ciasto - 164325 przepisów (strona:3654/10955)

Jagodzianki z mascarpone 309

Jagodzianki z mascarpone to cudowne drożdżówki. Uwielbiam tradycyjne jagodzianki, dlatego zdecydowałam się wypróbować wersję z mascarpone. Serek, który jest tak naprawdę bardzo tłustą śmietaną, świetnie się sprawdza w cieście drożdżowym. Jagodzianki są wilgotne i puszyste. Można zajadać je same, z lukrem, z kruszonką lub tak jak ja – z jednym i drugim. Przyznam, że nie lubię jagodzianek z cukierni(...)cukrem i dodajemy do miski z mąką i drożdżami. Wlewamy pozostałe mleko (lekko podgrzane) i mascarpone. Mieszamy wszystko łyżką, dodając stopniowo stopione masło. Gdy składniki się połączą wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Jagody myjemy, przebieramy i delikatnie mieszamy z cukrem pudrem i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i zagniatamy przez

Poezja smaku
Tort z kremem waniliowym i jagodami 188

tłuszczem i posypanej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w zależności od naszego piekarnika (jeśli pieczemy z termoobiegiem temperaturę zmniejszamy do 170 stopni), przed wyjęciem ciasta sprawdzamy czy się upiekło w środku (wbijamy patyczek- suchy oznacza, że ciasto jest gotowe, a lepiący, że jeszcze chwile trzeba je dopiec. Jeśli jest już ładnie zarumienione, a w środku(...)łyżce). Gotowy krem dzielimy na 5 części.      Upieczony biszkopt kroimy (ja kroiłam na pół, otrzymując 2 warstwy z każdej tortownicy, czyli były 4 warstwy). Pierwszą warstwę ciasta układamy na paterze, smarujemy 1/5 kremu, na krem wykładamy 3/4 szklanki jagód, przykrywamy porcją kremu, na kremie układamy kolejny krążek biszkopta, smarujemy 3 częścią kremu. Układamy pierwszy krążek mniejszego biszkopta

Rozpustne gotowanie
Biszkopt z jabłkami. 198

Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska 1000 przepisów wydawnictwa Dragon. Długi czas nie mogłam się odważyć, by je upiec. Bałam się, że skoro biszkopt jest tak delikatnym ciastem to dodatek jabłek obciąży je i zakalec gotowy. Na szczęście moje obawy okazały się niepotrzebne i gdy upiekłam to ciasto po raz pierwszy, od razu się w nim zakochałam. Jest puszyste, słodkie(...)kroimy w plasterki. Cukier ubijamy z jajkami na puszystą masę, dodajemy olejek, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Szybko mieszamy, dodajemy pokrojone jabłka i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 40 minut, następnie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozostawiamy

Rozpustne gotowanie
Eklerki. 197

Chrupiące, wytrawne ciasto, skrywające aksamitny, słodki, waniliowy krem. Każdy kęs rozpływając się w ustach przenosi mnie do deserowego nieba :-) Uwielbiam eklerki, a takie przygotowane w domowym zaciszu są obłędne!!! Polecam! Składniki na eklerki CIASTO PARZONE: 250 ml wody 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 4 jajka KREM: 500 ml mleka 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier(...)energicznie mieszamy. Następnie znów umieszczamy na ogniu i ogrzewamy ciągle mieszając, aż otrzymamy zwartą kulę (około 1 minuty), odstawiamy na 5 minut do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy przestudzone ciasto i do jeszcze ciepłego wbijamy pierwsze jajko i dokładnie miksujemy, następnie wbijamy po kolei kolejne jajka i miksujemy. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia

Rozpustne gotowanie
Najdelikatniejsze pączki. 76896

żółtka i ubijamy z cukrem na puch. Mąkę przesiewamy do sporej miski, dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, łyżeczkę aromatu waniliowego, ubite jajka i wyrabiamy mikserem z mieszadłami do ciasta drożdżowego. Po upływie 10 minut dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy kolejne 5 minut. Powstałe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 60-90 minut(...)ciasto ładnie wyrośnie. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i delikatnie wyrabiamy podsypując mąką. Wałkujemy na dość gruby placek (2 cm) i za pomocą szklanki wykrawamy pączki. Placuszki układamy na stolnicy i pozostawiamy na około 30 minut, by wyrosły, następnie obracamy krążki i pozostawiamy na kolejne 20 minut.      W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy partiami placuszki

Rozpustne gotowanie
Najprostsze ciasto z rabarbarem. 203

Jest to jedno z najprostszych ciast z rabarbarem. Puszyste, mięciutkie, pachnące... po prostu pyszne. Znika błyskawicznie! Kwaskowy smak rabarbaru idealnie łączy się za słodyczą delikatnego ciasta, mmm... pychotka!!! Polecam! Składniki na najprostsze ciasto z rabarbarem na blaszkę o wymiarach 24 cm x 28 cm 4 jajka 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki(...)wsypujemy cukier, nadal miksujemy zmniejszając obrony do minimum, dodajemy żółtka, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat waniliowy. Wsypujemy pokrojony w kostkę rabarbar i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni C, sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Studzimy, wyjmujemy z blaszki, odwracamy do góry dnem (dzięki temu

Rozpustne gotowanie
Kostka karmelowa. 278

miksując. Teraz odkładamy mikser zastępując go mątewką. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy ją wprost do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy ze sobą. Gładkie ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy na pewno się upiekło :) MASA KARMELOWA: 1 niepełna(...)nasączamy np. słodkim kakao rozpuszczonym w 1/3 szklanki mleka. Na pierwszy blat nakładamy około 2/3 kremu, na nim układamy drugi blat, delikatnie dociskamy i smarujemy resztą masy. Na wierzchu ciasta rozsypujemy krokant i gotowe. Ja dodatkowo rant ciasta ozdobiłam masą maślaną z kajmakiem, która mi została z mazurka kajmakowego , a krokant ozdobiłam nitkami z karmelu, które i tak w większości

Rozpustne gotowanie
Babka marmurkowa makowa. 223

Jeśli macie ochotę na puszystą, delikatną babeczkę, to polecam ten przepis. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy. Dodatek maku nadaje jej głębi smaku, polecam! Składniki na babkę marmurkową makową:   5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2,5 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 3-4 łyżki suchego maku 2 łyżki(...)Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy mak, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy jasne ciasto

Rozpustne gotowanie
Szybkie ciasto z rabarbarem. 202

Dziś zrobiłam kolejne szybkie ciasto. Nie wiem jak Wy, ale ja odkąd zrobi się ciepło każdą wolną chwilę spędzam w ogrodzie i nie mam dużo czasu na gotowanie i pieczenie, dlatego w mojej kuchni królują błyskawiczne przepisy na potrawy, najczęściej z sezonowych warzyw i owoców. Mam dużo sprawdzonych receptur i to jest jedna z nich. Wykonanie jest bajecznie proste(...)przygotowywaniu muffinek, czyli mokre+suche, na wierzch owoce i do piekarnika. Zdjęcia były robione 30 minut po wyjęciu z piekarnika. Widać, że rodzince smakowało ;) Bardzo polecam!!! Składniki na szybkie ciasto z rabarbarem:  na formę 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm SKŁADNIKI MOKRE: 125 ml oleju lub roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Rozpustne gotowanie
Sernik na zimno 187

sztywno, następnie dodajemy zmielony twaróg, resztę cukru pudru, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną we wrzątku oraz przestudzoną żelatynę. Łączymy ze sobą dokładnie składniki. Masę serową wylewamy do tortownicy wyłożoną biszkoptami. Ciasto wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 litra gorącej wody zostawiamy do lekkiego stężenia. Sernik wyciągamy z lodówki kładziemy na wierzch umyte owoce zalewamy galaretką. Ciasto zostawiamy

kgwjanczewo
drożdżowe ciasto z kurkumą i truskawkami... 174

stopione letnie masło i hakiem robota wyrabiać z 8 minut, przykryć i zostawić do podwojenia objętości blaszka 24x29 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki przełożyć wyrośnięte ciasto, łyżką zwilżoną w ciepłej wodzie wygładzić wierzch do ciasta powciskać opłukane, osuszone truskawki, trafiły mi sie bardzo duże kaszubskie truskawki, zostawić na 20 minut piec w 190 C około(...)minut, do suchego patyczka, 2 poziom, grzanie góra/dół ciasto zostawić do wystudzenia i przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto ma ładny złocisty kolor, jest smaczne....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Czekolada i kardamon - Świąteczne Biscotti! 262

dodajemy słodzik/cukier i miksujemy kolejne 5 minut. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki, poza owocami i migdałami, i dodajemy je stopniowo do jajek. Po kilku łyżkach mąki ciasto staje się gęste i mikser niekoniecznie da sobie radę. Wtedy bierzemy w obroty łyżkę i ucieramy ciasto ręcznie :) Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, wrzucamy do miski suszone owoce(...)jeszcze mieszamy. Gotowe ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy z niego placek grubości ok. 2cm, posypujemy płatkami migdałów i dociskamy je do ciasta. Biscotti pieczemy w temperaturze 180*C około 20 minut, po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, kroimy na porcje, jakie nam się marzą, studzimy i raz jeszcze podpiekamy około 5 minut. Gotowe

Spektrum Smaku
sernik na zimno z porzeczkami 201

składniki: 1000 g sera białego 200 ml śmietany kremówki 120 g cukru pudru 200 g miękkiego masła 4 żółtka 3 łyżki kakao 250 ml mleka 3

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z wiśniami 169

esencji waniliowej łyżka soku z cytryny migdały w płatkach i cukier puder do posypania Przygotowanie: Zblendować olej, cukier, i mleko. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewając ją. Wymieszać ciasto i wyłożyć no nasmarowanej masłem roślinnym i opruszonej mąka tortownicy. Połowę wiśni wcisnąć w ciasto na głębokość 1 cm a resztę ułożyć na wierzchu ciasta. Kontrola jakości zdjęcia Tak przygotowane(...)ciasto piec w temp. 175 C około godziny. Smacznego

greenscarf
Zakręcone widelcem z czerwoną porzeczką 543

szklanka mąki 1/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy cukier puder do posypania Wykonanie: Porzeczkę myjemy, przekładamy na sitko aby ociekło z wody. Wszystkie składniki  na ciasto przekładamy do miski za pomocą widelca mieszamy wszystko razem około 3 minut.  Dokładnie wymieszane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy owoce czerwonej porzeczki, posypujemy wyrobioną kruszonką

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania