkanocna to ciasto orzechowe po brzegi wypełnione masą oraz pysznymi delicjami. Fajnie prezentuje się po przekrojeniu a jak smakuje :) Składniki: ciasto - 8 jajek - 250 g cukru pudru - 250 g zmielonych orzechów włoskich - 4 łyżki bułki tartej - 6 łyżek mąki tortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 5 żółtek - 1/2 l mleka(...)cukrem pudrem. Orzechy mielimy i mieszamy z bułką tartą. Masę żółtkową delikatnie mieszamy z orzechami i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Do całości dodajemy ubite na sztywno białka. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 C. W połowie szklanki mleka mieszamy mąki oraz żółtka. Resztę mleka

Zainspirowana w kuchni
Wielkanocne gniazdka z nutellą 184

Składniki znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy i wiórki kokosowe. Jeżeli ciasto jest za rzadkie możemy dodać 2 łyżki mąki lub więcej wiórek ( wszystko zależy od wielkości jajek). Ciasta formujemy w kulkę ok 3 cm, następnie delikatnie rozpłaszczamy i robimy dołek

Niezły Młynek
Migdałowe kruche babeczki z kremem z prażonych migdałów 133

babeczki są tak proste i szybkie do zrobienia, że nie powstrzymałam się. Wiem, że lubicie właśnie te najprostsze przepisy :)  Babeczki są podwójnie migdałowe, gdyż i do ciasta, i do kremu dodałam tarte migdały. Jestem pewna, że zasmakują zwłaszcza tym, którzy lubią migdały. Same babeczki są kruche, delikatne i lekko słodkie. Krem to właściwie gęsty kisiel mleczny z uprażonymi migdałami(...)pięknie wygląda na stole. Zdążycie je jeszcze przygotować przed niedzielą :) Mnie wszystko zajęło około godziny :) Z podanych proporcji wyszło mi 8 średnich babeczek, trochę większych od klasycznych muffinek. Ciasto: 150 g masła , 7 łyżek cukru pudru , 200 g mąki pszennej , 5 łyżek zmielonych lub drobno posiekanych  migdałów - użyłam tartych migdałów BackMit , szczypta soli . Wszystkie składniki najpierw przesiekać nożem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szafranowa babka Wielkanocna 220

Żółtka utrzeć z cukrem na parze do białości. Masło rozpuścić. Gdy rozczyn już podrośnie, dodać do niego żółtka, rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto.  4. Pod koniec wsypać posiekane migdały, drobniutko pokrojoną wanilię i rodzynki, a także wlać spirytus z szafranem. Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z ciastem.  5. Formę wysmarować tłuszczem(...)posypać mąką. Napełnić ją do połowy ciastem i znów odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawić je do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 C i piec ok. 50 minut. Po wystygnięciu ozdobić wierzch babki

Apetyczna babeczka
Ciasto Bounty 197

dobrego upiekliście na niedzielę? Ja wypróbowałam przepis na ciasto Bounty. Delikatny biszkopt, kokosowy krem i słodka czekolada to naprawdę idealne połączenie. Zachęcam do wypróbowania. Ciasto Bounty Składniki: Biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 0,75 ml mleka, 20 dag wiórek kokosowych, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki(...)żółtek i ubijamy z nich pianę. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do kogla-mogla dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.  Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej blachy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut (do suchego patyczka). Krem: Z 0,75 ml mleka

paapilotkaa
Ciasto Monte 339

Ostatnio bardzo mało piekę, ale czasem zlituję się nad moimi łasuchami i upichcę im coś słodkiego:) Na blogu Oli znalazłam przepis na ciasto, które Kusiło już sam nazwą "Monte". Okazało się dość łatwe w przygotowaniu i naprawdę smaczne:)) Chłopacy byli zachwyceni! Biszkopt:  3 jajka,  4 i 1/2 łyżki mąki pszennej,  3 łyżki cukru,  1/2 łyżeczki proszku(...)łyżka oleju rzepakowego. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę o wym. 23x33cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Mleczny krem:   500ml mleka,  100g mąki pszennej,  100g cukru

Z miłości do słodkości
Zebra, babka ucierana 300

Ucierane baby często goszczą u nas podczas Wielkanocy, więc pomyślałam, że i klasyczna Zebra może stać się babą :). Dla tych co nie mają czasu na długie zagniatanie ciast, prosta, smaczna i ucierana.... Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 6 jaj, najlepiej wiejskich 120 ml mleka 1 kostka margaryny 1 pełna szklanka cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier(...)zrobić to mikserem. Dodajemy żółtka oraz wanilię. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy mleko. Ucieramy całość na jednolitą gładką masę. 2. Białka ubijamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao. 3. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy kasza manną lub bułką tartą. Ciasto po łyżce nakładamy na przemian

Apetyczna babeczka
Babka z batatami 153

powoli Wam już wychodzą uszami - ale nic na to nie poradzę! Uwielbiam je piec, szczególnie odkąd dorobiłam się silikonowej formy z kominem. Niby taka klasyczna, zwykła, a mi się ciasta z niej wychodzące podobają szalenie. Poza tym znikają błyskawicznie - oboje z C. je uwielbiamy, łatwo też można je ze sobą zabrać. Dzieci koleżanki się nimi zajadają z wielkim zapałem(...)zdecydowanie łatwiejsze w konsumpcji niż ciasta z kremem, gdzie potrzeba łyżeczek. Tu wystarczą małe łapki, i kawałeczki babki znikają jeden po drugim w uradowanych pyszczkach. Już mam zamówienie na kolejną - jeszcze przed Świętami C. chciałby poczęstować ciastem nowych kolegów z pracy... Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawy, oryginalny przepis. Rok temu furorę zrobiła u nas babka marchewkowa; w tym kuszą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka szafranowo – cytrynowa 386

Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować, aby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Następnie dodać mleko z szafranem i ponownie zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym

Oryginalny smak
Ciasto śmietanowo – makowe 154

Składniki: Ciasto: 90 g masła(temp pokojowa), 1 jajko, 1/4 łyżki sody, 80 g cukru, 180 – 200 g mąki (Ja, ciasto robię z podwójnej porcji) Nadzienie: 350 – 400 g śmietany, 4 łyżki cukru, 2 jajka, cukier waniliowy lub szczypta wanilii, 1,5 łyżki maku. Przygotowanie: Masło utrzeć z sodą i cukrem, dodać jajko i dalej ucierać na puszystą masę. Dodać(...)mąki i wymieszać. Resztę mąki dodać stopniowo. Nie należy za długo zagniatać ciasta. Musi być ono miękkie.Zrobić kulę i włożyć na godzinę do lodówki.W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem, wanilią, makiem i jajkami. Do natłuszczonej formy (20 cm) wyłożyć ciasto robiąc brzegi na ok. 3,5 cm. Wlać śmietanę. Wstawić do piekarnika na ok. 40 – 50 min.Piec

kulinarnajamka.blogspot.com
Torcik „Panczo” 194

Składniki: Ciasto:   6 jajek, 2 szklanki cukru, 4 łyżki kakao, 2 szklanki mąki,1/2 łyżki proszku do pieczenia,1/2 łyżki soku z cytryny. Krem: 1 puszka ananasa(krążki), 800g śmietany 20% – 30%, 1,5 szklanki cukru, Polewa: 50 g ciemnej czekolady, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę(...)miskę do góry nogami), dodawać po 1 żółtku i za każdym razem po dodaniu chwilę ubijać. Dodać proszek do pieczenia i znowu ubić.Wsypać stopniowo mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao. Upiec najpierw pierwszy, potem drugi krążek w temp. 180°C. Ostudzić. W międzyczasie przygotować krem. Śmietanę ubić z cukrem (można

kulinarnajamka.blogspot.com
Ciasto z twarogiem, malinami i płatkami owsianymi 207

Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki płatków owsianych, 1/3 szklanki cukru, 100 g masła, 1 łyżka proszku do pieczenia Nadzienie: 250 g twarogu, 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, ok 200 g owoców jagodowych świeżych lub mrożonych (malin, czarnych porzeczek, borówki), trochę cukru waniliowego Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem. Płatki owsiane zemleć i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masła(...)Wymieszać Ciasto będzie lekko się rozsypywać. (Można dodać trochę śmietany). Przygotować nadzienie. Twaróg, jajka, cukier i cukier waniliowy zmiksować na krem. Formę natłuścić. Do formy wyłożyć 2/3 ciasta i równomiernie rozłożyć.Na wierzch wyłożyć masę twarogową. Wyrównać. Wyłożyć owoce (mrożonych nie trzeba rozmrażać). Lekko wcisnąć. Posypać resztą ciasta jak kruszonką. piec w temp. 180°C ok 40 min. Po upieczeniu

kulinarnajamka.blogspot.com
CIasto marchewkowe bez pieczenia, mąki i cukru 202

Dzisiaj przepis na ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów i suszonych owoców, które nie wymaga pieczenia, jest bardzo zdrowe i sycące więc na pewno posmakuje każdemu.  Ciasto przygotowuje się bardzo szybko wystarczy zetrzeć marchewkę, zblendować orzechy i suszone owoce, ułożyć na blaszkę i wstawić do lodówki, jeśli lubicie tradycyjne ciasto marchewkowe to to z pewnością wam posmakuje. Dodatkowo ciasto jest

zdrowa vege kuchnia
Babka drożdżowa z kawałkami czekolady. 136

Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i pozostawiamy na 10 minut.  Do miski wsypujemy wszystkie składniki oprócz czekolady, mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Czekoladę kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do ciasta i zagniatamy razem.  Formę na babkę natłuszczamy masłem lub olejem, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)około 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.  Babkę pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut. Po wyjęciu z formy oprószamy ją cukrem pudrem

Symfonia smakowa

Proponowane wyszukiwania