ciasto - 163312 przepisów (strona:3658/10888)

Placek z owocami i migdałową kruszonką 167

Jeśli lubicie dużą ilość owoców, połączenia słodko-kwaśne i migdały, które nadają ostateczny charakter temu wypiekowi - ten placek powinien przypaść Wam do gustu. Kolejny pomysł na ciasto drożdżowe, czyli deser prosty, idealny na weekendowe popołudnie. Można go spakować w koszyk i ukoronować nim wiosenny piknik. Troszkę mi smutno, że nie dostałam rabarbaru, ale trudno. Składniki: 350g mąki pszennej(...)jajko. Podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Dodać do mąki. Połączyć wszystko mikserem. Uformowaną kulę zostawić przykrytą w misce na 2 do 3 godzin.  Formę do ciasta nasmarować masłem. Wyłożyć do niej ciasto i odstawić na kilka minut. Przez ten czas odsączyć owoce z wody i przygotować kruszonkę - wszystkie jej składniki ugnieść dłońmi. Owoce wyłożyć na ciasto

W kuchni wieczorem
Ciasto imbirowe z cytrynowym lukrem 180

dodaje lekkiej pikanterii i świeżości (polecam spróbować  udka z kurczaka po chińsku  czy  orientalne filety z kurczaka ). Z powodzeniem imbir można również zastosować do wypieków, a ciasta czy ciasteczka z jego dodatkiem są niezwykle aromatyczne. Dziś polecam Wam ciasto imbirowe, pięknie pachnące, wilgotne i mięciutkie, dodatkowo polane cytrynowym lukrem, który wzbogaca smak. Do gorącej herbatki, jak znalazł(...)Ciasto: * mąka- 300 g * cukier brązowy- 180 g * jajka- 2 szt. * masło- 180 g * mleko- 120 ml * suszony imbir- 1,5 łyżeczki * imbir kandyzowany- 45 g * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * soda- 1 łyżeczka Lukier: * cukier puder- 1/2 szklanki * sok z cytryny- 2 łyżeczki Ciasto: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i suszony imbir

Kraina Miodem Płynąca
ŚNIEGOWE KULE 343

oknem zima na całego, więc i na talerzu zimowy akcent musi się znaleźć! Ciastka śniegowe kule – znane i lubiane od lat! Niesamowicie delikatne , a zarazem kruche . Ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają! SKŁADNIKI:   * mąka pszenna(...)miękkie masło – ok. 230 g * płatki migdałowe – 100 g * olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka * cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy olejek waniliowy. Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Z ciasta formujemy kuleczki ( mniej

Ostra na Słodko
Babka Jagodowa 174

rodzinny obiad. Ja na przykład nigdy nie mogę się zdecydować na jeden deser, zawsze muszę zrobić co najmniej 3. Bo albo ktoś akurat może nie mieć ochoty na suche ciasto i będzie wolał zjeść coś z budyniem, albo np. ktoś ma ochotę na pucharek owoców? Ciężko trafić w gusta 13 osobowej grupie na raz. Dlatego zawsze staram się jakoś pogodzić(...)puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Śmietanę dodajemy stopniowo do masy na przemian z suchymi składnikami.  Ciasto przelewamy do formy na babkę ( z kominkiem ) posypując w połowie szklanką jagód, a następnie przykrywamy drugą częścią ciasta, zdobiąc ponownie jagodami. Pieczemy około 1 h. Przed wyłączeniem najlepiej sprawdzić patyczkiem

Słodkie Przyjemności
Ciasto owocowe na maślance 246

Wróciłam! Opalona, totalnie wyczerpana i zadowolona. Kończą się wakacje i z tym właśnie kojarzy mi się szybkie ciasto z owocami. I mam całkiem fajny przepis. Tak, to jest bardzo dobry przepis. Niewiele składników, proste i szybkie wykonanie. Przed wyjazdem zrobiłam je na spotkanie ze znajomymi. Wszystkim bardzo smakowało, mimo, że moim zdaniem było zbyt ciężkie. Przepis trochę zmieniony, ale zainspirowałam(...)dalej miksujemy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia.  Do masy maślanej dodajemy składniki sypkie na przemian z maślanką, mieszamy dokładnie. Ciasto wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie obtaczamy w mące aby nie opadły na dno i wrzucamy na ciasto, jagodami posypujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Słodkie Przyjemności
Zakręcone ciasteczka 160

mąki Sposób przygotowania: Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i dalej miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i ugniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Oba kawałki ciasta wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie(...)ciasta cienko rozwałkowujemy i nakładamy na siebie mocno przyciskając, następnie rolując. Ciasta muszą się ze sobą stykać. Gotowe rulony cienko kroimy na talarki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników wychodzi około 50 małych ciasteczek. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C. Studzimy na blaszce. Smacznego! Trzymajcie kciuki za moje zwierzaki

Słodkie Przyjemności
Podwójnie czekoladowa tarta 379

gorzkiej czekolady  Sposób przygotowania:  Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy jajko. Dodajemy kawałki masła i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.  W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło, a gdy ono się rozpuści wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy(...)następnie cienko rozsmarowujemy na blacie i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gdy czekolada stwardnieje, za pomocą ostrego przyrządu - u mnie nożyk do ziół - przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe zawijasy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na około 0,5 mm. Przekałdamy do formy n tartę z wyjmowalnym dnem, wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około

Słodkie Przyjemności
Kawowa babka z orzechami włoskimi 227

espresso 160 g cukru 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100 ml oleju rzepakowego 100 g orzechów włoskich + mała garstka do ozdobienia ciasta 120 g gorzkiej czekolady - na polewę Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i ubijamy, gdy powstanie piana dodajemy cukier połączony z przestudzonym espresso i dalej ubijamy. Dolewamy olej(...)orzechami. Do płynnych składników dosypujemy partiami suche, mieszając łopatką albo mikserem na najniższych obrotach. Foremkę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąka albo tartą bułka i wlewamy do niej ciasto. Wyrównujemy. Babkę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie. Gdy ciasto ostygnie wyjmujemy z formy, a wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą

Słodkie Przyjemności
Brioszki 174

dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru i mleka, roztopione, ostudzone masło i szczyptę soli. Do miski dodajemy również lekko roztrzepane jajka i zaczyn, całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na 12-16 części, formując kulki i układając na wysmarowanej tłuszczem blaszce, zostawiając lekkie(...)odstępy. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Ciasto posypujemy makiem/sezamem i wstawiamy do rozgrzanego do 190`C piekarnika na około 25 minut. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Drożdżówki z serem 161

miski wbijamy jajka i ubijamy, następnie po łyżce dolewamy do masy jajecznej ostudzone mleko ciągle ubijając. Gdy masa będzie jednolita dodajemy drożdże i przesianą mąkę – zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto ( ja robię to robotem kuchennym z końcówką do ciasta drożdżowego) odstawiamy na około 1-2 h do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy z dodatkiem łyżki mąki, następnie(...)jednak użyłam łyżki. Robimy także kruszonkę – do zimnego masła dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy opuszkami palców – możemy użyć miksera z końcówką do ubijania białek. Gotową kruszonkę (kawałki pozlepianego ciasta) odstawiamy. Każdą bułkę ugniatamy po środku denkiem od wąskiej szklanki i nakładamy na nią około łyżeczki sera. Gotowe bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy wcześniej przygotowana kruszonką. Pieczemy około

Słodkie Przyjemności
Waniliowe ciasto z białą czekoladą 119

Dziś przygotowałam dla Was idealne ciasto do popołudniowej herbaty. Konkretne, proste i bardzo smaczne, z chrupiącą skórką i wilgotnym wnętrzem, z kawałkami czekolady. Całość wieńczy pudrowa posypka. Nazwałabym je ciastem prababci, bo kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa, ale pozostanę przy nazwie Waniliowe ciasto z białą czekoladą. Przygotowanie trwa kilka minut, więc może się skusicie?" Składniki: 45 g białej czekolady(...)Następnie wlewamy ostudzone mleko i dalej mieszamy W drugiej misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dosypujemy do masy jajecznej. Białą czekoladę kroimy na drobno, dodajemy do ciasta, mieszamy. Masę przelewamy do podłużnej formy - keksówki i pieczemy w 180`C przez około 45 minut. Studzimy w formie. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Czekoladowe ciasto z wiśniami 208

Choć przyznam szczerze, że czasem zwykła miseczka z wiśniami nie wystarcza, wtedy z przyjemnością wędruje do kuchni i szykuję coś pysznego. Dziś na przykład zaprezentuję Wam bardzo soczyste, czekoladowe ciasto, które przygotowałam na Spotkanie Warszawskich Blogerów Kulinarnych, organizowanych tym razem w formie pikniku, na Polach Mokotowskich. Smak ciasta zdecydowanie można określić jako mocno wiśniowy. Zdecydowanie nie należy ono do tych(...)lekkich jak piórko wypieków. Jest wilgotne i czekoladowe. Zapraszam na Czekoladowe ciasto z wiśniami. Składniki : 2 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 160 g cukru 5 jaj 3/4 szklanki jogurtu greckiego 100 g roztopionego masła 1/2 szklanki soku z wiśni 3 czubate łyżki wiśni ( z syropu, z dżemu z całymi owocami) 70 g czekolady Sposób

Słodkie Przyjemności
Francuskie ciacha ze śliwką 162

się ich słodycz, którą bardzo lubię, no i trochę kwasku też się pojawia. Czyli dwa w jednym. Dziś prosty i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie śliwek. Potrzebujemy tylko francuskie ciasto, trochę śliwek i cukier oraz masło do smaku. Zresztą przekonajcie się sami, zapraszam na francuskie ciacha ze śliwką." Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 12 śliwek 1/3 kostki masła cukier waniliowy Sposób(...)przygotowania: Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na 12 kawałków. Każdy z nich zawijamy tak aby stworzyć ramkę z ciasta ( zawijamy każdą ze stron na około 0,5 cm). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego ciastka układamy przekrojone na cząstki umyte i wydrylowane śliwki, dodajemy pół łyżeczki masła i posypujemy szczyptą cukru waniliowego.  Pieczemy około 18 minut

Słodkie Przyjemności
Tarta orzechowa z gruszkami 191

mąkę, d odajemy pokrojone ma male kawałki masło. Do małej miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy, tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy.Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy, lub wormie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź do momentu zarumienienia się ciasta

Słodkie Przyjemności
Ciasto z gruszkami do góry nogami 143

ciągle gruszki...Nie dziwcie się, przecież mamy wrzesień! Z szafy powoli możemy zacząć wyjmować swetry i ciepłe skarpety, a na wieczory szykować aromatyczne herbaty i takie wynalazki jak to ciasto. A dokładniej Ciasto z gruszkami "do góry nogami". Proste w przygotowaniu i wyśmienite w smaku. Kto chce?" Składniki : 2 jajka 150 g cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego czubata łyżeczka proszku(...)odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Na dno tortownicy  ( szczelnie ) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy gruszki, następnie posypujemy je równo orzechami ziemnymi, polewamy miodem, a całość zalewamy gotowym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 - 35 minut. Po tym czasie studzimy w formie, a następnie przekładamy ciasto do góry nogami - tak aby owoce znalazły

Słodkie Przyjemności