Drożdżówka to najbardziej polskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić. Ostatnio było egzotycznie/zagranicznie a zatem dziś drożdżówka. To przepis mojej koleżanki Ani, piekłam ją razem z nią więc nie jestem pewna czy dobrze pamiętam, w razie potrzeby zawsze mogę dopytać. Składniki: 3 szklanki mąki, 1/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, Drożdże 5 gr Kruszonka: Masło, cukier(...)ciepłym mlekiem (nie gorącym) i odstawiamy. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy masę z drożdżami oraz olej (tak po kilka łyżek). Wrabiamy ciasto, robimy to tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Kiedy jest już dobrze wyrobione posypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. Potem wkładamy do blaszki
Kulinarna rozmowasody oczyszczonej 2 pełne łyżki Inki szklanka mleka 2 jaja - roztrzepane w miseczce 2 szklanki mąki pszennej tortowej trochę powideł śliwkowych do przełożenia (słoiczek powinien wystarczyć na całe ciasto) garść otrębów, płatków owsianych i siemienia lnianego do wysypania formy Polewa: tabliczka mlecznej czekolady (przekonałam się, że jednak Milka jest najlepsza zarówno do jedzenia, jak i topienia) 1 łyżka Inki(...)grudek mąki i przelewamy ją do keksówki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok.50 min, do godziny. I tu mam nadzieję, że wszyscy znają stary sposób babć sprawdzający, czy ciasto jest gotowe- wsadzamy drewniany patyczek w środek ciasta- jeśli jest mokry-należy jeszcze trochę ciasto podpiec, suchy oznacza, że jest gotowe:) Piernik pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy go wzdłuż
Gotowanie to kochaniemleka w proszku 100 g solonych orzeszków ziemnych opakowanie (250g) sera mascarpone POLEWA KARMELOWA: 1/3 kostki masła 1/3 szklanki cukru pół szklanki śmietanki kremówki 30% do posypania po wierzchu ciasta- 100 g orzeszków ziemnych solonych Przygotowanie: 200 g orzeszków wysyp na czystą blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut, by się zrumieniły. Ostudż. Małą blaszkę(...)wlej pianę do masy czekoladowej i wymieszaj bardzo ostrożnie. Dodaj mąkę przesianą przez sitko, cały czas bardzo ostrożnie. Wymieszaj dokładnie, wlej do foremki i piecz przez około 25 minut. Ciasto powinno być w miarę wysokie. KARMELOWE PRZEŁOŻENIE: masło rozpuść na małym ogniu w rondelku, dodaj cukier. Mieszaj drewnianą łyżką, podgrzewając na małym ogniu,aż utworzy się karmel (cukier zbrązowieje
Gotowanie to kochanieczegoś pysznego. Skupiam całą swą uwagę na jednym celu i poświęcam się mu w całości, aż wszystkie negatywne fluidy odpłyną z mojej głowy. Tak właśnie było w przypadku tego ciasta. Zobaczyłam leżącą na korytarzu małą, piękną dynię i to jej się uchwyciłam. Chciałam ciasto, ale jednocześnie nic wielkiego, a raczej przystępnego, dobrego nawet na śniadanie. Pomyślałam o chlebku bananowym(...)roztarte migdały w małej miseczce. Dodaj masło i rozgnieć widelcem lub palcami tak, by suche składniki oblepiły masło i by utworzyły się kawałki kruszonki. Wstaw do lodówki. PRZYGOTUJ CIASTO: suche składniki zmieszaj w dużej misce. Wymieszaj olej z cukrem, dodaj jajka, dobrze wymieszaj. Dodaj puree z dyni i zamieszaj. Wsyp suche składniki i wymieszaj drewnianą łyżką. Wlej do keksówki wysmarowanej
Gotowanie to kochaniemakowcami, ciastami które bardzo lubię, przeważnie mam ten problem, że mają za mało masy makowej w środku . A to ona jest tym co dla mnie w makowcu najważniejsze. W tym roku zrobiłam więc takie, że to prawie sam mak i bakalie a ciasto jest tylko niewielkim dodatkiem. I takie właśnie makowczyki najbardziej lubimy. Z podanych niżej ilości składników wyszły(...)ogromne makowce, tak przepyszne, że zniknęły nie wiadomo kiedy. Jeśli wolicie jednak nieco więcej ciasta w cieście to przygotujcie je z półtorej porcji do podanej ilości masy makowej. Do takiego domowego makowca trzeba zrobić pyszne makowe nadzienie . Te z puszki mają w sobie więcej bułki tartej i zagęstników niż maku i bakalii.... Oczywiście jeśli ktoś nie czuje się na siłach
Smaczna Pyzazagospodarować figi, aby ich smak wystarczył na dłużej i trwał, trwał… Zatopiłam je więc w galaretce, a dokładniej - zrobiłam budyniowiec śmietanowy z figami. Można oczywiście użyć innych owoców. Ciasto jest dosyć pracochłonne, dlatego najlepiej przygotowanie rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej gotujemy budyń, szykujemy galaretki do masy i pieczemy biszkopt. Składniki na biszkopt : - 8 jaj - 2 szklanki mąki tortowej(...)200ml wrzątku - 500 ml słodkiej śmietanki (fresh cream) - 2 łyżki cukru z wanilią - 4 galaretki o różnych kolorach Dodatkowo: - figi 5 szt. (albo inne owoce) - 2 galaretki na wierzch ciasta Białka ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek stopniowo dokładamy masę żółtkową. Kolejno – dodajemy przesianą mąkę
mojewypiekiinietylkoCiasto biszkoptowe uformowane w rulon i nadziane masą, to nic innego jak rolada. Tak, jak różne mogą być biszkopty – białe, kakaowe, czekoladowe, różnokolorowe, tak różne mogą być masy i nadzienia. Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą dla łasuchów… i nie tylko. Składniki na biszkopt: - 5 jaj - 3 łyżki mąki tortowej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru(...)żółtek wlewamy ¼ szklanki wrzątku i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Do ubitych białek dodajemy (ubijając na najniższych obrotach robota) żółtka. Następnie porcjami dodajemy przesiane mąki z kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na dużą, płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 20 minut. Z powyższych proporcji odlałam troszkę ciasta na 4 małe babeczki, które
mojewypiekiinietylkoOjczyzną tortów najprawdopodobniej są Włochy. W Polsce pojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony. Tyle gwoli wyjaśnienia. Podstawą tortu jest ciasto przekładane masą, często nasączane alkoholem lub aromatem. Całość jest polewana i zdobiona. Ciasto może być kruche lub biszkoptowe, masy do przekładania też mogą być przeróżne. Cała tajemnica tortu tkwi w różnorodności jego wykonania. Nie ma tu żadnej(...)obie mąki i partiami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką (boki tortownicy muszą pozostać suche). Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° C na 40 minut. Z powyższej proporcji zostało mi ciasta na 4 babeczki (różyczki). Zaraz po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika
mojewypiekiinietylkochyba na świecie łasucha, który nie da się skusić na Key Lime Pie. Kuchnia Amerykańska liczy sobie kilka flagowych wypieków znanych na całym świecie. Jednym z nich jest ciasto znane pod nazwą „pie”, składające się z kruchego ciasta i grubej warstwy owoców. Najbardziej popularne jest „apple pie”, czyli szarlotka, ale równie często spotkać można „pie” z nadzieniem wiśniowym, borówkowym(...)brzoskwiniowym. Do równie znanych deserów należy również tarta „key lime pie”, czyli orzeźwiające ciasto składające się z kruchego spodu z herbatników, kwaśnej limonkowej masy oraz wierzchu z bitej śmietany. Przepis na to cudo, który najbardziej przypadł mi do gustu, znalazłam u Agnieszki na blogu Kuchnia nad Atlantykiem . Składniki i przepis przytaczam w całości, bez zmian, za autorką, gdyż nie widzę
mojewypiekiinietylkorozczyn odstawiłam do wyrośnięcia na około 15 minut. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką, dodałam roztrzepane jajka i łyżeczkę pasty waniliowej. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od dłoni dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt(...)który posmarowałam konfiturą pomarańczową, posypałam cynamonem i wysypałam maliny mrożone, których nie rozmrażałam wcześniej. Ciasto zwinęłam jak struclę, których wyszło dwie, ponacinałam na paski. Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec posmarowałam mlekiem i posypałam cukrem perlistym. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.15-20 minut. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeciepłego mleka ze szklanki i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do zaczynu wsypać mąkę żytnią, pszenną, cukier, sól, jajka, kminek, ciepłe mleko i stopioną ciepłą palmę wyrabiać ciasto hakiem z 10 minut i zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia ciasto parę razy zamieszać hakiem i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i recznie wyrobić z 3 minuty ciasto podzielić(...)części i każdą rozwałkować i nałożyć usmażone pokrojone pieczarki z cebulą i wymieszane tartą bułką, solą, pieprzem zawinąć z ciasta rolady i włożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia piec w 200C około 35-40 minut i zostawić do przestudzenia - pieczarkowiec najlepiej smakuje letni lub zimny do gorącego barszczu czerwonego..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmąka, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy. Masę wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam małą blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach C ok. 45 minut, Ciasto studzimy i przekrawamy na 2 płaty. Krem: margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz serkami. Przekładamy krem na płat ciasta, ale zostawiamy około pół szklanki, żeby na końcu zrobić kleksy(...)Następnie przykrywamy drugim płatem ciasta. Lukier: składniki na lukier dokładnie ze sobą mieszamy i polewamy nim ciasto Na każdej porcji robimy kleksy z kremu. kadr z filmu "Miś" Wuzetka
Bon Appetit Małgorzatytemu już podawałam przepis na to ciacho ale teraz postanowiłam zrobić w formie tortu. Przepis mam od mojej mamy, która od lat piecze te ciasto. Nie martwcie się, galaretka super zastyga w masie nawet w towarzystwie kiwi :) Składniki biszkopt: 6 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej 4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej(...)pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Ciasto przelewamy do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach C. około 20 min. Masa: kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu
Bon Appetit MałgorzatyProsta, szybka i wychodzi naprawdę pyszna. Robiłam ją w te Święta. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji, a od siebie dodałam do ciasta domową kandyzowaną skórkę pomarańczową :) Dzięki skórce b abka wyszła bardzo aromatyczna! Składniki: 50 dag mąki 5 dag świeżych drożdży 3 żółtka 1/2 szklanki oleju 1/4 litra mleka 3 łyżki cukru rodzynki pomarańczowa skórka kandyzowana szczypta soli Sposób(...)łyżki cukru, odrobiny mleka i 1 łyżki mąki robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Gdy rozczyn podrośnie, przesie wamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy do podrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabi amy i przekładamy do natłuszczonych i obsypanych bułką tartą foremek (u mnie jedna duża foremka na babkę i 6 małych, które piekłam
Kuchnia domowa AniZapraszam na pyszne ciasto według receptury siostry Anastazji. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2,5 szklanki mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru 1 kostka masła / margaryny Masa czekoladowa z rodzynkami: 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada 30-40 dag rodzynek + rum 15 dag masła Dodatkowo: dżem(...)całą noc. Następnego dnia rodzynki odsączamy z rumu (alkohol zachowujemy!). 2. Robimy biszkopt: białka ubijamy, dodajemy cukier, stopniowo żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę (25x30cm). Pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. 3. Robimy masę budyniową: na mleku gotujemy budyń z cukrem. Studzimy. 4. Masło
Kuchnia domowa Ani