ciasto - 164325 przepisów (strona:3648/10955)

Rabarbarowiec z pianką 198

oleju * 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek. Margarynę pokroić w kostkę. Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia i cukru pudru zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić (min.30 min.).Blaszkę ( 26x20 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część(...)ciasta, wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 190 st. C około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Wlewać olej, miksując do połączenia. Na ciasto, wyłożyć ubitą pianę, wyrównać, ułożyć pokrojony

Pobite gary Barbary
Ciasto Cappuccino 315

łyżki koniaku kakao lub starta czekolada Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. masa cappuccino Gotujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem, w pozostałym

kgwjanczewo
DROŻDŻÓWKA MOJEJ MAMY - NAJLEPSZA. DZIŚ Z JAGODAMI. 211

problemu z drożdżowymi wypiekami.  Wszystko co drożdżowe wychodzi spod mojej ręki pięknie się wyrabia i fajnie wyrasta.  Mam jeden "żelazny" przepis na ciasto drożdżowe, który otrzymałam od mojej mamy lat uuuu ... jakieś 25 :)))  Towarzyszy mi on do dziś.  I chociaż czasem kuszę się o małą modyfikację przepisu, to jednak zawsze wracam i będę wracała do przepisu(...)ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić ręcznie lub przy użyciu haka - mikserem. Przykryć ściereczką i  pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 45 minut do 1h).  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Na ciasto wyłożyć owoce. Posypać wierzch kruszonką, a kruszonkę delikatnie cukrem

Walijskie Pichcenie
Kakaowe ciasto z cukinią 388

Cukinii moc i mnogość w ogródku... Czas przerobić je na pyszne kakaowe ciasto :)  Dla osób o średnim wyczuciu smaku, cukinia jest niewyczuwalna... rzekłabym, że wyczuwalny jest świąteczny piernik ;) Próbujcie... zasmakujcie... i poczujcie święta ;) Kakaowe ciasto z cukinią   Składniki: 6 jajek 2 szklanki cukru  1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao 3 łyżeczki cynamonu 3 szklanki mąki(...)Ucieramy wszystko mikserem. Na końcu dodajemy olej i startą cukinię (odciśniętą!) i jeszcze raz wszystko miksujemy. Dużą blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną blachę wlewamy ciasto i pieczemy 50 - 55 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub nie... :) Pycha

Lawendowe Niebo
Ciasto Łaciate 228

rondlu, studzimy. Do wystudzonej polewy dodajemy żółtka mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz śmietanę, dokładnie wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do zmiksowanego ciasta delikatnie mieszamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem dodając po łyżce sera, następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Do keksówki wysmarowanej tłuszczem wykładamy ciemne ciasto na wierzch nakładamy małą łyżeczką

kgwjanczewo
Otrębowa tarta z czekoladowym budyniem jaglanym i owocami leśnymi 335

się z Wami ładnie pożegnać, gdyż dopiero w poniedziałek 31.08 znów Was uraczę jakimś smakołykiem, to aż 1,5 tygodnia, więc muszę osłodzić tę rozłąkę jakąś słodkością, więc może ciasto? Tak, to dobry pomysł. Skoro nasze owoce leśne powoli się kończą, coraz mniej ich na straganach, w warzywniakach, trzeba z nich korzystać póki jeszcze są! Owszem, już o tej porze(...)dokładnie mieszamy, wylewamy na formę do tarty i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy spód i delikatnie wydrążamy go za pomocą łyżki tak, by ciasto zostawić po bokach i na dnie nie robiąc dziur. W ten sposób formujemy miejsce na budyń. Pozostałości z wydrążania ciasta zazwyczaj jadam na śniadanie polane jogurtem. Składniki na budyń: - 100g

Be Fit Be Strong
Ciasto arbuzowe, czyli nieustające eksperymenty 188

mózgu się jednak schować nie da, więc analizuję: jak to może smakować? A może jest niezłe? Może omijają mnie najlepsze smaki życia? I przegrywam walkę. Tak własnie było z ciastem arbuzowym. Warto je zrobić, choćby po to, żeby przekonać się, jakie dziwne smaki istnieją na tej planecie. Ciasto jest bardzo orzeźwiające, smak arbuza czuć bardzo wyraźnie, postawione na stole robi(...)furorę, bo kto nie chciałby sprawdzić, jak smakuje ciasto z arbuzem? ;) CIASTO ARBUZOWE Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 60 gram mąki pszennej - 80 gram mąki ziemniaczanej - 60 gram cukru - cukier wanilinowy - łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie biszkoptu: Ubijamy na sztywną pianę białka. Następnie dodajemy do nich cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Potem pojedynczo dorzucamy żółtka. Taką masę łączymy

Życie zamknięte w smaku
Pumpkin pie/Tarta dyniowa na spodzie z orzechowej mąki z cynamonową śmietaną 193

Ciasto dyniowe w swojej konsystencji jest niezwykle podobne do sernika. Zaskoczyło mnie to niezmiernie. Tak mnie zaskoczyło, że aż więcej napisać nie mogę. Może tyle jeszcze, że jest smaczne. Idealne dla wielbicieli korzennych przypraw. PUMPKIN PIE Składniki na ciasto: - 300 gram zmielonych orzechów włoskich - 100 gram drobnego cukru - 100 gram zimnego masła - 1 jajko - 2 łyżki mleka Przygotowanie ciasta: Miksujemy(...)spód. Wstawiamy do piekarnika. W pierwszej fazie, przez 10-15 minut, pieczemy tartę w temperaturze 220 stopni. Potem temperaturę obniżamy do 180 i pieczemy jeszcze przez 35-45 minut. Ciasto przed podaniem powinno zostać schłodzone w lodówce. Składniki na cynamonową śmietanę: - 200 mililitrów śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie cynamonowej śmietany: Śmietankę ubijamy na sztywno

Życie zamknięte w smaku
Szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem 371

Szwedzkie babeczki po raz pierwszy spotkałam w cukierni - żadna niezwykła historia. Spodobała mi się forma podania. Smak także mnie nie rozczarował. Półkruche ciasto na zewnątrz i wilgotne, jabłkowo-cynamonowe nadzienie w środku. Pycha! Ps. Tradycyjnie powinny być zaopatrzone jeszcze w migdałowe płatki, no ale jestem studentką, a migdały są drogie ;) SZWEDZKIE BABECZKI Z JABŁKAMI I CYNAMONEM Składniki: - 300 gram mąki(...)gram cukru pudru - 2 jajka - pół łyżeczki proszku do pieczenia - około kilograma obranych jabłek Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy razem (najpierw mieszamy produkty sypkie, potem dodajemy jajka i masło). Ciasto wstawiamy do lodówki. W tym czasie jabłka kroimy w grubą kostkę i zasypujemy cynamonem. Mieszamy dokładnie tak, aby wszystkie obtoczyły się w przyprawie. Foremki do babeczek wyklejamy ciastem. Na to wykładamy

Życie zamknięte w smaku
Croquembouche z profiteroli z kremem czekoladowym 219

Czasami chce się zrobić coś widowiskowego. Najlepiej wykorzystać w tym celu deser. A jaki sprawdzi się lepiej niż croquembouche? Ciasto parzone jest lekkie w strukturze i delikatne w smaku, doskonale skleja się je przy pomocy kremu. Całości słodyczy dodaje karmel. CROQUEMBOUCHE Z PROFITEROLI Z KREM CZEKOLADOWYM Składniki na ciasto do profiteroli: - 250 mililitrów wody - 125 gram masła - 130 gram mąki(...)jajka Przygotowanie ciasta na profiterole: Wodę zagotować z masłem. Wsypać mąkę i mieszać energicznie, uważając, by nie przypalić masy. Ciasto jest gotowe, gdy staje się szkliste i odkleja się od ścianek garnka. Jajka do masy dodajemy dopiero po całkowitym jej ostudzeniu. Miksujemy całość na gładko. Wyciskamy rękawem cukierniczym na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez

Życie zamknięte w smaku
Szybkie ciasto z jagodami i kruszonką 220

Ostatnio robię tylko szybkie ciasta z owocami sezonowymi. W kuchni w ogóle spędzam mniej czasu, bo moje małe mieszkanko w centrum miasta rozgrzewa w takie upały do trzydziestu-kilku stopni. Siedzę sobie blisko wentylatora i popijam mrożone napoje. SZYBKIE CIASTO Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ Składniki na kruszonkę: - 100 gram mąki - 150 gram cukru - 100 gram masła Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki(...)ucieramy razem przy pomocy palców aż powstaną grudki. Składniki na ciasto: - 200 mililitrów mleka - 200 gram cukru - 1/2 szklanki rozpuszczonego masła/margaryny - 300 gram mąki - 2 jajka - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - jagody - kruszonka Przygotowanie ciasta: Jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy mleko oraz rozpuszczony i przestudzony tłuszcz. Miksujemy. W następnej kolejności w masie powinny znaleźć

Życie zamknięte w smaku
Ciasto z musem z soku owocowego i śmietankową pianką (+jak przygotować kiwi, żeby galaretka się ścięła) 214

Długo zwlekałam z upieczeniem tego ciasta. Wydawało mi się, że ten typ wypieku może być wyłącznie słodki i nic ponadto - żadnego głębszego, sensowniejszego smaku. Była to ogromna pomyłka! Ciasto jest pyszne! Ponadto naprawdę efektownie się prezentuje :) CIASTO Z MUSEM Z SOKU OWOCOWEGO I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 50 gram mąki - 50 gram cukru - 12 gram budyniu(...)kroimy w plasterki. Wodę zagotowujemy z cukrem, tworząc syrop cukrowy. Wrzucamy do płynu kiwi i parzymy przez około 1,5 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i układamy na cieście. Etapu parzenia kiwi w cukrze NIE MOŻNA pominąć. Kiwi posiada w sobie związki, które nie pozwalają na wiązanie się galaretki. Owoc traci tę właściwość dopiero po odpowiednim przygotowaniu. Galaretkę przygotowujemy według

Życie zamknięte w smaku
Ciasto czekoladowe (bez jajek) z kremem z mleka w proszku 235

Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); CIASTO CZEKOLADOWE (BEZ JAJEK) Z KREMEM Z MLEKA W PROSZKU Składniki na ciasto: - 230 gram mąki pszennej   - 50 gram kakao   - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 230 mililitrów gorącej wody(...)gram cukru brązowego - 75 mililitrów oleju  - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej  - 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Mieszamy oddzielnie suche składniki i mokre, a potem łączymy je razem. Ciasto wylewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Studzimy. Składniki na krem: - 2 szklanki mleka w proszku  - 1 kostka

Życie zamknięte w smaku
Bajaderki 221

Czasami jakieś ciasto się nie uda. Albo upiecze się go za dużo (to często mi się zdarza). I co wtedy zrobić z nadmiarem? Żal przecież wyrzucać. Na ratunek przychodzą bajaderki! :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); BAJADERKI Składniki: - 500 gram ciasta (suchego, bez kremu, galaretek itp.) - 1/3 tabliczki mlecznej czekolady - 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady - 3-4 łyżki mocnego alkoholu - 1/4 kubka mleka - 50 gram masła - 2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie) - 1 łyżka

Życie zamknięte w smaku
Ciasto z amoniakiem, z mikrofali (nie opada) 180

send', 'pageview'); Takie ciastko ma jedną zasadniczą wadę - trzeba je jeść na ciepło, bo później opada i twardnieje. Zastanawiałam się, czy można coś z tym zrobić i... znalazłam! Wykorzystałam ciasto z amoniakiem, które spokojnie pozwala wyciągnąć się z foremki, zachowuje kształt i wilgotność. Co więcej, może stanowić podstawę bardziej skomplikowanych wynalazków - minitorcików, czy przekładańców. Wystarczy wybrać odpowiednich rozmiarów płaski talerz(...)albo miseczkę, która posiada stałą konstrukcję, a nie się rozszerza.  Poza tym jest zwyczajnie pyszne! Coś pomiędzy tradycyjnym biszkoptem, a Amerykankami .  Pamiętajcie, że ciasta z amoniakiem muszą troszkę przestygnąć przed konsumpcją, żeby pozbyć się zapachu amoniaku ;) CIASTO Z MIKROFALI, Z AMONIAKIEM Składniki: - 1 jajko - 2 łyżki cukru-pudru - 3 łyżki mąki - 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania