Tradycyjny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem konfitury. Polecam także przepisy na inne SERNIKI Składniki na ciasto półkruche: 20 dag mąki 8 dag tłuszczu 8 dag cukru pudru 1 jajko 3 łyżki kwaśnej śmietany 1/3 torebki proszku do pieczenia 1 słoiczek konfitury z płatków róży ( do smarowania) Składniki na masę serową: 75 dag twarogu 30 dag cukru pudru(...)jajek 15 dag masła 3 dag kaszy manny 1 aromat pomarańczowy tłuszcz i wiórki do formy Wykonanie ciasta: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, jajko rozmącić ze śmietaną, wymieszać z mąką i wyrobić ciasto dodając resztę składników. Ciasto podpiec w piekarniku na różowo. Na podpieczonym i ostudzonym placku rozsmarować konfiturę z płatków róży i zalać masą serową. Wykonanie masy
Tradycyjna KuchniaCiasto na szybko- przepis prosty a efekt oszałamiający! Składniki: 25 dag mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag margaryny, 5 dag smalcu, ¾ szklanki cukru pudru, 2 żółtka jaja, 1 puszka maku z bakaliami, 5 białek, ¾ szklanki cukru, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do farmy. Wykonanie: Margarynę i smalec posiekać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i żółtka(...)następnie wyrobić kruche ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na pół godziny, po czym rozwałkować i przenieść na wałku do przygotowanej formy. Na ciasto wyłożyć mak i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 20 minut. Ubić białka z cukrem pudrem na sztywno, wyłożyć na podpieczony placek i piec jeszcze przez 15 minut
Tradycyjna KuchniaBardzo prosta w wykonaniu. Owoce, ułożone na tarcie mogą być dowolne, wg uznania. Ja użyłam jeżyn. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 15 dag masła 5 dag margaryny palmy 10 dag cukru pudru 5 ugotowane żółtka Składniki na nadzienie: 40 dag czarnych jeżyn ( mogą być mrożone) 3 białka 12,5 dag cukru pudru Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto(...)następnie włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto wyłożyć do karbowanej formy, podciągnąć brzegi i podpiec w temperaturze 250 stopni. Owoce posypać kilkoma łyżkami cukru ( nie rozgniatać owoców) wyłożyć na przestudzony placek. Białka ubić z resztą cukru, wylać na owoce i zapiec ponownie w piekarniku do zrumienienia. Ciasto podajemy jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi
Tradycyjna Kuchniawodzie wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz rodzynek i jabłka) wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy napełniamy ciastem silikonowe papilotki na muffinki do około 1/2 wysokości jabłko obieramy i kroimy w kostkę wykładamy jabłko na środku każdej muffinki przykrywamy jabłka resztą ciasta, tak żeby jabłka nie przebijały przez ciasto(...)pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około 30 minut (ja sprawdziłam drewnianym patyczkiem czy nie ma już surowego ciasta) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMusiałam jakoś poprawić sobie humor jakimś pysznym ciachem, które kojarzy mi się z ciepłem, słońcem, latem! ;D wiem, wiem najpierw wiosna ;) Gorąco polecam Wam te ciasto,moja mam jest nim zachwycona ;) skąd wzięłam o tej porze roku borówki? latem pomroziliśmy zapas i teraz korzystam, spokojnie możecie użyć jakiś innych mrożonych owoców dostępnych w sklepach zostałam zainspirowana przepisem(...)lekko białka (nie żeby była sztywna piana) wlewamy do białek maślankę i dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre i mieszamy do keksówki nakładamy ciasto do 1/3 wysokości układamy na wierzch warstwę owoców następnie przykrywamy owoce resztą ciasta i znów wykładamy na wierzch owoce, które lekko wciskamy w ciasto pieczemy przez około 30 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCiasto z cukinii już dawno chodziło mi po głowie, ale jakoś nie było mi po drodze kupienie tego warzywa, aż do wczoraj kiedy trafiłam na promocję w Kauflandzie ;) od razu zabrałam się za przeszukiwanie Internetu i TUTAJ znalazłam inspirację ;) tak powstało moje pierwsze ciasto z udziałem cukinii ;) Składniki: 2 jajka 3 łyżki fruktozy lub innego słodzidła 1/4 szklanki startego(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu drobno starta cukinia o wadze około 300g (odciśnięta z nadmiaru soku) Sposób przygotowania: Otręby mielimy na mąkę, miksujemy ze sobą wszystkie składniki wykładamy ciasto do małej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 45 minut w temp. 170 stopni (po 30 minutach zakrywamy górę ciasta papierem do pieczeni, żeby góra się nie spalił
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmama miała pewne obiekcje;p) Sposób przygotowania: Z twarogu staramy się odcisnąć nadmiar wody wszystkie składniki na spód mieszamy i ostawiamy na około 5 minut żeby otręby spęczniały rozsmarowujemy ciasto na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia (chyba że mamy formę silikonową), wymaga to trochę cierpliwości bo ciasto musi być rozsmarowane cienko, a dość mocno się klei pieczemy ciasto około(...)próbujemy i ewentualnie dosładzamy) kiedy spód się upiecze wyciągamy go z formy i odklejamy go od papieru do pieczenia formę wykładamy folią aluminiową i na powrót wkładamy spód ciasta na wierzch wykładamy mus truskawkowy, na który z kolei wykładamy pokrojone w plastry truskawki wstawiany ponownie do piekarnika obniżając temp. do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut kiedy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Ciąg dalszy pozbywania się owoców, więc i ciasta będą z owocami. Dzisiaj kolejny przepis z jednej z gazet na wspaniałe delikatne i puszyste ciasto. Do przepisu wykorzystałam mrożone porzeczki. Składniki na formę z kominem: 2 szklanki maki pszennej(...)cukier, cukier waniliowy i żółtka. Gdy piana będzie lśniąca i puszysta wlać olej i zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z kominem, na wierzch wyłożyć owoce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić
Na słodko lub wytrawnieaddToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na kruche ciasteczka wkładamy do malaksera (lub pojemnika blendera z końcówką do siekania) i blendujemy, aż składniki się rozdrobnią i połączą. Jeśli robimy ciasto ręcznie: mąkę należy wymieszać z cukrem i proszkiem, a następnie posiekać nożem z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka dodajemy żółtka i krótko wyrabiamy – ciasto zagniatane rękoma trzeba potrzymać przez(...)minut w lodówce. Jeśli zagnietliśmy ciasto w maszynie (nie ogrzało się od ciepła rąk), przechodzimy do następnego kroku. Z ciasta odrywamy po małym kawałku i toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego (wychodzi ok. 30-35 kulek). Kulki wkładamy do lodówki w celu schłodzenia, na około 15 minut. Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę na 180°C z termoobiegiem
Poezja smakuOrzechowy spód, słodka śmietana z mascarpone i truskawki. Do tego jeszcze orzechy w karmelu. Można chcieć czegoś więcej. Ciacho idealne na leniwe popołudnie! Ciasto: 150 g mąki pszennej 75 g orzechów włoskich 70 g cukru 160 g masła 2 żółtka Krem: 300 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 300 g truskawek(...)galaretka cytrynowa 1 szklanka wrzątku Orzechy włoskie blendujemy na drobny pył w blenderze. Na stolnice przesiewamy mąkę, siekamy z masłem. Dodajemy cukier, orzechy i żółtka. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Ciastem wylepiamy formę o średnicy 26 cm. Przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy grochem. Pieczemy w 180*C przez 15 minut
VioletoweKucharzenieproszku do pieczenia, 25 dag truskawek, 1 opakowanie galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Wkładam na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowuję. W cieście wykrawam szklanką krążki. Kawałkami ciasta wyklejam foremki na babeczki. Spód nakłuwam widelcem. Piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiKolejne ciasto z cyklu tych, które zaskakują prostotą wykonania a są naprawdę smaczne i lubią je wszyscy. :-) Kilka prostych składników, jakieś pół godziny pracy a nie znam osoby, której by nie smakował. Nie dodaję zbyt dużo cukru, bo kupuję do niego słodkie jabłka. Choć to sezon na inne owoce, bardzo lubię jabłeczniki i nawet latem zdarza mi się je piec(...)słodkich jabłek 1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę. Jajka ubijamy wraz z cukrem, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto. 2. Blaszkę smarujemy olejem, wykładamy na nią 2/3 ciasta, resztę wkładamy do zamrażalnika. 3. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy rzędami na blaszkę. 4. 800ml mleka zagotowujemy wraz
Szefowa kuchniFantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam… Składniki: około 400g podłużnych biszkoptów 800g(...)wierzch wyłożyć pozostały krem i poukładać truskawki. Blaszkę wstawić do lodówki. 8. Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. 9. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta z lodówki i blaszkę znów wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 10. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Mała CukierenkaZazwyczaj nie mamy zbyt wiele czasu na to, by przygotować coś słodkiego. Wtedy zawsze sprawdzają się ciasta na zimno. Dziś mam dla Was przepis na bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto z masą budyniową i bananami pokryte galaretką. Składniki: 350g herbatników, 4 szklanki mleka, 120g budyniu śmietankowego (użyłam Master Cook) , 200g masła, szklanka cukru(...)zimnego budyniu. 1/3 kremu wylać na ciastka, rozłożyć plasterki banana i przykryć kolejną warstwą ciastek. Ponownie wylać 1/3 masy, rozłożyć plastry banana i przykryć warstwą herbatników. Wylać resztę ciasta i ułożyć pozostałe plastry banana. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić na całą noc do lodówki. Źródło: Zjem
Z miłości do słodkościprzepisy sięgamy gdy jest dużo wolnego czasu. Jednak na co dzień sprawdzają się proste , które wykonuję się szybko i bez problemowo a rezultat cieszy oko domowników. Ciasto ucierane z truskawkami lub śliwkami czy rabarbarem spełnia wszystkie te warunki. Jest znakomite! SKŁADNIKI: (forma 22x 22 cm) 25 sztuk truskawek 10 dag stopionego masła 2 łyżeczki proszku(...)cukrem, oraz cukrem waniliowym na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze
RAROSSA