ciasto - 162322 przepisów (strona:3658/10822)

O śniadaniowych rogalikach i marzeniach! 171

mnie w domu, ja ciągle z zachwytem i niedowierzaniem na niego spoglądam! Skoro taki pomocnik został mi sprezentowany trzeba było zabrać się do roboty! Na pierwszy ogień poszło ciasto drożdżowe. Co do rogalików, są pyszne! Robiłam je praktycznie dzień po dniu, bo w takim tempie zniknęły! Mięciutkie i puchate w środku, szybkie i bezproblemowe, idealne z masełkiem - wspaniale będą pasowały(...)rzepakowego, 1 jajko - w temp. pokojowej, 240 ml mleka - w temp. pokojowej, 55 g miękkiego masła jajko, łyżka mleka, mak Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie, miękkie ciasto - wyrabiałam mikserem ok. 7 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, u mnie zajęło to około półtorej godziny. Po tym czasie ciasto należy odgazować i wyłożyć

Plate of Joy
Drożdżowe racuchy z jabłkami 123

względu czy masz 20, 30 czy 60 lat! O drożdżowe trzeba się zatroszczyć, stworzyć mu odpowiednie miejsce do rośnięcia, dzięki temu pięknie wyrośnie i da nam cudownie puszyste ciasto. Dla mnie drożdżowe to miłość, rodzina i dom.  Mam dla Was dziś puchate racuchy z jabłkami, pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie smakują obsypane cukrem pudrem! Składniki(...)jabłka pokrojone w kostkę (115 g) dodatkowo - cukier puder Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, drożdże i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko i mleko, wymieszać na gładkie ciasto przy pomocy trzepaczki. Na koniec dodać pokrojone jabłka i wmieszać je łyżką w ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na około 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto

Plate of Joy
Pierożki z ciasta filo z farszem z łososia, szpinaku, ricotty i fety 389

Połączenie smakowe szpinaku, łososia i serów sprawdza się zawsze! Kiedy dodamy do tego posmak ziół i ostrość chili musi być pysznie, ale dodajcie do tego chrupiące ciasto i kremowe wnętrze - będzie idealnie! Tak właśnie smakują te pierożki. Mało z nimi pracy, szybko się je zwija i smakują pysznie! Składniki: opakowanie ciasta filo, ok. 100 g łososia, 100 g ricotty(...)przez 2 minuty. W miseczce wymieszać ze sobą ricottę, pokruszoną fetę, pokrojonego na drobniejsze kawałki łososia, przestudzony i drobno posiekany szpinak, a całość doprawić chili, tymiankiem i oregano. Arkusze ciasta filo pokroić na pasy o szerokości 10 cm, posmarować przy pomocy pędzelka rozpuszczonym klarowanym masłem, a następnie na rogu każdego pasa umieścić farsz i składać ciasto dalej formując trójkąt. Kiedy

Plate of Joy
Ciasto 3 bit 358

Lekkie, tortowe, aromatyczne ciasto, kakaowe, z nasączonymi herbatnikami, jakość kremu sprawia, że jest niesłodkie, efektowne, wspaniałe dla amatorów ciast kremowych Składniki: 6 jajek 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 800 ml śmietanki 30% 200 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Ponadto 8 paczek herbatników

kgwjanczewo
Tarta ze szpinakiem 120

razem wersja ekspresowa. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie się sprawdza na wszelkich imprezach-przetestowana wczoraj na moich znajomych :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego szpinak 200g (mrożony lub świeży) ząbek czosnku 100g sera feta 5 pomidorów suszonych 3 jaja 200 ml śmietany 30% sól pieprz ognista przyprawa (Kamis) tarty, żółty ser (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciastem wykładamy formę(...)tarty, przycinamy nadmiar, nakłuwamy widelcem ciasto i wkładamy blaszkę na 15 minut do lodówki. Na patelni przesmażamy szpinak z fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku, na koniec dodajemy drobno pocięte pomidory. Masę przekładamy na ciasto. Śmietanę mieszamy z jajami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś nie musi uważać na liczbę kalorii dodaje do tego tarty ser. Wylewamy masę

Wielki apetyt
Anielski biszkopt na białkach 342

nieco spienią, wsypać sól i winian potasu, ubić na sztywną pianę Miksować dalej na małych obrotach, dodając po 2 łyżki cukru pudru, po wyczerpaniu dodać mąkę, ostrożnie wrabiając Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 150-160 *C z termoobiegiem przez 35-40 min. Formę natłuścić. Moja forma miała u góry 20 cm średnicy. przepis stąd(...)Królestwo bajecznych wypieków. Ciasto jest delikatne w smaku. W oryginalnym przepisie nie było mowy o jabłkach, a ja włożyłam dosłownie kilka kawałków. Na pewno upiekę jeszcze to ciasto. Szczególnie gdy będą zbywać mi białka i starczy winianu potasu przywiezionego z UK :)  Wypróbuję w sezonie z jagodami, ciekawi mnie też smak z wiórkami kokosowymi... Ale wtedy upiekę z 10 białek

Proste Potrawy
Ciasto Maxi King 194

ciasto kusiło mnie od dawna - nie tylko dlatego, że bardzo lubię batoniki Maxi King:) Ładnie się prezentuje, jest proste i szybko się robi.  A to połączenie mlecznej masy, karmelu i czekolady z orzeszkami - mniam! Ale ostrzegam, jest na prawdę słodkie! SKŁADNIKI: (blacha 25x35 cm) Masa mleczna : 1/2 szkl mleka 2/3 szkl cukru 2 szkl mleka w proszku (pełnego(...)cukrem oraz mleko w proszku. 3. Na spód blachy ułożyć warstwę herbatników, na to połowę masy mlecznej i znów herbatniki. Rozsmarować całą masę kajmakową (jeśli chcemy mniej słodkie ciasto można użyć 2/3 puszki), przykryć trzecią warstwą ciastek, wyłożyć drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki. 4. 1/4 szkl mleka zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną na kwałki czekoladę i mieszać

Kto ugości moich gości?
Ciasto odwracane z rabarbarem. 160

Mamy maj a wraz z nim pojawił się rabarbar Te kwaśne łodygi świetnie się sprawdzają w słodkich wypiekach. Dziś chciałam zrobić ciasto , które nie wymaga dużo pracy. I zdecydowałam się to odwracane. Szybko , tanio i smacznie. A do tego po odwróceniu ciasta ukazał się moim oczom piękny kolorowy obraz . Składniki : 4 łodygi rabarbaru (ok 70 dkg ) 3 łyżki masła(...)pieczenia i poukładać wystudzony rabarbar wraz z całym sosem. Jajka ubić z cukrem  , wlać olej i nadal ubijając dodawać naprzemiennie porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i jogurt. Ciasto wylać na rabarbar . Całość piec ok 40 min  w 180'C. (do suchego patyczka ) Po tym czasie ciasto lekko wystudzić  (ok 6-8 min) Wyłożyć na talerz

Malinowa Kawiarenka
pyszna drożdżówka na oleju z truskawkami... 156

resztę cukru i mleka, sól, olej, aromat cytrynowy i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę olejem posmarowana blaszka 25x29 wyłożona papierem do pieczenia - ciasto wyrośnięte w robocie kilka razy wyrobić i i ciasto w blaszce rozciągnąć, zostawić na 20 minut użyłam mrożone truskawki, na pół odmrożone ułożyć na cieście jeśli trzeba to dolać ciut(...)dodać mąki, z podanych składników zrobić kruszonkę, rozsypać na truskawkach - piekarnik nagrzać na 210 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, piec około 40 minut, do suchego patyczka ciasto zostawić do wystudzenia - drożdżówka jest smaczna, puszysta i szybko się zjada i można dać różne owoce...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Topielec z rabarbarem 142

dobrze mieć sąsiadkę, która da Ci rabarbar prosto z działki. A skoro rabarbar w domu to nie mogło obyć się bez ciasta drożdżowego z nim. Ja uwielbiam takie ciasto jak jest jeszcze ciepłe. Akurat mamy sezon rabarbarowy, więc warto wykorzystać go i zrobić co tylko się da. Pewnie niektórzy się zastanawiają skąd ta nazwa ? A stąd, że ciasto wkładamy(...)miski z zimna wodą i musi wypłynąć. Ale o tym przeczytacie niżej. A ciasto podałam na pięknej paterze od Porcelana Bogucice Solar Diament Platin Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Ciasto ucierane z rabarbarem 128

Ciasto, które zawsze się udaje. Można je piec z różnymi owocami. Tym razem upiekłam z rabarbarem. Wyszło bardzo smaczne. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru + 3 łyżki cukru 2 szklanki mąki 125 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 średnie łodygi rabarbaru cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Rabarbar obrać i pokroić w 5 mm plasterki. Wsypać(...)dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać masło i dokładnie połączyć składniki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy  i posypać rabarbarem Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem

O kuchni z uczuciem
Tarta z rabarbarem 106

miodem i imbirem. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając wsypywać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Formę do tarty (ja piekłam w tortownicy) wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć papier i piec(...)ciasto jeszcze 10 minut. Na cieście położyć rabarbar. Na rabarbar wyłożyć pianę, nie wyrównywać, porobić łyżką „fale”. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na 1,5-2 minuty

królestwo garów
Czarny pleśniak z truskawkową konfiturą i orzechami laskowymi 234

Składniki: (blacha 12 na 36 cm) Ciasto: 1,5 szklanki mąki pół szklanki oleju słonecznikowego- opcjonalnie można użyć masła  około 100-125 g 4 żółtka pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kakao Beza: 6 białek 150 g cukru pudru 4 krople ekstraktu waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny Dodatki: łyżeczka kakao(...)konfitury w moim przypadku truskawkowej garść grubo posiekanych orzechów laskowych Dodatkowo potrzebne będą: 2 miseczki miska z wysokimi ściankami mikser forma do ciasta 12 na 36 cm odrobina oliwy do wysmarowania blachy mała garstka tartej bułki do posypania blachy Przygotowanie: 1.Mąkę przesiać przez sito dodać olej i delikatnie wymieszać w miseczce (opcjonalnie masło siekać nożem z mąką) 2. Dodać

KreatywnePiny
Wigotne ciasto czekoladowe 486

względem szczególnie wartościowe są stare zeszyty babci lub mamy z niezawodnymi przepisami na domowe wypieki. Mam cichą nadzieję, że ktoś kiedyś zajrzy do moich notatek, o ile internet przetrwa ;) Ciasto, które dziś Wam prezentuję to efekt mojej pracy, z początków przygody z pieczeniem, kiedy to nawet ciasteczka biszkoptowe były sukcesem! Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i bardzo, bardzo słodkie. Polecam(...)masła 3 duże jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 ml kwaśnej śmietany  Wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować. Masa będzie bardzo gęsta, dlatego należy dokładnie rozbić grudki. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 30-25 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić. Polewa : 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Chocolate Muffin Blog
Rurki z masą budyniową 256

Rurki zrobione jakis czas temu przy pomocy własnoręcznie zrobionych foremek ..Takie rurki można nadziewać czym się chce...u mnie masa karpatkowa.. Ciasto: 50 dkg mąki  25 dkg masła 25 dkg kwaśnej śmietany szczypta soli Mąkę, masło, śmietanę  oraz sól razem dokładnie wyrobić. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 10 minut do lodówki.Następnie rozwałkować(...)cienko ciasto i pociąć na około 1,5-2 cm paski. Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].O btoczyć jedną stronę rurki w cukrze , ułożyć na blaszce i piec ok 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu nadziać kremem. Krem

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania